Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já už nevím jak dceři pomoct. Učíme se, doma ji zkouším z učiva. Udělala jsem ji kartičky… otázka, odpověď. Psali test na Karla IV. a husité. Doma věděla… roky, bitvy.. vše. Učíme se průběžně… Vše věděla nepletla to. A buch trojka z testu. Průměr asi má nakonec na dvojku na vysvědčení. Má 2,29. Je mi to líto, že se to doma učíme. Nevím zda je pak v testu jinak otázka položená.. minulé taky věděla, uměla a 2-.
Pole toho, co píšeš, mi přijde, že při testu je ve stresu, aby tě nezklamala a donesla ti tu vysněnou jedničku. Takže pak dělá zbytečné chyby. Nestálo by za to, trochu ubrat a hodně chválit i za dvojky a neprožívat tak jiné známky?
Tolik tlaku kvůli vlastivědě ve čtvrté třídě?
Dvojka je pěkná známka, nestresuj jí tolik. I to učení mi přijde přehnané, ve čtvrté třídě by se měla zvládnout připravit sama.
@Lil Kitkatt píše: Více
Asi tak, prostě do trojky beru známky v pohodě. Když se jednou za čas objeví čtyřka, nebo pětka, tak to přece není konec světa…
Můj syn má snad všechny dys, takže v češtině začínáme trojkou jako standard. Když se mu podaří napsat občas nějaké gramatické cvičení na dvojku, tak má mega pochvalu…
Jako vážně hrotit známky na prvním stupni ![]()
Ježíši no bože tak má dvojku z vlastivědy no, nevím proč ji tak stresuješ, možná je lepší si včas uvědomit a srovnat se s tím, že prostě tvoje dítě nemusí být zrovna studijní typ..
Máme to stejně, podle rodičů ve skupině na WhatsApp je vlastivěda nejobávanější předmět. Vyučující je hodně přísná. Zase je to příprava na druhý stupeň, děti si musí zvykat na to, že je potřeba se učit.
Trojka z testu je pěkná známka. Ono není vůbec důležité, jaká ta známka je (pokud dítě nepropadá), ale jaké má dcera skutečné znalosti. Pokud se jí zeptáš sama v klidu a ona odpověď zná, tak v čem je problém? Jaké měla kdy známky opravdu nikoho nikdy zajímat nebude.
@KKK85 píše: Více
Jako že musí vše pořád vědět, pamatovat si a nosit vždy jen jedničky?
Plno dětí prostě při testu zazmatkuje, stres, zapomenou, přitom to ví. Pokud nemaji pětky a nepropadnou, nechápu, o co jde? ![]()
@KKK85 píše: Více
Já bych chtěla ta testová zadání vidět, abych si ověřila, že dcera bude umět pochopit zadání. Protože jestli je problém tam, bylo by fajn jí pomoct. Jinak je super, že se učíte a ten přehled jí pomáháš dělat. Pokud máš pocit, že dcera toho ví dost, chápe souvislosti a umí, ale učitelka tam třeba dá dvě otázky na nepodstatné detaily, známka by mi byla ukradená a dceru bych pochválila za to, že se to skutečně naučila (to podstatné).
Ale jestli to je neschopnost psát pod tlakem nebo pochopit otázku, tak bych to nenechala být a snažila se to rozklíčovat a pomoct.
Nejde mi o to aby měla samé jedničky. Ale nerada aby měla na vysvědčení na prvním stupni trojky. Ona sama chce po mě ty kartičky, že se ji lépe učí. Už jsem viděla test.No prostě zmatkuje.. nedočte celou otázku, nebo nepozorně.
Ona je pak nešťastná a chce chodit známku opravovat, jsem ji řekla že rozhodně nemá nikam už běhat. že tak či tak bude mít dvojku na vysvědčení a dvojka je pěkná známka z vlastivědy. Jen mě to mrzí, že tomu ten čas věnuje.. učí se, a pak trojka.
Ale prostě musí líp číst otázku a přemýšlet no. Např. Kdy působil Karel IV. Bylo a, b,c.. 12. 14. 16st. Zakroužkovala 16st… přitom ví, že univerzitu Karlovu založil 1348… ale nedá si to do souvislosti.
Pak kdy a kde upálili Jana Husa… za a) hned bylo v Praze 6.7.1415…ona viděla to datum a flak to tam.. a až za c) bylo v Kostnici 6.7.1415… zase jak se ji zeptam kde a kdy byl upálen tak ví…
@zrcadlo píše: Více
Noo tak přesně o toto mi jde. Test jsem už viděla…
@KKK85 to je v pohodě, párkrát si to zkusí a naučí se s testy pracovat. Teď si vyzkoušela, že musí přečíst v odpovědi vše, případně hledat, čím se odpovědi liší. U ní nejde o znalosti, ale o práci s testem. Na to narazí děti třeba u přijímaček, první testy mají málo bodů z důvodu nezvládnuté taktiky a body stoupají, jak se učí s testy pracovat.
Mám dvě děti ve 4. třídě, u nás zase jedno z dětí bude mít na vysvědčení dvojku z přírodovědy, škoda
Já se pořád s dětmi učím z hodiny na hodinu. Přírodovědu, vlastivědu, angličtinu a dějepis. Pak doma děti píší v neděli pár vět, jakože do pondělního slohu a ve čtvrtek děláme gramatiku, protože v pátek píší diktát. Plus ve středu mají geometrii, tak v úterý rýsujeme,…každý večer pár minut se tomu věnujeme a tím, že se učíme před každou hodinou, tak je toho učiva vždy málo, což je fajn. Jedno z dětí problém s učivem nemá vůbec, druhé se trápí i tak. Chvíli jsme zkoušeli nechat učení na nich a druhé dítě hned začalo nosit dvojky, snad i trojku. Takhle má jedničky, semtam i tak dvojku.
Co takhle při trojce poprosit učitelku o přezkoušení?
Pokud mu na známkách hodně záleží? (první dítě se mi hroutí i z dvojky
a přezkoušet se nechává samo, druhému, kterému to jde méně je to fuk, tak neřešíme ani my, dvojka…i trojka, když se dítě snažilo a doma připravovalo je fajn) ![]()
Prosím raději anonym, píšu o dětech, ne sobě
Nejspíš něco přehodila. Někdo je zmatkař obecný a blbě si pamatuje delší texty na učení. Syn se musel naučit, jak se sám do podobných předmětů učit. Kovářova kobyla. Na čistou finální jedničku nebyl nikdy. Dvojku má vydřenou. Špatně snáší diktované otázky, kdy mají napsat jen odpověď. Nevidí psanou otázku. Po roce v šesté si relativně zvykl.
Učitelka jim nedává možnost vylepšení? Třeba referát si připravit?
Moje pracovní děti mají teď druhou středu po sobě práci na počítači zadanou (ve škole). Vyčlenila jsem na to dvě hodiny. Mají seznam otázek, které mají zpracovat. Dala jsem jim volnou ruku. Kdo si troufne, tak vypracuje nějakou prezentaci a odešle na můj účet. Kdo si netroufá, může udělat text ve Wordu a pošle nebo vytiskne. Nebo může psát ručně. Ještě dáme nějakou skupinovku. A uzavřeme známky.
@Anonymní píše: Více
Ona chtěla za učitelkou jít že si to opraví. Já ráno psala o ten test učitelce, učitelka psala že tak či tak ji vychází 2 na vysvědčení. Tak jsem dceři říkala ať už to nechá tak. Dvojka je fajn, to mi fakt vůbec nevadí. At má dvojky. No asi ji budu dávat taky doma písemně ty testy v páté třídě. Prý se bude učit více, prý v páté třídě bude mít určitě jedničku.. ono už je fuk 1 nebo 2, ale určitě ji podpořím v tom. Budeme to muset více asi rozvrhnout… i když ted se fakt učila průběžně, postupně jak to probírali ve škole.
Teď musíme ještě matematiku dotrénovat na pondělní test. Vychází ji 1-2. Pololetní práce ukáže
.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.