Užívání kortikoidů v těhotenství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Martina MM
1.7.12 20:46

vyrazka v tehotenstvi

Ahoj devcata a maminky a tehulky :),
jsem v 37tt a pred tydnem se mi udelala vyrazka na brise kde mam strie od pupiku dolu.. sla jsem cca za 3 dny na kozni a dostala jsem kortikoidy, ktere mi nezabiraji. po 3 dnech jsem sla na kontrolu a pani MUDR. mi rekla ze asi paraziti a ze nevi… tak jsme dostali masticku ja i manzilek na svrab a pres noc jsme se na mazali dle pokynu lekare :) a celou sobotu vse prali a uklizeli.. ale pres noc po masticce se mi vyrazka rozjela i na nohy stehna opet kolem strii a pak i na ruce.. jen na paze lehce sem tam nejaky pupinek..
Do odpoledne mam jednu ruku hrbet pred prsty plny pupinku puchyrku a vechno strasne svedi… a nic nezabira..jedine co trosku umyt detskym mydlem a Fenistil na ruku a stehna.. pupinky jsou cervene a okolo bily kruh.. nemate nekdo nejaky typ co a jak? jak se zbavit tech pupinku a puchyrku a toho strasneho svedeni?

Moc Dekuji zitra jdu zas k MUDR a reknu ji ze jeji davka masti na svrab nevysla :))) coz jsem rada pac jsem se bala a pripadala jsem si jak spindira coz u nas neni pravda, asi sok by to byl pro kazdeho :) pry preleceni nikoho nezabije.. chjo.. a co ted

• Citovat
  • Upravit
IamSherlocked
20.7.12 11:35

Já mám atopický ekzém od narození, asi v 18 letech se to zlepšilo ale pravidelně se to vrací na určitou dobu, v různé míře. Teď co jsem těhotná tak ho mám zase hodně, hlavně na rukou a to svědění se kolikrát nedá vydržet. Obzvlášť když si to rozškrábu do krve :( Gynekoložka mi řekla (ještě v I. trimestru), že v menší míře si to klidně můžu kortikoidy mazat, tak si to mažu, ale jen pokud se to opravdu nedá vydržet (1× denně). Když jsem říkala v nemocnici (v 18.tt) že se občas mažu kortikoidy tak se celkem lekli a řekli, že do 20.tt bych se tím vůbec neměla mazat. Takže co doktor, to jiný názor :nevim: Pak babo raď…

• Citovat
  • Upravit
102
3.7.14 10:54

Obnovuju téma ...

Ahoj ženy, jdu si zase pro radu zkušenějších. Jsem v 19. týdnu těhotenství. 14 dní mažu dvouletého syna mastí na vyrážku, která se mu udělala. Včera jsem se při prohlídce od dr. mezi řádky dozvěděla, že ta mast, kterou jsem jej mastila, je s kortikoidy. Vůbec mě předtím nenapadlo se zeptat, jestli taky můžu dojít do styku s tou mastí, bříško ale už mám, i když ne moc výrazné, tak ji asi neupozornilo. Mast jsem měla vždy jen na rukách. Co myslíte, mám to nějak řešit? S kortikoidy nemám žádné zkušenosti, tak se ptám vás…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
3.7.14 11:46

Neřeš to. Já mám astma a skoro celé těhotenství jsem užívala léky, které taky obsahují kortikoidy. Samozřejmě s požehnáním alergoložky. Každý ti řekne, že je lepší udržet alergie, vyrážky atd. v klidu, než neužít lék a nechat to rozjet. Tvoje následná „nepohoda“ uškodí miminku víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
3.7.14 11:57

@Fufy Dvouleté dítě nejspíš bude mít jen slabší kortikoidy, toho bych se nebála vůbec. Kdyžtak hoď název masti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4515
3.7.14 12:01

Mě předepsala obvodní kortikoidovou mast na ekzém, ač jsem těhotná…měla jsem to pár dní slabě potírat, než se to zlepší..ptala jsem se, jestli to nemůže malýmu ublížit a prý ne, že se to do krve nebo tak nedostane.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IamSherlocked
3.7.14 12:11

Mě kožní říkala že horší by bylo kdyby se musely mazat 3× denně celá záda, ale že na rukách to nevadí. Navíc souhlasím s @Elí2014 že je lepší se při nějakém problému párkrát namazat a mít klid, než pak ta následná nepohoda, pokud jde o maminku.

• Citovat
  • Upravit
102
3.7.14 13:20

@Raduš.ka44 Název masti právě nevím, ve zprávě je TAE s cutilanem 50, míchali nám ji v lékarně, na obalu není napsané nic směrodatného…
díky moc, uklidnili jste mě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.15 04:29

Ahoj všem, obnovuji, byť ne s mastí, ale s „dýchátkem“… Od podzima jsem sledovaná na alergu. Mám zánětlivou složku na průduškách = vysokou hodnotu FENO. Byly mi nasazeny kotrikoidy, tehdy (snad) s ohledem na kojení. Stav se mi rapidně zlepšil - měla jsem záchvaty dušnosti, zadýchavala jsem i do 3 schodů. Pak asi 2 měsíce bez nich a na kontrole opět zvýšená hodnota. Ale kotrikoidy jsem odmítla kvůli těhotenství. Zkouším homeopatii, chodím za zkušenou a velice dobrou homeopatkou, ale nezabírá to. Hrudník mám jak svázaný, celý den musím na dýchání jakoby myslet. V noci mě to nenechá spát. Chtěla jsem zkusit i kineziologii, ale mám strach, jestli není v těhotenství příliš „drastická“ (už jsem byla objednaná, ale homeopatka mě zviklala). Už je mi tak zle, že mám chuť naběhnout pro kortikoidy. Přístup na alergu se mi ale moc nelíbí. Doktorka se ani nezamyslela, za co léky změnit, aby byli šetrnější, nebo třeba zmínit dávku. Její slova byla prostě „musím Vám to napsat, ať nemáte časem astma“… Jinak na alergo nevím kam.
Vím, že astmatičky berou korikoidy zcela běžně, ale stejně… Najde se někdo s podobným problémem?

• Citovat
  • Upravit
5514
25.5.15 06:00

:) je výrazně lepší brát lokální kortikoidy do plic než dusit dite. Já mám astma celý život a ted cele těhotenství normalne beru léčbu protoze jinak by se miminko dusilo při každém mem záchvatu. Taky me to ze začátku trápilo, ale na ctyřech ruznych pracovištích (alergologie, 2× plicní a prakticka) me ujistili ze kortikoidy ve formě prášku do plic na malého vliv nemaji :) astma homeopatii fakt neprejdes a jestli ti vyšlo blby feno tak to taky muže byt pěkný pruser když se nebudeš léčit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pavlats
25.5.15 08:39

Ahoj, jsem astmatik a beru inhalační kortikoidy od dětství. Teď jsem počtvrté těhotná a bez kortikoidů by to u mě nešlo. Občas musím přidat i polykací kortikoidy, když se mi dýchání zhorší.
Pokud se Ti špatně dýchá, tak inhalační kortikoidy rozhodně neodmítej. Jejich vztřebávání do krve a systémové působení (tedy i působení na miminko) je v rozumných dávkách naprosto minimální. Každý doktor Ti v těhotenství řekne, že je nejdůležitější dobře dýchat. Miminko by jinak trpělo chronickým nedostatkem kyslíku a to je pro něj daleko horší než kortikoidy, které se k němu v podstatě ani příliš nedostanou.

• Citovat
  • Upravit
pavlats
25.5.15 08:49

Ještě dodám - zlobíš se na alergoložku, že nehledala jinou variantu, jenže u takovýhle problémů moc možností kromě kortikoidů není. A já musím napsat - díkybohu za ně, jinak bych už byla asi dávno udušená.
U velmi mírných forem astmatu, které se projevuje hlavně při zátěži se dá vyzkoušet ještě Montelukast (lék se jmenuje Singulair, Castispir nebo právě Montelukast), ale z toho, jak popisuješ svůj stav si bohužel nemyslím, že by to mohlo u Tebe pomoci, což alergoložka dobře ví.
Takže Ti opravdu radím, nech se adekvátně léčit, ať miminku byť v dobré víře neublížíš. Nenechávej tenhle svůj stav dlouho být, protože pak by Ti ze začátku také inhalační kortikoidy nemuseli stačit a musela bys je nějaký čas polykat - a to už samozřejmě celkové účinky má (i když pokud jde třeba o týden, tak se také nic neděje). Ale myslím, že není na co čekat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.5.15 09:08

Díky všem za reakce. Já se právě cítila dobře. Ale poslední dva týdny je to děs běs. Tak tam asi zajdu.
@pavlats Když já se u té doktorky cítím jak díl na lince. Jedna hodnota, druhá, léky, nazdar. Když jsem řekla, že to chci zkusit bez nich, tak mi jen řekla, že hrozí nebezpečí astatu - což vím a ať se objednám za 3 měsíce. Žádný zájem o to, ať teda přijdu dřív, když jsem těhotná, že by si mě víc hlídala…

• Citovat
  • Upravit
pavlats
25.5.15 09:15

Jo já to chápu. Ony ty alergoložky už to mají takové nacvičené, když skoro nic jiného neřeší než astmatiky ;). Ale právě ty hodnoty jsou zásadní, když jsou špatné, tak to prostě „neokecáš“. Ale opravdu se toho neboj. Miminko potřebuje kyslík a pro Tebe je naprosto zbytečné se trápit! Zavolej si tam, že Ti je špatně, ať Tě vezme hned! Přeji, ať je brzo lépe. :hug:

• Citovat
  • Upravit
5514
25.5.15 09:22

Já moc nevidím důvod proc by si te mela hlídat :nevim: pravidelne uzivane léky prokazatelne pomáhají takže pokud ti je napsala, je logicky ze te normalne objednala az za delší dobu. Samozrejme pokud bys mela akutni potíže, staci zavolat a objednají te hned aby se to resilo, ale chodit tam preventivne porad jen kvůli těhotenství je zbytečne :nevim: nic noveho se nedozvis. Nemyslím si že te nějak zanedbala. Pokud ti léčbu napsala a tys ji odmítla, pak je to tvůj problém protoze ona ti vic proste v takovém případe pomoct nemůže :( to můžeš akorát čekat az se začneš dusit a pak to budou všichni resit s jistotou hned. Ale bude to znamenat silne kortikoidy (v lepším případe polykat, v horším to znamena jet do nemocnice do inhalacniho stanu a dostat kapacku…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí