Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, je mi 17 a dnes jsem si vzala první tabletku HA. Menstruace se dostavila jako vždy a s ní i bolesti břicha, ale problém je, že se menstruace začala během dne vytrácet a teď už ani nešpiním, jsem z toho celkem vyplašená, sexuálně aktivní jsem, ale pohlavní styk byl vždy chráněný… Máte některá z vás s tímhle zkušenosti? Děkuji za odpověď. ![]()
@kjukamber Ahojky,nemyslim ze bys byla tehotna, zvlast kdyz ms prisla jako vzdy a byla jsi chranena, treeba prijde slabsi, mozna se vrati..pro klid duse bych zavolala lekarce at rekne radu
..
Minisiston - brala jsem tři roky, před pár měsíci jsem vysadila kvůli otěhotnění. Nabrala jsem s ní 10 kilo, ale jinak mu neuškodila ![]()
@jednažena teď čtu co jsem to napsala za nesrozumitelnou blbost
porodila jsem v srpnu 2012, začala jsem brát Minisiston a letos jsme se s manželem rozhodli pro další, tak jsem ji v dubnu vysadila, aby se mi tělo srovnalo, ale chtěla bych rodit kolem června příštího roku takže i bez kondomu jsme se snažili od července a na čtvrtý pokus se povedlo
(ale jak jsem jí v tom roce 2012 začala užívat tak po pár měsících jsem kvůli ní nabrala 10 kilo)
@Terri93 Uz chapu
.Vyznelo to, ze si otehotnela pres antikoncepci, ale jinak ditku neuskodila.
Ahoj holky. Nikde jsem nenašla radu ohledně antikoncepce s vysokými dávkami hormonů a nikoho, kdo má ten samý problém jako já. Chci začít užívat antikoncepci. Je mi 32 let skoro. Za celý svůj život jsem užívala jeden měsíc Lindynette (22 let) a 1 měs. Jangee (29 let). Takže v podstatě se dá říct, že jsem antikoncepci nikdy nebrala. Důvod proč ji chci začít brát není ochrana proti otěhotnění, ale zdravotní problém - šíleně se za to stydím, ale začaly mi růst hodně chlupy na bradě. Vypadám jako chlap. Chloupky jsem měla i v těch 21 letech, ale nic hrozného, sem tam někde něco. Teˇd po 10 letech a dvou dětech je to katastrofa. Opravdu mám vousy jako chlap. Proto si myslím, že je u mě problém hormonální, že mám prostě moc mužských hormonů. Proto mě napadlo začít brát silnou antikoncepci. Je možný, že mi to pomůže? Gynekolog můj je takový neochotný, určitě mi testy z krve neudělá, musela bych měnit gynekologa a už tak za ním dojíždím 30 km, bydlím na vesnici, takže je to nejbližší gynekolog, kterého mám a nejsem si jistá, zda by změna lékaře něco vyřešila. Nemáte některá také takový problém jako já? Uvítám každou radu nebo tip na cokoliv. Anonymka
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Nikde jsem nenašla radu ohledně antikoncepce s vysokými dávkami hormonů a nikoho, kdo má ten samý problém jako já. Chci začít užívat antikoncepci. Je mi 32 let skoro. Za celý svůj život jsem užívala jeden měsíc Lindynette (22 let) a 1 měs. Jangee (29 let). Takže v podstatě se dá říct, že jsem antikoncepci nikdy nebrala. Důvod proč ji chci začít brát není ochrana proti otěhotnění, ale zdravotní problém - šíleně se za to stydím, ale začaly mi růst hodně chlupy na bradě. Vypadám jako chlap. Chloupky jsem měla i v těch 21 letech, ale nic hrozného, sem tam někde něco. Teˇd po 10 letech a dvou dětech je to katastrofa. Opravdu mám vousy jako chlap. Proto si myslím, že je u mě problém hormonální, že mám prostě moc mužských hormonů. Proto mě napadlo začít brát silnou antikoncepci. Je možný, že mi to pomůže? Gynekolog můj je takový neochotný, určitě mi testy z krve neudělá, musela bych měnit gynekologa a už tak za ním dojíždím 30 km, bydlím na vesnici, takže je to nejbližší gynekolog, kterého mám a nejsem si jistá, zda by změna lékaře něco vyřešila. Nemáte některá také takový problém jako já? Uvítám každou radu nebo tip na cokoliv. Anonymka
Takový problém nemám, nicméně se určitě není za co stydět. Každopádně bych to ale konzultovala s lékařem, bez rozboru krve bych do sebe nic nervala. Asi bych pouvazovala o změně lékaře, vždyť tam člověk jede 2× do roka ![]()
Nepřeji nikomu tento problém, děkuji za radu
budu muset dr. brzy navštívit, nechce se mi do toho, ale musím se přemoct.
@Anonymní píše:
Není vhodné spíš tuto situaci vyřešit, najít příčinu a léčit? Místo zastírání problémů bráním silné antikoncepe, tedy salvy hormonů - to taky není úplně bez rizika.
Buď doktora donuť ať ti udělá hormonální profil a vyšetří (zase tak strašně drahé to není, aby to odmítal, je k tomu indikace) a pokud tě nebude chtít vyslechnout, tak bych hledala nového dr., už jen protože, bych neměla v takového dr důvěru.
Jinak moje kamaarádka trpěla taky hirsutismem(nadměrný růst chloupků u žen), furt se chlácholila, že je to genetika (má arabské kořeny). No a když chtěla miminko, nešlo to. Vzali ji krev na hormonální profil a endokrinoložka je vyšetřovala - a došli k tomu že má moc testosteronu (jednak z krve, ale má trošku jiné osvalení a jiné drobnosti). No teď se léčí a ještě nějaký měsíc bude, ale na chloupky to má příznivý vliv
(a snad po ukončení léčby bude mít i to vytoužené miminko)
Tak určitě by to bylo lepší vyřešit důvod a zaléčit ho.
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu ohledně HA a jejím prvním použití. Dne 18.11. odpoledne se mi dostavila menstruace, nebo spíše takové „špinění“ před. Nebyla to ještě přímo krev a bylo to velmi slaboučké. První pilulku jsem si vzala tedy až druhý den v 19 hod., když začla být menstruace silná. Dnes ráno jsme měli s přítelem přerušovanou soulož (během menstruace), protože už jsme si mysleli že HA začala působit již po prvním prášku. Jenomže jsem se před chvílí dočetla v příbalovém letáčku, že HA mě bude chránit pokud si vezmu pilulku 1 DEN menstruačního cyklu, a jestliže nějaký jiný tak začne působit až po 7 dní později. Chtěla bych se tedy zeptat, jak moc pravděbodobné by mohlo být těhotenství, jestliže do mě partner neejakuoval, zda je ti vůbec možná? A jestli se myslí prvním dnem cyklu když ze mě vytéká přímo krev, nebo jestli je to myšlené už od toho hnědého výtoku? Předem Vám moc děkuji za odpověď! ![]()
@Ztracenypripad píše:
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu ohledně HA a jejím prvním použití. Dne 18.11. odpoledne se mi dostavila menstruace, nebo spíše takové „špinění“ před. Nebyla to ještě přímo krev a bylo to velmi slaboučké. První pilulku jsem si vzala tedy až druhý den v 19 hod., když začla být menstruace silná. Dnes ráno jsme měli s přítelem přerušovanou soulož (během menstruace), protože už jsme si mysleli že HA začala působit již po prvním prášku. Jenomže jsem se před chvílí dočetla v příbalovém letáčku, že HA mě bude chránit pokud si vezmu pilulku 1 DEN menstruačního cyklu, a jestliže nějaký jiný tak začne působit až po 7 dní později. Chtěla bych se tedy zeptat, jak moc pravděbodobné by mohlo být těhotenství, jestliže do mě partner neejakuoval, zda je ti vůbec možná? A jestli se myslí prvním dnem cyklu když ze mě vytéká přímo krev, nebo jestli je to myšlené už od toho hnědého výtoku? Předem Vám moc děkuji za odpověď!
No myslím si, že můžeš být v klidu.