Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojky ![]()
Viděla jsem tu pár diskusí na podobé téma ale buď jsou hodně staré nebo se týkají jenom jednoho přesného bodu. Ale já se chci zeptat na celkové Vánoce ![]()
Od počátku adventu až po ten štědrý den. Kdy začínáte nakupovat a balit dárky? Kdy kupujete strom a děláte i kapra?…Dále třeba kdy zdobíte stromeček a kdo ho zdobí. Máte Vánoce každý rok do jiné barvy a nebo děláte každý rok všechno ve stejné barvě. atd atd
Prostě jak to u vás chodí a jeké máte zvyky třeba i mimo ten štědrý den ![]()
Tak den před první adventní nedělí uděláme výzdobu, udělám si věnec, výzdobu mám každoročně stejnou, jen ozdoby na stromek obměňujeme, 23. 12. zdobíme stromek, protože už máme dítě, chci aby 24 vstalo a vidělo nazdobený stromeček co si ježíšek připravil na večer ( stejně z toho bude mít prd bude jí 9m
)a pak tradičně procházka, návštěva babiček, pohádky ) klasická večeře, pak půjdem pustit prskavku aby nás ježíšek viděl a ježíšek zatím nanosí dárky…stromek ještě letos máme umělý bílý…dárky už mám nakoupený zpoloviny a balit budu až mě na to chytne nálada ( třeba dneska večer co já vím ) ![]()
Zdravim ![]()
Já si každý rok říkám, jak budu dárky kupovat s předstihem, ale nikdy to nedodržím a pak ve finále nakupuji div ne na Štědrý den… Letos jsem se zařekla a už mám něco pokoupíno.. balím jak kdy.. někdy dřív, někdy den předem..Stromek zdobíme buď 23. nebo až 24… dřív nám ho „nosil ježíšek“ a zdobili jsme ho v noci 23. na 24…Zdobíme ho různě, jak se nám to líbí..
Jinak třeba cukroví pečeme +/- od začátku prosince..co se týče štědrovečerní večeře, tak 23. deláme salát a rybí polévku a 24. pak řízky normální i z kapra.
Vánoce se blíží
Já zdobím dům k první adventní neděli, letos nestihnu uklidit, stavíme a je tu děsný zmatek
strom zdobíme už někdy po Mikuláši, trochu jiný zvyk z Kanady, zdobím do jedné barvy, ale mám víc barevných setů, zdobím v noci sama, jako překvapení od ježáčka. Dárky už mám až na drobnoszi a manželovo, u toho letos fakt nevím, nakoupené. Mám ráda předvánoční čas, celý ten prosinec, pak ještě 25. a 26., kdy se ascházíme celá rodina, pak už odzdobím strom a konec, letos je mládě větší, odjíždíme na hory. Když nebyly děti, jezdili jsme na Štědrý den hned od rána na svah, to byla atmosféra, s dětmi to nejde, tak chodíme alespoň zdobit strom zvířátkům, jezdíme babičce na hrob a do kostela zapálit svíčku.
@Timinka píše:
@mucinka2 už? mi začínáme 1.12. s cukrovímnezkazí se?
Ono asi jak které já začala s dárkama ale cukroví?
![]()
@Timinka píše:
@mucinka2 už? mi začínáme 1.12. s cukrovímnezkazí se?
záleží jak které..např. na perníčky už je klidně správný čas ![]()
@terinka4444 Týjo tak to máte docela fofry. Ten stromeček dřív je docela hezký nápad děti si ho užijí ale neopadá potom moc přímo třeba na ten štědrej? ![]()
Nic moc. Dárky a velkej nákup dělám kolem 20. prosince (po přítelově výplatě), cukroví nepeču, jen děláme s mamkou vánočku, štolu, vosí hnízda a kokosový koule. Nějaký cukroví dostanu od babičky a něco koupíme. Salát taky děláme s mamkou, den předem. Rybí polívku nejíme, děláme hrachovou. Kapra nejím, mám řízek a klobásu, porci kapra si dá přítel a mamka. Já si občas obalím filé.
stromeček má každej rok stejnej svetr. Nějak barvy a ladění nehrotim. Máme to takové jednoduché, ale nesnáším schon, nervy kolem toho a dělám si to tak jak chci v pohodičce. Velkou rodinu nemáme, takže ani návštěvy nejsou a prcek je ještě malinkej, ten tomu stejně nerozumí ![]()
Taky bych chtěla letos stromek dřív- člověk má určitě o dost lepší výběr a navíc to doma pak už stromečkem krásně voní ![]()
@Jujunka píše:
záleží jak které..např. na perníčky už je klidně správný čas
No perníčky to je můj případ..! Já jsem tak trochu jiný druh člověka musím péct perníčky brzo před Váoci s ostatním cukrovím.
Mně totiž potom na všech návštěvách přídou ty perníčky co se pekly brzo tvrdý. Všichni říkaj že když se odležej jsou lepší. Já si to teda nemyslím. Vždycky jsou nejlepší první týden jsou hezky měkoulinký potom už to nejim.
U nás to bude poprvé se synem, nemůžu se dočkat… už pár let jsme spolu s manželem Vánoce slavili, takže věci mám, ale stejně to bude trochu jiné… na Vánoce bude synovi skoro rok, bez tří týdnů, takže teď řeším, kam dát stromek, aby neletěl hned v první minutě, co ho mládě uvidí, k zemi ![]()
Jinak už mám naobjednané další dekorace, vyrábím adventní kalendář… ale já Vánoce miluju, stejně i manžel. Máme vždycky super atmosféru doma. Nějaké dárky už taky mám, dodělávám jmenovky a různé malé ozdůbky na dárky a začnu balit. ![]()
A peču okolo 15–20 druhů, podělím vždycky i celou rodinu. Vždycky dávám členům rodiny dělané dárky (pečený čaj, krabičku s makronkami, krabičku s cukrovím, domácí likér, směs sušeného ovoce a ořechů, domácí marmoška, udělám vánoční přání, s každému koupím nějakou „blbůstku“ pro radost, co ho nějak charaktrizuje nebo vím, že mu udělá radost). A péct začínám – perníčky na přelomu listopadu, prosince, suché v půlce prosince, cca 12.-15. a matlu chvíli před Štědrým dnem, třeba čtyři dny. Nepečené tak tři dny předem. Večer před Štědrým dnem ještě upeču vánočku na štědrovečerní snídani. ![]()
Jeeee, já se zase tak navnadila ![]()
Pokaždé máme přichystaný na svátky i punč, svařák, domácí čaj… juu ![]()
Vánoce mám naprosto rodinné, tři dny nejedeme z Prahy, 26. pak přijedou naši k nám, to dělám kačenu a bramborový knedlík. 25. máme nějakou zvěřinu (muž je myslivec). A naši mi přivezou svíčkou od babičky, tak tu máme 27.
Teda, se nemůžu dočkat
![]()
Na advent mám hotou výzdobu bytu, vánoční provonění, na vchodových dveřích věnec… v neděli večer na první advent si zapálíme první svíčku na adventním věnci. Na druhou adventní neděli chodíme vánoční trhy na Staromák.
Dárky kupuju průběžně cca od září a balím taky průběžně, vyrábím si k tomu ozdoby a vyhrávám si s tím, tak aby mě to bavilo, musím postupně, najednou bych se zbláznila a bavit by mě to přestalo.
Na Štědrý den k snídani domácí vánočka, pak pohádky, pohoda doma, k obědu zelovka, jdeme na procházku na Vyšehrad, kde se potkáme s mým bráchou a jeho přítelkyní, kteří taky žijí v Praze. Dáme si svařák, popřejeme si krásné Vánoce a jdeme zase domů. Doma si dáme něco na zub, zapneme pohádky, zavoláme rodině a popřejeme krásné Vánoce a já jdu připravit stůl, manžel dělá kapra (letos spíš bude hlídat naše hádě). Cca o půl šesté začínáme večeřet.
Štědrovečerní večeře:
Přípitek, popřejem si, ať se sejdeme v dalším roce, pusa, rozkrojíme jablíčko. Celou dobu jdou koledy. Předkrm vinná klobása, pak polévka - vývar se speciálními vánočními knedlíčky (jindy je nedělám
) a manžel má svou slovenskou verzi zelovky s klobásou atd., pak kapr/řízky a salám, následuje nějaká tečka… třeba čokoládová pěna. Plápolají svíčky, na stole je ovoce, výzdoba, ořechy, kokos aj. Po večeři odneseme nádobí a zazvoní zvoneček a dárky.
Až syn vyroste, bude to tak, že ačkoli s myčkou, budeme muset nádobí umýt a tatínek půjde vyhlížet Ježíška, aby nás správně našel, pak zvoneček a zase dárky ![]()
Stromek zdobíme v noci 23., jako že nám ho ráno Ježíšek 24. přinese.
Barvy máme cca na dva roky, různě dokupuju výzdobu každý rok, a přibližně co dva roky ty barevné kombinace obměňuju…
Další dny jsem popsala výše
25. ještě sami, máme zvěřinu, 26. kačena, přijedou naši s bráchou a babičkou a dáme si dárky, 27. jedeme k našim, dáme dárky se zbytkem rodiny atd. Silvestr trávíme v hodně velkém počtu na chalupě u našich (cca 40 lidí).
Zatím moc zvyků nedodržujeme, to až bude syn maličko větší, teď z toho rozum nemá.