Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dobrý večer. Prosím o radu a předem se omlouvám za hloupý dotaz. Syn má rád k jídlu šišky mákem. Udělat šišky není problém, ale s tím mákem mám problém. Koupila jsem mletý mák, na chvilku dala do mléka a povařila. Syn říkal, že je tvrdé. Já to nejím a ani nikdo, koho jsem se ptala to nevaří. Prosím tedy o PODROBNÝ popis toho jak uvařit mletý mák ze sáčku, aby byl dobrý - měkký. Nejlépe postup jako pro „blbce“. Předem děkuji za reakce.
Já nevím, ale já nevarila. Posypat mletým mákem, moučkovým cukrem, přelít madlem, hotovo. ![]()
Mák jsem vařila jen jako náplň do buchet.
A on chce plněné šišky, takové jak se někdy prodávají v polotovaru? My je děláme doma obyč. jen sypané, ale nějak si neumím představit tvrdý uvařený mák, maková náplň je maximálně suchá, tak přidat víc mléka, ale tvrdá? ![]()
Mak se nevari, mak se mele. Pak smichat s cukrem, poli maslem Hotovo!
Na sisky s mákem ten mlety tedy nikdy nevarim. Posypu, přidám cukr a zaliju máslem.
Znám spařený mák mlékem pouze jako náplň do buchet. Šulánky sypu mletým mákem, cukrem a poleju máslem.
On ten kupovaný mletý mák je takový tvrdší. Asi to dělá ten cukr, co je tam přidaný, křupe. Nejlepší je mít mlýnek na mák a sama si umlet.
@z1908 píše:
Dobrý večer. Prosím o radu a předem se omlouvám za hloupý dotaz. Syn má rád k jídlu šišky mákem. Udělat šišky není problém, ale s tím mákem mám problém. Koupila jsem mletý mák, na chvilku dala do mléka a povařila. Syn říkal, že je tvrdé. Já to nejím a ani nikdo, koho jsem se ptala to nevaří. Prosím tedy o PODROBNÝ popis toho jak uvařit mletý mák ze sáčku, aby byl dobrý - měkký. Nejlépe postup jako pro „blbce“. Předem děkuji za reakce.
mák se nevaří - nejlíp když si ho umeleš sama - kupovaný mletý je hrubý…
pokud ho chceš jako náplň tak spařit horkým - vroucím mlékem.. jinak stačí mák smíchat s mletým cukrem + na ovonění badyán a skořici..
Já tedy ten mák z pytlíku vysypu do hrnce, přileju mléko, přádám lžíci cukru a vařím, když se tekutina zredukuje, vypnu a servíruji…
2 hrnky mletého máku
1,5 hrnku mléka
hrst rozinek
svařit do husta za stálého míchání, následně vmíchat cukr (podle chuti).
Ale používím mák mletý v pytlíku, ten nemletý je jen na posypání pečiva… ![]()
Na šišky mák nevařit…svařuje se jen jako náplň do buchet
a přesně jak píšou holky - namlít svůj, bude mnohem lepší než z obchodu, namel si ho víc a můžeš ho dát i do mrazáku, aby ti nežluknul…i když jestli to má syn rád, tak to ten mák ani nestihne
Ahaa…tak to moc všem děkuji za informace. Mlýnek na mák je nějaký speciální?
Jinak jedná se o šišky posypané mákem. A polotovar kupovat nechci, dokud mám sílu, tak mu to chci dělat domácí. Jednou za čas ![]()
Mlety mak varim pouze, kdyz potrebuji napln do listovych satecku.
Na posyp se micha - mlety mak a cukr moucka. A na taliri zalit maslem.
U nas ve skole daji rozpustit maslo a pridaji olej, tim prelivaji.
Jj mlýnek na mák je speciální, ale dá se normálně koupit a možná ho má i vaše mamka nebo babička ![]()