Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, prosím vás mám dilema
Jsem 2 dny po ET a mám nasazený utrogestan 3× denně po 2 tabletách. Je lepší tablety zavádět nebo polykat? Já je tedy polykám, 1× za den se mi točí hlava ale jen na chvíli a pak je vše ok. V Caru jsem se ptala a tam mi řekli že je to jedno jestli chci polykat ať polykám, že to stejny účinek jako když zavádí akorát se mi může motat hlava. Ale nedalo mi to a koukala jsem různě na metu a je to tak půl na půl. Tak já teď nevím jestli to dělám správně. Prosím vaše zkušenosti, děkuji
@Markéta456 jak budeš chtít záleží aby ti to dělalo dobře, zaváděním se rozpušti přímo je to lepši
Mně v několika CARech kladli na srdce, že zavádění je vhodnější - dostane se to přímo, kam má, má to lepší účinnost, obchází to trávicí soustavu a je pak méně vedlejších účinků. Ale pokud ti polykání vyhovuje výrazně více, tak je to „povolená“ možnost taky, no.
Já jsem brala Utrogestan v prvním trimestru jako podporu a bylo mi řečeno, že zavádět. O jiné variantě se nikdo ani nezmiňoval. Logicky bych řekla, že se to dostane lépe tam, kam má.
![]()
Lékárnice mi kladla na srdce, že při orálním užívání to musí jít na prázdný žaludek, jinak to má malou účinnost. Takže zavádím, jídlo si stopovat nebudu.