Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@rozand píše:
@Venetia vzdyt @e-Surfařka tvrdi, ze podle toho se vaznost vztahu nemeri…
Já bych teda měla jasno, kdyby přítel šel na Vanoce jinam . Ale oni spolu nežijí, tam bych to neřešila.
@Venetia píše:
Vážný vztah se tedy pozná podle toho, jestli chci se svým partnerem trávit Vánoce?
Ne,vážnej vztah se pozná podle více věcí. Ale vlastně by ta otázka pasovala spíš naopak. Jedna z podmínek,abych chtěla trávit s partnerem Štědrý večer,je vážný vztah (pro mne trvající už nějakou dobu,společné bydlení,společné plány do vzdálené! budoucnosti).Ale pokud bych měla vztah nijak zvlášť vážnej,automaticky bych šla na Štědrý večer k rodičům. Nad trávenim Štědrýho večera s partnerem,se kterym ani nebydlim,bych vůbec nepřemýšlela…
@rozand píše:
@Venetia vzdyt @e-Surfařka tvrdi, ze podle toho se vaznost vztahu nemeri…
přesně. I u vážnýho vztahu by mohl chtít trávit Vánoce i (!) s rodičema. Ale to už by měl hledat možnosti,aby mohl být s oběma.Ale oni podle mýho vnímání vážný vztah nemají,takže tam je to podle mne čistě na něm. Obzvlášť,když zakladatelka netráví Štědrý večer s mámou kvůli banalitám,jako je samostatně zvolený čas večeře a cukroví. Těžko si pak může plně nárokovat jeho,když sama působí dost individualisticky (bez urážky) ![]()
@Anonymní píše:
Naše konverzace vypadala nějak takhle: (není schopný mi to říct do očí, tak to musíme řešit přes Messenger jako blbci)Já: Mě ale nezajímají ostatní. Ja ziju s tebou a tak bych rada s tebou strávila i tak důležitý den, jako Stedry den a jela k nasim a k vašim az na dalsi dny, jako se to dela normalne a bezne. Ale pokud ty nejsi ochotný zmenit nejake tradice, jak ty tvrdíš, tak je to pak těžký, kdyz kazdy mame o zivote jinou představu.
On: Já je klidně změním, ale až budeme mít rodinu, děti začneme spolu opravdu žít.
Já: Ja uz ziju s tebou, tim padem mam svůj zivot a nebudu cekat na to, az budeme mit deti a nebo se vezmeme. To pro me neni priorita a vubec, kdovi, kdy se tohle vsechno stane. To jako budeme spolu treba pet let bydlet, ale travit Vánoce kazdy u svych rodicu?
On: Neříkám že tady 5 let. Třeba příští rok už vše bude úplně jinak. Buď to proste tyto vánoce prezijes, nebo si to udělej jak chces. Děkuji za krásné kompromisy.
Já: Klidne bys me nechal samotnou jen proto, abys ty mohl byt s rodinou. To je od tebe hezke, no ???? Kompromis byl, ze pojedeme k nasim a pak k vašim. Souhlasil jsi s tim a jeste jsi byl i u toho, kdyz jsem to rikala babicce a nasim. Vic uz ti k tomu nemam co rict, snad jen to, ze nejsem stastna a s tebou nikdy nebudu, protoze ty budes cely zivot hledět jen na sebe a na to, jak se citis ty.
On: Jeden den prostě neobetuješ… Jojo… Jak chceš no. Nejsi šťastná a nikdy nebudes.
Tak není co tedy resit.Já: Ja to nevyřeším, to by ses ty musel zmenit. Jenze ty to nikdy neudelas, protoze budes vzdycky hledět jen na sebe a nebo na to, co chteji vasi. Takze ne, neni tady co resit. A tema Vanocema jsi to jen potvrdil ???? Doufam, ze ty budes stastny a spokojeny.
On: Samozřejmě se semnou zase rozejdes. Budeš zrazená a nasrana.
Já: Ano, budu, protoze to je o kompromisech. Vsechno. A kdyz ty vis, jake jsem mela vztahy s rodici, tak je logické, ze radeji stravim Vánoce s tebou. Ale to ty nedokazes pochopit.
On: A jake máš vztahy teď? Úplně stejné? Nebo mamka te nechce vidět na vánoce? Vyhání tě z domu aby jsi tam už nikdy nejezdila?
Já: Mam sice s nasima ted uz pomerne dobre vztahy, ale mam taky svůj zivot, neziju s nimi, tudiz oni očekávají, ze budu chtit tento den strávit s tebou.
On: Takže proto že oni něco očekávají že někde budeš,tak to znamená že nemůžeš být doma? Ty se stejně furt jen budeš obhajovat, ale pravdu neuznas. Jsem sice tvoje „rodina“ ale my jsme spolu skoro 24/7 a v den kdy se má rodina sejít u jednoho stolu a být rodina a jeden den to vydržet tak prostě se chceš od ní odtrhnout a neřešit to.. Ještě k tomu máš doma sestru která vánoce prožívá a prostě nechceš být tam s ní u toho.
Já: Ne, protože mi naši řekli, že se mnou na Vánoce nepočítají. A ségra sama řekla, že chce, ať přijedeme až po Vánocích a to oba.
… dále už nevím, co mám dělat a co s ním řešit. Vůbec mě nedokáže pochopit, a když řeknu, že končím a rozcházím se s ním, tak nechápe a velice mě přemlouvá a hledá rádoby argumenty, aby to všechno shodil na mě. Přitom mně jde jen o porozumění. Celý vztah, než jsme se přestěhovali, mě rodiče psychicky i fyzicky týrali a on jediné, co vždycky řekl: „Vydrž, za chvíli budeme spolu.“
Tebe někdo týral ve 20?
hele nechci být na tebe ošklivá… Ale z tohohle mi přijde, že ty jsi komplikovaná osobnost a ten kluk tě má rád, ale prostě to nedává už
jsi mladá, vztahu ještě můžeš zkusit víc lepších i horších.. Ale ne fakt všichni chlapi chtějí jako že chránit květinky… Já třeba tohle nezažila nikdy
jsem samostatná ženská, chodím do práce a zařídím od věci k autu, přes přihlášení elektřiny, po výměnu žárovky… Takže to bych doporučila i tobě, spoléhat a mít ráda především sama sebe ![]()
PS ten tvůj „kompromis“ najezdit sto kilometrů a jist na rýchlo dvakrát kapra byl fakt haluz, to jsem ti psala, že to snad nemůžeš myslet vážně…
@sisifa
Přijde mi, že máš naprosto detailní představu o trávení Vánoc, to může být dost problém - v 11 lejeme olovo, ve 12 zpíváme koledu a cukroví se jí až po večeři. Bum ho.
Máš očekávání a jsi pak logicky zklamaná, když to má být jinak. Zkus to trochu uvolnit.
A že tě k matce nepozval, tak se zeptej, ne? „Pepo, a co kdybych jela s tebou? Ještě jsem tvoji mámu neviděla.“
Jako vše vypadá vážně, to jo, ale že ti ještě neukázal rodiče, to je dost divné.
@sisifa vy jste spolu roku a ještě tě nepředstavil doma? To z jeho strany moc vážný vztah nebude ![]()
Zakladatelko já to kdysi taky řešila a řekla jsem tehdejšímu příteli, že tedy k našim nechci on nebo jeho jeho rodina z jakéhokoli důvodu nechce mě tak zůstanu tedy sama v bytě a udělám si hezký večer. Štědrý večer je svátek klidu, míru a radosti a rozhodně není nutné trávit ho tam kde nechceš. Buď doma a nenech se manipulovat tam kam nechceš
. ps kamarád nemá ridiče a je rozvedený tak trávil taky každý 2. rok sám bez dětí. Teď už má přítelkyni tak jsou spolu. A osobní
Můžu říct, že mi nakonec nejvíc pomohlo to sem napsat a pak si to po sobě ze třikrát přečíst.
Někdy jsou emoce prostě sviňa, s odstupem jsem si uvědomila, že řeším blbosti, už právě proto, že mi samota ale vůbec nedělá problém. A světe div se, když jsem se od toho sama oprostila, tak přítel přišel sám s tím, že si to tejden promýšlel a došlo mu, že mu taky vadí, že bychom se neviděli až do Nového roku, a že si s mamkou promluvil, protože na Štědrý den chce být se mnou a užít si toho, jak budu péct vánočku nahá jen se zástěrou.
(O tom jsem žertovala kdysi v září a asi mu to utkvělo v paměti, no.
) Hotovo, vyřešeno a žádný problém vlastně není a ani nebyl.
Co se týče vašich dotazů, jako proč nejsem s mamkou a podobně, to jsou ty věci rodinné, které jsem nenapsala do příspěvku, tudíž je nemůžete vědět.
Mamka bydlí daleko, já nejsem řidička, nestihla bych se vrátit večer domů k psovi a kočce a autobusy k ní jednou na jaře a ve středu, takže se jako celá rodina s prarodiči, strejdovou rodinou a všichni scházíme na celý den 25., tradice.
O vážnosti vztahů má taky každý rozdílnou představu, takže to, jestli to navenek jako vážné nevypadá, neřeším. A názor je to vždycky subjektivní, asi jako pohled na krásu. Neřeším, že mě rodičům nepředstavil, protože ho znám a vím, jaký je introvert a s rodinou si ani nevolají a pokud tam vyloženě nejde, tak o nich ani nic neví, prostě to nepotřebuje, sám mi to několikrát řekl, já nenaléhám, až na to přijde čas, tak to bude.
@lucenka
Docela jsi mě odhadla
ne tak doslova s olovem a tak, ale já mám tak trochu obsedantní poruchu, přítel to ví, akceptuje můj totální perfekcionismus v domácnosti, jak pořád narovnávám ubrusy, stůl, všechno má své místo a všechno mám naplánované v kalendáři.
Většinou se tomu oba smějeme, vím, že jsem trochu magor, ale přítel mi říká, že to o mně ví taky, ale stejně mě má rád. ![]()
Každopádně žádný problém vlastně nenastal, jen jsem trochu přehnaně reagovala a všem zde přeji pěkné svátky, pohádky, dobré jídlo a rodinnou pohodu ![]()