Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
RyBANA píše: …Jako začít slovy: „Maminko neplačte, na pláč bude ještě času dost…“
Hele, to si nesmíš tak brát, to jsou prostě doktoři. My měli malýho v Dětské nemocnici na JIPce (byl mu 1m) a když tam manžel jednou večer přišel, tak mu řekli, že byl trošku v něčem přes den problém… Na jeho vytřeštěné oči mu doktor hlásí: „Podívejte, každý rodiče chce vědět, jestli mu dítě umře a nebo ne. Tak Vám neumře, ale prdel to zrovna není…“ ![]()
Ještě že jsem u toho nebyla a dozvěděla se o tom až od manžela, že už je teď vše OK. Ale jinak tam byli zlatí doktoři…
![]()
Když se vrátím k tomu svému UTZ, tak mě třeba vadilo, že jak se té Čuprové nedařilo to dítě „chytit“, tak pak do záznamu dali „drobnější NT (nosní kůstka)“. No a přestože screening vyšel negativní, kombinované riziko 1:8000, tak při telefonickém vysvětlování hodnot mi doktorka (ale tentokrát Kučerová) řekla, že vzhledem k mému věku (34let) a drobnější nosní kůstce bych měla zvážit AMC, protože jen tak budu mít 100% jistotu! Sem myslela, že mě to porazí!
Málem to porazilo i mého gyndr, který to komentoval slovy: „Ale to Vám neřekl doktro Vlašín, že ne?“ ![]()
Tak proto chci na velký UTZ k Vlašínovi (píše se s N ne M, viz. např. zde: http://www.prenatal.cz/index.php?…).
ahojky, já jsem byla včera u pana DR. Vlašina. Ze začátku se zdál být takovej nemluvnej ale pak se rozkecal. Byla jsem spokojená. výsledky byly OK ![]()
Tak jsem dnes byla u MUDr. Vlašína. V čekárně jsem trochu měla obavu, aby nebyl „rozladěnej“, protože tam měl plno maminek, byl ve skluzu a ještě to bylo přes poledne (a znáte to, jak je chlap hledovej..
).
Ale byl moc fajn, dokonce i vtipkoval (v souvislosti s tím, že i druhé dítko čekáme kluka, prohlásil, že „je to jen otázka výdrže“
- tak jsem mu řekla, že do Klabzubovy jedenáctky teda nejdu
).
A mám z něj opět velmi dobrý pocit - dal si na čas, když dítko nemohl „ulovit“ hned, tak si s tím pohrál a pak působil dojmem, že přesně ví, co dělá, co chce zkontrolovat, opět nám to i popisoval/komentoval. O obličeji řekl, že vypadá moc hezky, rozštěp tam není. Já se k tomu pak ještě vracela a ptala se ho konkrétně na tu nosní kůstku, že jsem to nepostřehla, on ten obrázek vrátil a ukázal mi, kde je krásně vidět.
Všechno se mu na dítku líbilo (obličej, mozek, srdíčko, stehenní kost, ledviny), tak mám radost. ![]()
Tak teď už jen aby i druhá půlka těhotenství byla OK a dobře proběhl i porod. ![]()
Ahoj, v prvním těhu jsem o NT+ nevěděla a byla jsem až na velkém ultrazvuku, ale už v 18.tt Protože tripltesty dopadly blbě, tak jsem šla na odběr pldovky. Vzhledem ke špatným výsledkům jsem automaticky šla na ultrazvuk k dr. Vlašínovi. Byl moc ohleduplnej. Viděl hned, že je něco v nepořádku. A docela citlivě mi zdělil problémy. Dal si záležet a pečlivě prozkoumal každý kousek mimča a pak zhodnotil situaci a oznámil diagnózu. Nevnucoval své názory. Ale když jsem se narovinu zeptala, jak je to vážné a jak by probíhalo těhu dál, tak mi řekl, že on by jednal tak a tak a toto je jeho názor. Ale že se rozhodnout musíme sami. Takže profesionální přístup. Stejnou diagnózu jsem dostala i v nemocnici, kde mě přijímali na ukončení těhu. Jen jim trošku déle trvalo najít všechny problémy. On je asi v tomto opravdu kapacita. Dr. Vlašínovi jsem vděčná za ochotu a citlivý přístup v nelehkých chvílích. Dokonce mě povzbuzoval a ubezpečoval, že to byla blbá náhoda, a že druhé těhu bude OK. Doporučoval ukončit vzhledem k mému nízkému věku a možnostech dalších zdravých potomků. Měl pravdu.
Ovšem genetické vyšetření v tomto centru mě sklamalo. Dr. zmatená, neměla moc času a zprácu jsem neviděla dodnes.
Momentálně při tomto těhu jsem k němu šla už ve 12.tt na NT+ a potom ve 20.tt na velký ultrazvuk. Vyžadovala jsem přímo jeho. Sice si pak nemůžete vybírat moc čas a den, ale za kvalitní vyšetření to stojí.
Dr. Vlašín u obou vyšetření přistupoval ke všemu citlivě, ohleduplně. Sice toho moc při vyšetření nenamluví. Závěry dělá až všechno prohlídne, ale když řekne, že je vše OK, tak se mu může věřit. Když si z něčím není úplně jistý, tak to místo prohlídne několikrát s odstupem času. Já dokonce musela jít na chodbu se proskočit. Chtěla jsem foto a vědět co to je. Tak jsem u obou vyšetření pobíhala po chodbě, aby se malá otočila. Takže mě vyšetřoval déle než jiné, ale to mi nevadilo. Na jeho vyšetření si klidně počkám. Už ve 12.tt řekl pohlaví, ve 20.tt potvrdil. Dokonce během vyšetření vtipkoval. Ale má specifický humor a ne každý ho pochopí. Někoho by to mohlo urazit. A tón hlasu je takový trošku odměřený. Ale to mi nevadilo.
Pokud je tvé těhu vpohodě, tak bych šla ke komukoliv, ale pokud je v těhotenství nějaký problém, tak jedině k němu.
Vidím, že já i kotě máme s Dr. Vlašínem stejnou zkušenost. Souhlasím i s tím ohledně jeho humoru.
Třeba já se ho dnes ptala, jak je to s pouštěním hudby dítěti přes bříško. Jako jak hlasitě, aby buď neohluchlo a nebo aby naopak vůbec něco slyšelo. Na to on prohlásil, že si myslím, že jsou ty děti úplně hluché…
Jako do teď nevím, jestli si dělal srandu a nebo to myslel vážně.
Protože na moje překvapení, že jsem si „načetla“, že mimčo slyší od 15tt mi řekl, ať to klidně zkusím a pak se ho zeptám, jestli z toho něco mělo… ![]()
Ale mně tohle nevadí, ten humor, nebo to, že mi vlastně neodpověděl na to, co jsem se ptala… Tohle totiž není podstatné, podstatné je, jestli je dítko zdravé. A to poznat umí… ![]()
Ahojky, aby tu nebyl jen ten Vlašín, já byla na NT u dr. Doubkové a spokojenost. I když se mimi dost vrtělo,vždycky si odchytila, co potřebovala, komentovala, vysvětlovala i manželovi…Moc se nám to líbilo ![]()
ahoj,dneska jsem byla u MUDr. Čuprové na UZ ve 20 týdnu. Jsem z toho strašně zklamaná. Ve 13. týdnu jsme byli u MUDr. Doubkové a její perfektní přístup a celková pozitivní naladěnost se nedá s její kolegyní srovnat. Paní Doubková vše perfektně popsala, sem tam zavtipkovala. Zato Čuprová, neosobní, skoro nic neřekla, jen že srdce je ok a pak nic. Její sestra byla pěkná kráva, když jsem si lehla (asi moc daleko) od doktorky, přišla ke mě, normálně mě nadzvedla za pánev (ty její blbý pazoury se mi zaryly do pánve) a strčila mě blíž k doktorce…jak kdyby to nemohla říct a já bych se posunula ![]()
Přítel byl z toho pěkně naštvaný, přitom ve 13. týdnu byl UZ úplně nadšený a proto chtěl jít dneska znovu.
Ještě popřemýšlím o 3D, ale kdybych měla jít k podobnému individuu, tak si radši počkáme na našeho miláčka až se narodí…
Ahoj vsechny tehule, mela bych pristi tyden podstoupit 1.NT screening ve 12.tt v Prenatalu v Brně. Asi Vám můj dotaz bude připadat stupidní, omlouvám se, ale většinou mě stresuje úplně něco jiného než by mělo
Takže první dotaz je - jak se tam parkuje, pokud to vůbec lze? A druhý dotaz - UTZ se dělá břišní (ne vnitřní), jestli jsem dobře pochopila? Jak moc si odkládáte oděv při tomto UTZ? Vím že je to naprosto debilní dotaz, ale já nikdy na břišním UTZ nebyla, můj Dr. dělá pouze vnitřní.. Tak předem díky za informace a za pochopení ![]()
Ahoj, parkuje se tam asi jako kdekoliv jinde v centru Brna
my tam byli celkem třikrát a vždy jsme někde v okolí zaparkovali. Už nás vyšetřoval Vlašín, Doubková i Čuprová - vždy to bylo naprosto v pohodě, všichni byli příjemní, opravdu jim nemůžu nic vytknout. Při vyšetření UZ ve 20tt se malá nechtěla otočit, byli jsme tam asi dvě hodiny - i tak se na nás pořád usmívali a za dlouhé čekání jsme dostali fotku malé zdarma. I sestřičky tam mají opravdu zlaté.
Při vyšetření UZ - při příchodu dostaneš papuče
při samotném vyšetření máš kalhoty vysvlečené do půli stehen, kalhotky ti nechají, tričko vyhrnou, aby se dostali na bříško ![]()
ahoj marmelado,
byla jsem tam ve 12tt také na screeningu ![]()
parkování… naproti Prenatalu je placené parkoviště u Billy, tuším. Vjeli jsme tam, zaplatili 40 kč a měli jsme parkování vyřešení, pak přejdeš jen tu hlavní silnici vlezeš do vrat, projdeš až uplně dozadu přes dvůr do skleněných dveří a nahoru ![]()
Jak jsme zaparkovali na tom parkingu, tak jsme se paní, co stojí u vjezdu zeptali, zda ví přesně, který je to dům a byl to hned ten naproti. Tak koukni do mapy a určitě si to nastuduj dopředu.
Při vstupu na oddělení, po levé straně jsou pantofle, ty si jedny vezmi, doprovod si vezme návleky po pravé straně.
Jsou tam ochotní a milí, hned se tě/vás někdo ujme, nemáš se čeho bát. Nejdřív ti vezmou krev a pak si tě zavolají na utz, to už můžeš mít doprovod sebou.
Jen k paní doktorce Čuprové dodám, že při minulém těhotenství nám dle UTZ řekla, že to vypadá na Downa nebo DiGeorgův syndrom (pokroucené ručičky, zmnožené střevní kličky…) Asi tak usoudila i proto, že miminku našli srdeční vadu. Nepřímo nám doporučila ukončit těhotenství, přestože jsme ještě neměli výsledky plodové vody! Při další kontrole MUDr. Vlašín řekl, že žádné znaky na Downa nevidí, ručičky jsou naprosto normální, a že pravděpodobně máme pouze izolovanou srdeční vadu. Výsledky plodové vody dopadly dobře a miminko jsme si na základě informací od skvělé kardioložky Jičínské nechali. Přestože srdeční vada sebou nese určité omezení, dnes víme, že to bylo správné rozhodnutí a radujeme se z našeho prďolky!
Na mě pusobil Vlašín dobře ze začátku trosku jako brbla,ale pak ok.Ted jsem byla u Doubkové ta mě moc teda nepotěšila byla sice milá,ale zprávy nic moc ![]()
Ahoj
právě jsem se objednala na UTZ ve 20 tt. Chtěla bych se zeptat jakou máte zkušenost s lékaři kteří vám UTZ dělaly. Hodně jsem slyšela chválu na Dr. Vlašína ale zajímal by mě i názor na ostatní Dr. jestli jsou všichni dobří nebo se tam najde někdo s kým jste spokojené nebyli. Jak je to s říkáním pohlaví?? Musely jste se na to ptát nebo se sami od sebe zeptaly jestli to chcete vedět, a jak je to s fotečkami z UTZ?? Museli jste si o ně říct nebo to dávají pokaždé a platí se?? A taky bych se chtěla zeptat jestly je tady nějaká ochotná co by mi řekla kde to v tom brně přesně najdu, vůbec do v brně neznám
Díky moc všem co poradí
![]()