Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny dámy, které řeší podobné problémy, jako já.
Je mně čerstvě 50 let a procházím obdobím menoupauzy, zatím jsem půl roku bez menstruace. Na internetu je celkem hodně článků na téma menopauza, ale přijde mně to všechno stejné, žádné podstatné informace tam člověk nezjistí.
A trošku mám pocit, že toto téma je i v dnešní době poněkud tabuizované. Nemůžu říct, že bych tímto obdobím procházela bez problémů, ale zatím se to dá zvládnout bez hormonů. Hlavní problém, který řeším, je vaginální suchost a mimo jiné z toho plynoucí bolesti při sexu a dyskomfort i běžně během dne. Samozřejmě jsem už zkoušela kde co, při sexu používáme lubrikant, ale není to, co to bývalo.
A teď k mému dotazu. Je tahle suchost trvalá? Nechci to zatím řešit hormony. Máte s tím některá zkušenosti, ale prosím jen ženy, které prochází menopauzou. Četla jsem, že ostatní příznaky, jako například návaly, nespavost, libido na nule… by snad měly postupně vymizet. Utěšuju se tím, že by snad mohla vymizet i ta suchost.
Máte s tím některá zkušenost? Můžete mi poslat i SZ, pokud to nechcete řešit veřejně. ![]()
Jsem v přechodu od 38 let. Suchost mě trápí už nějakou dobu občasná, ale teď ten 4 rok je to masakr
já taky doufám, že to přejde. Ale mám to teď dost silné, špatně se mi sedí, je to hrůza, celkové mě to omezuje. Taky právě hledám nějakou radu. Taky mě zajímá zda to přejde nebo ne.
Taky mě to trápí. Je mi 47 a mám menopauzu. Mám předepsané hormony, ale moc to nepomáhá. Sex nemám, nevyhledávám a ani nechci, tak v tomhle mám výhodu. Nicméně i tak to není komfortní.
@sweiin píše:
Zdravím všechny dámy, které řeší podobné problémy, jako já.
Je mně čerstvě 50 let a procházím obdobím menoupauzy, zatím jsem půl roku bez menstruace. Na internetu je celkem hodně článků na téma menopauza, ale přijde mně to všechno stejné, žádné podstatné informace tam člověk nezjistí.
A trošku mám pocit, že toto téma je i v dnešní době poněkud tabuizované. Nemůžu říct, že bych tímto obdobím procházela bez problémů, ale zatím se to dá zvládnout bez hormonů. Hlavní problém, který řeším, je vaginální suchost a mimo jiné z toho plynoucí bolesti při sexu a dyskomfort i běžně během dne. Samozřejmě jsem už zkoušela kde co, při sexu používáme lubrikant, ale není to, co to bývalo.A teď k mému dotazu. Je tahle suchost trvalá? Nechci to zatím řešit hormony. Máte s tím některá zkušenosti, ale prosím jen ženy, které prochází menopauzou. Četla jsem, že ostatní příznaky, jako například návaly, nespavost, libido na nule… by snad měly postupně vymizet. Utěšuju se tím, že by snad mohla vymizet i ta suchost.
Máte s tím některá zkušenost? Můžete mi poslat i SZ, pokud to nechcete řešit veřejně.
Ja v tomto obdobi prisla o delohu i vajecniky a sucha nejsem..zadne preparaty neberu.
Mám stejný problém. Bohužel jsem v předčasným přechodu a to mi bude 38.
Hodně mě pomohl až vaginální gel Hydrofemin plus asi jako jediný. Nepříjemný pocit je pryč, ale při sexu teda stále hrozný
Doufám, že se to časem zlepší!
@Dollorres píše:
Taky mě to trápí. Je mi 47 a mám menopauzu. Mám předepsané hormony, ale moc to nepomáhá. Sex nemám, nevyhledávám a ani nechci, tak v tomhle mám výhodu. Nicméně i tak to není komfortní.
Tak děkuji za radu aspoň vím, že hormonální léčba taky nic moc. No já jinak návaly nějak nemám, ty mě netrápí. Nejvíc právě mě omezuje ta nepříjemnost…suchost. Tak snad se třeba někdo ozve další se svou zkušenosti ![]()
Je mně 46 a začínám menopauzu na sobě taky pociťovat, mám návaly, ztrácím chut na sex, tloustnu. Používám Vagisan krém každý večer po koupání, zmírňuje mi pálení. Sex bez lubrikantu vůbec. Děsím se že budu muset někdy začít brát hormony. Fungují volně dostupné přípravky při menopauze?
@Blota píše:
Je mně 46 a začínám menopauzu na sobě taky pociťovat, mám návaly, ztrácím chut na sex, tloustnu. Používám Vagisan krém každý večer po koupání, zmírňuje mi pálení. Sex bez lubrikantu vůbec. Děsím se že budu muset někdy začít brát hormony. Fungují volně dostupné přípravky při menopauze?
Také teď používám vagisan krém a konečně něco co pomáhá na tu hroznou suchost. Dnes mi volala gynda a napsala mi i hormonální krém Ovesin. Po přečtení letáku je mi špatně
to je je děs ty vedlejší účinky. Zatím budu u tohoto a uvidím. Jako na začátku přechodu před 4 lety jsem měla drobnou suchost, ale teď to teda vygradovalo. Poprvé už tento větší problém v září v loni. Napsala mi léky na vyvolání menzes a antikoncepci. Jenže já teď antikoncepci nesnesu, dřív jo. To mi pomohlo na chvilku než jsem to pak musela vysadit. Dnes jsem se ptala tety od manžela a taky to řešila a pomohly ji až kuličky neboli
globule Ovesin. Brala 2× v týdnu 6 měsíců. Po 3mesicich kontrola. Po 6 mes. Konec a už má dva roky klid. Jenže mě ty vedlejší účinky děsí ![]()
@Blota píše:
Ty přípravky na menopauzu fungují, ale každému sedne něco jiného. Ale nepomáhají na suchost, ale na návaly, nadměrné pocení, atd… Prý je hodně dobrý Sarapis. Ale jak říkám každému může vyhovovat jiný.
![]()
@Blota píše:
Já teda kromě klasiky, přibírání, počínajícími problémy s pohybovým aparátem, akorát ty návaly..teď jsem vybrala jednu krabičku a přijde mi to o dost lepší…vag. suchost tedy vůbec..v této oblasti žádný problém