Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A teď mi řekl, že mám být na Vánoce sama, protože rodina má být pohromadě a já jeho rodina nejsem. Jo a děkuje mi za krásné kompromisy (ironie). I když kompromis byl, že budeme 24. u nás i u nich ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, tak jsem zase tady. Dnes jsem se zeptala pritele, jestli uz oznamil jeho rodicum, ze tam budeme na Stedry den oba. Rekl mi, ze z toho nema dobry pocit, a ze si mysli, ze bychom meli byt kazdy u svych rodicu. Takze jsme zase na zacatku a on se divi, ze jsem zklamana.
Naše konverzace vypadala nějak takhle: (není schopný mi to říct do očí, tak to musíme řešit přes Messenger jako blbci)
Já: Mě ale nezajímají ostatní. Ja ziju s tebou a tak bych rada s tebou strávila i tak důležitý den, jako Stedry den a jela k nasim a k vašim az na dalsi dny, jako se to dela normalne a bezne. Ale pokud ty nejsi ochotný zmenit nejake tradice, jak ty tvrdíš, tak je to pak těžký, kdyz kazdy mame o zivote jinou představu.
On: Já je klidně změním, ale až budeme mít rodinu, děti začneme spolu opravdu žít.
Já: Ja uz ziju s tebou, tim padem mam svůj zivot a nebudu cekat na to, az budeme mit deti a nebo se vezmeme. To pro me neni priorita a vubec, kdovi, kdy se tohle vsechno stane. To jako budeme spolu treba pet let bydlet, ale travit Vánoce kazdy u svych rodicu?
On: Neříkám že tady 5 let. Třeba příští rok už vše bude úplně jinak. Buď to proste tyto vánoce prezijes, nebo si to udělej jak chces. Děkuji za krásné kompromisy.
Já: Klidne bys me nechal samotnou jen proto, abys ty mohl byt s rodinou. To je od tebe hezke, no ???? Kompromis byl, ze pojedeme k nasim a pak k vašim. Souhlasil jsi s tim a jeste jsi byl i u toho, kdyz jsem to rikala babicce a nasim. Vic uz ti k tomu nemam co rict, snad jen to, ze nejsem stastna a s tebou nikdy nebudu, protoze ty budes cely zivot hledět jen na sebe a na to, jak se citis ty.
On: Jeden den prostě neobetuješ… Jojo… Jak chceš no. Nejsi šťastná a nikdy nebudes.
Tak není co tedy resit.
Já: Ja to nevyřeším, to by ses ty musel zmenit. Jenze ty to nikdy neudelas, protoze budes vzdycky hledět jen na sebe a nebo na to, co chteji vasi. Takze ne, neni tady co resit. A tema Vanocema jsi to jen potvrdil ???? Doufam, ze ty budes stastny a spokojeny.
On: Samozřejmě se semnou zase rozejdes. Budeš zrazená a nasrana.
Já: Ano, budu, protoze to je o kompromisech. Vsechno. A kdyz ty vis, jake jsem mela vztahy s rodici, tak je logické, ze radeji stravim Vánoce s tebou. Ale to ty nedokazes pochopit.
On: A jake máš vztahy teď? Úplně stejné? Nebo mamka te nechce vidět na vánoce? Vyhání tě z domu aby jsi tam už nikdy nejezdila?
Já: Mam sice s nasima ted uz pomerne dobre vztahy, ale mam taky svůj zivot, neziju s nimi, tudiz oni očekávají, ze budu chtit tento den strávit s tebou.
On: Takže proto že oni něco očekávají že někde budeš,tak to znamená že nemůžeš být doma? Ty se stejně furt jen budeš obhajovat, ale pravdu neuznas. Jsem sice tvoje „rodina“ ale my jsme spolu skoro 24/7 a v den kdy se má rodina sejít u jednoho stolu a být rodina a jeden den to vydržet tak prostě se chceš od ní odtrhnout a neřešit to.. Ještě k tomu máš doma sestru která vánoce prožívá a prostě nechceš být tam s ní u toho.
Já: Ne, protože mi naši řekli, že se mnou na Vánoce nepočítají. A ségra sama řekla, že chce, ať přijedeme až po Vánocích a to oba.
… dále už nevím, co mám dělat a co s ním řešit. Vůbec mě nedokáže pochopit, a když řeknu, že končím a rozcházím se s ním, tak nechápe a velice mě přemlouvá a hledá rádoby argumenty, aby to všechno shodil na mě. Přitom mně jde jen o porozumění. Celý vztah, než jsme se přestěhovali, mě rodiče psychicky i fyzicky týrali a on jediné, co vždycky řekl: „Vydrž, za chvíli budeme spolu.“
Jo a teď to ještě zabil větou, kterou napsal na to, co jsem odepsala a napsala v předchozím příspěvku. Jeho odpověď byla: Tak proto tak strašně moc potřebuješ být semnou a nechceš domu?
Hele zas na rovinu ne, kazdy to tak nedela a argumentovat tim, ze je neco normalni nebo ze nekdo neco predpoklada, je fakt stupidni. Jde o to, co chcete vy. My do svatby travili 24. 12. kazdy se svou rodinou, az po svatbe spolu kazdy rok u moji a dalsi dny u jeho. Letos k jeho nejedeme ani po 24., protoze mame doma miminko (moje rodina je blizko).
Jemu se ocividne zda, ze z toho delas zbytecne drama, kdyz s rodinou normalne vychazis. Zda se mi z te konverzace, ze se i boji, aby sis zas nepodelala vztahy s rodinou, ktere uz jsou dobre.
Jenže mí rodiče o to, abych u nich na Vánoce byla, nestojí. Nestojí o to ani sestra. Proto bych očekávala, že by se on snažil udělat něco, abych byla konečně šťastná a s ním.
@rozand já z toho spíš cítím že ji je velmi nepříjemné trávit Vánoce s někým kdo ji řekl „no tak teda přijeď“ s rodiči evidentně neměla nikdy růžové ,taky bych snímá nechtela být ,ale čekala bych že se mě ujme přítel ,ale tomu je to jedno jak ona se cítí,tak logický už ho citově vydírá…a sorry to že nejsou manželé nebo nemají děti pro mě není argument,pokud mám někoho rád je mi jedno jestli k tomu mám papír nebo dítě.Nikdo ho nenutí aby on k rodičům nejel,ale nechápu proč ji nevezme s sebou …ale teď po tom všem bych už ani nešla,cítila bych se jak blbka
No takže jsem to odhadla správně ,ona si konečně myslela že k někomu patří a najednou taková kudla do zad , protože panáček je pohodlný ,ale to není pro mě ideální partner pro život.Nikdo mu nebere tradice ,ale zachovat se takto hnusně k partnerovi to je ubohost.Nakonec když zná její rodinné vztahy …bych radši byla sama než se někam cpat…
Jo, vydírám ho citově, ale mě to zmáhá taky. Jsem na tom strašně psychicky špatně, do toho mám zkouškové, dělám doma cukroví. Kdykoliv se ho zeptám, kdy pořídíme vánoční stromeček a ozdoby, řekne, že je čas. Když chci nějaké koupit, vidím mu na očích, jak je otrávený a raději je vždycky vrátím zpátky do regálu.
Řeknu ti jedno VYKAŠLI SE NA NEJ čím víc se mu budeš vnucovat tím víc on bude protivný… Vánoce u vás doma bych zrušila ale stala bych si za tím ,cukroví bych nedělala ani výzdobu,na co aby ti to furt připomínalo?
Já se mu nevnucuji, jen mě to všechno strašně mrzí a bolí.
Napsal mi, že si nemyslí, že bych měla momentálně s našima takové hrozné vztahy, abych s nimi nemohla být na Vánoce. Má odpověď byla, že mi těmito kecy ubližuje, akor, když ví, že za to, jaké jsem s rodiči měla vztahy, může on. Ukončila jsem to tím, že to s ním skončím, až dojde z práce, tak mu to řeknu osobně a po zkouškovém se odstěhuji. Prý to je moje rozhodnutí a můj boj.
Vzpamatuj se. Tenhle clovek stoji za tvyma neshodama s rodicema ? Ocividne se rodice zase tolik nemylili, vid ?
Jed domu, udobri se s rodicema, neco pekneho jim privez a uzij si krasne vanoce. A pak zacni planovat novy zacatek a osamostatneni. Ber to jako dar, ze nemate deti a ukazalo se uz ted, co je zac.
Mně přítel řekl, že pro mě večer na Štědrý den nepojede, protože chce pít. A je mu úplně jedno, jaký mám vztah s rodiči. Mu záleží jen na něm. Už jsem se na Vánoce začínala těšit, ale teď jsem z toho ještě víc smutná a řekla jsem mu, že se po Novém roce odstěhuji, a že s ním končím, protože máme každý jiné představy o životě a takhle to nejde.