Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jen teda dodám, že je mi opravdu protivné a neuznávám jakékoliv nátlaky - bohužel často i církevní - holčiny s unylou vizáží, stojící ve větších městech, zpívající křesťanské písně, vybízejíc ostatní kolemjdoucí k víře… takhle určitě ne. Mám tedy štěstí, že jsem byla ve víře odmala vychovávána a připadá mi přirozené věřit v život věčný, ale vím, že pokud by tomu tak nebylo, tímhle bych určitě neuvěřila a tím víc se šprajcla cokoliv si s vírou začínat…
Nevzala bych si ho… neklapalo by nám to. Tím by tento problém odpadl… On věří v něco… sám v sobě ví, že nic nemohlo vzniknout jen tak, že řád, podle kterého svět funguje není samovolný - „jen“ neuznává církev, kněze… Tak jako já všemu přirozeně „rozumím“ díky katolické rodinné výchově, on - z rodiny čistě ateistické si tyto věci vysvětluje jen rozumem…
@smurfka píše:
a jak by ses zachovala, kdyby nechtěl aby děti byli vychovávány ve víře..taky by si byla tak tolerantní jako on?
vdala by ses za chlapa, co nechce deti(pokud bys ty deti chtela)? asi je to jedna z veci na ktere by se meli lidi domluvit pred svatbou a/nebo detmi, pokud se neshoduji je rozumnejsi to rozpustit…
Chtěla bych se jen zeptat věřících, jak berete, že vznikl náš svět a vlastně sám člověk? Berete nějak v potaz evoluci nebo to máte čistě tak, že to stvořil Bůh? Já totiž nedokážu pochopit, jak si tohle někdo může myslet a zajímá mě, jak to věřící berou. Ptám se ze zvědavosti, nechci rýpat. Já jsem pragmatik a na stvoření světa Bohem nevěřím, věřím vědcům a jejich závěrům o velkém třesku i vývoji člověka z opice. Nicméně ty názory mě zajímají. Díky
@kacka52 To už by jsme se pouštěly do hluboké debaty a nikdy žádná strana nedokáže, že má pravdu, protože jsme u toho nebyly. Neber to tak, že nechci diskutovat a nemám na to odpověď, ale to je fakt na mooc dlouho.
Mě se zas nechce věřit tomu, že někdo věří takovému nesmyslu, že člověk se vyvinul z opice
. To je pro mě ještě větší utopie, než to, že nás stvořil Bůh ![]()
@kacka52 píše:
Chtěla bych se jen zeptat věřících, jak berete, že vznikl náš svět a vlastně sám člověk? Berete nějak v potaz evoluci nebo to máte čistě tak, že to stvořil Bůh? Já totiž nedokážu pochopit, jak si tohle někdo může myslet a zajímá mě, jak to věřící berou. Ptám se ze zvědavosti, nechci rýpat. Já jsem pragmatik a na stvoření světa Bohem nevěřím, věřím vědcům a jejich závěrům o velkém třesku i vývoji člověka z opice. Nicméně ty názory mě zajímají. Díky
vira v Boha evoluci ani velky tresk nevylucuje… proc by ten impuls pro vznik vesmiru nemohl vzejit od Boha? necetla jsi nikdy o mitochondrialni Eve? a co jsem chodila na fildu na par prednasek, tak ta vysvetloval prednasejici, ze je typicke pro misto a cas vzniku Bible, ze pokud chteli neco rict nerekli to primo, ale dost casto pouzivali(ve starem zakone ahtori, v Novem samotnej Jezis) podobenstvi… a docela se da i v tom starem zakone poznat, co se stat mohlo a co je tam „jen“ kvuli pointe… jinak posloupnost vzniku vesmiru a zivota odpovida Bibli, jen to asi netrvalo jen tejden… ![]()
@kacka52 píše:
jo a jeste poznamka k opici, mozna jsi starsi generace, mozna jsi jen nedavala ve skole pozor… ale clovek se nevyvinul z opice, je tam vzah spis jako mezi bratranci, nez mezi rodici a potomky…
@kacka52 píše:
a tohle bych si taky docela rada precetla ![]()
@kacka52 No jo - teorie velkého třesku - ale kdo dal podnět k tomu, aby ten třesk vznikl? Jaká ještě větší síla, než samotný třesk? Bibli nemůžeš číst doslova - jakože celý svět byl stvořený za sedm - lidsky chápaných dnů. Co se týče evoluce - můj názor je takový, že ano, jsme fyzicky příbuzní např s opicí - ale jen na ten venkovní pohled. Od počátku měl člověk - ač v „opičí“ podobě lidskou duši - takže relativně dvě fyzicky stejné bytosti - ale uvnitř každá jiná. Máš např. dvě na první pohled stejné jablka, ale uvnitř každé jiné…
@Gosi Pardon, tak ne přímo z opice. Jen ta opice mi tam sedí víc, než nějaká ta ruka boží, to je pravda. Starší generace nejsem.
@diskettes Dík za odpověď. Na duše bohužel také nevěřím. Ten velký třesk bych řekla, že má něco společného s fyzikou a rozpínavostí sil. Já jsem spíš na to vědecké vysvětlení, než na to biblické. Ale tak proto nevěřím v nic, než sama sebe.
@kacka52 A přitom zrovna duše byla i vědecky potvrzená - nějakým přístrojem, co ji barevně oddělil od těla. Dobře, opět jsme u toho - rozpínavost sil - kdo ty síly vytvořil? Jak z úplné prázdnoty - z NIČEHO vznikne NĚCO?