Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Dobry den maminky, ma dcera ma od narozeni na noze mateřské znaménko-pigmentovy nevus.. Když se narodila, vypadalo to jako modřinka, světlounce hnědé, neslo to skoro ani poznat.. Bohužel postupem času to tmavlo a v cca šesti měsících uz měla tmavě hnědý flicek. Ma to na stehynku, cca 4×2 cm, takže je to celkem veliké, plus ji z toho rostou chloupky. Jezdíme na kontroly do dermatologickeho centra jednou ročně. Nikdy jsem u nikoho nic podobného neviděla. Jsme z toho nešťastní, dnes jsme byli na koupališti (ve stínu) a každy na ni koukal, otáčel se.. Když pominu estetickou stránku věci, strašně se bojíme, aby se z toho neudělal melanom, nebo něco podobného..rádi bychom ji to nechali co nejdříve vyndat, ale doktor mi řekl, ze az ji bude tak 16, ze by tam pak měla velkou jizvu, ale tu bude mít stejně obrovskou, i kdyz ji to vyndaji v dospělosti.. navíc ty hormony během puberty, aby něco nespustily.. Říkám si, ze dětská kůže je krásně pružná, dobre se hojí a jizva se ji alespoň do dospělosti krásne zahojí.. Rada bych věděla, jestli mate někdo stejný problém, at uz u vas nebo vašich děti, ve vašem okolí? Mam pocit, ze jsme snad jediní na světe kdo toto řešípotrebuju radu jestli vyndat co nejdříve nebo naopak počkat az dcera doroste? Prosím o anonym, je to pro me citlivé tema a většina známých toto ani neví. Dekuji
neřeš, naše malá má skvrnu na obličeji, když se narodila, taky to vypadalo jako otlačené…má 2,5 měsíce, trochu to tmavne, je to jak otisk prstu. nikdo se po tvém miminu neotáčí, jsi paranoidní…neřeš to nebo své dítě akorát naučíš mít z toho trauma. pokud bude chtít, na odstranění si zajde až jí to bude vadit. teď mi připadá, že ty máš problém ![]()
Mam to same na ruce na predlokti. Nikdy zadne problemy sem s tim nemela, krom toho ze jako ditete se ostatni porad ptali co to tam mam. Ted uz dospeli se neptaji, obcas se zepta nejaky kamarad mych holek. Odstranit to nechci, mam naopak strach spis z toho zasahu.
Prosím o anonym nechci aby mě rodina poznala, nevěř tomu, že se jizva do dospělosti zahojí mám od malička jizvu po úrazu a čím víc jsem rostla tím se víc natahovala a rozšiřovala, takže v dospělosti velká a ošklivá ![]()
Starší 3,5 letá má na lokti taktéž 1×1 cm - pigmentový nevus. Mladší 10-ti měsíční dokonce 4×2cm v bederní části. Obě tmavě zbarvený s chloupky. Z estetického hlediska mi to nevadí a ani nikomu z rodiny. Jen obava, aby to v budoucnu něco nedělalo. Ale máme toto v rodině a nikdo s tím zatím problém nemá. Pigmentový nevus má manželova mamka, pak moje sestra, teta, bratranec. Možná bych přišla i na další. Všichni si to nenechali zatím odstranit. Ale také mě hlodá červík, že bych jim to nechala odstranit, ale až obě povyrostou. Pravidelně hlídáme a uvidíme, domluvím se pak s naší doktorkou, kdy je nejlepší čas to dát pryč. Jizvu neřeším, to je to nejmenší.
Můj syn měl od narození tmavé znaménko na prstu ruky - velké. U nás v nemocnici na kožním mi nikdo nebyl schopen říct, kdy odstranit a jestli vůbec. Znaménko bylo ploché, tmavě hnědé až černé a větší než 1 cm, takže rizikové pro melanom. Bylo mi řečeno, že buď budeme chodit 1× ročně na kontrolu a v dospělosti si to nechá odstranit nebo vyříznout, ale že se bude muset udělat plastika, aby nebyla omezená hybnost prstu, a to se dělá pouze na klinice plastické chirurgie v Praze nebo Brně. Tak jsme chodili jen na kontrolu. Když byl syn ve 2. třídě, tak znaménko snad ze dne na den zesvětlalo a rozpily se mu okraje. Hned jsme běželi na kožní a tam doporučili odstranění v Praze. Histologie vyšla nejasná, bylo tam velké podezření na melanom, museli vzorky znovu posílat někam do Ostravy a nakonec se melanom neprokázal, ale pořád je to takové nejasné a musíme chodit 1× ročně na kontroly do melanomové poradny. Mám z toho pořád dost nervy a lituju, že jsme to znaménko nedali pryč hned!
Ahoj, mam od narozeni dokonce 2 znamenka o kterych pises. Take na noze. Je dost mozne, ze poroste stejne jak poroste mala, ale tato znamenka jsou zcela neskodna a nezvrhavaji se. Takze bud naprosto klidna. Me znamenko je 8×5 cm ( rostou na nem chloupky) a druhe svetleji a mensi bez nich. Deti na to koukali a ptali se. Dospeli nikdy. Takze bud v klidu. Je to drobnost. Nektere hemangiomy vypadaji 1000× hur a take s tim nic moc nejde delat.
Moc vam všem dekuji za odpovědi. Ja to řeším hlavně z toho důvodu, ze sama melanom mam, naštěstí zachycen včas, chodím ted jen na kontrolu. Nicméně zjistili mi to, když byla mala miminko, rozjely mi to hormony v těhotenství, tudíž to bujelo když jsem byla těhotná.. Mam šílený strach, ze se to začne měnit a nepodchytime to potom včas..možná jsem i trochu paranoidní a řeším to vic, než je zdrávo.. Jde mi především o její zdraví a snažím se vymyslet co nejlepší řešení hlavně pro ni.. Uklidnilo me, ze to není az taková rarita jak jsem si myslela..
@reinkarnace moc gratuluji k miminku
jsem z toho poslední dobou hodně vystresovana, ale ne kvůli tomu jestli na to někdo kouká nebo ne..i když lidé jsou nekdy zli a hloupí a nechci aby mala nekdy měla pocit, ze ma něco hrozného a ostatní se ji kvůli tomu smějí.. Od miminka ji vedeme tak, ze se za to nemusí stydět.. Přeji tvé holčičce hlavně zdraví ![]()
@Helen78 no a to je prave to, čeho se bojím.. Ze to necháme byt a pak budeme litovat.. Držím moc palce a věřím, ze u tvého chlapečka vse dobre dopadne!
Ja bych ji to nechala vyriznout… Ja mela velkou pihu na zadku a co bych dala za to, aby mi to kdysi nechali vyriznout. Celou pubertu jsem se stydela a mela z toho fakt mindrak… Nikde jsem nesla do plavek, proste nic. Az ve 20 letech jsem dostala odvahu a sla jsem to nechat vyriznout. Neskutecna uleva.
@sunny7 dekuji za reakci, snažíme se to holčičce vysvětlovat tak, aby se za to nemusela stydět, ale sama vim, jak napr. v pubertě člověk řeší každou kravinu a taky se bojím, aby z toho neměla nějaky mindrak.. Jak velké bylo tvé znaménko? Dělali ti plastiku?
Ahoj chci se zeptat, pritel ma nad pupikem cca pul cm znamenko, ktere se behem poslednich let zvetsilo. Po okrajich je svetlejsi, uprostred tmavejsi. Neboli, nesvedi. Myslite, ze by to mohl byt problem? Pristi tyden se dozvíme více u lékaře.
Ahoj, mě doktorka na kožním říkala, že pokud je znaménko menší než obvod tužky, tak by to neměl být problém, pokud se ale bude zvětšovat i nadále, tak by možná bylo dobrý ho nechat preventivně vyříznout. já si nechávala jedno odstranit, protože mě do něj dcera dloubla a ono se odchlíplo… je to jen malý chirurgický zákrok, hotový za 5 minut ![]()
Dobry den maminky, ma dcera ma od narozeni na noze mateřské znaménko-pigmentovy nevus.. Když se narodila, vypadalo to jako modřinka, světlounce hnědé, neslo to skoro ani poznat.. Bohužel postupem času to tmavlo a v cca šesti měsících uz měla tmavě hnědý flicek. Ma to na stehynku, cca 4×2 cm, takže je to celkem veliké, plus ji z toho rostou chloupky. Jezdíme na kontroly do dermatologickeho centra jednou ročně. Nikdy jsem u nikoho nic podobného neviděla. Jsme z toho nešťastní, dnes jsme byli na koupališti (ve stínu) a každy na ni koukal, otáčel se.. Když pominu estetickou stránku věci, strašně se bojíme, aby se z toho neudělal melanom, nebo něco podobného..rádi bychom ji to nechali co nejdříve vyndat, ale doktor mi řekl, ze az ji bude tak 16, ze by tam pak měla velkou jizvu, ale tu bude mít stejně obrovskou, i kdyz ji to vyndaji v dospělosti.. navíc ty hormony během puberty, aby něco nespustily.. Říkám si, ze dětská kůže je krásně pružná, dobre se hojí a jizva se ji alespoň do dospělosti krásne zahojí.. Rada bych věděla, jestli mate někdo stejný problém, at uz u vas nebo vašich děti, ve vašem okolí? Mam pocit, ze jsme snad jediní na světe kdo toto řeší
potrebuju radu jestli vyndat co nejdříve nebo naopak počkat az dcera doroste? Prosím o anonym, je to pro me citlivé tema a většina známých toto ani neví. Dekuji