Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@smurfka najdi si treba na Googlu křest a přečti si to.
Kacka52 ti to tam napsala, jsi zapsána, někde je to zaznamenáno a je to tam zaznamenáno do konce tvého života. Ja to neuměla tak hezky napsat.
Příspěvek upraven 04.09.16 v 15:47
@hanyny otázka zakladatelky zněla - Věříte v Boha?,,
Ano, to mě zajímá, nechtěla jsem vyvolat hádku, stačil mi švagr, co mi dává za vinu upalování na hranici a restituce
.
@kačule.j píše:
@smurfka najdi si treba na Googlu křest a přečti si to.
Kacka52 ti to tam napsala, jsi zapsána, někde je to zaznamenáno a je to tam zaznamenáno do konce tvého života. Ja to neuměla tak hezky napsat.Příspěvek upraven 04.09.16 v 15:47
a to že je zapsáno v matriční knize ti nevadí? taky to nemá žádné závazky vuči tomu dítěti, stejně jako křest..no tak tam je zapsaný, to neznamená že jsem ho věnovala cirkvy.. ![]()
@Geroma píše:
Křest je de facto přijetí člověka do společenství církve, ve které je pokřtěný. V širším pohledu přijetí do společenství křesťanů jako takového. Pokřtěný člověk se stává součástí církve.
ale v podstatě to nic neznemená, nemá žádné závazky k církvy..když se z něj stane ateista, co se stane..nic..
Jako v podstatě mi to je jedno..já nejsem pokřtěná ani moje děti..jen reaguju na téma, že bych chtěla aby se dítě samo rozhodlo jestli chce být křtěné nebo ne..prostě i když se tak dítě samo nerozhodne, neb je pokřtěno po narození, tak to pro dítě jako takové nic neznamená, žádný závazek do budoucna
@smurfka Samozřejmě, že nevěnovala, ale už to značí nějaké závazky vůči té církvi. Rodič se zavazuje, že dítě vychová ve víře. Povede ho k víře, bude to v podstatě středobod jejich života. Samozřejmě ne každý to tak má. A to mi právě přijde ten rozdíl s matriční knihou. Tam jsou zapsaní lidé narození na daném území, bez nějakých závazků. Křest už nějaký závazek prostě je. A na dítě to má vliv. Když se rozhodne, že už nechce být součástí, tak vymazat prostě nejde. Už navždy bude křtěné a navždy bude součástí církev, písemně. V sobě si to srovnat může. Ale mně by vadila i jen představa, že jsou o mě někde v kostele nějaké zmínky. Takže chápu, jak to @kačule.j myslí
@Geroma To je proto že většina z nás byla masírovaná komunistickou výukou dějepisu a jejich nenávistí ke křesťanům.
Na západě se toto období historie vyučovalo trochu jinak. Neříkám, že nic z toho se nestalo, ale ono je dobré nahlédnout na věci i z jiného kontextu.
@smurfka já jsem ale o závazcích nepsala, jen o tom, ze jsi v církvi zapsána a to trvale. Ať ses věřící nebo ne.
@hanyny Ale s tím, že jsou někteří věřící nazýváni ateisty jako pánbíčkáři, jak jsi sama psala, prostě církev souvisí. Téma se rozvíjí a na začátku byla prostá otázka, samozřejmě, ale nabalí se na to spousta dalších věcí. Já se třeba nedivím, že někdo to slovo použije. Církev vystupuje ve jménu věřících a svých oveček a kdo je její součástí, musí to respektovat.
@Tableta píše:
Neverim. Pokud me s tim nikdo neotravuje, tak mi je to docela jedno. Jsem ale toho nazoru, ze nabozenstvi ve svete pachaji jen sama zla.
Presne tak, cirkev= jedno velke zlo. Vezmete si, co pachali na lidech kdysi (upalovani lidi ve zkonstruovanych procesech, aby ziskali jejich majetek)Dnes uz se neco takoveho nedeje, spis jen jedna velka pretvarka.
@kacka52 Co musím respektovat? Že se o mě někdo pohrdavě vyjadřuje jako o pánbíčkářce? Proč bych to měla respektovat? Já jsem katolička, tak prosím, ať každý inteligentní člověk používá adekvátní výrazy.
Výraz pánbíčkář podle mě patří do huby pouze primitivovi. Ale každý ať se zařadí km je mu libo.
@Geroma píše:
@hanyny
Tak samozřejmě, to vím. Však ono i o husitech se mluvilo jako o velikých hrdinech, že. Bojovníci bez bázně a hany proti nešvarům církevním.
Jo a dodnes je většina lidí, c neznají dobře historii, za hrdiny považuje.
@hanyny Ne, musíš respektovat jak tvoje církev vystupuje na veřejnosti, jaký dělá dojem a jak na ostatní (i ateisty) působí. Já si o celé instituci církve myslím svoje, ale nijak to nevztahuji k jejím ovečkám. Respektuji víru každého člověka, ale snad názor na církev mít mohu.
@kačule.j píše:
@Gosi v čem to spolu souvisí?
jsou tvoji rodice praktikujici verici? bylo by trochu prekvapive, kdyby byli, snazili by se te k tomu od detstvi vest(vzhledem k tomu, ze se nejlip vychovava prikladem je skoro nemozne, aby bylo dite praktikujicich vericich virou jakkoli nedotcene) meli byste dobrej vztah a z tebe byl ateista… pokud by to tak bylo, byli byste trochu vyjimecnej priklad… rodice jsou prvni vzory, je bezne, ze prebirame jejich hodnoty a pokud neni v rodine vaznejsi problem je dost nepravdepodobne, ze by pokrtenemu diteti, i kdyby odpadlo, vadilo, ze ho praktikujici rodice nechali pokrtit…