Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asi byla zbytečně vystresovaná a letopočty se jí prostě pletou. Nebo jí nesedla ta látka. Nedělala bych z toho průšvih a řekla si, že dvojka je přece „chvalitebná“.
@Dahlia0409 píše: Více
@Midaku a proč bych ji měla nechat spadnout na trojky. Ona se neučí 2-3 hodiny denně.. že bych ji sdírala. Já ji chci jen pomoct jak k tomu přistoupit a ne se na to vykašlat… Ve čtvrté třídě trojka mi přijde zbytečná zvlášt když to prostě umí, jen se musí naučit pracovat s tím textem, s písemnky.. to je jako lepší se na to vyprdnout protože to vlastně umí, ale učitelka to neví, že to umí a už k ní tak bude přištupovat?
To tak ale není, že bych ji za známky nadávala. Tu mi to taky přijde na e-miminu že pochopení textu je mimo.. nebo já se neumím správě vyjadřovat.
Nenadávám za známky, nemá tresty za známky.. chválím za 2. Za trojky už tolik neee. A o to mi jde, že je to z nepozornosti, že mi to příjde zbytečné… tu napíšu jak dítěti pomoct a dozvím se, že trojka je fajn a netřeba to hrotit a řešit.. fajné fakt..
@Menton píše: Více
V čem mám nezdravý přístup? že ji chci v tom pomoci? že vidím že ty znalosti ví.. že mě to i za ní mrzí. Ona z toho ráno brečela, že se to přece učila… Já ji v klidu říkala… že to ale musí dočíst do konce. Vždyt ví, kde a kdy umřel Jan Hus… nebýt tam a, b,c.. tak to odpoví dobře… Já na ní netlačím.. učíme se pomalu, průběžně… v týdnu po, čt se víceméně neučí jen jak něco hoří, má kroužek. Jinak max. do hodiny v týdnu. Pátek se neučí. Sobota jak kdy dle plánu.. jak jsme doma a nic není tak třeba hodinku dopol, hodinku odpol… a pak neděle podobně.
A když bude mít ted trojky.. a ted ve čtrvé třídě se nenaučí jak se učit… tak jak to bude vypadat na přechodu na druhý stupeň???
@KKK85 píše: Více
Já nechápu text? A ty chápeš co? Já psala, že máte pracovat hlavně na té pozornosti, aby správně cetla text, rozuměla tomu a ne ze v půlce otázky střeli odpověď, protoze zbytek uteče a pak to má špatně
A že donese občas trojku, tak se teda zblázni, no ![]()
@Klávesa289 píše: Více
Ne letopočty ví a nic se ji neplete!!!
Tak já myslím, že jak jí pomoci, ti tu napsali spoustu lidí.
Ono to úročení známek z tvé strany tu vidí víc lidí, takže být sebekritický je také věc, kterou se člověk musí naučit ![]()
Teď měl manžel straz ze školy, nadstavba děcek po učňáku, co si tak někdo s vypětím sil docelali maturitu.
Všichni ti méně úspěšní ve škole, trojkari, to co prolezli s odřenýma ušima, dneska docela slušně podnikají, někteří jsou i na manažerských pozicích ve větších firmách…
Myslíš, že se je někdo ptal na známky z vlastivědy, nebo přírodovědy?
Víš co se naučili, díky tomu, že nebyli jednickari? To že si cestu našli jinak. Ty známky jsou jen jakýsi hodnotící systém ve škole. Nic důležitého o člověku a jeho spokojenosti a budoucím úspěchu nevypovídají
@KKK85 jak pisu, trénujte tu praci s textem. Taky bych s detma zamakala, kdyby jim vycházely trojky na prvním stupni. Nicméně pokud bych věděla, ze neni problem ve znalostech ale ve způsobu jejich ověřování, tak bych ty znalosti jen rychle proletěla a trénovala prave ty jejich testy, cteni otázek, odpovedi… a pokud je ucitelka testuje jen tímto jedním typem testu, tak bych se ji klidne zeptala, jestli nehodla nekdy užít neco jineho. Mělo by se to střídat, testy, pisemky, ústní zkoušení, projekty, referáty… jestli to takto maji, tak pak neni problem, ze by dite melo na vysvědčení 3. Nasbira lepsi známky na vsech ostatních druzich známkování.
Mi nevadí že občas donese trojku… Píšu všeobecně že na emiminu se to překrucuje vše.
Ano pracovat na pozornosti.. já tu chtěla rady jak.. jak to trénovat.. a dostalo se mi že trojka na vysvědčení ve čtrté třídě je v pohodě.
Vždyť musí být přetažená. Každý den dělá něco do školy. Uber nebo ji úplně zničíš. Vždyť ani ty do práce neděláš věci 7 dní v týdnu.
A co se překrucuje? Odpovídáme na to, co píšeš ![]()
@Menton píše: Více
Ale mi nejde jako tak o tu známku na výzo. Ale o to ať se umí učit, ať zvládá pak druhý stupeň… jak to nezvládne teď tak pak to bude tak na čtyřky… Ona bude mít pěkné vysvědčení asi dvě dvojky, možná tři. Má to pěkné.
@Midaku píše: Více
Ji trojka nevycházi. Má průměr 2,2 z té vlastivědy. Ale má z ni známky jen z písemných testu. Nemají ani referáty, ani ústní zkoušení. Jen písemné testy. Myslím že ústní zkoušení by ji sedlo více.
A proc by mela mit automaticky horší znamky? Kazdy rok se učí přece neco nového a treba jen nesedne téma a hned je jiná známka
A kdyz píšeš, ze co se nauci, to vi, tak to evidentně neni o neznalosti, nebo spatne paměti
Příspěvek upraven 03.06.26 v 09:12
Zkuste se podívat na umimeto.cz, tam jsou různé typy otázek. Klidně i na jiné předměty, jen abys s ní projela různé typy toho, jak se ptát (a/b/c, ano/ne, přiřazování apod.). Třeba z toho vypadne, kde je ten zakopaný pes.
Dětem jsem radila, ať si vždycky zkusí tu vybranou odpověď říct v celé větě vytvořené z té otázky. Takže jak jsi psala třeba „Kdy s kde byl upálen Jan Hus?“, tak by dcera vybrala variantu a) 6.7.1415 v Praze, ale měla by si u toho v hlavě říct „6.7.1415 byl upálen Jan Hus a bylo to v Praze“, a trklo by ji, že ne, že přeci v Kostnici.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.