Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Milé maminky, ráda bych se obrátila s prosebným dotazem na ty z Vás, kdo máte zkušenosti s pečením vanilkových rohlíčků vytvarovaných pomocí formičky. Jsem totiž od přírody kopyto a pečení je pro mě doslova alchymií. Asi dvakrát jsem před Vánocemi pekla vanilkové rohlíčky, ale jejich tvarování mi teda opravdu nešlo
. Jelikož se blíží Vánoce, tak již začínám uvažovat, že se do tohoto pro mě nerovného souboje s těstem
opět pustím. Ale abych si ušetřila práci, chtěla bych rohlíčky tvarovat pomocí klasické plechové formičky. Proto bych se Vás, maminky, chtěla zeptat, zda některá z Vás peče rohlíčky tímto způsobem a zda je zde nějaké úskalí, které by mě jako totálně neschopnou pekařku mohlo zaskočit? Vím, že rohlíčky z formy budou vypadat trochu „průmyslově“, ale moje žížaly se rohlíčkům opravdu nepodobají
Děkuji všem za postřehy a dobré rady
Hezký večer.
Pekla je tak vždy moje babička a bylo to strašně jednoduchý, jako děti jsme jí pomáhali.
S formičkami zkušenost nemám, ale znám několik ženských, co těsto vyválí jako na linecké a pak je vykrájí (mají na to takové půlměsíčkové vykrajovátko).
Pečou se jako normálně a jsou taky jedlý ![]()
Příspěvek upraven 29.10.13 v 22:05
Si z toho nic nedělej
. Já to už kdysy vyřešila tím, že nepeču vanilkový rohlíčky, ale vanilkový cukroví. Prostě z těsta vyválím silnější placku, vykrájím různé minitvary a hotovo. Nikomu za ty roky zatím nevadilo, že to má jiný tvar, mizí mezi prvními a já mám ušetřený nervy i čas.
@Labunka - já jsem spousty let dělala rohlíčky klasickým způsobem, loni jsem začala přemýšlet o nějakém zlepšováku. Klasické vyklepávací z formiček jsem nechtěla, to mi hodně připomíná medvědí tlapky. Vyzkoušela jsem i nějakou vykrajovací formu, kde se najednou vykrojí spousta rohlíčků, ale přišlo mi že je z toho strašná spousta „odpadu“, který i když se znovu zpracuje, tak po několikerém zpracování už to nebude ono. Nakonec jsem koupila malou formičku na vykrajování, přesně ve tvaru rohlíčku a byla jsem moc spokojená, letos určitě budeme rohlíčky opět dělat pomocí této formičky. Alespoň nevyrábíme ze začátku pidi rohlíčky a na konci pomalu bagetky ![]()
@Evka73
Když jsme je dělali s manželem napůl já měla mrnavky a on zase rohlíky. Když jsem mu to vyčetla, řekl, že na ty moje nemá cenu otvírat hubu ![]()
Rohlíčky se dají dělat i tou protlačovací formičkou, co se přidělává na strojek na maso. Protlačit kousek, na plechu ohnout a rohlíček je na světě. ![]()
Já jsem si loni koupila toto megavykrajovátko od tescomy a je to super, rohlíčky napadají přímo na plech a nelámou se mi při přenášení
. Udělám to těsto trošku vyšší, aby to nepůsobilo tak placatě, a je to.
http://www1.tescoma.com/…p/630890.jpg
Dělám rohlíčky podle formičky už asi 3-4 rok. Mám dvě obyčejné vykrajovátko na rohlíčky, dva tvary a jsem spokojená.
@Denisa56 píše:
Rohlíčky se dají dělat i tou protlačovací formičkou, co se přidělává na strojek na maso. Protlačit kousek, na plechu ohnout a rohlíček je na světě.
jo to jsem si taky loni koupila na to vytláčení, ale až jsem měla rohlíčky hotové, ale dělala jsem tím banánky ![]()
@Denisa56 píše:
Rohlíčky se dají dělat i tou protlačovací formičkou, co se přidělává na strojek na maso. Protlačit kousek, na plechu ohnout a rohlíček je na světě.
také jsem vyzkoušela, ale mám na tom nějaký mini otvor, takže mi to dělalo spíš žížalky. A to jsem koupila přímo placičku s rovným kolečkem, jinak tam mám různě ozubená. Už jsem i uvažovala, že bych si ten kulatý otvor nechala zvětšit na patřičnou velikost.
Ja mam primo na to plech a to je pohoda.Dam si testo na plech, takovym tvrdym hladitkem prejedu a testo mi zapada do plechu, upecu, jenom otocim a krasne jdou ven, cca 3 krat takhle naplnim plech cca jeden plech 3 minuty prace a mam rohlicky ![]()