Vadí, že si miminko stoupá v šesti měsících?

340
19.10.10 12:42

Vadí, že si miminko stoupá v šesti měsících?

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat, jestli má někdo zkušenost s tím, že se šestiměsíční miminko snaží postavit. Mám starost, aby si tím nějak neublížilo, nějak si třeba nepoškodilo vývoj kloubů nebo kostí. Pořád hledá, na co by mohl povylézt, pak se opře o bříško, vzepře se na ručičkách a stoupá si. Nijak ho v tom nepodporuji, i se mu v tom snažím zabránit, ale je to marné. Šplhá po dětské sedačce, po dekách v posteli, když si sednu na zem tak po mně…
Dělalo to něčí miminko a bylo v pořádku, když pak bylo starší?
Díky za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16694
19.10.10 12:47

Můj to tedy nedělal v 6ti měsících, to se ještě neuměl ani přetočit. V 6,5 měs. (pamatuji si to přesně, byli jsme před vánoci u tchánovců) začal pérovat na kolínkách. Za 14 dní už se plazil, lezl, otáčel se a právě se taky začal stavět. Měla jsem z toho strašnou hrůzu, pořád jsem u něj stála a chytala ho (samozřejmě se neudržel, tak padal). Zadávala jsem tehdy také diskuzi :lol: a to mě tady holky uklidnili (znova všem děkuji :hug: ), že pokud by na to nebyl připravený, tak to nedělá. Tak jsem ho nechala ať si jede svým vlastním tempem, jen jsem byla non-stop při ruce, aby se někde nepřizabil. Bylo to docela náročné období, trvalo tak 2 měsíce než se opravdu „zpevnil“ natolik, že se u gauče nepotácel jak rosol :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
19.10.10 12:47

Pokud to dělá sám bez tvé pomoci (posazování, tahání za ruce apod) tak ho nech. Přirozenému vývoji nezabráníš :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
19.10.10 12:49
Kakika píše:
Můj to tedy nedělal v 6ti měsících, to se ještě neuměl ani přetočit. V 6,5 měs. (pamatuji si to přesně, byli jsme před vánoci u tchánovců) začal pérovat na kolínkách. Za 14 dní už se plazil, lezl, otáčel se a právě se taky začal stavět. Měla jsem z toho strašnou hrůzu, pořád jsem u něj stála a chytala ho (samozřejmě se neudržel, tak padal). Zadávala jsem tehdy také diskuzi :lol: a to mě tady holky uklidnili (znova všem děkuji :hug: ), že pokud by na to nebyl připravený, tak to nedělá. Tak jsem ho nechala ať si jede svým vlastním tempem, jen jsem byla non-stop při ruce, aby se někde nepřizabil. Bylo to docela náročné období, trvalo tak 2 měsíce než se opravdu „zpevnil“ natolik, že se u gauče nepotácel jak rosol :roll:

No je pravda, že moje dcera šla na vše pomalu, 6 měsících se otáčela, seděla až v 11 a chodit začala v 15 měsících, ale zase když už to začala dělat tak nepadala. Prostě si sedla a seděla :lol: :lol: každé má své pro i proti. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
19.10.10 12:50

Pokud to umi sam bez tve pomoci tak je v pohode.
Moje deti vsecky v 6. mesicich obchazely nabytek a jsou zdravy a neposkozeny :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3802
19.10.10 12:53

Treba kamaradky obe holky cca v 7.mesicich chodili okolo nabytku. Zatim jsou v pohode.
Myslim, ze mu v tom nezabranis, ale urcite ho v tom nepodporuj. Pokud pak bude taky okolo nabytku, tak ho nech chodit jenom tak. Mi chodili neurologii na cviceni a fyzioterapeutka rikala, hlavne nevodit za jednu ruku. Dulezite je aby mimco lezlo, tim si posiluje zadove a brisni svaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3960
19.10.10 12:55

Náš mrňous to dělá taky a pořád. Nejraději si stoupá o mě :lol: Určitě je to v pořádku, pokud to dělá sám. Ty ho v tom nepodporuješ a nožky mu přece podrážet nebudem, že? :wink:

Já mám opačný extrém - známá tahá stejně staré dítě za ruce a nutí ho chodit - dokonce mu už koupila boty :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18048
19.10.10 13:01

Právě jsem byla na přednášce o pohybovém vývoji kojenců do roka a fyziterapeutka zdůrazňovala, jak je pro další zdraví podtstané, aby se žádná z fází nepřeskočila, že je jedno, kdy přijde, že třeba pozdě, ale aby se nepředbíhalo třeba chození, když neleze. Jinak lezení, přesně jak píše cernus, říkala, že je nejzdravější a nejpodstatnější pro další zdravý vývoj. Takže podle ní by se nemělo posadit dřív, než leze, chodit dřív, než leze, nemělo by lézt dřív než se přetočí na břicho (no to asi žádné neumí :lol: ). prostě jít postupně. Pokud to přeskakuje, tak ho mají rodiče vracet k původnímu stupni, který mělo dosáhnout, cvičit na zvládnutí toho stupně. Popravdě si to v praxi neumím představit, když si dítě umane chodit a neleze, asi je sisyfovská práce ho přesvědčit, aby lezlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
19.10.10 13:25
Eliška píše:
Právě jsem byla na přednášce o pohybovém vývoji kojenců do roka a fyziterapeutka zdůrazňovala, jak je pro další zdraví podtstané, aby se žádná z fází nepřeskočila, že je jedno, kdy přijde, že třeba pozdě, ale aby se nepředbíhalo třeba chození, když neleze. Jinak lezení, přesně jak píše cernus, říkala, že je nejzdravější a nejpodstatnější pro další zdravý vývoj. Takže podle ní by se nemělo posadit dřív, než leze, chodit dřív, než leze, nemělo by lézt dřív než se přetočí na břicho (no to asi žádné neumí :lol: ). prostě jít postupně. Pokud to přeskakuje, tak ho mají rodiče vracet k původnímu stupni, který mělo dosáhnout, cvičit na zvládnutí toho stupně. Popravdě si to v praxi neumím představit, když si dítě umane chodit a neleze, asi je sisyfovská práce ho přesvědčit, aby lezlo.

Ahoj, takže je špatně když se mi malej nejdřív plazil, pak se z toho plazení sednul a hned další den se naučil lézt po 4? Následně si začal stoupat a chodit. Ale už nevím v kolika to bylo, ale asi tak mezi 7 a 8 měsícem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18048
19.10.10 13:32

No z toho, co říkala, by to asi ideálně tak být nemělo, měl by si sednout až šikmým sedem z polohy na čtyřech. Ale jako co s tím v praxi uděláš? Nic podle mě. A když hned poté lezl po 4, tak to už asi na 4 byl i předtím, ne? Možná jde spíš o polohu na 4 než lezení přímo. Prostě aby si nesedali třeba přitažením rukama dopředu, ale právě tím šikmým sedem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
19.10.10 13:40

no já nevim jak si dokázal sednout, ale prostě jsem se otočila a on seděl, přišlo mi to divný, ale po 4 nelezl, plazil se po břiše a pak zase znova seděl a následující den se snažil po těch 4, ale teď už s tim nic neudělám, jsou to 3 měsíce zpět a už chodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
19.10.10 13:46

Me prijdou ty reci fyzioterapeutu atd. dost srandovni, pac decku nezabranis aby si stoupalo, kdyz se tak rozhodne a umi to 8-) a vracet ho zpatky na zem 8-o kdo to zkusil tak vi svoje 8-)
Treba syn je jen plazil, vubec nezapojoval nohy, proste se pritahoval jen rukama a takto lezl (az hooodne pozde jsem se dozvedela, ze se to pocita jako lezeni). Pak se jednoho dne oprel o kolena a vytahl u stolu do stoje a zacal obchazet nabytek a zanedlouho chodit.

Proste po 3 detech, ktere chodily vsechny brzy po osmem mesici (holcicky sly vzorne pres vsechny faze) to vidim tak, nechat ditko at si dela co chce, ale nepomahat mu. Nebranit ani nepomahat. Jenom hlidat, aby se u tech pokusu nezabilo :wink: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
19.10.10 13:52

Díky všem za odpovědi. Nechám ho tedy, ať si dělá, co uzný za vhodné.
Leze už cca 3 týdny, takže fázi lezení nepřeskočil. Ale sedět nezkouší. Když jsem ho zkusila tuhle posadit, tak chvíli seděl, pak se zatvářil znechuceně a s výrazem „to je nuda“ se převrátil na všechny čtyři a odlezl si hrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18048
19.10.10 13:55
doriang píše:
Nebranit ani nepomahat. Jenom hlidat, aby se u tech pokusu nezabilo :wink: :mrgreen:

s tím se ztotožňuju :-)
s něčím se asi do jistý míry něco udělat dá, třeba dvojky se naučily sedat blbě, vkleče ve V-sedu, což je úplně blbě, a s pomocí terapeutky jsme je přeučovali na klasický sed a naučili se to celkem rychle - když jsme jim řekli, sedni si normálně, tak to pochopili už asi v roce. Odhlédnu-li od toho, že stejně dodnes preferujou V-sed :evil: Ovšem s lezením aspol to je něco jinýho a podstatně náročnějšího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišulka7
12.6.12 18:39

naše holčička je trochu napřed

To naše holčička v 4. měsících lezla, v 5. měsících si sedala na bok a se začala stavět na nožky a teď v necelém půl roce sama pěkně sedí a stojí s oporou už celkem obstojně a hlavně už celkem zvládá i padání zpátky na zadeček. Také se mi to zdálo být brzo, ale co se dá dělat.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure