Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
By me zajimalo ve kterem velkomeste stoji najem 6.000. A jinak ano myslim, ze krom bydleni to muze vyjit levneji. Ale mesto nabizi spoustu lakadel na dosah ruky. Ruzne sluzby, zabava, obchodaky atd. Tady muze zapadnout hodne penez, kdyz se clovek nehlida.
Mam srovnání Praha/malomesto a ani omylem by to nevyšlo levněji v Praze ![]()
Velkomesto - spousta lidi, vetsi kriminalita, priroda vetsinou jen parkova, v praci casto nutne pracovat pres cas, cesta do prace zabere hodinu. Malomesto - klid, spoustu lidi znas, nizsi kriminalita, blizko do prirody, bazeny volnejsi a levnejsi, cesta do prace do pul hodiny…
ve velkomeste najem za 6000,– asi nesezenes, bazen stoji treba na hodinu 150,– a je plny takze si nezaplaves, doprava 4800,–/rok, ale je precpana, takze kdyz muzes jdes pesky.
A jo, tak Ostrava se s Prahou a Brnem nedá srovnávat. Tak luxusní byt, za který se v Ově platí desítka… V Brně za desítku tak 1+kk…
Tak já třeba v Brně bydlím celkem za 7.000=inkaso komplet. Čistý nájem je 3.500. Ale je to obecní byt, 2+kk. Takže s takovým bydlením by tvá teorie byla správná. Pokud ale myslíš pronájem bytu z inzerátů, tak se na šest nedostaneš ani omylem.
V mé rodné vesnici postavili nové bytové domy, a čistej nájem v 2+kk je 5.000. Je to vesnice necelých 1000 obyvatel. Takže v městysu bydlej dráž než já v Brně, ale tam to nejsou byty obecní, tam to má majitele. Takže to je ten rozdíl.
S tím ostatním to tak může být, i potraviny nakupuju levněji já v Brně než brácha v tom městysu, tady to dělá konkurence, tam vpodstatě žádná není.
Pocházím z vesnice, do Brna jsem utekla v 19, jsem tady už přes 20 let a mám to tu ráda. Spousta lidí - jasně, větší kriminalita - asi ano, 4800 za tramvajenku - ano, ale teď už druhým rokem akce, že vrací cca 1400 zpět, takže luxus, do práce jedu tramvají 35 minut, z okrajové části do centra, jezdím až na osmou, takže plnější to bývá, ale mám vychytané přidané spoje, takže ok, pěšky bych to nešla ani náhodou. Příroda - jsem v okrajové části, takže za mě ok, ale jinak ano, je to problém měst. Plnost bazénu neposoudím, nechodím, ale je tu spousta jiných akcí, ano, lidi tam jsou, často i návštěvníci z okolí, ale to se nedá nic dělat. Na vesnici teď jezdím jen jako na chalupu, a tento model mi vydrží nějspíš hodně dlouho.
@Anonymní píše:
Velkomesto - spousta lidi, vetsi kriminalita, priroda vetsinou jen parkova, v praci casto nutne pracovat pres cas, cesta do prace zabere hodinu. Malomesto - klid, spoustu lidi znas, nizsi kriminalita, blizko do prirody, bazeny volnejsi a levnejsi, cesta do prace do pul hodiny…ve velkomeste najem za 6000,– asi nesezenes, bazen stoji treba na hodinu 150,– a je plny takze si nezaplaves, doprava 4800,–/rok, ale je precpana, takze kdyz muzes jdes pesky.
@Anik Ja myslim ze obecni byty a normalni najem kde majitel bytu je fyzicka osoba se da srovnavat jen velmi tezko. Asi by jste mluvila jinak, kdyby jste za to 2kk platila treba 14tis mesicne…
jak píšu, obecní 2+kk.
@LennyL1 píše:
Nájem za 3.500? To je asi obecní byt a garsonka ne?
ale však nepíšu nic jinýho. Píšu zakladatele, že toto jde pouze v případě obecních bytů, jinak ne. Ani Vy, ani pisatelka nad váma, mě asi nečtete a přitom na mě reagujete.
@hanzy píše:
@Anik Ja myslim ze obecni byty a normalni najem kde majitel bytu je fyzicka osoba se da srovnavat jen velmi tezko. Asi by jste mluvila jinak, kdyby jste za to 2kk platila treba 14tis mesicne…
@Anik ja to ctu. Ale vas priklad jako odpoved pro zakladatelku mi prijde mimo. Nejde prece srovnavat vas najem s normalnim trznim. Nepredpokladam,ze by se zakladatelce povedlo dostat takovy levny obecni. Takze pro vas ano,urcite je lepsi bydlet levne ve meste.
Ale otazka jestli jsem dobre pochopila je jestli bydlet levneji a dal,nebo za drazsi najem,ale usetrit na penezich za cestu…
hanzy: tak hlavně si myslím, že zakladatelka píše pouze hypoteticky, ne že by to opravdu plánovala. Za druhé - když průzkum, tak proč vynechávat obecní bydlení, k tomu není důvod. Zakladatelka to nijak neomezila. Získat obecní bydlení není tak nereálné, jen to trvá pár let. Já čekala asi šest, vloni si dávala požadavek kamarádka a řekli jí, že tak cca do 10 let. Což zní strašně, ale když na to člověk myslí včas a dá si požadavek třeba kolem 20 let, tak za 10 let může do bytu klidně založit rodinu
Řekla jsem jenom svůj názor, nebo resp. přidala další z možností. nikoho do ničeho nenutím, a že obecní bydlení nesnese srovnání s tržním, to je jasné všem.
Ahoj. U nas ve městě nájem je 3.500, ve velkoměstě 6.000.
U nás není práce, člověk musi dojíždět, autem, to samé do obchodu, ve velkoměstě tramvají/busem takže doprava 2000 vs.500 Kč / osoba.
Není zde sportovní či jiné vyžití, stejně do aquacenter jezdíme do města, což je 1000 Kč měsíčně benzín.
To same s dětmi, kroužky veškeré žádné a já být na MD, tak se asi ukousu.
Oba s přítelem mame rádi fitness. U nás pernamenka hola stojí 800., lekce 90 kč. Ve velkoměstě 1200, ale solárium a veškeré lekce jsou zadarmo.
Tak si říkám, není i přes vyšší nájem ve velkem městě nakonec život levnější.???