Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,chtěla jsem se zeptat, mám dcerku 27 měsíců a k vánocům jí chci koupit knízku.
Doma máme takové ty leporela a klasické pohádky (červená karkulka, perníková chaloupka),které ale ještě moc asi nechápe a hlavně jsou myslím pro ni ještě drastické.Mim. jak vyprávíte tyto pohádky dětem vy?Vymýšlíte jiný konec, nebo necháváte karkulku sežrat nebo říkat že ježibaba chce jeníčka upéct…
CHtěla jsem nějaké pohádky či příběhy srozumitelné pro tak malé dítě. Třeba o dětech, či zvířátkách.Mám vyhlídnuté Povídání o pejskovi a kočičce, to by myslím bylo dobré, ale budu ráda za vaše nápady.Děkuji
Moc hezká je knížka Pohádky z mechu a kapradí (Křemílek a Vochomůrka), příběhy jsou krátké a knížka je krásně ilustrovaná.To byla jedna z těch, se kterými jsme začínali…pak Alenčina čítanka a Martínkova čítanka (od Petišky), Pejsek a kočička taky, to jsi vybrala moc dobře.A taky veršované pohádky ze Špalíčku veršů a pohádek, ty umím dodnes nazpaměť a i Dorka je má moc ráda, i když jim ještě tolik nerozumí.
Jinak klasické pohádky vypravím upraveně, teda ne ty, co nakonec dopadnou dobře (Karkulka), ale třeba O neposlušných kůzlátkách vypravím jedině v té variantě, kde kůzlátka jsou chytrá.Tu variantu, kde je vlk sežral, tak ta se mi příčí. ![]()
Tak ja jsem jiny konec nevypravela, vsak to vsechno dobre dopadne. ![]()
Ale klasicke pohadky moc necteme, hodne dlouho jsme jeli jen v rikadlech, rymovane veci dceru bavi vic. Takze u nas hit c.1 je Ladova Moje abeceda, Dvakrat sedm pohadek (je to soucast Spalicku versu a pohadek), Cesky spalicek a rikadla v nem…
U nás taky frčí Špalíček veršů a pohádek, ty veršovaný pohádky Madlenka miluje a čteme je několikrát denně. Jinak pohádky taky upravujeme - taky se mě nechtělo vyprávět takový drasťárny. Jinak jsou u nás oblíbený leporela od Librexu - o pejskovi, o telátku, o kočičce. Jsou tam prima obrázky a každou knížkou jde veršovaný příběh o daném zvířátku, tak to dcera taky zbožňuje.
Maty má teď oblíbenou knížku Vyprávěj pohádku. Jsou tam takové ty klasické, ale zkrácené natolik, aby je vstřebal. Jinak já si je neupravuju, ale je pravda, že v jedné knížce jsem narazila na pohádku O kohoutkovi a slepičce, která končí tím, že slepička už nestihne ke kohoutkovi doběhnout a ten umře. Tak to nečteme a čteme tu s dobrým koncem ![]()
Samozřejmě u nás frčí dost i Krtek a Martínkova čítanka - hlavně pohádka O jabloňce.