Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mamči, omlouvám se za poněkud zvláštní dotaz, ale nevíte náhodou, jestli existuje nějaký vitamín, nebo stimulant na podporu růstu pro dítě?
růstový hormon ovšem plně v rukou lékaře endokrinologa ![]()
máš pocit, že je dítko menší než má být? co na to pediatr? ![]()
Malé byly nedávno 4 roky a měří 103 cm. Oproti vrstevníkům se mi zdá menší. A navíc, já i moje mamča jsme taky mrňavý, takže si myslím, že bude menší i geneticky. Pediatrička řeší jen vyšší váhu, kvůli genetické vadě srdíčka (malá má 20 kg a prý je obézní
). Takže jsme to teďka začaly řešit v souvislosti s dýchacími problémy…
výšku má podle mě v pohodě a ani ta váha není nijak závratná. Maličko je asi problém ten poměr váha ku výšce, ale taky žádná tragédie.
Tady si stáhni růstový graf a zadej si tam konrétní údaje, sledovat se dají i obvody…chce to zadat víc údajů od narození až do teď a hned vidéš jestli roste hezky souměrně nebo ne.
Pokud ale menší vzrůst máte v rodině tak opravdu není velký předpoklad, že dcera bude vysoká.
Nevím jakou vadu srdíčka máte…a co na její vadu kardiolog? Ty dýchací problémy ale jsou spíše té vadě ne, i když jasný že vyšší váha tomu nepřidá. ROzhodně mi nepřijde z těch údajů co jsi dala, že by holčička byla nějak obézní ![]()
Jinak jsi s pediatričkou spokojená..mě by tohle asi vadilo, ale to je jiná věc…
Pokud tě to ale nějak trápí hledala bych endokrinologa.
U nás v rodině jsme všichni normálně velicí, ale jedna ségra ta je menšího vzrůstu. Má myslím 160 cm ve 20ti letech a nohu číslo 35-36. Když byla na 18ti leté prohlídce tak jí doktorka řekla, že ji mohli dát růstový hormon, ale už je pozdě (dává se než má holka 1 ms), že už má osifikované kosti a pokud by jí ho dali, tak by začaly růst jen chrupavky tzn. uši, nos, prsty.
Myslím, že máte ještě čas. Možná teď doktorka řeší tu genet, vadu. nebo se zkuste poptat toho endokrniloga, jak tu píše quinny.
Quinny, já si nemyslím, že by byla vyloženě tlustá. Malá má sice trošku bříško (ale nic hrozného). Ona je spíše dost vypracovaná, svalnatá. Hodně se hýbe, jezdí na kole, v pohodě ujede několikrát týdně i 10 - 15 km. Ale to bohužel žádný z lékařů neakceptuje (celkem 5 doktorů řeklo, že je tlustá, a že by měla zhubnout). Kardiolog navrhl obezitologii, pediatrička řekla, že je to blbost, že zase tak velký problém to není, ale kvůli dýchání by měla váhu snížit. Říkala jsem si, že kdyby se nám podařilo vyrovnat váhu s výškou, tak by o ní nemluvili jako o tlusťochovi (vím, jaké deprese jsem z toho v dětství měla já). Jinak pediatrička je celkově skvělá, má hodně zkušeností, hodně radí, pomáhá, je ochotná, posílá nás na různá preventivní vyšetření, aby se něco nezanedbalo. Spíše mám pocit, že jakmile doktor nevidí dítko „kost a kůže“, což je u nás v okolí dost běžné, tak to hned cítí jako velký problém… ![]()
A zkoušela jsi grafy tady? http://www.rustovyhormon.cz/rustove-grafy?…
Jak ti vychází?
tterka píše:
Quinny, já si nemyslím, že by byla vyloženě tlustá. Malá má sice trošku bříško (ale nic hrozného). Ona je spíše dost vypracovaná, svalnatá. Hodně se hýbe, jezdí na kole, v pohodě ujede několikrát týdně i 10 - 15 km. Ale to bohužel žádný z lékařů neakceptuje (celkem 5 doktorů řeklo, že je tlustá, a že by měla zhubnout). Kardiolog navrhl obezitologii, pediatrička řekla, že je to blbost, že zase tak velký problém to není, ale kvůli dýchání by měla váhu snížit. Říkala jsem si, že kdyby se nám podařilo vyrovnat váhu s výškou, tak by o ní nemluvili jako o tlusťochovi (vím, jaké deprese jsem z toho v dětství měla já). Jinak pediatrička je celkově skvělá, má hodně zkušeností, hodně radí, pomáhá, je ochotná, posílá nás na různá preventivní vyšetření, aby se něco nezanedbalo. Spíše mám pocit, že jakmile doktor nevidí dítko „kost a kůže“, což je u nás v okolí dost běžné, tak to hned cítí jako velký problém…
ještě jsem zapomněla hodit odkaz na ty grafy
http://www.szu.cz/…y-ke-stazeni
pokud roste normálně plynule takhle od narození, tak bych v tom neviděla problém
na druhou stranu asi bych klidně došla i na tu obezitologii..co tím můžeš ztratit..pár minut času a možná víc získáš…myslím, že se spíš dozvíš že nijak obézní není a uklidníš sebe i dr ![]()
Hlavně bych se v budoucnosti zaměřila na vztah s dcerou..když píšeš že sis to v dětství sama prožila..je dost pravděpodobné, že je to opravdu její konstituce a to jentak neovlivníš…ale když jí budeš podéporovat sebevědomí tak myslím s tím může žít a růst spokojeně ![]()
Mě se ta výška nezdá malá, dcera měla v pěti 102 cm, ted má 10 a byla na testech, zatím nemáme vysledky. Měří 124 takže je pod hranicí, ale už těch pět let jsme sledování na endo.Má i opožděný kostní věk a bude mít asi i opožděnou pubertu, doufejme ![]()
Ahoj holky, začínám řešit růst dcery - je výrazně menší, než ostatní děvčata - vrstevnice. Bude mít za 3 měsíce 4 roky a má jen 98cm. Všicni tvrdí, že vyroste později (jako jsem vyrostla i já a dokonce i manžel). Jenže mně se to nelíbí. Mámte někdo zkušenosti s testováním na růstový hormon? Jak to děti snáší? Určitě ji necháme otestovat, v růstových grafech je stále mzi 10 a 25 percentilem a po narození byla vyloženě malá (47cm, 3,5Kg a 40týden). Co Turnerův sendrom? ten nás děsí - nemáme krom šihání žádný další projev, takže to beru jen okrajově, ale i tak mám teď desivé představy.
PS. kdyby měla ten opožďený kostní věk, tak to znamená, že měsičky dostane později a tím pádem poroste delší dobu, než ostatní holky? To by pak mohla dohnat. Ale já to stejně vidím na píchání hormonu - manžel má 193, já 172 a ona dle všeho by měla mít jen 158cm, což je strašně málo…
díky za rady a povzbuzení
@jani28 pokud roste tak jak píšeš tak je to myslím v pořádku, děti co si píchají růstový hormon bývají pod 3 percentilem, já mám dceru na růstovém hormonu a 158 budu považovat za úspěch, my jsme mohli skončit někde na 140 a to kdo ví. Pokud bych měla mít dítě vysoké jak píšeš tak bych opravdu růstový hormon neriskovala a navíc by vám ho asi ani nedali, ale pokud máš o výšce pochybnosti tak se určitě s dr porad a uvidíš. Ono je to hodně přísné ty testy, ale taky je možné že se dcera začne opoždovat nebo nezastavil se ji ted růst, kolik roste za rok, my měli 6cm tak to pořád bylo na hranici ale poslední rok vyrostla 1cm a šup už máme růstový hormon. Ted na něm vyrostla za rok asi 11cm.