Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holčinky,
tak už je to tady. Píšu podruhé, protože mé obavy se naplnily. Vánoce miluju a jsou to pro mě svátky, kdy má být rodina pohromadě. Bohužel to bude tento rok asi poprvé, kdy nebudu na Vánoce s rodinou z mojí strany. Ptala jsem se mamky a ta řekla, že její přítel bude na Vánoce „u nás“. Tak jsem jí akorát oznámila, že mi tedy budeme u přítelových rodičů. Mámina přítele prostě nějak nemůžu přijmout-myslím, že jsem dost tolerantní, ale… Takže teď , místo toho, abych se v klidu těšila na našeho mrňouska, tak často přemýšlím, jaké to bude vlastně na Vánoce a akorát se tím užírám. Jak už jsem jednou psala, byl by velký rozdíl, kdyby neměl své děti a rodinu, ale on ji má. Narozdíl od mojricky, jsem nechtěla řešit, kde budeme. Chtěla jsem být s mamkou jako každý rok, ale bohužel teď už to řeším a svým způsobem jsem se k tomu donutila sama. Kdybyste na to měla některá z vás nějaký názor, budu ráda, když napíšete
Klára a Péťa 38tt
Klárko, podlel tvého stupně těhotenství usuzuju, že na svátky budeš stejně nejspíš kmitat kolem miminka a věř mi, že první dny jsou plné příšerné únavy, spala bys až bys brečela a nepůjde to a nejspíš budeš i podrážděná z toho všeho.
Vykašli se na řešení tohohle problému. Prostě v dobu, kdy bude vaše miminko ještě novorozencem NENÍ vhodné žádné cestování, zvlášť v zime kvůli infekcím. Nebo si chce tvoje mamka vzít na sebe riziko, že miminko někdo nakazí? Nakonec může být nachlazená i ona sama, takže pak je taková návštěva doslova hazardem.....Odsávání rýmy novorozeňátku je fakt horor a věř mi, že¨to je to poslední, co budeš potřebovat. Budeš mít ještě starosti sama se sebou, prsa bolí, kojení taky není ještě to pravé ořechové, případně tě bude bolet hráz, ale hlavně už nahoře zmiňovaná únava.....
Klárko, vůbec si nekaž poslední „klidné“ chvilky s bříškem. Buď ohleduplná k vašemu miminku a podřiď vše sobě a poznámky okolí házej za hlavu. Budeš-li v jejích očích jako sobec, kašli na to. Sobci jsou oni, když chtějí po mamince pár dnů po porodu společenský život, lítání po návštěvách a bůhvíco......
Možná je to tvrdý názor, ale já bych to po svých zkušenostech v šestinedělí už takhle řešila.......(já se nechala strhnout a pak jsem se tři měsíce hrabala z únavy a depky - jen proto, že jsem neměla šanc si v prvních dnech odpočinout
)
Držím ti palečky a dej vědět, jak to dopadá..
NiKi a Myšák
Niki,
moc děkuju, ale ono je to trochu komplikovanější. Máme sice svůj byteček, ale ten přestavujeme-hlavně kvůli mrňouskovi
Takže bydlíme u mojí mamky. V plánu bylo, že i Vánoce strávíme tady, protože byt bude hotový až tak na Nový rok a ještě mě potom čeká velký úklid ![]()
No a teď prostě vím, že pokud tam bude on, tak já tam být nechci. Je mi to hrozně líto i vůči mamce, ale já bych ty svátky asi psychicky protrpěla a nakonec by to dopadlo tak, že bych řekla třeba i něco, co bych normálně neřekla. Nerada bych někomu slovně ublížila
Přítelovi jsem řekla, že počkáme do doby než se mrňousek vyklube a pak se zeptám mamky ještě jednou, protože na to musíme připravit přítelovi rodiče /je jich strašně moc-takže by byl barák doslova k prasknutí/, na prvního vnoučka se moc těší, takže by jim to snad nevadilo, ale já bych přeci jen radši byla u mamky. Mám tu všechny věci, jak pro mrňouska, tak pro mě a i když přítelovo rodiče nebydlí daleko, tak představa kolik věcí potáhnu sebou, mi moc dobře nedělá ![]()
Už jsem se rozhodla, že to teď necháme být a počkáme. Akorát je teď u nás trochu tichá domácnost. Mamce asi šrotuje v hlavě, co má dělat. Není mi to příjemné, protože mi to připadá jako bych jí psychicky vydírala, ale tak to není. Prostě nechci naše první společné Vánoce trávit s člověkem, který mi není příjemný. Jinak za mamkou chodí, spí tu, jí tu…ale to mi nějak extra neva-beru to, že je to mamčin přítel, ale na Vánoce fakt NE ![]()
Přeju všem maminkám i budoucím, aby měli, v rámci možností, klidné svátky
Zdraví Klára a Péťa 38+3tt
Tak to ja se budu vymykat. Pokud jsme nebyli jeste manzele tak jsme Stedry den travili kazdy se svoji rodinou. Pak jsme byli u jeho rodicu, protoze jsme u nich bydleli. Kdyz jsme meli vlastni byt tak jsme si nadelili, najedli a pak jsme objeli oboje rodice. Taky normalne funguje, ze na Stepana jdeme na obed k nasim a na 2.svatek vanocni ke tchyni. Ale problemy nastaly uz v tehotenstvi - ja byla pres vanoce nachcipana az hruza (ze jsem si mohla vzit tak akorat Paralen a kapky do nosu nemusim psat) a uz to tchanovci resili, proc jsme neprisli k nim. Tak jsme se tam vecer pak zastavili a stejne jsem z toho nic nemela, protoze by mi bylo lip v posteli. No a dalsi rok to bylo jeste horsi, meli jsme pulrocni miminko, doma nazdobene, strom az ke stropu a prihrnuli si to tchani. Jedine co bylo pozitivni, ze jsem nemusela varit, protoze vsechno tchyne prinesla. Ale byla jsem s prominutim nasrana, protoze jsem si prvni vanoce stejne jako posledni ve 2 chtela vychutnat sama - nejdriv s manzelem a dalsi rok s mimcem. O tom, ze prvni fotky u stromecku jsou s nefotogenickou tchyni, popr. miminko, ktereho drzi vrascite ruce ani nemusim popisovat. Loni jsem asertivne-nasertivne rekla, ze na vanoce budeme sami my 3 jako rodina, tak se sice osivali, ale byl klid a byly to super nehekticke nevystrestovane vanoce jako kdysi u nich. Letos uz tchyne sondovala, tak jsem ji rekla, ze nam to loni takhle maximalne vyhovovala a kdyz zacala mit kecy tak jsem ji rekla, ze tohle resit nehodlam a pokud se jim to nelibi, ze taky muzeme behem vanocnich svatku odjet na hory a uvidime se az po novem roce, tak sklapla.
Ahoj, bydlime v Praze a babicky a dedove na Mostecku. Vitkovi bylo loni na vanoce 5 nedel. No a docela nerada vzpominam, jak jsme je jeli navstevovat. Na Stedry den jsme byli sami. Byla jsem sice priserne nevyspala, ale bylo to krasne. No ale pak jsme jeli domu k rodicum A. Byli jsme tam 4 dny.
Prvni a treti u nasich, druhy a ctvrty u pritelovo. Predstavte si to baleni. Velky neskladny kocar, lehatko, taska s vecma, pliny......................... . Brrr. U nasich byli vsichni nachcipani a Vitek si odvezl z navstevy horecky a kasel.
A porad jsme balili a balili a vychazeli vsem vstric a kdyz jsme rikali, ze to je hrozne. Jen nas vtipne odpalkovavali, ze bude hur a vic baleni.
Letos tedy pojedeme taky, ale max na dva dny. U jednech prespime a u druhych budeme druhy den. Nastesti tam uz mame kocar a nejake veci, tak to nebudeme tahat.
Hanko,
naprosto souhlasím. Jenže nám to prostě nevyjde. Do Vánoc ten byt prostě nestihnem
Chtěla bych mít vlastní stromeček, vlastní pohodu a příbuzenstvo jen objet. Minulý rok jsme byli s přítelem také spolu-teda nevařila jsem. Odpoledne jsme byli u jeho rodičů a večer jsme se jeli „nafutrovat“ k mamce. Ale u nás v bytečku jsem měla všechno nazdobený, včetně krásného živého stromku
Bylo to fakt hezký a tolik jsem se těšila, jak si užijem tyhle Vánoce ve třech a teď tohle ![]()
Chtěli jsme přivézt k mamce stromeček /má umělý/, těšila jsem se, jak ho nazdobím…no prostě jsem se těšila na klidné hezké Vánoce.
Už o tom asi přestanu psát
strašně mě to štve, ale vím, že s tím asi nic neudělám. Musím se upnout na malého a na přítele, jinak bych si pořád dokola opakovala, že jsem si to takhle nepředstavovala. Nezbývá nic jiného, než se těšit na ty další a to už určitě budeme ve svém
Jenom doufám, že se moje vztahy s mámou úplně nepokazí-doteď to bylo skoro perfektní…
Klára a Péťa 38+3tt
Klárko,
napadá mě
Škoda že nebudeš na svátky v porodnici
bylo by to vyřešený...... ![]()
NiKi
Klárko,
Vaše situace je složitější o to, že s maminkou bydlíte teď v jednom bytě, ale i přesto bych jí v klidu řekla, že nechci, aby tam byl i její přítel...... Zní to možná divně, ale věř mi - v šestinedělí budeš opravdu „divná“ a budeš mít co dělat sama se sebou i s mimčem…
Na druhou stranu je možný, že budeš natolik oblblá hormonama, že ho uvidíš ráda.......
![]()
Hlavně klid, ono se to nějak vyvrbí…
Pavla
Ahoj Klárko.
Chtěla jsi znát názor, napíšu Ti svůj. Upřímně řečeno, asi bych se snažila si v klidu promluvit s mamkou a říct jí, že bys ocenila, kdyby si společné Vánoce nechali s přítelem až na příští rok. Budeš přece chvilku po porodu a ze své zkušenosti vím, jak je důležité být aspoň trochu v pohodě. Já si to nedovedu představit někde kde nebudeš doma, kde nebudeš mít všechno pro mimi nachystané a ještě, jak píšeš, v baráku, který bude plný lidí. Už kvůli nemocem si myslím, že to není pro novorozence vhodné. A taky potřebuje miminko svůj klid. Já vím, jak jsou třeba naši příbuzní hluční a nedovedu si představit, že je chodím každou chvilku prosit, aby se stišili, že jsem právě složitě uspala ![]()
Nechci radit, jen jsem napsala svůj názor. Snad jsem Tě nenaštvala, nebo ještě víc neznervoznila.
Pokud možno, užij si zbytek těhu a malinké miminko.
Kuřátko a Honzík
Holky,
všem moc děkuju. Jsem z toho opravdu nešťastná
Všechno jsem si představovala jinak a teď tohle…Jak se říká: Člověk míní..... Přítel mi taky říkal, ať to mamce řeknu, ale já si v tu chvíli připadám jako sobecká a zlá, že nechci mamce umožnit, aby byl její přítel na Vánoce u nás. Každé Vánoce jsme se scházeli u mamky. Brácha se švagrovou a neteří, já a mamka. Nikdy jsem netahala na Vánoce domů své přítele. Můj současný byl první a to jen proto, že jsme spolu byli skoro rok a plánovali miminko
Tenhle rok mělo být složení následující: mamka, přítel, já a náš mrňousek a na večeři chodí brácha s rodinou-v říjnu přibyla druhá neteř
Měly to být takové mrňouskovské Vánoce. Mamka s přítelem zas tak dlouho není /asi 3 měsíce/ a on má své děti. Mamka argumentuje tím, že jedni bydlí v Pardubicích a druzí v Mladé Boleslavi, ale on je pojízdný a ať mi nikdo netvrdí, že by ho nechali na Vánoce samotného. Tomu nevěřím, protože dokud byli živi moji prarodiče, brali jsme je domů.
Nakonec jsem přítelovi řekla, že se mamky zeptám až bude mrňousek s námi, ale teď už mi je jasné, že i kdyby názor změnila, tak Vánoce nebudou takové, na jaké jsem se těšila. Když názor změní, budu mít pocit, že se sebeobětovala a že jsem jí Vánoce zkazila, protože není s někým, koho má ráda. Když nezmění, bude mi mizerně, že nemůžeme být v klidu s naším mrňouskem, i když přítelovo rodiče jsou moc hodní a na vnoučka se těší. Teprve teď si uvědomuju, jak bych byla ráda, kdybychom ten byt do Vánoc stihli, ale to je v nadlidských silách. Hlavně jde o úklid a to hned po porodu nebudu moc schopná. Na druhou stranu mě to aspoň trochu povzbudí ![]()
Mamčin přítel mi prostě není moc příjemný, ale respektuji, že je u nás dost často /jí tu, spí tu apod./ a nikdy jsem ani slovo neřekla, ale nechci a nebudu trávit svátky s někým, koho nemusím. Mám jen strach, že se odcizím s mamkou, což začínám pociťovat už teď-tedy od té doby, co jsem se jí zeptala, jak to bude vypadat na Vánoce.
Holčinky, už s tím rozebíráním musím přestat
Těšíme se na maličkýho a mám ještě kupu hezkých starostí /kontrola, jestli mám vše připravené, co mi chybí apod./
Moc vám děkuju, jsem ráda, že tyhle diskuze existují, člověk se má aspoň kam vypsat a je mu pak o trochu lehčeji. Až bude mrňous na světě, dám vědět, jak to vše dopadlo.
Dopředu všem přeji krásné Vánoce
Klára a Péťa 38+4tt
Klárko,
jak říkala Kuřátko: s mrňouskem bych raději nikam ještě tyto Vánoce nejezdila. Ono je jiné odjet k příbuzným s malým mimčem v létě či v zimě. Je tady mnohem větší riziko, že něco chytne on a nebo Ty - v každém případě byste měli zůstat fit oba, ne?
A znám ze své zkušenosti - když se příbuzní rozjedou, tak je neutiší nikdo.....
![]()
Myslím si, že Tvoje maminka je rozumná a určitě to pochopí - takže se zbytečně nenervuj a užívej si poslední chviličky klidu.....:D
Pavla
P.S. Omlouvám se, nejsem přihlášená - Pavlas
Ale jen, co se ruseni spiciho miminka tyce. My cestujeme porad a ted je uz Vitek navic zvyklej. Ale kdyz byl malinkej, tak spal kdekoliv a za jakekoliv situace. Pribuzni by ho az tak nerusili. K nam behem sestinedeli chodily spousty navstev a musim rict, ze Vitek byl OK. Uz jsem psala jednou. Mimco by to asi zvladlo lip nez ty. Ale ty budes unavena. Opravdu. I kdyz budete mit vsechno sebou. Ale je toho spousta, co budete potrebovat a ty se budes muset vyspat. Jak nerada jsem videla nekolikahodinove navstevy a treba i vic lidi za den. Nejak se me nikdo neptal.
Klárko, předem písnu, aby ses na mě nezlobila, a kdyžtak můj názor třeba ani nečti…protože já si myslím, že pokud je mamka tak hodná, že vás nechá u sebe bydlet, po dobu vaší rekonstrukce… ty bys měla respektovat jejího přítele a i to, že ho chce mít u sebe na vánoce. Vím, že s tebou cloumají hormony, ale nejsi malá holka, která si vydupe na mamince cokoliv a nezlob se, působíš tak na mě… Nevím, jakým právem své mamce říkáš, s kým má anebo nemá ve svém bytě trávit Štědrý den? Sama jak jsem vyrozuměla nejsi za svého přítele provdaná, což o to, jistě to není chyba, ale je brán jako tvůj partner a čekáte spolu za pár dní miminko… ze strany tvé mamky určitě nebyl kladen žádný odpor, aby s vámi v jejím bytě bydlel, nebo se pletu? A tobě vadí to, že chce maminka být s tím, koho má ráda? Opravdu ti nerozumím a já být tvou mámou, tak ti neustoupím i za cenu, že by ses šprajcla a kodrcala se někam jinam. Ono to totiž z tvé strany opravdu nic jiného než vydírání není a navrch budeš mít další argument - miminko, z kterého bude tvoje mamka určitě paf… Tipuju si, že docílíš svého…tak ať ti moc nezhořkne pohled na smutnou mamku u stromečku, protože jí bude chybět její přítel. Ale počítám, že si toho asi nevšimneš…
No nic, chtěla jsi názory, tak tady je můj. Asi bys takový nečekala, ale já si nemůžu pomoct. Můžu se jen zeptat, kolik ti je roků? Přijdeš mi ještě hodně „nedospělá“… Ale i tak ti samozřejmě přeju pohodový porod, šestinedělí, v kterém bude co nejmíň slziček a hodné a spavé miminko:) A snad i vyřešení problému, který podle mě zbytečně nadhodnocuješ…tím že budeš mít ty dítě, stává se z tebe pravý dospělý, ty budeš muset být zodpovědnější a už ne tím dítětem, co si vynucuje „vánoce“ podle zaběhnutého scénáře z kdysi…z doby bezstarostného dětství…
Diny
Ty jo holky, ale spatne jste cetly. Myslim, ze byt patri jak mamce, tak dceri. Ale my nevidime do problemu. Nechci se zastavat zadne strany a nazor je nazor:-)