Uzlíky na hlasivkách - zkušenosti s operací

67
5.7.23 11:18

Uzlíky na hlasivkách

Ahoj, už asi 5měsíců mám problémy s hlasivkami. Kdykoli jsem třeba na nějaké akci v klubu, další čtyři dny pak nemůžu vydat ani hlásku. A to už v těch klubech ani nezpívám, ale člověk samozřejmě musí mluvit víc nahlas. Nebo když se s někým dlouho bavím, tak další den mám silný chrapot. Byla jsem s tím na orl a prý mám uzlíky na hlasivkách. Pan doktor mě dost vyděsil, protože mi řekl, že s tímhle onemocněním mě na žádném pajdaku nenechají. Vím, že se to dá řešit operativně, ale je to prý riskantní, aby nedošlo ke změně hlasu.
Máte někdo zkušenosti?
Přece jen do budoucna ten hlas jako učitelka budu dost potřebovat, tak mám z toho dost obavy. Pan doktor mi to podal jako prakticky neřešitelnou situaci a dost mě tím vyděsil, ale vím, ze na to dost trpí zpěváci, tak to musí byt přece řešitelné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
301
5.7.23 12:13

O riskantnosti zákroku slyšim poprvé, sama jsem operaci uzlíků na hlasivkách podstoupila v mých 16i letech a co si pamatuju, nikdo se nad tim nijak nepozastavoval…naopak, bylo mi tenkrát řečeno, že je to v podstatě jediná a dá se říct banální možnost, jak do budoucna nepřijít o hlas úplně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
5.7.23 12:44

@Fíbí 106 Tak to moc ráda slyším. Já nevim, jestli mě doktor chtěl jen postrašit, abych slutečně hlas šetřila nebo nechápu.
Můžu se ještě zeptat, jak operace probíhala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
301
5.7.23 14:55

Už je to spousta let, ale co si tak pamatuju, operace v celkové narkóze a zjednodušeně řečeno prostě ty uzlíky uštípali. Žádná velká věda :palec: Druhý den po operaci jsem šla domů. Pár dní jsem se měla snažit vůbec nemluvit - aby se jizvy nerozkrvácely, samozřejmě tekutá strava a za pár dní jsem byla cajk. Zákrok mi pomohl, od té doby jsem hlas nikdy už neztratila (do té doby pravidelně několikrát do roka).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
5.7.23 15:43

@Fíbí 106 Dost jste mě uklidnila, děkuji moc. Můžu se ještě zeptat, kde jste na tom byla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
301
5.7.23 19:21

ORL klinika FN Plzeň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie