Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@jary1 píše:
Tak se zajdi podívat na dětskou onkologii a řekni mi jestli je bůh fakt miluje, když tohle dopustí.
A ty si myslíš, že to zapřičinil Bůh, že jsou ty děti nemocné? Nebo že zapřičinil válku? To my lidi, ne Bůh. Máme svobodu, tak s ní takto nakládáme. Ničíme a drancujeme přírodu, ničíme vzduch který dýcháme, válčíme mezi sebou, vybíjíme zvířata jen tak, ne pro potravu. Pomlátíme se pro opačný názor…
Nutí snad Bůh někoho k honbě za penězi? Nutí snad Bůh někoho zabíjet? Bůh nám dal zemi, planetu a podívej, co jsme ve své svobodě se vším provedli. Pak se je těžko divit, že umírají děti na onkologii.
Já věřím.
Hodně lidí se tady pozastavuje nad tím, jak někdo může věřit. Podle názoru - kdo věří je hloupý by byla hloupá celá západní Evropa(Rakousko, Německo, Španělsko, Itálie apod., kde je tolik věřících) a vlastně i východní, mimo Čechů a pár dalších státečků, věří v Boha většina lidí na světě (nebavím se o náboženstvích, ale o víře v Boha). Protože my Češi jsme přece nejchytřejší a nám nikdo nebude nic diktovat a už vůbec ne nějaký Bůh!
Mimochodem není tajemstvím, že se tady tak rozmáhá ezoterika, věštění, karty, víra v energie a podobné nesmysly. Lidé potřebují něčemu věřit a pro některé je přece daleko pravděpodobnější teorie, že nějaká bába zná naši budoucnost, než to, že naši budoucnost zná jedině Bůh.
A jakékoliv dohady na toto téma asi nemají smysl, kdo hledá, najde, kdo nehledá, nenajde. Nikdy jsem neslyšela, že by věřící člověk kritizoval ateistu, ale naopak… Tam se setkávám až s nenávistí, pohrdavá slova typu pánbíčkáři apod. Ale vypozorovala jsem, že dost to souvisí s výší intelektu, čím větší primitiv, tím víc nenávistných keců.
@kačule.j píše:
@Reginaa
Také mi dost vadi, ze se hrozne zapomíná, co se ve jménu církve dělo a děje. Takový hon na čarodějnice, krizové výpravy, museni, obohacování církve, to je vsechno zrejme v poradku, člověk se vyzpovida a jedeme dal.
Jenže takhle to není. Jednak ve středověku bylo mučení regulérním způsobem - to nevymyslel jen křesťan a druhak jestli někdo konal zvěrstva „ve víře v Boha“ tak to bylo zneužití člověkem. Ježíš nás nenabádal k válkám ani krutostem, nenabádal nás krást a vraždit, ani ve středověku, ani dnes.
A s tím, že někdo koná zlé skutky a pak se vypovídá? No, je to tak, že Bůh nám vidí do srdce. Pro něj jsme průhlední. Zná všechny naše pohnutky. Takže možná jiného člověka oklamat můžeme - dokonce sami sebe můžeme oklamat. Ale Boha ne. Takže jestli to tak někdo dělá, u Boha to odpuštění nenajde, pokud k Němu nemá skutečný vztah.
Ano, věřím já i rodina, ne celá tedy. Urážet něčí víru nebo nevíru mi přijde jako urážení velmi intimní.
@kačule.j píše:
@smurfka já bych jako ateista nechtěla byt pokřtěna.
ale tomu dítěti to neuškodí, on to ani neví že byl pokřtěn, nebo si myslíš ze tvé dítě si pamatuje že bylo na vítání občánku?
Oni to dítě budou vychovávat v křestanské víře až pak se dítě rozhodne co a jak..mě jako ateistovi by to nevadilo, protože by to pro mě nic neznamenalo..žádné stigma, žádné postižení..brala bych to jako vítání občánku a konec..křest tě k ničemu nezavazuje, zavazuje pouze rodiče, že budou vychovávat dítě v křestanství..pro to dítě křest nic neznamená když bude chtít být ateista.. ![]()
@kačule.j píše:tvoji rodice jsou verici, nebo spis ateisti? mluvili jste nekdy na tohle tema, jestli jo, mate na tyhle otazky podobny nazor?
@smurfka já bych jako ateista nechtěla byt pokřtěna.
@smurfka píše:
no jenomže v první řadě vychováváme děti mi..dle vlastních pravidel, každý jak nejlepe umí. A pak jen mužeme doufat, že jsme je vychovali dobře a slušně..
Takže argument že třeba tvé dítě nebude chtit být vychováváno ve víře je na nic, protože oni ho tak vychovávat budou a až nabere rozum a věk, tak se pak samo rozhodne jak bude dále život brát..a pokřtěním se nic nezmění..i člověk který je pokřtěný nemusí v dospělosti věřit..to ho v ničem nezavazuje..dle mě to je spiš akt pro rodiče než pro to dítě..
ano… jako pokud moje dite nebude katolik, z moji strany to nijak negativne neovlivni nas vztah, ale chci ji vest k tomu aby pecovala o vsechny slozky sveho lidstvi(jak jsem psala, telo, duch a duse) a i me osobne jsou nektere jine filosofie timto blizke, ale jednak jsem jako katolicka byla vychovavana a za druhe to tak nejvice odpovida me povaze a potrebam… a jeste potnamka k biblickym pribehum, kdybyses nudika, zkus story o Jonasovi, je to kratke, svym zpusobem vtipne a konci to dost dobre na stary zakon… a dost to shrnuje podstatu obou nabozenstvi…
@kačule.j Křest to dítě ale k ničemu nezavazuje. To je pouze nějaký akt, kdy se rodiče a kmotři zavazují, že ho vychovají v souladu se svou vírou. Ale zas pro někoho to znamená, že dítě bude znát bibli, její obsah a bude držet např. křesťanské svátky. Pro jiné to může znamenat každou neděli v kostele a denní modlitba. Každá rodina má tu víru pojatou jinak. Když se dítě v 18 rozhodne, že v nic nevěří, tak prostě nemusí. Máma je křtěná, v Boha nevěří a nijak bych řekla, že ji to neomezuje. Dříve to bylo běžnou součástí i naší kultury. Křest se považoval za přivítání dítěte ve společnosti a nějakou neviditelnou ochranu, kdyby se s ním něco stalo. Ale chápu tvůj postoj, já bych si o svém přípradném křtu chtěla také rozhodnout sama a dceři umožníme to samé.
@hanyny Můj otec je velice inteligentní člověk bych řekla a přesto používá poměrně často taková slova, jako třeba pánbíčkáři a další. Je to zapřísáhlý ateista. Na jeho obranu musím ale poznamenat, že to nepoužívá v souvislosti k ostatním věřícím lidem, ale ve vztahu k církvi a tam se mu nedivím. Protože církev a její představitelé nedělá prostě celému náboženství a věřícím dobré jméno. Káží vodu a pijí víno. V žádné jiné instituci by nemohla být pedofilie a zneužívání dětí zametáno pod koberec, jako právě v církvi. Znám dost lidí, kteří v ‚něco‘ věří, ale do kostela nechodí a nechtějí mít nic společeného s církví právě z těchto důvodů. A naši budoucnost nezná nikdo, tu si utváříme přece sami tím, že žijeme.
@kacka52 o to mi jde, o možnost volby. A přesně s tebou souhlasím. Nevadí mi, když někdo věří v boha, ale vadi mi církev
, jako instituce a ten křest, je přijmuti do ni.
@kačule.j ale křest není příjmutí člověka do církve..to už tu dost lidí vysvětlovalo.. ![]()
@smurfka Tak defacto to je přijmutí mezi sebe, mezi své ovečky. Dítě je zapsáno někde v křestní knize a lze to dohledat poměrně dlouhou dobu poté. Asi jako vítání občánků, kdy je dítě přivítáno jako občan města. Ale do budoucna to pro něj samozřejmě neznamená žádné závazky k církvi.
@kačule.j Církev vadí asi hodně lidem, ať už věřícím nebo nevěřícím. Já osobně, kdybych věřila, tak k tomu nepotřebuji žádnou církev ani žádného prostředníka. Na tuto instituci mám dost vyhraněný názor a ten mi nikdo nezmění ![]()
@kacka52
Ale otázka zakladatelky zněla - Věříte v Boha? Já bych se zdržela kritiky církve a církevních hodnostářů, tady byla položena otázka existence Boha a někteří se pozastavují nad tím, jak někdo může věřit apod.
Já osobně se pozastavuju nad tím, jak někdo může nevěřit.
A při debatě bych vycházela z Bible, zejména z Nového zákona a reagovala bych na argumenty, co špatného nám Nový zákon předává, nebo k čemu špatnému nabádal Ježíš. To, jak si některé věci udělali a překroutili lidé pod rouškou nějakých církevních institucí je věc jiná. I když kdo se tím opravdu zabývá a studuje to, tak zjistí, že spoustu věcí bylo jinak, než je nám předkládáno.
no jenomže v první řadě vychováváme děti mi..dle vlastních pravidel, každý jak nejlepe umí. A pak jen mužeme doufat, že jsme je vychovali dobře a slušně..
Takže argument že třeba tvé dítě nebude chtit být vychováváno ve víře je na nic, protože oni ho tak vychovávat budou a až nabere rozum a věk, tak se pak samo rozhodne jak bude dále život brát..a pokřtěním se nic nezmění..i člověk který je pokřtěný nemusí v dospělosti věřit..to ho v ničem nezavazuje..dle mě to je spiš akt pro rodiče než pro to dítě..