Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Obávám se, že bez řevu to nepůjde… já se tedy většinou snažím malou uklidnit, taky ji aktuálně dost trápí bříško a jak se uklidní tak jdeme do ložnice, nakojím, dám do postýlky a držím ji ručičky a hladím, holt řve, ale není tam sama… a musím říct, že se to zlepšuje, aktuálně už po nočním kojení usíná sama.
No uprimne, ja bych do tohodle nikdy nesla
, mic bych vyfoukla uz kdyz by to zacalo byt takhle zly, nebo resp. bych takhle nikdy uspavat nezacala.
No ale stejne bych ho vyfoukla co nejdriv, zada se tranpslantovat nedaji. Nastolila bych pravidelny vecerni ritual, aby mimco vedelo, ze je cas jit spat. Vychytat kdy je lehce unaveny - ale ne pretazeny.
Zkousela bych zvykat na postylku, i za cenu revu - nemyslim tim ale nechat vyrvat, budte u nej, hladte, zpivejte, drzte za rucicky, ale uz bych nechovala. Teda na vecer. Pres den to pujde obtizneji, tam bych nechala jedno spani na kocar.
nebo zkusit na to jit pomaleji a chovat na gauci, nez usne.
nebo poridit hacku a uspavat v ni, ale ja jsem za to, ucit co nejdriv na postylku.
Zkus bílý šum (vysavač, fén, mixér) něco co dělá monotóní šumivý zvuk.
S balonem jsme na tom byli podobně a zkusili jsme fén a funguje to
(aspoň u nás
) u toho nekřičí (pokud nemají jiný problém, plínka, hlad, prdy nebo tak něco) jen koukají a pak usnou.
A pro děti je mnohem lepší když si usnou ve svých postýlkách než na rukou, když se v noci vzbudí na místě, kde usínali tak jsou v klidu a za chvíli si zase usnou, pokud by zjistili, že jsou jinde, tak je to vyděsí a můžou začít řvát.
Hacka? (plátěná houpačka na pružině, kam ho uložíš a pak jen pohupuješ - pro takové ty „kinetické“ děti)
Jinak vyhodit balon, to je fakt ďáblův vynález
Opravdu vyzkoušet šum. Pokud dítě tlačí prdy, tak nechat bez plíny, případně použít rourku. U nás když začne dítě být lehce hysterické a ani to prso už nechce, tak ho dám na přebalovák, občas stačí jen třeba 1cm rourky a vystřelí taková dělobucha, že už mi párkrát oodil noční košili. Pak se zvyšuje pravděpodonost, že když se zbaví nálože, tak bude klidnější.
@Míša_8888 Tak to je přesně jako u nás. syn (3m)v kočárku usne krásně, ale jakmile ho uspávám doma, tak buď na míči, nebo u sebe v posteli u prsa. Většinou to dopadne tak, že ho položím spícího do postýlky a do 10 minut je vzhůru, takže znova prso nebo míč. To se většinou několikrát opakuje, než opravdu zabere natvrdo. Na prdíky nám zabraly kapičky baby calm, cvičit nožičkami když je bez plínky a taky docela pomohl nahřívací polštářek z DM ( mají teď levandulový). Chce dudlík? Luky si dudlík vezme, jen když mu ho držím, tak když už je opravdu hodně unavený, tak zabalím do deky ( do zavinovačky se nevejde), strčím dudlík a buď pochodujeme po bytě nebo hopsáme na míči. Ale pro záda, opravdu nic moc.
Zkusila bych bílý šum a pevně zavinout do zavinky(hlavně aby ruce nebyly venku. Jestli to nezabere, tak určitě zkusit to, co píše suik, což stejně asi budete muset pak zavést a možná je lepší na to zvykat dokud dítě z postýlky nemá šanci utéct, nestaví se atd. Hlavně fakt pevné nervy a odhodlání. Skákat s dítětem na míči před každým spaním je děsné, kor když to trvá hodinu. Držím palce.
Rozhodně nezvykat na nošení a podobné praktiky. Tím si chováte ďábla na prsou
. Nejlepší je položit do postýlky, a být tam s ním, chodit hladit, pusinkovat, ale nechovat. Bude řvat, to je jasné, ale zvykne si. Pravidelné rituály nastolit, na prdíky zkusit třebas bio gaia, ty jsou opravdu super, nám pomáhají. Nebo rourku, jak tu kdosi psal. jak začíná být večer, unavený, honem vyslíct, okoupat, nakrmit a šup do postele. S přítelem se střídejte jen v tom, kd opujde pohladit, pomazlit. ALe né nosit. po týdnu bude vyřešeno.
Balon bych možná využila přes den, zkoušejte miminko dát na balon na bříško a houpat s ním, třebas se mu to bude líbit. posiluje to svalstvo.
Hlavní zásada je, neučit a nezvykat miminko na nic, co mě ubírá pohodlnost.
. A to se mazlím pořád se svými dětmi. ![]()
@Marfuška @subsomi @suik @j.a.n.i1 @Gladys
Holky bílý šum na něj vůbec nefunguje. Dudlík mu zase pořád vypadává z pusy a to ho dovede pěkně vyvztekat. Na prdíky jsme zkoušeli fakt snad všecko - trochu zabrala jen Bio gaia, ale taky ne úplně… Když ho pří křiku nevezmu do náruče a jen hladím tak je to snad jako by mě ani nevnímal. Má trochu pupeční kýlu, tak se bojím ho nechat nějak dýl plakat aby se to nezhoršilo
…Ale ta záda mě bolí z toho pitomýho míče už fakt docela dost a taky si neumim představit tam s ním hopsat až bude mít třeba 10 kilo. Hlavně v noci je to uspávání blbý, páč než já po tom hodinovym hopsání zase tvrdě usnu tak on už mě hnedle budí na další kojení. Kdy asi tak začínají miminka v noci déle spát?
@Míša_8888 jako bych to psala já
Našemu prckovi teda budou zítra čtyři měsíce, ale jinak jsme na tom úplně stejně. Usne buď při kojení nebo na míči. Je to holt dřina s těma capartama ![]()
@Míša_8888 píše:
Kdy asi tak začínají miminka v noci déle spát?
Jak které… druhé mi i teď coby 6 týdenní spí cca 6 hodin v kuse (ne každou noc, ale někdy jo), jinak se budí po cca 4 na kojení. Ale první dítko se budilo na kojení po 2 hodinách ještě v 7 měsících, pak to začal protahovat a na spaní celou noc jsme se dostali ve 20 měsících. Ale zas nepotřeboval uspávat, takže to bylo fakt nakojit a odložit.
No, ještě můžeš zkusit vzít malé k tobě do postele, já to tak udělala teď u druhého jako mezistupeň, aby se naučila usínat bez houpání a když to zvládla, tak zkoušíme postýlku… no a když jsem hotová, tak si ji prostě po kojení nechám u sebe a je to.
@Míša_8888 Chápu, tě, taky mám doma malýho křikouna. lehce se to říká, at nechováme, ale vím, že je to těžký, to pochopí jen ti, co to doma mají
My uspáváme taky, někdy hodinu, z toho jindy položím do postýlky a malá si tam leží třeba půl hodiny než usne a nepotřebuje mě. Nemůžu přijít na to, že nekdy je to tak a někdy onak…
Jinak nám většinou zabírá bílý šum…
Taky mě to věčný chování vysiluje, malá se pronese, ale bohužel nemám srdce na to ji nechat řvát, zvlášt po tom, co mi kolikrát v amoku zmodrala a nemohla dýchat ![]()
Míšo, Matyáš měl taky pupeční kýlu a řval taky strašně moc a často, ale nikdo nás nikdy nevaroval, že by mu to mělo nějak ublížit, dokonce jsme cvičili i vojtovku, ti mi o kýle právě i řekli a neřešilo se to. Taky mi nechtěl sám usínat, usínal z počátku u kojení a pak už jen v kočáru a nebo houpáním na míči. Když se v noci budil, tak jsem ho hned kojila až se to nakonec rozjelo v to, že v pěti měsících se budil ani ne po dvou hodinách a to byla ta chvíle, kdy jsem to už nevydržela a rozhodla se pro uspávání s pláčem. Švagrová chlapečka uspává v manduce.
Nebo koupit houpaci kreslo, ty se tam stoc jak potrebujes, aby zada nebolela a houpejte se oba…
ale stejne si myslim, ze dokud to nejak neutnes, bude to vyzadovat hodne dlouho
.
Ja kdyz je zle, tak uspavam v posteli u sebe, zavrtam do periny a to usne taky rychle.
Ja taky neverim tomu, ze se nocni spani vyresi nejak samo, kor kdyz je zatizeno zlozvyky. Me zacala dcera dele spat od sesti mesicu, ale jen proto ze jsem se odstehovala z loznice a ona necitila mleko…syn bude asi vetsi orisek, na zacatku sice spal lip a dele, ale ted co ma tri mesice kojim vecer a v noci co dve hodiny ![]()
@Míša_8888 Náš Petřík mi to taky takhle přesně dělal, že plakal, než usnul. Dokud jsem si nepřečetla Dr. Karpa Nejšťastnější miminko v okolí ![]()
Asi to máš jiné, že má tu pupeční kýlu. Jestli ho snad trápí i ty prdíky.
U nás zabralo více věcí najednou. I v místnosti, kde spinká, je třeba chladnější vzduch, samozřejmě, aby miminku bylo teplo, ale čerstvý vzdoušek, my v ložnici mývámě tak 20stupňů. Jednak změna dudlíku, používali jsme nuk, pak od lovi a ten je do teď
Pak zabral i bílý šum. Ale usnout nám stále ne a ne. Říká se, že dítě do půl roku se naučí všechno. Tak jsme se tím řídili. Na to uspinkání bylo třeba udělat mu režim, co nejdříve, začínali jsme asi ve měsící, ale není snad na to pozdě. Takže koupání, pak masáž tělíčka, třeba i příjemná hudba, pak jak se napapal, tak jsem si ho chovala v náručí, povídala mu, říkala pohádky a hladila od týlu k čelíčku, dala do postýlky, mluvila na něj, dudlík při tom všem tlumené světlo a ticho (na noční spaní) hladila po tvářičce a tiše odešla. Ze začátku se mi stalo klidně i 8×, že jsem se k němu musela vracet, protože začal plakat, tak jsem ho zase pohladila, řekla kratinkou pohádku, dala pusinku, dudlíka a odešla. Den ode dne se to zlepšovalo, chtělo to trpělivost
Tak doufám, že vám alespoň něco pomůže a vaše maličké brzinko bude spinkat bez plakání, krásný den ![]()
Náš tříměsíční syn dokáže usnout sám jen venku v kočárku. Doma to je několikahodinové martyrium u kterého se střídáme s přítelem ale i tak jsme už docela bez energie. Sám v postýlce neusne nikdy, musíme s ním zabaleným v zavinovačce hopsat na míči a to třeba hodinu, někdy i déle protože když ho člověk dá do postýlky dřív než opravdu tvrdě usne tak se vzbudí a okamžitě spustí řev. Má problémy s prdíky tak se často svíjí jako had než konečně usne. V noci se budí cca po třech hodinách, tak ho nakojím a hodinu skáču na míči
Záda mě z toho bolí už opravdu hrozně, ale na nějaké vyřvávací metody je podle mě moc malý…