Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Elilen já bábovku nesmím péct na horkovzduch. Jinak je nahoře spálená a suchá a vevnitř syrová.
To už jsem vyzkoumala.
Řekla bych, že je mýtus, že se bábovka peče 45 minut, ale! já si pamatuju, že když jsem byla malá, tak jsme jí opravdu těch 45 minut pekli… Ve skleněné formě ![]()
Bábovku peču šlehačkovou, do starý kameninový formy. 175° a 65 minut. Pokaždý.
A pokaždý praskne.
Jsem si zvykla, nevadí nám to
.
@Myrha že jo
, taky bych to prohlásila za normální stav ![]()
Ještě bych dodala, že nevidím rozdíl mezi pečením na 150° 90 minut, jak zněl původní recept od babičky (měla už kdysi el. troubu) a tím při vyšší teplotě a kratším časem. Peču na víc a kratší dobu, protože je to kupodivu kratší. ![]()
@Virginia Já ale nevařím podle receptů. Mám nějaké osvědčené rodinné od babičky, těch se držím, protože ty jsou dokonalé. Ale jinými se pouze inspiruji, vysleduji z nich, co všechno se dá kombinovat a co k sobě sedí, a pak si vařím po svém. Nikdy svoje jídla nenazývám „aglio olio“ atp.
Když použiju, tak jak ty píšeš, místo zelí kapustu, místo knedlíku brambory a místo vepřového masa krůtí stehno, tak to nenazvu „vepřo knedlo zelo“, ale prostě „krůtí stehno s bramborem a kapustou“
Taky je to jídlo a je dobré. Když používám jiné suroviny, znamená to, že mi prostě chutnají jiné suroviny, nesnažím se dělat z krůty vepřové, nebo naopak. Nesnažím se o nějaké „původní chutě“. Snažím se o chuť, která vyhovuje mě a mé rodině.
Hele nechte toho s tím pečením jo. Já mám za úkol napéct na sobotu pro větší počet lidí a už teď jsem z toho nervní, jak se mi nechce. A navíc ani nevím co budu péct ![]()
@sao A tak jo. Já jsem kopyto, vařím radši podle receptu a mám ráda ty původní chutě. No a když si ta zvěř na ty super původní špagety s česnekem a s parmezánem kydne kečup, tak je taky nezabiju. ![]()
Ale tak ať každý vaří, jak uzná za vhodné a jak jim to chutná. ![]()
K tomu pečení bábovky…nepoužíváš náhodou na pečení silikonovou formu? Mám zkušenost, že právě v té se bábovka peče hóóódně dlouho, v té to fakt trvá…po téhle zkušenosti jsem silikonovou formu poslala dál a vrátila se ke skleněné formě.
@sao tak upeč něco zaručeného - buď na plech nebo štrůdl - ten většinou jedí všichni a z kupovaného těsta to nejde zkazit - i když mě se to včera málem povedlo. Ale nakonec byl dobrý.
@abc123 nee teflonovou, silikonová, to bych akorát tak rozlila do rozehřáté trouby a měli bychom palačinky, to by neklaplo.
Divný na tom je, že je to jen jednou za čas. Zakopaný pes bude v ingrediencích zřejmě. Protože já jsem hrozný rebel, já nic nedělám podle receptu.
@Virginia mě by asi vadilo, kdyby si někdo na mé těstoviny, ty těstoviny, někdo kydnul kečup. Asi to bude ovšem averzí vůči kečupu.
Navíc občas se rozšoupnu a koupím čerstvé těstoviny a to by mě teda mrzelo 2× tolik. ![]()
@sao píše:
Však mi to nemusíš žrát, pro tebe ani nevařím![]()
No tak tomu tedy říkám skutečně konstruktivní přístup k diskusi! „Kdo to nemá jako já ať jde do háje!“
Ty si klidně klohni a „žer“ co Vám „čvachtá“.
Ale smiř se s tím, že existují i tací, co ocení to, že se něco dělá pořádně, tradičně, z těch správných surovin a vyzkoušeným postupem (například profláklá italská a geniální francouzská kuchyně jsou právě tímhle proslulé), a že je tenhle přístup irituje, protože vědí, že dobře improvizovat může jen virtuoz a odvážní „volnostylaři“ jsou prostě matláci. A doufej, že jednou opravdové dobré jídlo ochutnáš, později rozpoznáš a oceníš a třeba se i při troše učení a úcty k ověřenému naučíš vařit sama (já taky kdysi považovala vlašák z bufáče za delikatesu, dneska se jím můžu maximálně vyprostit z kocoviny, ale rozhodně si nepochutnám).
Dobrému jídlu zdar a blafy pryč (a pro blafařky osvětu)!