Vánoční menu pro 9 měsíčního prcka
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
A proč by měl být kapr ble?
jako naše ryba je ble a losos, treska a jánevímco je OK?
pane jo, to je zas téma
@araw s těma výrazama souhlas, většina ani nejde dočíst ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bude mít skoro rok a bude mít běžný jídelníček, jako v kterýkoliv jiný den ![]()
Z ryb měla lososa, ale jestli to vyjde, zrovna na štědrý den
. Zvlášť jí ho ten den určitě kostit nebudu, na to budu mít jinou práci a uvidíme, jestli bude „na řadě“ příslušná sklenička s dětskou stravou.
Do kapra bych nešla, hlavně k vůli tomu, že má moc kostí.
Osobně nechápu tuto hysterii, nejdřív vánoční cukroví pro roční dítě, potom štědrovečerní menu
.Občas mi přijde, že to těm maminám leze moc na mozek, snad si to nikdo nevezme osobně. Dítě z toho nic nemá a já z toho, že bych mu zacpala žaludek neobvyklými kombinacemi, taky v důsledku nic mít nebudu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verunecka289 Abych to vysvětlila, já ryby nejím a kapr mi smrdí, proto blee, třeba pstruch mi nesmrdí, ale ten má tolik malých kostiček, že to si teda jí dát netroufnu, navíc lososa seženu čerstvého a udělají mi z něj jeden filet bez kostí… @Jana206 Nevidím nic špatného na tom, když malé udělám z běžných věcí, které normálně jí, trochu slavnostnější jídlo
, těch pár minut navíc mě fakt nezabije… I tý kočce koupím na Vánoce lepší a drahou kapsičku, aby prostě ta atmosféra byla sváteční… Nikomu jinému to nevnucuji, každý ať si to udělá po svém… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jana206 Já chápu, že chtějí prostě oslavit první společný Štědrý den. Aby to bylo „jiné, slavnostnější“. Samozřejmě pro rodiče, miminu to je šumák. Takže třeba já si dám záležet, aby u nás prostě vyšla ta „bramborovosalátová“ kombinace k obědu. Z kapra děláme filet bez kostí běžně pro nás pro dospělé, takže žádná práce s nějakým extra vykoš´továním nebude. Stejně toho masa dostane tak cm x cm v syrovém stavu. Do neozkušené mořské ryby bych nešla. Náhoda je blbec a večer na pohotovosti s nějakou alergickou reakcí bych si odpustila.
Na večeři nicméně dostane jako obvykle prso. Ono to bude ostatně praktičtější, než řešit načasování večeře pro dospělé, spaní dětí a ještě do toho krmit mimino.
V roce už se mi starší prakticky krmil sám a jedl s námi u stolu. Takže by dostal to co mi (kapra peču v troubě), jen v nekořeněné verzi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jana206 Víš že máš docela pravdu, já jsem se snažila jako blbec aby měli vždycky děti i takhle malý hezký štedrý den, nakonec jsem zjistila že jim je to ukradený
co jí, stejně to akorát rozpižlali, víc bylo na nich než v bříšku, z vánočních dárků je zajímali akorát papíry, tak jsem to vzdala, stačilo kuřecí prso a bylo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice @mamule42 Myslela jsem to trochu s nadsázkou, jsem ráda, že jste to pochopily
Taky se do toho snažím vžít - první dítě, první společný štědrý den.Jen jsem tím chtěla říct, že když to neklapne podle plánu, není nutné si dělat hlavu a lpět na tradicích, dítěti je to fakt šumák a daleko více ocení svůj režim.
Co se týče bramborového salátu, moje starší děti ho začaly jíst až teď, skoro v 10 a v 7 letech, před tím jim nechutnal, asi moc ingrediencí dohromady, nechutnal jim nikde, ani u babiček, takže mým bramborovým salátem to nebylo - dělám klasiku, ale se zakysanou smetanou místo majonézy. Tuto verzi mi sní i chlap, ten bramborový salát s majonézou rád nemá a já jsem mu taky přišla na chuť až v dospělosti. Před tím jsem nenáviděla každý oběd, kdy ho naši dělaly
Poručila jsem si nechat ty uvařené brambory ve slupce(děti je taky milují, ale hlavně teplé a i s tou slupkou, jedly to tak ve školce, ale na to musí být pěkné, nejlépe „nové“ brambory).Tříletá ho nemá ráda, takže nenutím. Děti mají období, kdy mají rády víc bramborovou kaši a kdy brambory. Nenutím nic, protože sama bramborovou kaši moc nemusím, tak se jen zeptá, kdo ji chce a pro toho ji udělám. Z normálního mléka, ale roční bych to zatím nedala.
U stolu s námi jí až po dojezení své porce - tu jí v ústranní, je nás doma víc a nejedla by, byla by rozptylována vjemy kolem, navíc máme kuchyni spojenou s obývákem. Potom dostane kousky vařených nesolených brambor, zeleniny..
U nás koneckonců bude mít na štědrý večer skleničku, práce budu mít dost a tatínek bude muset být už o půl šesté v práci, vše budeme muset stihnout. Má ráda tu s lososem ![]()
Dárek dostane jeden, vše má po starších a nic nepotřebuje. Dostane zvířátka do vany, to jsou hračky, které plesniví a pravidelně obměňuju. Jinak má v lednu narozeniny i svátek
A nemáme jí co dát, protože všechno, všechno má.
Starší děti už vědí, jak to s tím Ježíškem je, tak přemýšlíme, že jí zabalíme něco, co už máme. Jenže tříletá si vzpomene
Jí to kazit nechceme a aby to nezačala hledat, že to máme(pamatuje si to, i když si s tím už nehraje - např. dřevěné vkládačky zvířátka, puzzle).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jana206 Však já tě chápu, mě se zadařily v rozmezích dvou let dvě dcerky porodit měsíc přibližně před vánocemi, tak jsem byla na oběšení, pokaždý měsíční kojenec, manžel v práci, sice se snažil pomáhat, starší děcka se nepřetrhly, zvládnout štědrý den perfektně bylo nad moje síly, spoustu věcí jsme vypustili, ale nikomu to nechybělo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky myslím, že je fajn nastolit tu správnou atmosféru, ale v jiných věcech než zrovna v jídle-raději ať sní, co mají rádi a na co jsou zvyklí než jim cpát pro svůj slavnostní pocit kapra a salát. Dítě se v tom třeba bude rejpat, moc toho nesní a nedej bože aby mu pak bylo zle. Takže proto dám v klidu kaši, nakojím, pak ji pěkně obléknu a posadím s námi ke stolu třeba s vařenou bramborou a hráškem ![]()
- Citovat
- Upravit
@Lutonka Správná vánoční atmosféra
První syn měl na Vánoce přesně půl roku, usnul při rozbalování dárků - kterých bylo stejně nejvíc pro něj, protože to bylo první dítě a první vnouče, tak bylo potřeba vše pořídit a Vánoce byla parádní příležitost
No, stejně z toho moc neměl, nejvíc si vyhrál s tím papírem. Zpětně bych se s tím už nepárala, vše balit ![]()
Když usnul(kombinace únavy a přemíry vjemů, v půlroce měly všechny moje děti čas spánku spíš přibližný než pevně daný),dali jsme ho do postýlky a pokračovali po hodině, až se vzbudil ![]()
@mamule42 Každá maminka si na to musí přijít sama, obecně si myslím, že prvomaminky to víc prožívají, ale časem přijdou na to, co je důležité a co ne. U nás je důležité nehrotit vůbec nic, protože jinak bychom se z toho zbláznili
A just by to nevyšlo, jak to bylo naplánované.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bobule86 píše:
Ahoj maminky, co budete svým ratolestem Vánoce k večeři? Já jsem myslela, že bych udělala lososa a k tomu jí namixovala brambory, protože kapr se mi zdá dost bleee pro takhle malé mimi. Co myslíte?
Ahoj, nasemu bylo minuly vanoce taky 9m. Dostal lehkou verzi br. salatu (brambor, mrkev, celer, jablko, jogurt) a zdibik kapra, kteryho se ani nedotkl. Salat s nadsenim zblajzl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zvláštní dotaz. Dostane to samé, co jiný obyčejný den. Dětem je to jedno, jestli jsou Vánoce nebo ne. Bude mit 8 měsíců na vanoce
- Citovat
- Upravit
V 9m jsem doma teda neměla malý mimi, ale 9m dítě, který dostalo maso z kapra a br. kaši. Není to novorozenec, i kdyby dítě dostalo guláš s knedlíkem, ani to ho pro jednou nezabije. Ráda bych měla tolik času zabývat se „štědrovečerním menu pro 9m dítě“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bobule86 píše:
Ahoj maminky, co budete svým ratolestem Vánoce k večeři? Já jsem myslela, že bych udělala lososa a k tomu jí namixovala brambory, protože kapr se mi zdá dost bleee pro takhle malé mimi. Co myslíte?
zrovna na mořskou rybu může být alergie, narozdíl od kapra
náš bude mít variaci na salát - bez koření a majonézy a k tomu buď přírodní řízek nebo kapra ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lutonka píše:
Jelikož je štědrovečerní večeře večeří, dám to, co obvykle jí-kaši a mléko. Taky jí bude necelých 9m. Zkoušet nějaké novoty na noc se mi nezdá jako dobrej nápad. Na druhý den jí k obědu schovám trochu kapra a udělám k tomu kaši z mm s namačkanou mrkví a hráškem. Tomu dítěti je přeci úplně jedno, jestli má kapra nebo banán
my vecerime na stedry den v pet kvuli detem, aby si jeste uzili pod stromeckem, vy pozdeji?
- Citovat
- Upravit