Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nikino, já si myslím, že nerozlišuješ dvě věci, jako zamilovaná dvacítka bys zřejmě vzala svého přítele (tříměsíčního) na Štědrý den k vám domů, to jest do domova,který vybudovali rodiče a tím pádem člověk přece jen bere ohledy a asi by na rodiče dal a měl k nim ohledy, i když já si myslím, že by neubylo nikoho… Kdybys měla svůj byt, což ve dvaceti asi moc časté není, myslím, že by sis tam mohla přítele nastěhovat hned druhý den, je to jen a jen tvoje věc.
No a zamilovaná padesátka? Podle mě si může do svého bytu, domova, který vybudovala se svým exmanželem, který po rozvodu svou půlku bytu po nějaké dohodě (a fin. kompenzaci) přepsal na dceru, tak to stejně nic nemění, ten byt má třeba 30 let, je to její domov, její domácnost, byť se v něm momentálně ještě zdržují z jakýchkoliv důvodu již dospělá mláďata…tak do tohoto bytu si může vzít kdy chce koho chce a to je můj názor, nechápu, jak tu někdo může srovnávat pozici dcery a matky, to mi vážně rozum nebere.
Na jednu stranu píšeš, že se mnou souhlasíš a pak zase ne, ono by to vážně bylo jinak, kdyby to nebyl maminky domov, ale on to její domov je, tak kde to jsme, když ani tam nemá nějaká svá práva? Copak ona se chystá své dceři mluvit do toho, kde budou příští vánoce, kdo bude u stromku apodobně? Co takhle čtu, tak si myslím, že ne. Myslím, že prostě Klára s bráchou, pokud ten má stejné stanovisko, jsou netolerantní děti, není to nic proti nim, to je prostě můj názor a já budu strašně šťastná, kdyby se mi jednou podařilo mé děti vychovat v tomto ohledu líp. Koneckonců, i touhle diskuzí se člověk může lecčemu přiučit, či získat nadhled…nebo se pletu? Kdybych se výše nerozepsala, jak se musí cítit taková 50-tiletá ženská, tak bych snad nepocítila takový smutek…protože to sice vím, ale napsané je to hned takové víc na očích a já jsem si sama pro sebe řekla, že budu k mé máme shovívavější a taky mám dost chyb a vyčítám jí lecos, co bych si mohla odpustit…nemá to lehké…
Helen-mamka to ví
Diny-pro mě to není pár hodin, ale celý Štědrý den a i následující svátky. Ženská kolem padesátky to určitě nemá lehký, ale kdo to má vlastně dneska lehký? Jsem šťastná, že si mamka našla někoho s kým je jí fajn, ale to nemění můj názor na to, že by mohl být na Vánoce u svých dětí. Taky jsem mamce neřekla, že nechci aby tu byl, prostě jsem se jen zeptala, jak to na Vánoce bude a pak jsem jí řekla svůj názor s tím, že my tedy raději pojedeme k rodině mého přítele-možná to zní trochu jako alibismus. Mám pocit, že kdybych se mamky nezeptala, tak by nám to sdělila asi až na Vánoce a to by teprve bylo překvápko
Minulý rok jsme to měli zařízeno tak, že jsme všechny „ingredience“ na Vánoce koupili s přítelem a u mamky se z toho navařilo a pak se to i zblajzlo
Ale popravdě řečeno, proč mám živit nějakýho, pro mě, cizího chlapa, který není schopný na nic přispět za celou tu dobu, co se znají. A tohle vím jistě, protože spolu teď všichni žijeme. Není to žádný bezdomovec, tak proč se aspoň trochu nepodílí na nějakém nákupu. Můj přítel, když se u nás začal postupně sem tam stravovat, tak sám od sebe přišel s tím, že někam zajedeme, nakoupíme a nakupovalo se i z jeho-já ani mamka jsme ho vyživovat nemusely. Teď to u nás vypadá, že se bojím na něco sáhnout: př. měli jsme sušenky, honí mě mlsná, tak jsem je otevřela a pár si jich dala. Mamka přišla domů a říká: ty jsi otevřela ty sušenky? To byly ale Jardovy…co sem jí na to měla říct? Když děláme nákup, tak ho děláme pro všechny a ne tak, že si budu oblepovat věci TO JE MOJE a to byly jedny poblbaný sušenky za 20,– Opravdu mi někdy přijde, že je pro něj hodně pohodlné přijet, najíst se a vyspat se. Nemusí nic dělat, mamka mu postrojí až pod nos
Mamce jsem žádná ultimáta nedávala a určitě to pro mě nebude žádná výhra, ale zamysleme se teď všechny:nenapadlo by vás samotné, že když se někomu takhle rozrostla rodina a druhou půlku vůbec neznáte, že tam budete tak troch navíc a že by bylo lépe se poznat v jiný den než na Vánoce? mě to teda napadlo a mrzí mě a trochu překvapuje, že jemu to nedocvaklo ![]()
Petro-když toho budu mít dost, určitě můžu jít k sobě a asi by mi ani nic jiného nezbylo, protože on je natolik imunní vůči všemu, že když si chce s mamkou vyříkat něco soukromého, řeší to tak, že jí začne něco šeptat přede mnou, místo toho, aby se zvedli a šli si to vyřešit do soukromí-byt je velký dost. Nemyslím, že je něco špatného na tom, vzít si někoho na Vánoce domů po třech měsících, ale vzhledem ke všem okolnostem, co jsem tu popsala, mi to přijde brzké a ukvapené. A můj názor je taky ten, že pokud nejsem na Vánoce sama, tak bych to mohla alespoň nějakým způsobem oznámit ostatním a poslechnout si jejich názor. Můj brácha je hodně splachovací a je mu většinou všechno tzv. buřt, ale v tomhle se mnou souhlasí. Nejsme žádné krkavčí děti, s mamkou máme fajn vztahy, ale dívá se na to stejně. Ještě jedna věc-nemyslím, že by můj brácha nebo já, byl netolerantní. Jde taky o to z jaké strany se na to člověk kouká. Někomu se můžu zdát netolerantní já, někomu zrovna moje mamka…
Klára
Kláro,
tahle diskuse se zvrtne, jako spousta jiných tady, nikdo nikoho nepřesvědčí… Mě jenom nepřestane udivovat, že někdo rozpoutá diskusi, ačkoli je pevně rozhodnutý nějak jednat a ze svého stanoviska nehodlá ustoupit - to je ovšem každého právo, jen mě to dostává…
A nemůžu nereagovat na to ultimatum - myslím, si, že říct - pokud tady bude on, tak fajn, ale my tu nebudeme - není nic jiného než ultimatum, ať už to nazveš jakkoli.
Dovedu si dobře představit, jak moc ti její přítel vadí a je zřejmý, že pokud k sobě máte najít cestu, bude to chtít čas a především odstup a taky, abys už měla hotový svůj byt a prostor. Vím, že teď ti na něm vadí všechno, to se stává, když nám někdo leze na nervy. Mně např. vadilo, že švagr si u nás doma sám nepodá ani lžíci a když si jí pak začal podávat sám, tak my zase vadilo, že se u nás chová moc jako by byl doma - chudák nezavděčil by se mi ničím.
Pominulo to, až když se sestrou odstěhovali a vídáme se občas a většinou v „neutrálním“ prostoru…
Asi prostě nejsem na rodinné členy tak citlivá, jako jsi ty a zcela určitě nejsem pár dní před porodem - ono se pak taky všechno jeví jinak. Ale v jednom jsem měla jasno i v šestinedělí - každý, kdo se raduje z příchodu mého dítěte je vítán, návštěvy mi nevadily, ale taky mi nevadilo jim říct, že už by mohli jít, protože chci něco dělat, nebo si jen odpočinout. Každý to pochopil a nikdo nejednal proti mé vůli. Ale to bylo čistě na mém území. ![]()
Peta
Klaro mozna jsem to videla az prilis jasne,ale to jsem myslela,ze jde o slusneho cloveka a ne cloveka,ktery se necha zivit atd.Asi musis videt sama nejlip jakej je,mozna je mamka zalaskovana a nevidi jakej je.Nezavidim ti to,my bydlime sami v byte,ale driv jsem vyrustala taky s mamcinym pritelem pozdeji manzelem.Tady se asi neda napsat jednoznacna rada.Snaz se to prezit a pristi vanoce uz budete ve svem.Petra
Petro,
já z něj nechci dělat přížívníka-to asi ani není
Ale prostě mi přijde, že na to jak je starej, tak mu spousta věcí asi nedochází a jsou to věci, které mě přijdou naprosto normální. Jako je např. to, že když se u někoho stravuji a jsem tam dost často, že bych něčím mohla přispět.
Jinak se už taky těšíme až budeme ve svém. Prostě jsem z toho trochu rozhozená a proto o tom tady diskutuju. Trošku mi pomáhá se z toho vypsat a přečíst si i vaše názory. Stejně jen teď čekám na to, kdy se mimísek rozhodne vykouknout
Ven už teď moc nechodím /jen na procházky se psem/, protože počasí nic moc a vzhledem k docela velkým bolestem kostí je to už i dost obtížné
Tak sedím u PC a čtu a píšu ![]()
Klára
Klárko, nezlob se, ale ten člověk se nemůže bránit, takže tu můžeš na svou obhajobu a obhajobu svého postoje říct cokoliv, co ho pošpiní a může to být a nemusí pravda… Jak psala Péťa, chceš znát názor, rozpoutáš diskuzi, ale stále si jedeš ve svém… Jeho živení o vánocích vidím opravdu jako pseudoproblém, není nic jednoduššího než s mámou sednout a probrat, jak to bude s jídlem a tak… přijde mi teda hodně zvláštní, že jste vloni nakupovali vše jen vy s přítelem, já bych se do toho nenechala vmanipulovat, prostě bych nakoupila a pak vzala účet a podělila tolika lidma, kolik se nás sejde. Pak se nemůže stát, že se někdo cítí zneužíván a to jakkoliv.
Takže já už fakt reagovat nebudu, je mi jasné, že ty si prostě na svém trvat budeš a aby nám byl předhozen jako zrůdička, sem tam utrousíš něco, čemu se může, ale nemusí věřit. Mmch, ty jeho sušenky, ty mu taky koupila mamka, jsi u každého jejich nákupu, že máš takový přehled? Nebo si ti mamka stěžuje? To bych se divila…ale nic, vlastně mě to až tak nezajímá a je to na jinou diskuzi. Pořád i to „živení“ je jen mamky věc. I kdyby spolu prováděli cokoliv, je to jen jejich dohoda a ty bys měla zasáhnout a mluvit snad jen tehdy, pokud bys viděla, že mamku týrá…jinak mi přijde neadekvátní kohokoliv soudit, už abys měla to miminko, zaměstná tě trošku jinak…
Diny-máš pravdu. Bránit se nemůže a já tu o něm můžu napsat, co chci…ale nemám důvod si něco vymýšlet. Necítila jsem se využita ani zneužita, brala jsem to tak, že jsme se podělili:my nakoupili, mamka navařila
Klára
Tak z toho, co jsem si přečetla,jsem nejdříve měla takový názor co Diny a ostatní, tzn. něco o tolerantnosti a proč jeden den nepřekousnout, ale teď to vidím tak, že tvoje mamka je zaláskovaná, je ráda, že si někoho našla a nehodlá se ho jen tak vzdát a má tzv. růžové brýle a ty to vidíš všechno reálně (bohužel). Protože jestli u vás tak často spí, jí a vegetí a nedává mamce /teda pokud nakupujete zvlášť/ ani korunu, tak mi přijde jako příživník. A hlavně mi přijde divný, že on u vás na Štědrý den vůbec chce být. Přeci jen vás tam bude jako smetí, celá rodina, včetně dvou novororenců, takže se dají předpokládat určité zmatky, mimča budou třeba plakat, atd. Je mi divný, že sám neřekne, že by přišel třeba až druhý den, až vás tam bude míň. Co já mám zkušenost, tak chlapi moc na takovýhle velký rodinný sešlosti nejsou, natož na společnost se dvěma miminama a kolotočem kolem přípravy večeře atd. atd. No přeju ti, ať už máš se svým přítelem brzo zrekonstruovaný byteček a máš svůj klid a už na to nemysli a netrap se tím, ono se to nějak vystříbří, teď s tebou fakt cloumají hormony.
Kláro, nepročetla jsem podrobně ještě celou diskuzi, ale pořád se nějak neorientuju… Píšeš o tom, že mamky přítele moc nemusíš, na druhou stranu se zmiňuješ, že vám ho „předhodí“ na vánoce. Znáš ho tedy nebo ne??? Jestli se s ním vídáš, tak už zas tak cizí není, ne? Navíc žije s tvojí mamkou…
Samo, že z pár vět si člověk neudělá představu, jak to u vás funguje a jaký ten člověk je, ale z větší části mám, bohužel, stejné pocity jako Diny - je mi tvé mámy líto a doufám, že někdy nebudu postavena před takové rozhodování - buď partner nebo moje dítě
. je to kruté.
Ať to dopadne pro vás všechny co nejlépe.
Hezké vánoce!
Iva
No holky, co tady povídáte o tolerantnosti…
Já nevím, ale docela bych vám přála cizího chlapa v bytě těsně po porodu, kdy je docela nutnost se dost často sprchovat, neustále řešit prsa a to nemluvím o tom, že kojení zezačátku docela bolí a je to věc bohužel dost citlivá na stres, takže aby Klárka ztratila mlíko kvůli stresu na Vánoce…jen kvůli tomu, že bude tolerantní k chlapovi, který s její mamkou za dva měsíce už dávno nemusí být ![]()
Nevím.
Jak jsem na téhle diskuzi zjistila, jsem krajně netolerantní a sobecká…
Já prostě podporuju Kláru v jejím rozhodnutí netrávit tyhle obtížné chvíle s cizím chlapem.
Protože pokud ten chlap není schopen pochopit, že do čerstvé rodiny jaksi (ještě )nepatří, tak určitě nebude tolerovat ani Klářino soukromí…
A po vánocích tady bude Klárka psát, kterak ji lezl na nervy a okukoval ji prsa.....
Uvědomte si, že někdo tuhle situaci může zvládnout s úsměvem a levou zadní a jinému zadělá na poporodní depresi, což rozhodně není žádná sranda.....
Klárko, držím ti palce a když to nevyjde, možná by vám bylo líp v polních podmínkách nezařízeného vlastního bytečku než takhle…
NiKi
Tak ja se do toho taky vlozim
Souhlasim s Nikinou ,ja byla stastna ze jsem byla po porodu doma sama s manzelem…a to mame hotovou zatim jenom loznici a castecne koupelnu jinak je vsude staveniste.Nikdo aspon neblokoval koupelnu…sprchovala jsme se nekolikrat denne…a obcas jsem se i promenadovala nahata ![]()
slunik
Nechci aby to byla přehlídka nectností šestinedělí - ale já jsem například na prsou nesnesla ani kousek látky, takže jsem první dny prochodila nahoře bez
..... Kdyby mě v tom někdo bránil, tak bych se šla radši spláchnout, neboť mě ty prsa opravdu hrozně bolely ![]()
NiKi
Holky,
ono to ale přece není o tom co nám vyhovuje v šestinedělí a co ne - je to o tom, že když moje matka je tak hodná, že nechá mě a mou rodinu u sebe, tak bych měla být stejně tolerantní a nediktovat jí s kým má a s kým nemá trávit svátky… ![]()
Rodiče nás přivedli na svět, starali se o nás, stejně jako my se teď staráme o své děti. Ale všechno má své hranice.
Peta
Nikino mne vadily taky kalhotky ![]()
Missorko ja nemam nic proti mamince…ja jsem pro staveniste a soukromi ![]()