Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@katule9 píše:
@monrom k te TBC te trochu doplnim..ano byla zrusena ale hlavne z duvodu ze nebyla dostatecna dodavka vakciny, klesla nemocnost TBC ale proc? protoze se ockovalo, jak jsem jiz psala v soucasne dobe a s narustem pristehovalcu ze zemi byvaleho sovetskeho svazu, jeji vyskyt vyrazne stoupl. Jinak tedy se v soucasnosti vyviji vakcina nova..
Co stouplo? ![]()
http://zdravi.e15.cz/…nizky-471239
http://www.pneumologie.cz/…ari-vymytit/
Tedy „odbornice“ tady v disksi mě fakt nepřesvědčily.
@monrom píše:
Exacerbace = znovuobjevení se něčeho, co už na tom samém místě bylo.
U TBC je po očkování puchýř, který se časem zahojí. Po naočkování hexou se velmi často v místě bývalého TBC puchýře objevil nový puchýř a špatně se hojil.Pracovala jsem několik let na státním ústavu, kde se to sledovalo, řešilo.
Já sama nejsem pro očkování například nepovinných vakcín (Rotarix, Prevenar). Nicméně moje děti Prevenar mají, protože nejstarší se narodil jako nedonošený a byl v rizikové skupině a té se doporučuje očkovat Prevenar (pozor, existuje i riziková skupina dětí, které se naopak očkování určitou vakcínou doporučuje!) a pakliže je očkovaný sourozenec, všechny děti v rodině by měly být. Alespoň to platilo před třemi lety. Takže dva syny očkované mám a musim říct, že je to absolutně ochránilo od zánětů středouší, které pokud jsou časté a „ošklivé“, můžou vést k poškození sluchu. Dcera je zatim malá a toto očkování s dr. ještě budu diskutovat.
Díky za vysvětlení. To jsem nevěděla. Moje dcera zase neměla po TBC očkování žádnou reakci, tak vlastně nevím, jestli je „chráněná“, ale zase lepší, než reakce, co měl mojí známé chlapeček, které po TBC očkování natekly krční uzliny tak, že šel na jejich vyndání.
Jinak moje dcerka žádné prevenary nemá a taky neměla nikdy zánět středního ucha. ![]()
@tiffany Tuberkulózou loni onemocnělo 512 lidí
Přesně 164 žen, 348 mužů, z toho šest dětí – toto jsou nejčerstvější počty těch, kteří v České republice onemocněli chorobou, jež má za sebou miliony obětí po celém světě a stále se jí nedaří zcela porazit. Na tuberkulózu loni v ČR zemřelo 21 lidí.
To ti prijde jako malo??Ja osobne jsem byla v kontaktu s TBC jiz 4,a reknu ti neni to nic prijemneho..
@katule9 píše:
@tiffany Tuberkulózou loni onemocnělo 512 lidí
Přesně 164 žen, 348 mužů, z toho šest dětí – toto jsou nejčerstvější počty těch, kteří v České republice onemocněli chorobou, jež má za sebou miliony obětí po celém světě a stále se jí nedaří zcela porazit. Na tuberkulózu loni v ČR zemřelo 21 lidí.
To ti prijde jako malo??Ja osobne jsem byla v kontaktu s TBC jiz 4,a reknu ti neni to nic prijemneho..
Prosím tě píšeš, že to stoupá, tak se tě ptám co stoupá. Nemanipuluj mě někam jinam a uvědom si, že píšeš hovadiny.
Tak výskyt tbc v čr klesá, i když se už neočkuje ![]()
V roce 2004 to bylo přes tisíc nemocných zatímco v roce 2013 pouze polovina
http://www.uzis.cz/…berkuloza-cr Takže si příště o výskytu nemocí něco zjistěte
@monrom píše:
S tim nepolemizuji. Proč ale byl nedostatek vakcíny? Protože západní země již dávno neočkovaly proti TBC a farmaceutické firmě se již „nevyplatilo“ ji pro pár zemí vyrábět.
Jsem přesvědčena, že dospějeme k nové povinné TBC vakcíně.
Tohle zní logicky.
@tiffany Z rizikových skupin přetrvává relativně vysoký výskyt TBC u bezdomovců, zvláště v Praze.
S takovymi jsem bohuzel v kontaktu velmi casto, proto je pro me TBC ockovani jednoznacne vhodne
@monrom píše:
@lucenka Nechodim na přeočkování, v zdravotnictví již nepracuji, prostě kašlu na sebe, že ano. Také očkování v dospělosti je už o něčem trochu jiném (záleží na typu očkování) a jinak se vyvíjí.
Povinná očkování si hlídám a mám je, ale černý kašel povinný zatim není. Ale jelikož jeho výskyt v posledních letech narůstá, uvažuji o něm. Z toho je taky vidět, že pokud některé nemoci neudržíme zpět očkováním, tak se zase rozjedou.
Očkování proti černému kašli není dostatečně účinné, tak buď změníme vakcínu nebo začneme přeočkovávat. TBC je nyní nízká, ale jakmile její nemocnost vzroste, vakcinace bude opět povinná. To mi věř.
Prostě i očkování se v historii vyvíjí, není to věc, která by byla jednou pro vždy daná. ALE vždycky je cílem PREVENCE a snížení nákladů na léčbu.
Takže kašleš na kolektivní imunitu
jsi úplně stejná jako mamibky, které neockuji své děti, tak je neodsuzuj
@lucenka píše:
Tak výskyt tbc v čr klesá, i když se už neočkuje
V roce 2004 to bylo přes tisíc nemocných zatímco v roce 2013 pouze polovinahttp://www.uzis.cz/…berkuloza-cr Takže si příště o výskytu nemocí něco zjistěte
TBC ne neockuje teprve nejake 4-5 let pokud tusim spravne-a neni to tak ze by se neockovala vubec, spousta deti ji ma, rozhodne neklesla-ve 2014 byl zaznamenan narust oproti roku 2013,ac nepatrny ale narust to je, rozhodne ne pokles.To si tedy spis ty dopln aktualni informace
@tiffany píše:
Prosím tě píšeš, že to stoupá, tak se tě ptám co stoupá. Nemanipuluj mě někam jinam a uvědom si, že píšeš hovadiny.
Za rok 2014 hlášeno 512 případů TBC, tedy 4,9 na 100 000 obyvatel. Jde o nevýrazný nárůst oproti roku 2013 (502 případů, tedy 4,8 na 100 000 obyvatel). Nárůst činí přibližně 2 %.
Jak vidis stoupa, rozhodne neklesa
@lucenka píše:
2 děti jsou teda strašně vysoké číslo, když se vezme, jak na tom s očkováním a teď díky válce i s hygienou a zdravotnictvím jsou. Aneb jak vyděsit veřejnost a dotlačit ji k očkování
v absolutních číslech je 2 málo, ale kdyby to bylo tvé dítě? jedno z těch 2? pořád by to bylo málo?
@katule9 píše:
TBC ne neockuje teprve nejake 4-5 let pokud tusim spravne-a neni to tak ze by se neockovala vubec, spousta deti ji ma, rozhodne neklesla-ve 2014 byl zaznamenan narust oproti roku 2013,ac nepatrny ale narust to je, rozhodne ne pokles.To si tedy spis ty dopln aktualni informace
Tak k mírnému nárůstu nemocnosti došlo u v dobe, kdy se povinně ockovalo ![]()
@jdukolem píše:
v absolutních číslech je 2 málo, ale kdyby to bylo tvé dítě? jedno z těch 2? pořád by to bylo málo?
A když se vezme kolik dětí má po očkování následky, těch není málo? Jaké vy to bylo, kdyby to bylo zrovna tvé dítě?
@lucenka píše:
Tak k mírnému nárůstu nemocnosti došlo u v dobe, kdy se povinně ockovalo
ano ale proc??ty sis nevsimla ze nasi zemi zahlcuji pristehovalci z ukrajiny, ruska atd..ze se zvysil pocet bezdomovcu.. skoda ze nikde neni psano kolik nakazenych bylo jake narodnosti..
Takže máš i mmr a hemogilius?