Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak snad to rodiče řeší ne? Ne, normální to určitě není. Má zdravotní problém který je potřeba řešit.
No má zdravotn problémy a opravdu to není její vina a nemůže to nijak ovlivnit. Pokud tam jsou nějak narušené nervové dráhy co ovládají svěrače, tak prostě necítí a nemůže ovládat.
Je jasné, že to je nepříjemné a je škoda, že tě rodiče jen odbývají, než aby ti to vysvětlili.
@Anonymní píše:
Dobrý den maminky,
jdu si pro radu. Mé sestře je 8 let, jako miminko podstoupila operaci konečníku, rodiče mi tenkrát řekli, že to má nějak špatně srostle. Nejsem doktor, nerozumím tomu.
Problém je v tom, že je jí 8 let a není den, kdy by neprilitla do obýváku za mamkou, že se pokakala.
Do jejich šesti let jsem to nějak moc nevnimal. Nějak po jejich sestych narozeninách jsem si toho začal všímat víc, začal jsem se ptát proč tomu tak je? To nevíš, že se ti chce na záchod? Neudržíš to?
Ze začátku krcila rameny a mamka mě odbyvala, že tomu nerozumím, že má problémy. Takže teď když se to stane a já se na to ségry ptám, hned mi vpali, že tomu nerozumím, a že je to vlastně ok.
Jak říkám, nevím, proto se jdu poradit k vám, jestli třeba některá z vás měla něco podobného.
Nejhorší je, že se občas stydím, když jsme se sestrnicema na chalupě, zeptám se, kde je ségra a moje sedmileta sestřenice odpoví, že se pokakala…
Vím, že bych jí měl mít rád takovou jaká je, což taky mám. Ale přijde mi, že ji rodiče nasadili do hlavy, že to je vlastně ok se v 8 pokakavat.
Děkuju za veškeré reakce.
Můžu se zeptat, kolik ti je? Dle psaného projevu už dost, abys pochopil, že když má někdo zdravotní problém, tak za to nemůže
A stydět se za ní je opravdu hloupé.
promluv si o tom s rodiči, co jí vlastně je. ![]()
Normální to není, jak to dělá třeba ve škole, nebo kdekoli kde bez rodičů? Nechápu proč ti rodiče nevysvetly jakou to má příčinu.
@Anonymní píše:
Dobrý den maminky,
jdu si pro radu. Mé sestře je 8 let, jako miminko podstoupila operaci konečníku, rodiče mi tenkrát řekli, že to má nějak špatně srostle. Nejsem doktor, nerozumím tomu.
Problém je v tom, že je jí 8 let a není den, kdy by neprilitla do obýváku za mamkou, že se pokakala.
Do jejich šesti let jsem to nějak moc nevnimal. Nějak po jejich sestych narozeninách jsem si toho začal všímat víc, začal jsem se ptát proč tomu tak je? To nevíš, že se ti chce na záchod? Neudržíš to?
Ze začátku krcila rameny a mamka mě odbyvala, že tomu nerozumím, že má problémy. Takže teď když se to stane a já se na to ségry ptám, hned mi vpali, že tomu nerozumím, a že je to vlastně ok.
Jak říkám, nevím, proto se jdu poradit k vám, jestli třeba některá z vás měla něco podobného.
Nejhorší je, že se občas stydím, když jsme se sestrnicema na chalupě, zeptám se, kde je ségra a moje sedmileta sestřenice odpoví, že se pokakala…
Vím, že bych jí měl mít rád takovou jaká je, což taky mám. Ale přijde mi, že ji rodiče nasadili do hlavy, že to je vlastně ok se v 8 pokakavat.
Kolik ti je? To ty tady průběžně zakládáš fekální témata? Dělá ti to dobře bratře?
Přijde mi to jako troll. Už proto, že je to napsané inteligentně a nedokáže pochopit, že má někdo zdravotní problém.
Enkopreza u dětí samozřejmě existuje. Ale jsou postupy, jak minimalizovat nehody, tyto děti se učí stolici vyprazdňovat pravidelně, dále úprava zivotospravy, cvičení, léky a pleny na kritické situace.
@Uslava píše:
Kolik ti je? To ty tady průběžně zakládáš fekální témata? Dělá ti to dobře bratře?
Přesně, je to psáno, jakoby se tím vyžíval ![]()
Je to troll, co miluje exkrementy. Takové talenty je třeba zaměstnat v technických službách a nechat je uklízet po psech. Pro ně to bude ráj na zemi, splněný sen ![]()
@Veveří po psech, to je nic, já bych ho využila na údržbu toi-toi - ta firma bude nadšena, když získá takového pracovníka
@Jana206 píše:
Přijde mi to jako troll. Už proto, že je to napsané inteligentně a nedokáže pochopit, že má někdo zdravotní problém.Enkopreza u dětí samozřejmě existuje. Ale jsou postupy, jak minimalizovat nehody, tyto děti se učí stolici vyprazdňovat pravidelně, dále úprava zivotospravy, cvičení, léky a pleny na kritické situace.
víš co dospělech lidí nedokáže pochopit něčí zdravotní problém ![]()
@ka2ka píše:
víš co dospělech lidí nedokáže pochopit něčí zdravotní problém
Prosím Tě, vždyť píše, že sestra prilitne do obýváku, celý příspěvek píše, jakoby se tím ukajel ![]()
Behem studia VŠ jsem si nacetla léčbu dětí při enkopreze a péči o ně, souvisí to s mým oborem, protože děti se zdravotním postižením tím někdy trpí. Dozvěděla jsem se určité postupy, rehabilitace, lázeňské pobyty a péči tam, medikace, úprava stravy a denního režimu, včetně režimu vyprazdňování a použití technik nacvicenych v rámci rehabilitace, jak stolici zadržet. S dítětem se pracuje od útlého věku.
Opravdu to ve většině případů není tak, že by dítě bylo podelane každou chvíli. Tak, a teď jsem přidala uchylovi trošku do mlýna ![]()
@Jana206 píše:
Prosím Tě, vždyť píše, že sestra prilitne do obýváku, celý příspěvek píše, jakoby se tím ukajel![]()
Behem studia VŠ jsem si nacetla léčbu dětí při enkopreze a péči o ně, souvisí to s mým oborem, protože děti se zdravotním postižením tím někdy trpí. Dozvěděla jsem se určité postupy, rehabilitace, lázeňské pobyty a péči tam, medikace, úprava stravy a denního režimu, včetně režimu vyprazdňování a použití technik nacvicenych v rámci rehabilitace, jak stolici zadržet. S dítětem se pracuje od útlého věku.
Opravdu to ve většině případů není tak, že by dítě bylo podelane každou chvíli. Tak, a teď jsem přidala uchylovi trošku do mlýna
ale já reaguju na tvojí větu, že neni schopný to pochopit, a že píše jako dospělý, spouta dospělých nepochopí zdravotní problémy
@ka2ka píše:
ale já reaguju na tvojí větu, že neni schopný to pochopit, a že píše jako dospělý, spouta dospělých nepochopí zdravotní problémy
Ok, to je pravda
Ale člověk jeho projevu je snad inteligentní a i Google toho najde dost ![]()
Jestli to má od miminka tak to pro ni normální je a pokud to necítí tak to asi necítí. A neví jak to má být správně… Možná je na čase abyste přestali hlásit všem že se pokakala ale říkalo třeba že se šla umýt. Co je komu do toho.. musí to pro ni být těžké.
Dobrý den maminky,