Věříte v Boha?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4315
4.9.16 18:10

@Gosi Jasně, já to beru. Jen si myslím, že prostě tím křtem se rodič zavazuje, že v té víře bude dítě vychovávat. Většina věřících žije ve jménu své víry, tak ty nic nemění, to je jasné. Někdo pojme zas tu výchovu ve víře jako obecné seznámení dítěte s náboženstvím, všemi náležitostmi a zbytek je na dítěti, ať si k tomu najde cestu. Každý si to pojme po svém. Přijde třeba ‚vtipné‘, jak je rozšířený křest mezi světskými, kteří podle mého názoru rozhodně podle víry nežijí. Ale křtěné tam musí být každé dítě. To už je takové znevažování křtu, jako aktu připojení k církvi a zavázání se zásadám. Samozřejmě čest výjimkám. Já poctivého člověka od kolotočů neznám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
4.9.16 19:02
@EmmaAnna píše:
@Geroma nebo mnoho z nich agnosticiv podstatě mě uráží pojmenování ateista - že nevěřím na „oficiální náboženství“ ze mě nedělá ateistu :)

to -te- v teistech znamena buh, polyteista veri ve vice bohu, monoteista v jednoho, ateista v zadneho… na urovni urazky je neznaboh, ale pokud v nejakeho boha, nebo bohy veris nejsi ateista, pokud neveris v nic co bys nazyvala konkretne bohem ateista jsi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
4.9.16 19:06

Já teda nevěřim v nic, v karty, v čakry, aury, anděly, že je něco po smrti atd..
věřim v sebe, že za to jaký mám život, mužu jen já, nevěřím v náhody. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3630
4.9.16 19:24

@Gosi ja s tímhle uplne souhlasím s @kacka52 dite si muže vybrat, pokud se rozhodne, ze by chtělo zjistit, co vira v boha obnáší, tak najdu někoho, kdo mu to vysvětli, doma si můžeme přečíst bibli a ja nevim co ještě. Je to jeho svobodně rozhodnuti, ale ty to dite budeš ve víře vychovávat a v podstatě, mu nedavas jinou možnost, protože chování odkouká od tebe a s největší pravděpodobnosti, bude i ono věřící.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
4.9.16 19:58
@kačule.j píše:
@Gosi ja s tímhle uplne souhlasím s @kacka52 dite si muže vybrat, pokud se rozhodne, ze by chtělo zjistit, co vira v boha obnáší, tak najdu někoho, kdo mu to vysvětli, doma si můžeme přečíst bibli a ja nevim co ještě. Je to jeho svobodně rozhodnuti, ale ty to dite budeš ve víře vychovávat a v podstatě, mu nedavas jinou možnost, protože chování odkouká od tebe a s největší pravděpodobnosti, bude i ono věřící.

takze jakompraktikujici verici bys po narizeni drti par let nechodila do kostela, na zadne farni akce a ani bys deti neposilala na tabory, co poradaj krestani( ja na ne jezdila a ne vsichni zustali u viry, ale vsichni na to radi vzpominaj…), nebo bys pri navsteve kostela nechala deti samotne doma abys je nahodou neovlivnila smerem k vire? pak taky radsi nebudu pred ditetem zdravit a dekovat, aby to nahodou neodkoukalo a co kdyby se rizhodlo, ze chce bejt nevychovanej spratek, jeste bych mu chudinkovi mohla vychovou zkazit jeho svobodu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
4.9.16 20:04
@smurfka píše:
Já teda nevěřim v nic, v karty, v čakry, aury, anděly, že je něco po smrti atd..
věřim v sebe, že za to jaký mám život, mužu jen já, nevěřím v náhody. :nevim:

Jsi svobodný člověk, tudíž můžeš věřit, nebo nevěřit čemu chceš. Věřit jenom v sebe se zdá fajn, pokud je člověk mladý, zdravý, úspěšný. Během vteřiny se může život každého z nás otočit o 180 stupňů. Znám několik bývalých „ateistů“, kteří mi osobně potvrdili, že v případě, kdy šlo o život jim, nebo jejich dětem, se všichni modlili, až se sami divili. Víru v Boha máme v sobě zakódovanou. Pokud někdo nezná pravého Boha, tak si ho vyrobí. Lidé uctívají třeba zpěváky, sportovce, nebo partnera, děti, peníze, případně mají náboženství ze své kariéry, nebo jídla…To všechno je pomíjivé, ale Bůh je stále stejný. Kdekdo věří raději kartářkám, věštcům, nebo vyvolává duchy, aby se dověděl něco o své budoucnosti. Platí za to často nemalé peníze. Přitom Bůh, který je Láska není od nikoho dál, než na šířku dlaně. Zná nás nejlépe, vždyť nás stvořil, má na nás čas nonstop. Nesoudím tě, ani tvoji/zatím/ nevíru. Každý má svůj čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1444
4.9.16 20:12
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3630
4.9.16 20:19

@Gosi ty si to bereš špatně. Jen píši, ze nedavas tu možnost volby a je velký rozdil zdravit a věřit v boha a chodit do církve. Jenom mi to prijde jako nátlak, ale protože ja osobně bych si to treba nepřála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
4.9.16 20:22
@hanyny píše:
@Gosi Ale při křtu přece slibuješ, že to dítě budeš vychovávat ve víře. Tobě nevadilo, že lžeš, když vědělas, že to dělat nebudeš?

Nedávno jsem s věřící kamarádkou vedla rozhovor. Ona tomu křesťanství moc nedá, do kostela zajde párkrát do roka, spíš jen věří než praktikuje. Pochází z vesničky na jihu Moravy a tam se ještě náboženské zvyky dost udržují. Ptala se mě, až se mi miminko narodí, jestli ho necháme pokřtít. Pro mě to byla nechápající otázka - ona ví, že sama nejsem pokřtěná, do kostela nechodím, ani nevěřím v „něco mezi námi“. Ona zase nechápala, že dítě nechci pokřtít. Myslím, že pro mnohé jde už jen o zvyk, že je to něco skoro povinného a ani nepřemýšlí nad tím, že to dítě vlastně křtít nemusí. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
4.9.16 20:35
@kačule.j píše:
@Gosi ty si to bereš špatně. Jen píši, ze nedavas tu možnost volby a je velký rozdil zdravit a věřit v boha a chodit do církve. Jenom mi to prijde jako nátlak, ale protože ja osobně bych si to treba nepřála.

ty to porad nechces chapat… ja proste jsem verici, je to soucast moji osobnosti a fakt to nelze oddelit na par let… ty osobne nemas ty zkusenosti co ja, co se viry a vztahu(komunikace) s Bohem, o vire jste doma nemluvili(ani ti tedy nenabidli nejake seznameni s ni) a jeste znas postoj tety, predpokladam, ze od ni, kdyz doma tohle tema neprobirate a i ten nazor te nejspis ovlinuje… fajn, chapu, i kdyz me sem tam nejaka jina filosofie zaujme, nemam potrebu jit tolik do hloubky, protoze to co tam je uz mam v „mem“ nabozenstvi a k tomu jak jsem psala urcite osobni prozitky… a to zdraveni(a treba i trideni odpadu) vychazi z meho „etickeho kodexu“ jeho zaklad je moje vira, to proste nelze oddelit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
4.9.16 20:39
@Petule030 píše:
Nedávno jsem s věřící kamarádkou vedla rozhovor. Ona tomu křesťanství moc nedá, do kostela zajde párkrát do roka, spíš jen věří než praktikuje. Pochází z vesničky na jihu Moravy a tam se ještě náboženské zvyky dost udržují. Ptala se mě, až se mi miminko narodí, jestli ho necháme pokřtít. Pro mě to byla nechápající otázka - ona ví, že sama nejsem pokřtěná, do kostela nechodím, ani nevěřím v „něco mezi námi“. Ona zase nechápala, že dítě nechci pokřtít. Myslím, že pro mnohé jde už jen o zvyk, že je to něco skoro povinného a ani nepřemýšlí nad tím, že to dítě vlastně křtít nemusí. :)

tak jak u nekdo psal, svetsti a mensina ten krest berou jako urcitou nadprirozenou ochranu… ti cirkev taky nepotrebuji, maji svoji viru a sem tam si pujci nejakou tradici co se jim libi… na jednu stranu to je hloupe, kdyz nekdo odkyva neco, cemu nerozumi, ale pochybuju, ze diteti to uskodi a treba mu to usnadni cestu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
4.9.16 21:15

Jsem zajedno s vyse psanym svagrem a sama bych to takto kulantne rozhodne nerekla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1776
4.9.16 21:23

Ano, jsem věřící, vychovávám ve víře i své děti. Můj manžel je z nevěřící rodiny… až bych řekla ateistické. Nikdy bych ho do víry a účastí na mši nenutila.. jsem ráda, že z původní absolutní neznalosti, kdy měl za to, že do zpovědnice chodíme uplácet kněze, aby nám Bůh odpustil, klasického předhazování církve ve středověku atd… upustil. Naprosto toleruje křest dětí i každonedělní bohoslužbu, každý večer a ráno se s dětma modlím, což bere už jako rutinu a posílá je za mnou po koupání k modlitbě… Ano, ďábel se může přes slabého člověka dostat všude - i mezi kněze, církev jako takovou - viz. středověk. Je silný a je jen na člověku, s kým chce žít - s Bohem nebo s ďáblem. Bůh nám dal svobodnou vůli… ale nejsme mu jedno, chce abychom mu porozuměli a přijali ho. Pro mě je Bůh hlavně jistota- věřím v život věčný… Vím, že smrtí zdaleka nic nekončí a chci žít tak, abych si ten posmrtný život donekonečna užívala i se svými nejmilejšími :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
4.9.16 21:27

16. Nebo tak Bůh miloval svět, že Syna svého jednorozeného dal, aby každý, kdož věří v něho, nezahynul, ale měl život věčný.
17. Neboť neposlal Bůh Syna svého na svět, aby odsoudil svět, ale aby spasen byl svět skrze něho.
18. Kdož věří v něho, nebude odsouzen, ale kdož nevěří, jižť jest odsouzen; nebo neuvěřil ve jméno jednorozeného Syna Božího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
4.9.16 21:31
@diskettes píše:
Ano, jsem věřící, vychovávám ve víře i své děti. Můj manžel je z nevěřící rodiny… až bych řekla ateistické. Nikdy bych ho do víry a účastí na mši nenutila.. jsem ráda, že z původní absolutní neznalosti, kdy měl za to, že do zpovědnice chodíme uplácet kněze, aby nám Bůh odpustil, klasického předhazování církve ve středověku atd… upustil. Naprosto toleruje křest dětí i každonedělní bohoslužbu, každý večer a ráno se s dětma modlím, což bere už jako rutinu a posílá je za mnou po koupání k modlitbě… Ano, ďábel se může přes slabého člověka dostat všude - i mezi kněze, církev jako takovou - viz. středověk. Je silný a je jen na člověku, s kým chce žít - s Bohem nebo s ďáblem. Bůh nám dal svobodnou vůli… ale nejsme mu jedno, chce abychom mu porozuměli a přijali ho. Pro mě je Bůh hlavně jistota- věřím v život věčný… Vím, že smrtí zdaleka nic nekončí a chci žít tak, abych si ten posmrtný život donekonečna užívala i se svými nejmilejšími :)

a jak by ses zachovala, kdyby nechtěl aby děti byli vychovávány ve víře..taky by si byla tak tolerantní jako on? :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová