Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, potřebovala bych váš názor. mam 6ti týdenní holčičku a trochu plavu ve večerním uspávání. Přes den spí tak hoďku dopoledne a hoďku a půl odpoledne. Neni to hlubokej spánek, spí lehce, často se budí. Koupu v půl sedmý, pak kojení, pohádka(zpívání) a postel. Následuje řev a usne až v půl deváté v devět. Dneska jsem jí držela víc vzhůru. Koupu za půl hodiny a před 15ti minutama mi vytuhla. A teď řešim jestli jí mam nechat tu půl hodinku zdřímnout a nebo jí ještě tu půlhodinku udržet vzhůru, aby mi pak dobře spala. Mam pocit, že se teď naspí, koupání jí ještě víc probere a zas mi bude ječet do devíti…
poraďte…co dělat..?
To máš těžko, ty děti někdy usínají hůř, když jsou přetažený
U nás je to jak kdy ![]()
Hm tak teď kouká…tak napůl…takže stejně asi mě čeká dvouhodinovej řev… ![]()
@Lonna myslím, že je unavená, nevyspalá, proto ti večer nemůže usnout. Na 6 týdenní miminko 2.5 hodiny spánku je málo.
Taky bych se večer vyprdla na nějaké zpívání a pohádky, ale vykoupat, nakojit a uložit, pohladit, popřát dobrou noc, pusinku.
Hm, to je taky možný.. ale ani přes den nechce spát. pořád se budí, pláče
teď se taky vzbudila sama a zas pláče :-/ mam docela dobrý zkušenosti se zvukem vysavače z uspavace, ale prijde mi divny uspavat dite s notasem opodal…
a nechat vyrvat nebo nenechat vyrvat…
Je teda fakt, že jak jí sklidnim, aby nevejla, tak má malinký oči. je teda možný že řve, prtože nemůže zabrat…?proč teda potom, když usne, se tak budí? ![]()
@Lonna a jak přesnš ji uspáváš? mně dcera čassto usnula při kojení a já ji pak přesunula do postylky resp. když byla tkto malá tak jsem šla spát s ní, měla jsem ji v posteli. Ted je dceři 5mes, v noci uz neprebaluju, takze mi bud usne u kojeni v leze v posteli (nekdy musi byt „napojena“ i hodinu než tvrdě usne) nebo ji uhoupu v rychlozavince, dám do postýlky a na první noční kojení jde ke mně. vyspíme se dobře obě. jinak na uspání u nás dobře funguje pomalé houpání v rychozavince nebo pohupování sem-tam na míči. často se stne že se po půlhodině vzbudí, tak uhoupu znova. sama usínat ještě neumí
ještě dodám že uspávání s řevem bylo párkrát když byla přetažená nebo měla za den příliš mnoho zážitků… je ještě malá, nech to na ní. nám serežim denního spaní, koupání, usínání ustálil až po 3měsíci ![]()
@Lonna vyřvat ne, je malinká
tak ji pouštěj ten vysavač, nebo se dají na netu stáhnout bílý šum, co uhoupat v kočárku. Opravdu si myslím, že má málo spánku. Malé děťátko se musí před spaním dobře vyspat ![]()
Možná ji vadí i ty horka co teď jsou ![]()
A jak usíná? u tebe na ruce v zavince nebo ji dáš rovnou do postýlky? možná že chce cítit tvoji blízkost
@Lonna píše:
Je teda fakt, že jak jí sklidnim, aby nevejla, tak má malinký oči. je teda možný že řve, prtože nemůže zabrat…?proč teda potom, když usne, se tak budí?
nespí v moc velkém tichu? pokud uspavac zabira, tak ho pouzivej!
a vyrvavat takhle male dite? rozhodne ne
proste se neumi ubrat…zkouselas zavinout? nebudi ji to, jak macha rucickama?
@Ariadne píše:
A jak usíná? u tebe na ruce v zavince nebo ji dáš rovnou do postýlky? možná že chce cítit tvoji blízkost
to je taky mozny..v tomhle veku moje anetka nejvic naspala u prsa nebo u me na hrudniku kdyz usl u odrihavni..to byl paradni relax i pro mě
sama v kosiku ci postylce neusla nikdy, vzdy usnula bud prs, odrihavani, uhoupanim a ja ji pak optrne presunula do kosiku spala pk i 5hodin v kuse ![]()
Mame 3mesicni holcicku, pres den spi dopol 2hodky v kocarku kdyz jdem ven jinak taky moc toho nenaspi.. Rve mi a je na ni videt jak by spala ale sama ty oci nezavre takze ruka. Rezim koupaci mame v rozmezi 20h az 21h. Dam ji jedno prso necham ji slehnout a aby byla do vany klidna a nehladova, vykoupem, naolejujem, dam druhy prso a u nej vetsinou usne, tak jen prendame do postylky. A kdyz neusne u prsu tak pustime kolotoc a nechame ji. V noci se budi jen na jidlo, ani nekrkame pac proste spi a prebaluju az rano, nema tolik nacurano.. Vstavame v rozmezi 8-9h
Nu já vykoupu, nakojim a uhoupu ten nejvtsi rev, pak dam do postylky a pustim uspavac a davam dudlika. davam ji do zavinky ale ne vzdycky v ni chce byt. v uplnem tichu taky nespi. tatka uspava v naruci a pak prenese do postylky. v noci mi spala dobre.az ted posledni dve noci se vic budi.driv usnula v devet, pak se vzbudila tak ve dve, ve tri, parkrat ve ctyri a pak spala do sedmi, osmi…v noci neprebaluju…nekdo tu radil uspavat vsede na mici.to prubnem
jinak uz mam pripraveny spunty do usi. dneska je vyuziju ![]()
@baaruunkaa myslim ze ne…vyprdena a vykakana je dost…aspon si to myslim