Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jege píše: Více
Myslím, že k tématu mám co říct, protože mám dvě naprosto rozdílné děti.
Vždy je učil na vlastivědu stejný člověk, ale jejich příprava je rozdílná. Ovšem po obou dvou jsem vždy chtěla, ať si ten sešit přečtou pokaždé podle rozvrhu den předem. Stačí poslední zápisek. Jedno dítě bez toho přečtení bylo ztracené, to chtělo více čtení. Druhé dítě to umí kompletně už ze školy i bez čtení. Přesto je naučeno se takto připravovat.
Látka vlastivědy se nebere všechno za jednu hodinu, hory, řeky, města. To je zanedbaná příprava z více hodin a u jedničkáře tomu nějak nevěřím. Ty děti mají různé pracovní sešity, učebnice jsou moderní, samá mapa. Všechno je tam pěkně barevně. Nějak nevěřím, že by tam učitelka chtěla nějakou Vsetínskou Bečvu nebo Šumperk. Ty děti se učí opravdu minimální základ, 3 větší města kraje a pár řek. Nic, co by jedničkář při pravidelné minimální přípravě neměl umět v mapě zakreslit.
Tady je potřeba si přiznat, jestli to to děcko umí, nebo má ta učitelka s tím hodnocením pravdu a děcko nezná Ohři a Vltavu.
Tři známky mi divné nepřijdou. U nás se taky něco hodnotí více známkami, pokud jde o různá témata. Třeba diktát a rozbor.
Osobně bych sklopila uši, děcko doučila potřebné a učitelky se zeptala, jak může získat další známky, aby se ten dopad písemky zmírnil.
Pokud jste ale dopředu věděli, že vlastivědy je málo, známek bude málo a píše se písemka, tak mě udivuje, že jste upřednostnili přípravu na jiné předměty - s jedničkářem matiku??? Když se učí o pohoří a řekách, tak já mám za logické, že ty děti budou vědět, kde zhruba leží.
Fakt mi přijde, že místo nápravy stavu s aktivitou z vaší strany hledáš cesty, jak trápit učitelku.
@j.a.n.i1 píše: Více
Nebo před pracovním pohovorem, důležitou prezentací, milionem jiných věcí, které mají na život mnohem větší vliv, než jedna znamka, navíc na pololetí ![]()
Já si kdysi taky myslela, že X věcí není fér…no není, ale v životě to tak je.
Také známkuji často jeden test více známkami. Zakázané to není a dětem, které učím, to vyhovuje. Často ještě dávám dobrovolný úkol, který známkuji jen tehdy, pokud se zadaří a nebo tehdy, pokud sám žák známku chce.
@Matt 02 píše: Více
Hotové Lurdy. Slepák do rána vyléčen, rýma s kašlem, kvůli které nešlo spát, taky.
Třeba syn je ve 4 třídě a nová třídní učitelka, hned na začátku roku řekla, že přírodovědu, vlastivědu si nemohou opravit, když dostanou špatnou známku. Tak zakladatelku chápu, že má starost, když syn má 3 špatné známky. Náš syn vždy samé 1 od 1 do 3 třídy. A psali první test z přírodovědy a za 2 chyby dostal za 3. Ale už má další dvě známky 1, tak to neřeším. Doma říkáme, že už to nebude mít syn tak lehké, že klidně už za 2 chyby v některém předmětů může dostat za 3 a o to se bude muset více učit a snažit se nedělat zbytečně chyby.
@Anonymní píše: Více
Přesně tak, dostat tři známky z jednoho testu je demotivační. Pochopím, když učitel rozdělí slohovou práci a ohodnotí zvlášť sloh a zvlášť gramatiku, to alespoň dává smysl. A nakonec se všichni diví, proč se do školy těší pouze 8 % dětí.
@Blondiena píše: Více
Tak hlavní chyba je už v tom, že děti učíme všechno otrocky nazpaměť. Což je přesně příklad téhle slepých map ![]()
@Snorlaxik píše: Více
Učiva je zbytečně moc, všichni se učí všechno a nakonec převážnou většinu stejnak zapomenou. Styl výuky se nezměnil už celých 250 let. 😄
tak ale to nebylo z jednoho testu, ale ze tří ne? ![]()
@Keyllah píše: Více
To byl jeden test na třech papírech. Takhle to chápu já. 😀
Příspěvek upraven 25.10.24 v 21:39
ale jedna známka za jeden papír, ne tři známky za jednu totožnou věc ![]()
@Keyllah píše: Více
Zakladatelka nejsem, ale pochopila jsem to tak, že to byl jeden test v jeden den na slepu mapu.
Ty jsi mě vyděsila!
Naštěstí jsem si včas přesedla.