Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoja holky, řešíme momentálně s manželem průběh Vánoc,a ráda bych znala pár dalších názorů,než se rozhodnem.Loni,to jsem byla těhotná, jsme byli na Štědrý den poprvé sami v novém bytě,a následně jeli k jedněm,a poté k druhým rodičům,vždy tak na 3 dny.No a mě letos napadlo být vždy 1 rok s jedněmi,a druhý rok s druhými rodiči…
Máme spoustu argumentů proti i proti-pro hlavně to,že pro všechny 4 staroušky to bude oooooooobrovská radost,mít pod stromečkem vnoučka,na druhou stranu se obáváme,abychom se z toho nezbláznili
Nemáte někdo osobní zkušenost s oběma variantama?
Moc děkuji zaodpovědi ![]()
Mojřička
Ahoj,
my jsme loni na 1. vanoce naseho syna pozvali manzelovo rodice a bylo to super! Kubik z toho sice moc nemel, ale nam se to libilo.
Letos jsem to naplanovala tak, ze u nas bude muj otec (a mozna jeho pritelkyne s dcerou), moje sestra s manzelem, manzelovo rodice a mozna svagr s manzelkou - no, vcetne nas to vychazi na 8-12 lidi
Na jednu stranu z toho mam trochu obavy, ale na druhou stranu - proc si neudelat se vsemi krasny vecer a vanoce, tak jak maji byt - ze se sejde CELA rodina!
Ovsem podminkou je, ze vztahy mezi cleny rodiny jsou v pohode!!!
25. prosince ti napisu, jak to dopadlo ![]()
Krasny vecer preje Eliska
Deti nemame a tak Vanoce hodlame stravit sami (24.prosince) s naslednymi navstevami. Driv to u nas bylo tak, ze babicka s dedou bydlici ve stejnem meste byvali u nas a druha babicka jezdila kazdy druhy rok - ten druhy byvala u sestrenic. Takze to bylo jeden rok 7 a dalsi 9 lidi ke stedrovecerni veceri.
Myslim, ze s tak malym ditetem je skoro lepsi zustat doma a at navstevy prijedou a pozvat jedny nebo oboje rodice, nez se premistovat tyden od domu k domu. ![]()
Tak at dobre vymyslite tu nejlepsi variantu
Na Vánoce jsme sami případně. jsme pozvali „putovní“ babičku, je to od manžela babička, která by jinak byla sama a střídáme se rok co rok ke komu půjde. Než jsme měli malou a do jejích tehdy 3měsíců jsme trávili štědrý den u tchyně. Bylo to fajn, bydlí daleko a příležitostí moc k vidění není. Teď slavíme vánoce 23. s mojí rodinou, 24. jen já, manžel a dcerka, 25. odjíždíme na 3-4 dny ke tchýni. Je to to co nám tak nějak vyhovuje, za ty roky jsme našli kompromis. Zkusila bych a pak uvidiš co vám vyhovuje jako rodině. My už jsme jasně rozhodli, že ten kolotoč a pak ještě jet někam se zabalenýma dárkama, pak je zas pakovat do auta…po návštěvách… už ne, jsme rádi, že ten den prožijem tak nějak v klidu a pohodě a až potom začíná ten kolotoč s návštěvama. U tchyně nebylo zle, ale bylo nás 7 ve 2 pokojovém bytě, člověk nemůže na chvíli odskočit, podívat se v klidu na TV, nebo si popovídat, natož si prožit tu chvilku nadšení. Tak ať se rozhodnete jak se rozhodnete, hlavně ať jsou štastné a veselé. Iva
Ahojky, asi neporadím, protože já řeším stejný problém ![]()
Bydlíme cca 60 km od obou rodičů. Než jsme měli malého, tak jsme to dělávali tak, že jsme to střídali.Jeden rok na Štědrý den u jedněch, další rok u druhých rodičů. Vloni jsme měli první vánoce se synkem (bylo mu 10 měsíců) a měli jsme to tak, že jsme již před vánoci asi 2 dny přijeli k mým rodičům, byli tam i na Štědrý den odpoledne (jakoby jsme měli slavnostní oběd místo večeře a rozbalili dárky odpoledne po jídle) a na štědrovečerní večeři jeli k manželovým rodičům, kde jsme taky asi 3 dny pobyli. Jenže nevím, zdálo se mi to příliš hektické.Sice jsem byla spokojená, že na Štědrý den jsme viděli celou rodinu (to jsme ještě navštívili babičky, sestry s rod. a tak), ale byl to takový kvapík,takže letos to asi uděláme jinak. Budeme zřejmě doma, oslavíme si to v klidu, rozbalíme s Péťou dárečky sami a pak 25.se rozjedeme k našim rodinám,kde několik dní pobudeme. Sice mi je líto, že nebudu s rodinou,ale musím si na to zvyknout, máme již svoji rodinu a taky si musíme užít sami sebe
Už se na to těším, poprvé budu sama chystat vánoční stůl, poprvé budu chystat sama štědrovečerní večeři…Bude to hezký, aspoň doufám ![]()
Ale kdybyste tu někdo prezentoval lepší návrh, třeba se přizpůsobím.Sama nevím, zda to tak uděláme,takže se nechám inspirovat ![]()
Správnou volbu přeje Maxik+Péťa (20 měs.)
P.S.Taky už na vás sedá ta vánoční nálada? Já se tak těším,až půjdu malému kupovat dárky!!!! Začnu už tento týden ![]()
S manželem jsem 8 rok. První dva roky jsme byli každý se svými rodiči, pak jsme dva roky byli s mou rodinou, další dva s jeho.
Loni se narodila Bára a já jsem řekla, že osobně chcibýt sama. Za prvé byla malá a všechno vč. času jídla se podřizovalo malé a tchánovcům se nedá říct přesně čas. Za další mi to přišlo nespravedlivé vůči druhým prarodičům, i když by se to střídalo a pak i kvůli sobě. U tchánovců je hrozně lidí, hrozně dárků, psi. U mé mamkyzas bývaj Vánoce nijaké. Záleží na vás, já to beru tak, že jsme rodina a i když jsme s tchánovcema v baráku, tak to slavíme sami a budeme i nadále. K ostatním chodíme na návštěvy ty další dva svátky.
Já mám ráda svůj klid, nemyslím to špatně.
Pokud chcete Vánoce s rodiči trávit, tak s nimi promluvte, co si o tom myslí oni, jestli by jim to vadilo nebo ne a domluvte se, kým začnete. Určitě proti tomu nic nemám, jen já z vlastní zkušenosti v dětství mám pro sebe radši ten klid o samotě.
GaB
Ahoj holky,
u nas to funguje tak, ze slavime vanoce s mym brachou a moji mamcou (je vdova) dohromady. Manzelova rodina podle me vanoce moc nemusi, tak tam chodime az mezi svatky. Je pravda, ze priprava byla vzdycky trosku hekticka, ale uz jsme s mamcou a svagrovou sehrany team, takze u nas vanoce jsou spis o klidu a pohode, nez o shonu. Polevku varime den predem, salat je udalany taky den predem, takze na stedry vecer jen smazime rizky. Nedovedu si predstavit, ze bychom byli s manzelem sami na vanoce. Bracha ma uz 2 deti a to 6 a 4 roky a je to nadhera je pozorovat, kdyz se nemuzou dockat, az zazvoni zvonecek. Nas Danysek ma neco malo pres rok, takze na ty rozzareny ocicka si musim jeste rok pockat.
Marcela
Ahoj holky,
začínám tuhle situaci taky řešit. Minulé Vánoce byly pro mě a mého přítele první společné. Odpoledne jsme jeli k jeho rodičům a večer jsme trávili u mojí mamky společně s bráchou a švagrovou. Tento rok už budeme na Vánoce tři
Protože přestavujeme byt, budeme určitě u jedněch z prarodičů. Akorát teď řeším u kterých… Mamka si našla před nedávnem přítele a já prostě nějak nedokážu zkousnout, že by s námi trávil Vánoce pro mě úplně cizí člověk. Má svou rodinu, takže si myslím, resp. doufám, že 24.12. bude s nimi. Možná jsem teď trochu přecitlivělá, ale jsem rozhodnutá mamce říct, že pokud by chtěla, aby byl s námi, potom jedeme pryč a klidně i na to staveniště
Možná to teď vypadá jako citové vydírání, ale já si prostě nedokážu pomoct. Táta taky nikdy nebral svou přítelkyni, těď už manželku, k nám na Vánoce. Kdyby byl úplně sám, tak to určitě přežiju-nikdo by na Vánoce neměl být sám, ale jelikož má rodinu…
Abych to shrnula
Snad to dopadne tak jako vždycky
odpoledne k přítelovým rodičům a Štědrý večer budeme trávit u mé mamky. Jinak nás bude o dva mrňousky víc-švagrová porodila před měsícem druhou holčičku, to bude veselo ![]()
Klára a Péťa 36tt
Ahoj,
my jsme od narození Matýska 24. spolu, druhý den jedeme na oběd k rodičům manžela a večer k našim. 26. navštívíme babičky, jednu babičku ještě před Vánocema. Já jsem vždycky milovala a miluju Vánoce (bohužel mám 24. i narozeniny a to to trochu kalí, jelikož je mám těma Vánocema tak utlumené, že si je nikdy pořádně neužiju) a taky to, že jsme každý den dostali někde dárky.
Kvůli dětem bych určitě Vánoce rozdělila na víc dní a u každé babičky by něco ježíšek nechal, vždyť je to tak krásné, tak proč je o to ochuzovat (děti i babičky).
Navíc já na rozdíl od manžela bych klidně i toho 24. byla s našima nebo jeho rodičema, jelikož se mi líbí, když nás je trochu víc. Takhle ve dvou a prckovi je to takové tiché, ale myslím, že jak Máťa poroste, bude to určitě hlasitější ![]()
M.
Ahojk Mojřičko,
tak my to děláme celou dobu co bydlíme sami takto. Na štědrý den jsme v klidu doma. Pěkně si vyzdobím stůl, jdeme se projít ven pak nachystám večeři (jen dodělám řízky všechno ostatní už mívám den předem, chodívala jsem ještě na raní do práce) a rozbalíme dárky.
Koukneme na TV a v klidu jdeme spát. Na první svátek Vánoční jezdíme k rodičům manžela protože bydlí jen deset minut jízdy. Tam jsme celý den a večer jedeme domů. Další svátek jedeme k mojí mamce (je sama s babičkou) a tam případně pobydeme dva nebo tři dny. Bydlí přeci jen dál 70km a my nemáme auto, takže je to cesta na dvě hodiny vlakem.
Letos bude mít malá dva a půl měsíce a já na tom nehodlám nic měnit. Jen si možná na to delší cestování půjčíme auto od tchánovců, pokud bude mrznout. Prostě budu raději cestovat než doma nakupovat tunu jídla a chystat pohoštění pro X lidí, víc si užiju tu atmosféru. Vím, že to zní vypočítavě, ale je to tak a já jsem ochotná, až bude malá větší převzít tuhle odpovědnost na sebe a zvát si dědečky a babičky k nám, ale teď ještě ne. Vždyť oni by ani nechtěli. Jsou spokojení, že se jim sjede rodina a s tím chystáním a nádobím samozřejmě pomůžu ráda.
Ahoj,
myslím, že Ti asi nikdo moc neporadí - to si budeš muset vyřešit sama - vše má své pro a proti. Jenom Ti udělám náhled na „cestovní“ vánoce z pohledu dítěte… ![]()
My jsme trávili všechny Vánoce (24.12.) u mojí babičky s dědou (rodiče maminky). S našimu rodiči jsme měly Vánoce 23.12. a druhá babička s dědou byli na programu 25.12.
Jenom upozorňuju, že jsme bydleli od jedněch prarodičů 70 a od druhých 100 km. Vždycky jsem milovala Vánoce - měly jsme je se ségrama 3×!!!!!!! ![]()
24.12. jsme se setkaly s bratránkama a veškerým příbuzenstvem s mamčiny strany u babičky a bylo to fajn.
Teď jsem se nedávno bavila s moji mamkou o Vánocích - jestli přijdeme k nim a pod… A ona mi řekla, jak nesnášela Vánoce, že z nich měla už předem trauma, protože chtěla být doma samas náma a ne neustále někam vandrovat a dohadovat se s taťkou, kteří prarodiče to „vyhrajou“ a budeme u nich.....
Jak jsem řekla, vše má své pro a proti, ale dětem se to bude líbit vždycky!!!!! Ať rozhodnete jakkoliv........ ![]()
Pavla
Ahoj,
jak tady nekdo uz psal, ma to sve pro i proti, kazde rozhodnuti.
My jsme si to doma uz rozhodli, jeden rok u mych rodicu a druhy rok u jeho mamci bydli asi 300km daleko. (Nekdo by rekla vyborna tchyne:-))
My nastesti spory nemame. Ke tchyni jezdime vzdy na cele svatky a k nasim 24+25,12.Prvni svatek se sejdeme u mych rodiců i s moji sestrou a jeji rodinou-je to uz takova tradice.26.12. Jdeme zase k sestre ktera ma narozeniny, takze vanoce jsou narocne. No uvidime, jak dopadnou ty vanoce letos.
Dulezite je abycho je ve zdravi PREZILI!! ![]()
Ahoja holky,
moc díky za Vaše postřehy.Je mi jasný,že rozhodnout se budeme muset sami,chtěla jsem jen znát různé úhly pohledu,než se rozhodneme
Manželovi rodiče bydlí stejně jako my v Pardubicích,ale na vánoce se jezdí na chatu asi 90 km daleko,na hory.A naši bydlí asi 160 km od nás ,a taky skoro na horách…takže kromě jiného si myslím,že tohle bude pro Janečka a dalši naše chudáčky pardubický dětičky obrovská výhoda..
A pro nás koneckonců taky.Nepředstavovala jsem si ,že by přijeli rodiče k nám,ale že my pojedem k nim.Já se přikláním k variantě velká rodina,a manžel chce být radši sám doma,tak uvidíme,jak se nakonec dohodnem..
Každopádně moc díky za Vaše reakce a hezký předvánoční čas přeju ![]()
Mojřička
Co zkusit pozvat všechny na Štědrý den k vám. Bylo by to něco nového. Sice by to bylo náročnější na přípravu, ale myslím, že by to bylo fajn.
Pokud se budu opakovat, tak mě omluvte, nečetla jsem všechny příspěvky.
V
Taky jsme to puvodne zacali resit systemem, ze bychom se kazde vanoce stridali u rodicu. Bohuzel uz po roce to zacina skripat. Najednou ti, u kterych jsme byli vloni (manzelovi rodice) jsou smrtelne urazeni, ze letos chceme byt u nasich. Nechapu problem, protoze oni byli strujci toho napadu.
Jsem z toho zklamana a nakonec jsme se dohodli, ze bud nepojedeme nikam nebo opravdu jen k nasim.
U nas asi problemy prameni z toho, ze tchana nema nikdo moc rad. Ani jeho vlastni rodina a on si schvalne vymysli vsechno mozne, aby si vydupal, co chce.
Terik