Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Alčo, já reagovala na prosbu o názor, takže si myslím, že jsem mohla napsat cokoliv, co si myslím já a ne brát ohledy, jestli se to hodí nebo jestli náhodou nerozvířím vodu. O tom, že by byt patřil i dceři není nikde zmínka, mladí si co jsem vyčetla rekonstruují svůj byt v domku, teď jsou dočasně v azylu u maminky, dcera tam samozřejmě trávila dětství a tak jaksi samozřejmě bere i to, že má právo mamince dál zasahovat do toho, s kým má či nemá trávit vánoce. Já mám dceru dvanáctiletou a vůbec si nedovedu představit, že by si tohle vůbec kdy dovolila…asi to je rozdíl mezi mnou a tou mladou nastávající maminkou, ona pořád jedná a koná z pozice „dcery“, ač už by měla pomalu a jistě nastoupit do role „rodiče“, kterým za chvíli bude… I ta zmínka že otec (zřejmě rozvedený dle logiky věci) by nikdy k nim na vánoce nepřijel s přítelkyní - no samo že ne, proč by jezdil k bývalé manželce se současnou přítelkyní. Myslím, že by se mohlo trošku rozlišovat, kde je kdo doma, jednou píše pisatelka, že doma je v domečku, který rekonstruují, ale pak se zase cítí doma u maminky, které tím s prominutím „kecá“ do života… No nic, radši už nebudu reagovat, v minulém příspěvku je napsáno vše, jak to cítím. Škoda, že sympatizující anonym se nepodepsal:)))
Diny
Diny,
já se vůbec nezlobím. Chtěla jsem znát názory, tak je mám… Věc se má tak, že byt je z poloviny i můj. Předěláváme byt mého přítele, ve kterém jsme doposud bydleli. Samozřejmě jsem ráda a jsem vděčná, že nás mamka „u sebe“ snese. Žádná malá holka už nejsem a ani si nemyslím, že bych se tak chovala. Je mi 30 a prostě mi nepříjde tak úplně normální, že by s námi měl Vánoce trávit téměř cizí člověk. Ptala jsem se i bráchy-ten ho zná ještě méně než já-a souhlasí se mnou. Klidně ať příjde, ale proč zrovna v den Vánoc. Nevím, jak by bylo tobě, kdybyste měli u vánočního stolu někoho cizího. To jsem ještě nenapsala, že pořád chrchlá, protože je to kuřák, ale je zase natolik ohleduplný, že chodí kouřit ven… Jde o to, že si naprosto uvědomuju, že nemůžu mamce mluvit do života a ani do toho s kým se stýká. A taky samozřejmě nechci, aby byla smutná. Když jsem poprvé přivedla přítele, zeptala jsem se, jestli to nevadí-to samé se týkalo i Vánoc. Mrzí mě, že to třeba mamka nejdřív s námi se všemi aspoň neprobrala, nemuselo to dojít až tak daleko. Což mi připomíná, že když švagrová před měsícem rodila, tak ho mamka natáhla i do porodnice na návštěvu… Není to o tom, že jí chci nakazovat, co má a nemá dělat. Prostě to tak cítím. Ano, máš pravdu, měla jsem určitou představu o průběhu Vánoc, bohužel skutečnost bude nejspíš jiná. Nejsem z toho vůbec nadšená a vím, že mamka taky ne, ale v tomhle případě prostě budu ta malá holka, která se šprajcne…mám Vánoce ráda a nebudu se dívat na někoho u štědrovečerního stolu, s kým se nesnesu. Trošku je mi divné, že situaci srovnáváš jako by se jednalo o někoho komu je dvanáct, ale k mojí mamce jsem se chovala vždy slušně a s náležitým respektem. A ať už budou mít děti svoje děti, tak se ke svým rodičům budou chovat pořád stejně, protože rodiče se k nim také chovají jako ke svým dětem, přestože už mají svoje rodiny…co budu komu vykládat, myslím, že to všechny známe ![]()
To je asi tak vše. Vůbec mi nevadí negativní názor, jde o to, že stejně nikdo, kromě mě a mých blízkých, celou tu situaci přesně nezná a nežije v tom. Kdyby znal, třeba by se i názory změnily. Ten, kdo se mnou souhlasil, by třeba nesouhlasil a naopak ![]()
Klára a Péťa 38+4tt
Ahoj,
tak já chtěla napsat něco podobného jako Diny, protože jsi mi taky nepřišla jako vrchol tolerantnosti, ale pak jsem si vzpomněla na jedny svoje vánoce a radši jsem držela pusu…
Před pěti lety jsem se po devíti letech rozešla s přítelem. Odstěhovala jsem se a začala jsem daleko víc jezdit domů k mamce. No a nastal trochu problém - ségra měla tou dobou přítele (nyní už manžela), Američana. Tenhle chlap mi tak lezl na nervy!!! Každý víkend, co jsem byla u mamky, byl v bytě cizí chlap, mamka má 3+1 a tou dobou tam ještě bydlel i brácha, takže utýct nebylo fakt kam… Navíc byl Američan se vším všudy, děsně chytreej, všude byl a všechno znal, děsně asertivní a moc si dával bacha, aby nepřiložil ruku k dílu.
Myslela jsem, že se z toho zblázním, nebylo to pro mě lehké období, měla jsem pocit, že budu navždycky sama a ještě k tomu tenhle chlap… Konflikty byly, akorát když jsem viděla jak to ségru točí a jak je jí to líto, brzdila jsem to, ale potají jsme si s bráchou říkali svoje…
No a pak přišly Vánoce. Do té doby jsme vždycky trávili vánoce stejně, dohromady jako rodina, bez partnerů. V roce 98 umřel v listopadu táta a i ty hned následující vánoce jsme byli doma, mamka chtěla jet k rodičům, ale rozmluvili jsme jí to - já, brácha a ségra - prostě jsme všechno chtěli jako dřív. Ke svým partnerům jsme chodili po nadílce a pak šli s nima většinou na procházku. A najednou se začlo brát jako samozřejmost, že s náma ten americkej chlap bude i na Štědrej den! Byla jsem z toho trochu mimo a moc se mi to zamaskovat nepodařilo, takže hádka jako hrom, já argumentovala tím, že pro Američany není 24.12. žádnej svátek, je to normální všední den, že slaví až 25., a to že půjdou k jeho bratrovi, který si vzal taky Češku a žijí nedaleko… Bylo to hustý. Nakonec to dopadlo tak, že u nás byl do večeře, na večeři se spakoval a přišel až po ní. Já se cítila jako trapka, měla jsem se na tu chvíli zapřít a nekazit sobě ani druhým vánoce nějakými malichernostmi (je fakt, že když mi pak Američan s nohama nahoře, pojídaje třetí mísu cukroví, kritizoval moje milované Tři oříšky pro Popelku, tak už jsem si jako trapka nepřipadala a držela jsem se, abych mu fyzicky neublížila - dostanete se pak do fáze, kdy vám vadí už všechno, každá maličkost…)
Od té doby je u nás švagr na vánoce vždycky. Mají se sestrou vlastní byt, ale je fakt, že už by mě nenapadlo, že by tam nebyli a zpětně mi přijde, že jsem si to hádání kolem svátků mohla ušetřit.
Chci tím říct, že Vánoce odejdou, ale s mamkou budeš chtít vycházet pořád, navíc bude vnoučátko, být dneska na tvém místě, zvážím to a zapřu se, tak strašné to snad být nemůže. Navíc souhlasím s tím co psala Diny, je to trochu vydírání z tvé strany, mamka se musí cítit hrozně.
A závěrem bych obecně chtěla říct, že mě mrzí určitá absolutní netolerantnost nás novopečených i zasloužilejších mamin k našim matkám a tchýním. Já vím, že se mi to mluví, mám tchýni fajn, ale to co čtu mi bere dech. My taky jednou budeme babičky a tchýně a taky se to budeme muset naučit, to není samozřejmost. Jako je pro nás nová role mamin, tak i ony se dostávají do nové životní etapy a taky je to těžké, vztahy jsou jiné… Jen se tiše modlím, aby mi žádná moje snacha, nebo snad dokonce moje dcera nevyčetla, že na fotkách s mým vnoučetem jsou moje vrásčité ruce…
Krásné spokojené a tolerantní vánoce přeje
Peta
No Missorko, ja to asi napsala dost tvrde nebo spatne, ale me proste na prvni vanoce hrozne s prominutim sralo, ze se k nam domu do naseho bytu (aniz by se slusne zeptali predem) nakvartyrovali tchanovci. Muzu ti rict, ze jsem mela zkazeny cely vecer a co se tyka tech vrascitych rukou - ja proste nemela sanci se se svym mimcem vubec pred stromeckem vyfotit, protoze malou tchyne bafla a pozovala. Takze me a dceru jako prvni vanocni fotky fotil nasledujici den dopoledne za svetla manzel.
A to jeste pominu, ze se tchani vzajemne nesnesou, takze nam samozrejme Stedry vecer okorenili vzajemnou hadkou a vyvrcholilo to tim, ze se tchan opil a usnul. Fakt bezva vanoce. Nejsem mlada, jsem dost tolerantni, ale myslim, ze existuji hranice slusneho chovani a kdyz uz - tak se proste zeptam jestli muzu prijit. A kdyz uz teda prijdu - tak se snazim chovat slusne, nehadam se a neopijim se aspon na ted jeden vecer. A jeste dodam, ze nezkazili navstevu jen me, ale i memu manzelovi a to jsou jeho rodice - aby to nevyznelo, ze mam nejakou zast vuci tchanum…Toz tak.
Diny pod tvuj kometar se taky podepisuju..
Byt patri i mame i dceri ( jak jsem pochopila ) ale nikdo nema pravo nekomu rikat s kym ma travit ci netravit vanoce … taky mi to prijde jako vydrani.. To je muj nazor..
Maty
Jejda Peto,
nikdy bych svojí mamince nevyčetla, že má vrásčité ruce. to by mě vůbec nenapadlo. Na druhou stranu si myslím, že jsem dost tolerantní člověk, ale teď mi to prostě nějak nejde
Hormony mi lítaj a jsem trochu sebestředná. Já ho u nás nechci, mamka ho chce. Vydírat jí citově nechci, ale vypadá to tak. Prostě není to jednoduchý a moc dobře si uvědomuju, jak se mamka asi cítí. Jenže je mi teď všechno tak líto. Já už nevím, jak bych to napsala, abych to aspoň trochu vysvětlila, že nejsem žádný necita nebo citový vyděrač.
Jak už jsem psala-musely byste v té situaci být a toho člověka znát. Chovám se k němu slušně, žádné konflikty nevyhledávám a svým způsobem se tolerujeme navzájem, ale…na Vánoce ať jede domů.
A co se týká těch fotek: dokážu si živě představit, jak naše první Vánoce s miminkem budeme na fotkách s někým cizím, protože mamka by ho tam určitě nacpala a fakt bych nechtěla řešit situaci, že budu mamce rvát malýho z ruky, s tím, že nechci, aby na fotkách byl i on a tvářil se jakoby náhradní dědeček a všichni bychom byli jedna velká šťastná rodina ![]()
Holčinky, všem děkuju za názory /za pozitivní i negativní/ ![]()
Klára a Péťa 38+4tt
Vis Klarko,
On to cizi clovek je pro tebe ale pro tvou mamu je to jeji pritel.. Tim chci rict ze si dokazu predstavit ze i tvuj pritel je, nebo byl pro tvou mamu cizi clovek.. ja osobne bych to nechala byt… a nekazila vanoce ani sobe a ani tve mame.. Ty budes mit plno strarosti s mimicem i o vanocich a asi to uz nebudes resit kdo je u vas na stedry den .. ( teda aspon ja bych to neresila.. Ja osobne bych se radovala z toho ze mam zdravy mimco , pritele a mamu a toho pana vlastne taky.. nikdy nevis kdy si padnete do noty ( a urcite si ten pan nechce hrat na nahradniho tatinka nebo dedecka..
On chce byt proste se svoji pritelkyni kterou ma rad - to ja teda chapu… )
Maty..
Neber to jako premlouvani ale neco co jsem proste musela napsat…
Taky bych se přimlouvala za vánoce i s máminým přítelem. Zatím je to cizí člověk (pro tebe), ale pokud jim ten vztah s vaší mamkou vyjde tak pro tvé dítě to nakonec stejně bude dědeček (i když ne pokrevní), a svoje soukromé rodinné vánoce si plně v bytečku vychutnáš stejně až v roce svého mimska. Teď budeš mít stejně tak akorát nedostatek spánku a plný ruce prs než se ti ustálí laktace a srovná se nabídka s poptávkou. Jinak je dobré řešení i posunuté vánoce. Já mám například dohodnuté s mými rodiči, že si na štědrý den vezmou moji prvorozenou a přivezou ji až před silvestrem a já zatím v klidu stihnu po porodu i v případě přenášení nachystat stromeček, výzdobu a vánoce, a manžel stihne dodělat rekonstrukci některých místností v domečku včetně koupelny a ložnice a Ježíška budeme mít já a můj muž a Kamilka a miminko až v den Kamilčina příjezdu domů.
Bludička
zdravím všechny,
taky jsem nejdřív chtěla psát něco o toleranci, ale pak jsem si na chvíli představila sebe v Klárčině situaci a musím říct, že bych asi taky nechtěla být na Vánoce s někým, koho nemám ráda.
A co se týká toho, že by to byl náhradní dědeček, tak to se mi moc nezdá a tím, že by byl na Vánoce u nich, to k tomu zrovna asi nepřispěje. Jsem dost tvrdohlavá a na tohle bych pak asi reagovala ještě odmítavěji.
Spíš bych chtěla poradit, aby si dala Klárka pozor na to, aby měla pořád dobrý vztah s mamkou a tím i nastávající babičkou. To by byl potom opravdu problém-hlavně pro miminko.
Trochu se divím, že toho pána samotného nenapadlo, že je ještě dost brzy chodit k někomu na Vánoce a zasahovat tak do rodiny. Myslím, že tu bylo psáno, že jsou spolu pár měsíců… Docela by mne zajímalo, jak by se tvářily jeho děti, kdyby to bylo obráceně.
No nic, tolik můj názor a zkuste se nejdřív vžít do té samé situace a představit si, jak by asi bylo vám, když jste na konci těhotenství a hormony s váma cloumají ![]()
Zdraví Jana
Klárko, svůj názor jsem tu už napsala, víc se v tom patlat nebudu:) Jen musím říct, že jsem moc ráda, že jsi přijala i opačný názor tak v pohodě, nebývá to tady na emimi ani v životě moc zvykem, většina lidí chce slyšet jen souhlas a děsně se čílí, když si někdo dovolí oponovat:) Takže napravuju názor v tom, že bys mi přišla až tak nevyzrálá, v tomto máš u mě za jedna:)
Snad jen, nech další věci až se miminko narodí, v:,–(ím se, že najednou spoustu věcí uvidíš jinak a třeba se i tohle vyřeší tak nějak samo:)
Krásné a spokojené vánoce přeje všem
Diny
Ahoj Dinny, tys me spatne pochopila. Ja se s Tebou urcite nechtela hadat a kritizovat opacny nazor. Chtela jsem jen upozornit na spolecne vlastnictvi:-)
Ja bych si take nedovolila mamce rict, ze tam toho cloveka nechci. Uz proto, ze by mi mamky bylo lito. Takze bych to fakt radeji skousla ja.
Ale i trochu chapu, ze s tehotnou cloumou hormony.
Čauky,
tak já taky přidám svoji trošku do mlýna. Přimlouvala bych se za trochu větší toleranci a nadhled. Vánoce jsou přece rodinné svátky a mělo by nám záležet i na tom, aby se dobře cítily všichni rodinní příslušníci. Osobně si myslím, že naše maminky nebo tchýně mají nárok na vlastní soukromý život, by´t to pro nás děti někdy není lehké. Když mi umřel táta, začal s námi po čase žít mámin přítel, kterého bych si já osobně nikdy nevybrala, ale nešlo o mě, ale o mámu. Ostatně mého manžela by si moje máma asi taky dobrovolně nevybrala
Jestli ti mámin přítel bytostně vadí, tak to asi nepůjde, ale pokud ti jen připadá cizí, tak bych to na tvém místě kvůli mámě zkusila.
Letos u nás na Štědrý den budou poprvé manželovy rodiče i máma se svým přítelem a jde vlastně o kompromis ze všech stran. Tchýni mám ráda, ale je jasné, že se ve všem neshodneme. Moje máma je zas pěkná hysterka a já jí zdatně sekunduju, takže o nějakou „nestíhací“ scénku taky nepřijdeme. Mámin přítel spíš toleruje moji tchýni než že by jí měl bůhvíjak rád, tchán trochu nedoslýchá a tím pádem dost řve, manžel nemusí mámino organizování… Takhle to vypadá hrozně, ale já se na vánoce těším a myslím si, že je fajn, že budeme všichni spolu a doufám, že Kačenka bude mít jednou z dětstvé hezké vzpomínky, jak trávila Štědrý den s babičkami, dědečkem, strejdou a rodiči. Myslím, že bychom občas měli slevit ze svých plánů „super vánoce jako ze žurnálu“ a podívat se na ně očima dítěte. Děti o Štědrém dni neřeší přesné načasování, bezchybnou výzdobu a aranžmá fotek. Myslím, že si vánoce užijeme, i když to třeba nebude úplně bez problémů. Doufám, že ještě dlouho vydržíme v téhle sestavě a dlouho tak nebude u vánočního stolu Kačence nějaký dědeček nebo babička chybět.
Krásné vánoce
Jana+Kačenka 11m
Holky díky,
Diny máš pravdu, už se mi v tom taky nechce patlat-nechám to, jak se to vyvrbí ![]()
Jinak mě je mamky taky fakt líto, ale prostě jsem si nemohla a nemůžu pomoct-je to ve mě
A když si to tak trochu rozebírám, tak kdybychom neměli miminko, asi bych se na to dívala jinak. Prostě jsem si představovala, jak si užijem Vánoce s dvěma novými přírůstky a hlavně v klidu a bohužel, mamčin přítel, kterého si našla opravdu nedávno, mi do té „mojí idyly“ nějak nezapadá ![]()
Ještě jedna věc se kterou teda opravdu nesouhlasím, resp. moc jí nechápu-jaký je rozdíl mezi přítelem a manželem, když spolu žijeme naprosto stejně jako manželé, akorát bez papíru-svatbu bychom chtěli, ale bohužel je to zatím absolutně nemožné /netýká se to peněz, jsou to určité os. problémy/. Takže tohle fakt nějak nechápu ![]()
Myslím, že už to stačilo a akorát bych se chtěla omluvit mojřičce, že jsem si tuhle diskuzi nakonec téměř přivlastnila, ale musela jsem se někde vykecat, hlavně teď, když máme tak trochu tichou domácnost ![]()
Mějte se hezky, Klára a Péťa 38+5tt
Ahoj,
umyslne nechci reagovat na predchozi prispevky, protoze si myslim, ze v kazdem je kus pravdy, mozna to nekdo napise lepe nekdo hure, a nekdo ostreji a nekdo umirnene ![]()
Chtela bych jenom rict Klarce :
Zkus si jenom predstavit, ze by tvoje mama tobe rekla, ze ona nechce byt pod stromeckem s tvym pritelem, protoze ji proste neni prijemny! Asi by sis myslela, ze je strasne sobecka a kruta, kdyz to muze rict ve vasem spolecnem byte o TVEM zivotnim partnerovi. Myslim, ze fakt, ze ty cekas, narozdil od tve mamy, s pritelem dite, na tom nic nemeni, ze ta situace je stejna ![]()
Navic si myslim, ze o vanocich budes mit uplne jiny starosti nez resit matcina pritele, spis budes rada, ze tam bude stastna tvoje mama, ktera ti se vsim pomuze. Sestinedeli nebyla zadna slava, mne nikdo moc nepomohl, moje mama je na prd a manzel byl porad v praci… a to bylo leto, nedovedu si predstavit, ze bych takhle stravila bez pomoci vanoce…
Hlavne se tes na miminko a ostatni moc neres. Hodne stesti Jana
Klárko, vzhledem k tomu, žes to tak vypíchla, asi jsem trošku poškádlila místečko, kde jsi citlivá:) Opravdu nic nemám proti partnerství bez papíru, asi to tak vypadalo v tom mém příspěvku, já to chtěla zdůraznit v kontextu s přítelem tvé mamky, nic víc:) Tvá mamka má přítele, ty máš přítele, ona by možná nechtěla tvého, ty jejího, ale každé je to její věc. Nic víc:) Jednou budou možná z obou manželé, možná jen z jednoho, je to fuk, hlavně ať jste spolu rádi a šťastní, všichni:)
No a abych taky napsala k tématu, původně Mojřičky:) Moje mamka je rozvedená, tak od loňska trávíme vánoce společně i se ségry rodinou, akorát se střídáme, u koho jsou. Vloni byly u nás, letos budou u ségry. K tchánovcům a příbuzným manži jezdíme před vánoci (200 km), babička slaví 18.12. narozeniny tak se tam i koná velká vánoční slezina (cca 30 lidí ve 3+1:)))) Můj táta s přítelkyní jezdí k nám o svátcích. A protože bohužel i manželovo rodiče jsou rozvedení, tak před těmi svátky býváme v Pardubicích dýl a sfoukneme i taťku s novou rodinou:) Ne vždy mi byla po chuti tátova přítelkyně (bývalá), takže si dovedu představit,Kláro, jak ti je, nemysli si…ale přesně jak psala Péťa a i další holky… nedovolila bych si mu říkat, jestli s ní smí nebo nesmí přijet. Naopak, my jsme jí zvali pokaždé, ale ona časem přestala jezdit sama až do jejich rozchodu. Teď má přítelkyni mnohem lepší, tak i vztahy jsou mírně teplejší:))) No bude to zase blázinec jak tak koukám, ale těším se, hlavně kvůli dětem:)
Diny