Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky.
Potřebuji uklidnit. Omlouvám se, pokud zbytečně zakládám nové téma… Ale mám doma teď týdenního chlapečka a jsem ze všeho ještě hrozně vyjukaná. Na jídlo se mi budí po dvou - 3 hodinách. V noci někdy i častěji. Zezačátku, pokud by se nevzbudil, tak jsem si nařizovala na kojení budík, aby bylo pravidelné. Pak jsem to zabalila s tím, že se prostě budí.. Jenže včera přes den více řádil a v noci spal jako dudek. Poslední večerní kojení bylo v půl deváté a já jsem se s hrůzou vzbudila ve čtyři ráno s tím, že celou tu dobu nejedl. Moje otázka tedy zní - může se něco stát? Moc chci, aby byl spokojený…
A taky prosím, když bych kojila co hodinu (někdy to tak vyžaduje) a pije hodně- nebude ho z toho bolet bříško?
Děkuji!!!
@Michaela111
maly bol spavec..budila som do 6t a potom som ho nchala, aa od tej doby spi od 20-6/7h..teraz ma 10m, vecer kojim, nedavam kasu..
Budit som musela lebo mal nizku vahu a tie priborky boli male, ale stejne si cucol len 20ml(vazila som),po preklenuti 3kg som nemusela budit..pokial pribera, nema zltacku tak by som nebudila..
Neboj, kdyby měl hlad, určitě by se vzbudil
V noci bych budila pouze v případě, že by ty delší pauzy měly vliv na množství mléka ale pokud ti to nebude dělat problém, nech ho spát a buď ráda, že se vyspíš taky
Malá mi taky občas spala celou noc a vše bylo ok ![]()
A co se týče toho častějšího kojení, někdo říká, že z toho může být bolení ale my jsme třeba neměli problém, malá to v období spurtů taky vyžadovala. Pro jistotu můžeš dát před každým kojením pár kapek espumisanu a uvidíš ![]()
Ne, nemůže se nic stát
Mně ta moje dneska spala celou noc
Konečně jsem si odpočala
Jo a v prý se může kojit často, že to na bolení vliv nemá. Já teda kojím podle potřeby, někdy i po půl hodině a žádné problémy z toho nemá
@Michaela111 ćastékojení, pokud to vyžaduje, problém není. Jako jo, břicho ho třeba může bolet, protože si napolyká víc vzduchu, ale přijde mi to jako menší zlo, než násilně dodržovat při kojení nějaké umělé časové limity. Teď je navíc teplo, takže se kojí prostě i na žízeň.
Dlouhá pauza v noci může a nemusí být problém (nemáš ustálenou laktaci a noční kojení je důežité kvůli tvorbě kojících hormonů, můež pak mít moc plná a bolavá prsa…je to dost individuální). Taky to mohl být jen jednorázový výkyv.
Uvidíš u doktorky na převážení, jak na tom bude s váhou. Pokud by nabíral málo nebo bylo velké teplo, alespoň jednou v noci bych ho nakojila.
Btw, jak je na tom se žloutenkou? Žloutenkové děti jsou spavější a ty nś ena kojení musí budit.
Neboj, nemohlo se nic stát. Pokud jinak jí dost tak delší pauza v noci nevadí (kdyby to bylo pravidelně, tak bys ale mohla (ale nemusela) mít potom méně mléka). Moje malá zpočátku měla jednu noční pauzu kolem 4-5 hodin, občas si to natáhla na 6 hodin a v pohodě. Od 2,5 měsíců spala 8 hodin v kuse, postupně 10, jednou i 12 hodin bez jídla a nic se jí nestalo. No ale teď je jí 8 měsíců a už měsíc ten spánek zkracuje a teď nevydrží ani 5 hodin bez jídla. Takže buď ráda, že se vyspíš ![]()
K tomu druhému dotazu. Někde se píše, že kojené děti se mají kojit jak si řeknou, někde, že alespoň po 2 hodinách. Teď v těch vedrech může mít žízeň, takže bych ho neomezovala. Nicméně myslím, že bříško z častého pití některé děti bolet může. Moje malá když byla novorozenec někdy večer taky chtěla být pořád u prsu, tak jsem jí vždy dala a myslím že jí někdy bříško bolelo a měla trochu zelenou stolici. Asi z toho jak pila každou chvíli a vždy jen trochu, tak pila víc toho předního mléka.
Vůbec to neřeš, pokud přibírá, tak ho nech spát. Žádný budík v noci… bože, to by mě nenapadlo
Klid a užij si spánek ![]()
@avm3 S tím budíkem, nám v porodnici říkali, že noční pauza max. 5 hodin, tak jsem si v porodnici taky budík nařídila, potom i první noc doma. Ale nikdy nestih ani zazvonit a malá byla vzhůru, takže od druhé noci doma jsem budík zrušila. No ale je fakt, že malá měla žloutenku, takže jsem první týden nechtěla aby spala celou noc.
Koj jak bude chtít, kdyz ti ji častěji pres den, v noví se můžete oba vyspat ![]()
Se žloutenkou je na tom dobře a přibírá hezky. Holky tak moc všem děkuju!! Budit ho teda nebudu, s mlékem taky totiž zatím žádný problém nepozoruju… a když přibírá…
Uklidnily jste mě po všech stránkách! jak já jsem teď ráda, že jsem tady napsala!!! Děkuju, děkuju, děkuju všem!! ![]()
@Michaela111 budila bych jen pokud by bylo spave dite, ktere se neprihlasi (nov. zloutenka), nepribyval nebo nebylo mliko. Jinak bych vubec nebudila. Vyspi se, co by za to jini dali (ja za 8 mesicu nespala vic nez 3 hodiny v kuse ani jednou a zlepseni na obzoru urcite neni
). Jinak jako npvopecena matka jsem tyhle budici tendence taky mela, dneska uz by me ani nehnulo ![]()
@Lucka1111 Jste mě s těma jedničkama zmátly
Já bych nebudila, když pije pěkně přes den a je spokojený, tak bych byla v klidu ![]()
Děkuji, měla jsem lepší, ale byla nahlášena a musela jsem ji změnit.