Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Pokud chceš, tak mě kontaktuj do SZ, až budeš mít ofiko vyúčtování, můžu ti to zkontrolovat a přepočítat. Nicméně ti nemůže počítat spotřebu tepla na celý rok podle prosince. To je špatně.
Tak jistě že to tak může být. Záloha je počítána tak, aby to v průměru za rok vyšlo. Za letní měsíce, kdy se za topení neplatí nic.
Ano, jen tedy je zvláštní, že chce ty peníze hned, když tedy jak řikáš, letní měsíce se nebude topit, tudíž by se tam měla něco snížit a je to tedy předčasné + plus má kauci ve výši dvou nájmů.
Každopádně bych si to asi měla začít pro jistotu psát z měřiče například i o ty letní?
No, až budeš mít konečné vyúčtování, tak se s tím dá něco dělat. A pak zjišťovat, jestli tě nenatáhl, nebo ta spotřeba je opravdu taková.¨Podle toho se uvidí. Taky můžeš zkusit zavolat na tu konkrétní společnost a nechat si to vyčíslit.
Nicméně nám se stalo něco podobného s elektrikou. Nakonec jsem zjistila, že byl problém s lednicí a mrazákem v ní. Po opravě to bylo vše v pořádku. Ale spotřebu si teď hlídám a píšu průběžně do účtu na el. Být tebou, tak si to píšu, a uvidíš. V zimě je jasné, že máš větší spotřebu, ale teď se netopí, tak se to průměruje.
Pokud to chápu správně tak 2500 každý měsíc + 17.000,– nedoplatek. je tedy reálně, abych měla za 5 měsíců skoro 30 tisíc?
@Anonymní píše:
Ano, jen tedy je zvláštní, že chce ty peníze hned, když tedy jak řikáš, letní měsíce se nebude topit, tudíž by se tam měla něco snížit a je to tedy předčasné + plus má kauci ve výši dvou nájmů.Každopádně bych si to asi měla začít pro jistotu psát z měřiče například i o ty letní?
Je to nesmysl, vyúčtování se dělá ročně, nikoliv za měsíc. Tudíž až přijdou oficiální doklady, pak bych se s ním bavila. Mmchdm, buď jsi milovník 40 st doma, nebo nwm. Takové Náklady na vytápění mám taky, ale je to dům 250 m2, Vytápěny na 20 st ![]()
Ještě pokud ty peníze po mne chce ted tak by bylo dobré si to ošetřit nějakou smlouvou že? přeci jenom chce dopředu 20 tisíc a vyúčtování tedy bude až prosinec..
@Anonymní píše:
Ano, jen tedy je zvláštní, že chce ty peníze hned, když tedy jak řikáš, letní měsíce se nebude topit, tudíž by se tam měla něco snížit a je to tedy předčasné + plus má kauci ve výši dvou nájmů.Každopádně bych si to asi měla začít pro jistotu psát z měřiče například i o ty letní?
TAk hlavně bys ty zálohy měla mít rozepsané. když platíš 2,5k za vodu a teplo, tak část na vodu a část na topení. Nebo, jak to počítá?? Chtěla bych to po něm vše doložit.
A orientačně je určitě dobré si spotřebu psát. Abys věděla, jestli ti to někde neulítlo.
Pan v domácí v tom má evidentně zmatek. Za takhle malý byt nemůžeš mít nedoplatek za půl roku 17tisíc při zálohách 2500, to je nesmysl. Navíc topení se počítá za celý rok, dle stavu měřáků a spotřeby celé kotelny nebo procentuálně za jednotlivý měsíce, ale opět se musí počítat se spotřebou celý rok, nikoliv podle jednoho měsíce. Asi tuším, kde soudruh z NDR udělal chybu v úvaze… ![]()
@partners píše:
Ještě pokud ty peníze po mne chce ted tak by bylo dobré si to ošetřit nějakou smlouvou že? přeci jenom chce dopředu 20 tisíc a vyúčtování tedy bude až prosinec..
V žádném případě. Ať ti vyúčtuje a přesně doloží prosinec. A ty uvidíš, jak jsi na tom, jestli ty zálohy odpovídají tomu, co jsi opravdu protopila.
A zbytek až potom. Je to blbost.
Nevím jak topis, ale my máme barák o 16ti místnostech, zálohy za elektriku mám 1700, a každoročně doplacím max litr. Jasně, netopime elektrikou, máme kombinovaný kotel, nicméně to bys opravdu musela vytápět palác. Fakt uvidis až ti přijde vyuctovani. Nic bych nikam zatím neposílala. Podle mě je nereálné doplatit 17tisic se zalohami 2500 v 1kk
Nájemce mi vyloženě napsal do e-mailu, že vyúčtování spočítal dle měřičů co tam byl dva dny zpět si je změřit na 17.000kč a vzhledem k takové enormní částce to chce dopředu, nejpozději do srpna, že to se potom na konci roku vyúčtuje. Zeptala jsem se jestli tedy po mne opravdu ted chce částku 4000,– za prosinec + 17.000,– a on, že ano.
Nájem platím v pořádku přesně v den splatnosti, kaucu má taktéž, v bytě ted při tom odečtu byl, vše je v pořádku, sám se ptal jak se mi tam líbí.
Nemám žádný doklad ani přehled a opravdu jsem překvapena, že chce takovou částku jentak dopředu proto sem se obrátila na tento portál.
@Anonymní píše:
Nájemce mi vyloženě napsal do e-mailu, že vyúčtování spočítal dle měřičů co tam byl dva dny zpět si je změřit na 17.000kč a vzhledem k takové enormní částce to chce dopředu, nejpozději do srpna, že to se potom na konci roku vyúčtuje. Zeptala jsem se jestli tedy po mne opravdu ted chce částku 4000,– za prosinec + 17.000,– a on, že ano.
Nájem platím v pořádku přesně v den splatnosti, kaucu má taktéž, v bytě ted při tom odečtu byl, vše je v pořádku, sám se ptal jak se mi tam líbí.
Nemám žádný doklad ani přehled a opravdu jsem překvapena, že chce takovou částku jentak dopředu proto sem se obrátila na tento portál.
Vzdyt ani sam nemuze vedet, jak se teplo pak pocita. Vzdyt se rozpocitava na cely dum, zohlednuje se krajni byt apod. Mas pravo videt zuctovani za rok 2020.
Mame zalohy na teplo na byt 3+1 1250 mesicne. Pri rocnim zuctovani vseho jsme meli preplatek prave diky teplu. Je to teda ustredni topeni.
Dobrý den,
obracím se zde na Vás jako neznalá k vyúčtování služeb s prosbou o radu. V tomto se absolutně neorientuji, ale zajímá mne zda mi někdo dokáže poradit. Do bytu 1kk jsem se nastěhovala 1.12.2020. Zálohy platím, každý měsíc 2500 kč – vodu + teplo / 500 kč elektřinu. Nájemce mne nyní kontaktoval, že po finálním vyúčtování mám za prosinec nedoplatek asi okolo 4 tisíc – podotýkám jen za prosinec – voda asi 300kč, ale 3700kč cca topení. Zároven taktéž s předstihem vypočítal leden – květen 2021 – 17 000,– momentální nedoplatek prý.
Jsem z toho docela překvapená, ale bohužel jak jsem psala do těchto záležitostí moc nevidí. Co vím tak lidé mívají takovéto přeplatky bud za 4kk či skoro za dům a to po roce, ne po pěti měsících.
Tudíž mne zajímá zda je to reálné? či jak jsem k tomu mohla přijít k takto vysoké spotřebě – mohlo to být tím, že jsem opravdu jen hodně topila? Nemůže být špatný měřič? Nevytápím snad i sousedy? Samé otázky…
Určitě budu požadovat zúčtování v el. podobě a mám k dispozici za měsíc prosinec odečty k 31.12.2020 tudíž by se to z toho dalo určitě nějak vyčíslit, bohužel si s ním moc nevím rady.
Děkuji za případnou odpoved.