Věčné téma: Co dnes uvařit?

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
3108
1.7.12 20:55

K večeři vajíčková pomazánka a domácí chleba, zítra na oběd buď kuskus nebo palačinky

• načítám...
25007
1.7.12 21:13
@KPKristy píše:
Prosím, prosím, jak děláš ten lilek? ;)

Základem je omáčka, dělám jí na začátku trošku specificky a to pak dodá tu správnou chuť ;)
rajčat. omáčka- na oliv. olej cibuli a nechat opravdu do hněda jako na guláš, těsně před zhnědnutím přidám lis. česnek, pak k cibuli přilít jen trochu (sběračku) mixovaných rajčat (celá rajčata bez středů, neloupaná do mixeru), nechat na větší plamen probublat, pak ještě jednu sběračku a nakonec vylít vše (množství záleží na velikosti zapékací mísy, rajč. omáčky musí být dost), koření- sůl, pepř a oregano pro provonění a nechám bublat 20-30min a dost míchám, vodu přidám jen trošku na začátku, ale ve finále je z toho hustá rajčat. omáčka.

Lilek dobře omyju, osuším, nakrájím na silná kolečka, nasolím a nechám vypotit, vodu sleju, pak kolečka obalím v hl. mouce a rychle osmahnu na oliv. oleji.

Do zapékací misky dám na dno trochu rajč. omáčky, na to lilek, zase omáčka atd a končím omáčkou. Dá se mezi dávat i mozarella, ale já dělám bez a nevadí.
Nahoru nasypu směs z oliv. oleje, strouhanky a oregana, přikryju alobalem a peču v troubě tak 40min cca.
Jíme to s bagetou a je to mňam :palec:

• načítám...
50145
1.7.12 21:26

@eshta Ten lilek bych si taky dala :pankac: Jinak ho dělám velmi podobně jako ty :palec:

• načítám...
luciášice
1.7.12 21:37
@eshta píše:
hmmmmmm, a jak jsi ho dělala?

Natrhala jsem ledový salát, na to jakoukoli čerstvou zeleninou na proužky/kostky dle chuti (papriku, rajče, okurka, ředkvičky apod.),na to prudce osmaženou-orestovanou cuketu a lilek(lilek nechávám vypotit),kterou v pánvičce osolím. No a poslední vrstva je orestované kuřecí :) Nakonec to zaliju jogurtem/zakysanou smetnou, do kterého rozmačkám česnek a osolím. Je to relativně rychlé, skládám jednotlivé vrstvy rovnou na talíře. Chlap si to vždy pokape oliv. olejem nebo výpekem z toho kuřecího, já už ne.

• Upravit
luciášice
1.7.12 21:43
@eshta píše:
Základem je omáčka, dělám jí na začátku trošku specificky a to pak dodá tu správnou chuť ;)
rajčat. omáčka- na oliv. olej cibuli a nechat opravdu do hněda jako na guláš, těsně před zhnědnutím přidám lis. česnek, pak k cibuli přilít jen trochu (sběračku) mixovaných rajčat (celá rajčata bez středů, neloupaná do mixeru), nechat na větší plamen probublat, pak ještě jednu sběračku a nakonec vylít vše (množství záleží na velikosti zapékací mísy, rajč. omáčky musí být dost), koření- sůl, pepř a oregano pro provonění a nechám bublat 20-30min a dost míchám, vodu přidám jen trošku na začátku, ale ve finále je z toho hustá rajčat. omáčka.

Lilek dobře omyju, osuším, nakrájím na silná kolečka, nasolím a nechám vypotit, vodu sleju, pak kolečka obalím v hl. mouce a rychle osmahnu na oliv. oleji.

Do zapékací misky dám na dno trochu rajč. omáčky, na to lilek, zase omáčka atd a končím omáčkou. Dá se mezi dávat i mozarella, ale já dělám bez a nevadí.
Nahoru nasypu směs z oliv. oleje, strouhanky a oregana, přikryju alobalem a peču v troubě tak 40min cca.
Jíme to s bagetou a je to mňam :palec:

Hmm, tak to zní dobře :pankac:

Já zítra jdu na borůvkový koláč, tak snad se podaří :lol:

• Upravit
46669
1.7.12 21:44

@eshta No, tak to zní fantasticky. Mám v lednici pěknej lilek a nevěděla jsem co s ním. už vím! :palec:

• načítám...
9044
2.7.12 07:14

Tak dneska kurecí rizoto, polevka asi kvetakova, pokud sezenu kvetak. Na zitra budu vecer delat kure na paprice a testoviny.

• načítám...
5misa6
2.7.12 07:24

Holky SOS, potřebuju udělat něco z tvarohu ale nemám ovoce, poradíte? Akorád žádnou buchtu. Nějaké sladké jídlo.

• Upravit
1961
2.7.12 07:24

Tak o víkendu byl kuřecí bujon s nudličkami, hovězí guláš s knedlíkem, večer ryba na grilu v alobalu se zeleninou.
A ke svačině sitronový koláč s višněmi a malinami, kvůli kterým mě honil kanec :mavam: Jsem ráda, že jsem stále mezi živými :mrgreen:

• načítám...
24292
2.7.12 07:36

@levmah28 Znám tvarohové šišky s povidlovou omáčkou, tvarohové palačinky (amolety) nebo jakoukoliv tvarohovou pomazánku.
Tvarohové šišky s povidlovou omáčkou šišky: 500 g tvarohu, 2 vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla, 240 g dětské krupičky, špetka soli
omáčka: 300 g povidel, 4 lžíce citronové šťávy, 1-2 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce másla, kousek čokolády
Tvaroh rozmícháme s celými vejci a máslem. Pak přidáme krupičku, osolíme a vypracujeme husté těsto. Na vále posypaném krupičkou vyválíme válečky, rozkrájíme je na stejné kousky a vytvarujeme šišky. Šišky nasypeme do velkého hrnce s vařící osolenou vodou. Až vyplavou na povrch, vyndáme je a necháme okapat.
Na talíři je přelijeme omáčkou.
Povidla rozmícháme s citronovou šťávou, rumem, cukrem a skořicí. Za stálého míchání necháme rozehřát. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme trochou vody a necháme krátce přejít varem. Přidáme máslo a kousek čokolády a mícháme do úplného rozpuštění.

Tvarohové amolety
250 g tvarohu, 2 vejce, 40 g krystalového cukru, špetka soli, 500 ml mléka, 250 g polohrubé mouky, tuk na smažení
V misce rozšleháme tvaroh s cukrem a vejci na hladkou hmotu. Postupně zašleháme mléko, potom po částech mouku. Vznikne velmi řídké těsto. Litinovou pánev rozpálíme, lehce potřeme olejem, nalijeme naběračku těsta, zatřepáním pánve rozlijeme po celé ploše a usmažíme z obou stran. Usmažené amolety skládáme na sebe a pak naplníme libovolnou náplní.

• načítám...
179
2.7.12 07:51

Já sem minulý týden vařila v pondělí maso v bramboráku, úterý kuře s rýží, středa těstovinový salát, čtvrtek čína s rýží, pátek palačinky, sobota šunkofleky, neděle smažený květák, brokolice a pangasius s bramborem. CO budu vařit dnes, to ještě vůbec :nevim:

• načítám...
1961
2.7.12 08:44

@levmah28 Jak tu Danyk uváděla ty tvarohové palačinky - tak my dělali často palačinky klasické, tvaorhem s cukrem naplněné, naskládané do zapékací misky a přelité rozklohňaným vejce. Zapéct a mňam!

• načítám...
15054
2.7.12 08:46
@levmah28 píše:
Holky SOS, potřebuju udělat něco z tvarohu ale nemám ovoce, poradíte? Akorád žádnou buchtu. Nějaké sladké jídlo.

třeba tvarohové knedlíky a posypat jen cukrem a skořicí nebo kakaem nebo opraženou strouhankou, rozpuštěné máslo nebo naplnit marmeládou či povidlama anebo udělat palačinky a tvaroh dovnitř

• načítám...
5misa6
2.7.12 08:51

Holky díky udělám ty šišky jen s máslem :pankac:

• Upravit
50145
2.7.12 08:58
@levmah28 píše:
Holky SOS, potřebuju udělat něco z tvarohu ale nemám ovoce, poradíte? Akorád žádnou buchtu. Nějaké sladké jídlo.

Palačinky, lívance a na to tvaroh a třeba marmeládu :think:

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí

Poradna o homeopatii

Ikona - Eliška Bartlová