Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj,
máte někdo jedno dítě vlastní a druhé dítě z darovaného vajíčka?
Nenadržujete vlastnímu dítěti? S každým dítětem je někdy problém, není to pak jiné?..
Lenka
Já teda naštěstí zkušenost s darovanými vajičky nemám.
Mám ale pocit, že pokud se žena/pár rozhodne pro takhle zásadní rozhodnutí, tak pochybuju o tom, že dělají rozdíl mezi dítětem z vlastního vajíčka a darovaného.
Ahoj, sama zkusenost nemam, ale muzu napsat, ze moje kamaradka ma po dlouhem snazeni (vice mene nahodou) vlastni holcicku a po cca 5ti letech (a po 3 potratech) druhou holcicku z darovaneho vajicka.
Nejsem s ni kazdy den, takze nevim, jak to je presne, ale rekla bych, ze zadne rozdily nedela, obe dve ma moc rada, o male ted porad basni a myslim, ze jsou hodne spokojena rodina. Druhe miminko vzdycky chteli a jsou hodne radi, ze se to povedlo!
Mám chlapečka z darovaného vajíčka jako první dítě, takže asi přesně neodpovím na co se ptáš, ale je MŮJ od první chvíle jak jsem zjistila, že jsem těhotná. Občas si na „dárkyni“ vzpomenu a budu jí do smrti vděčná za to štěstí co mi bylo dopráno.
Já myslím, že rozlišovat nebudeš bude to TVOJE dítě tak jako to první. A když bude problém budeš ho prostě řešit:-). Já myslím, že to na co se ptáš bych víc řešila třeba u adoptovaného dítěte, protože tam nevíš jaké bylo těhotenství, porod, jestli to dítě bylo chtěné a jaké mělo dětství. Tady můžeš právě tohle období ovlivnit ty a manžel.
Přeji hodně štěstí.
Zajímalo by mě, jestli plánuješ to chlapečkovi někdy oznámit, že je z darovaného vajíčka?
Jak to třeba funguje u lékaře, kde se hlásí rodinná anamnéza. Dárkyně by měla být zdráva, je však možné se dozvědět něco více z rodinné anamnézy…
Omlouvám se za ty dotazy, ale moc o tom všem přemýšlím.
díky
Ahoj anonymitu asi chápeš tak budu tak pokračovat:-). Ne neplánujeme to klukovi říct je prostě můj, tedy náš:-) a hotovo. Ono to ani nikdo z rodiny a okolí neví jenom jedna moje kamarádka, která je lékařka takže ji váže i lékařské tajemství.
O dárkyni nevím nic vyplnovala jsem dotazník kde jsem udávala barvu očí, vlasů, výšku, vzdělání, postavu a krevní skupinu. Trvala jsem na krevní skupině, jinak zbytek mohl být i jiný. Náhodou jsem se pak dozvěděla věk, protože mně chtěli kvůli věku posílat na amniocentézu, ale já jsem odmítla, tak si genetička zjišťovala věk biologické matky ( oni tam měli můj věk a to byla blbost) a jak mluvila s CAR tak jsem to číslo slyšela.
Jinak náš pediatr ví samozřejmě pravdu protože nemůžu z mé strany uvést alergie, nemoci a pod.
Jinak malý je celý manžel:-). A plno lidí mi říká, že má po mně oči. Tak neprotestuji:-).
Klidně se ptej, co tě zajímá.
Anonymitu samo chápu.
Mám ráda říkání pravdy, ale asi v tomto případě pravda asi moc neprospěje … Je to lepší neříkat.
U nás by to (asi bohužel)věděla moje matka. Hlídala mi dítě při IVF, které nedopadlo a chtěla vědět výsledek. Sama řekla, že mi určitě jako další léčbu navrhnou darované vajíčko, a že bysme to dítě měli stejně rádi jako to první.
Kdyby někde to vykecala, tak by ji manžel asi zrušil.Stydí se za celou naši (moji on je přeborník) kauzu.
Mám ale trochu problém s požadavky na dárkyni. Jsem hold studovaná (takové jsou nejhorší). Vím co nechci - bez maturity, tlustá,s brýlemi, exotického typu. Mám šanci?
Ahoj, no s manželem bych to probrala, je celkem důležité abyste byli oba v pohodě. Je to životní rozhodnutí, které pak už nejde vzít zpět.
K výběru dárkyně - každý CAR to má jinak, nevím kde bydlíš poptala bych se tam. Ale myslím, že tak podrobné jak to požaduješ to není nikde, nevybíráš zboží v hypermarketu, ale chceš dítě:-). Brýle může dítě nosit i když mají oba rodiče zrak v pořádku a naopak.
Nevím co znamená studovaná:-) - máme s manželem oba vysokou školu ( manžel má dvě, teď studuje třetí). Hlavně nám šlo o to aby dárkyně byla zdravá a měla stejnou krevní skupinu jak já. Nakonec nám dodrželi vše co jsme požadovali.
Oba jsme vystudovali pouze jednu vysokou školu-)
Ty moje požadavky jsou asi blbé, protože zdraví je nejdůležitější, ale …
Třeba ty brýle - manžel má v rodině oční vadu, tak proč to dublovat …
V CARu jsem se potkala se dvěma dárkyněma a připadaly mi obézní. Ale díky každé ženě, která se rozhodne darovat.
Moje svérázné názory si ale musím nějak v hlavě utřídit a nepitvat se v nepodstatných věcech.
Zajímá mě ale ještě, zdali není u těhotenství s darovaným vajíčkem větší riziko nějaké vady (třeba z důvodu velkých dávek podporujících hormonů, není autoimunitní reakce matky)?
Dále ještě, jestli je vhodné si dávat 2 embrya nebo jen 1 (dárkyně nemají problém s plodností, tak proč by se nechytlo?).
děkuji
S tou vadou nevím ale pravda je že hormonů se bere hodně a já jsem v 10tt byla i hospitalizovaná protože mi bylo hrozně blbě, nemohla jsem nic jíst. Zjistili mi hladinu hormonu a řekli, že je dostačující a že už mám vysazovat. Pak se mi hodně ulevilo a měla jsem pohodové těhu.
Já jsem si nechala vložit 2 embrya a i jsme počítali s dvojčátky, ale nakonec se chytlo jenom jedno. Pravda je, že tady je opravdu vyšší pravděpodobnost, že se chytnou obě.
Dobry vecer,
jste jedina maminka ditete z darovanych oocytu na kterou jsem narazila. Budu po nekolika letem snazeni a 5 neuspesnych IVF podstupovat novy IVF s darovanymi oocyty. Chtela jsem se jen se zeptat - jestli je nekde ulozena informace o genetickem puvodu darkyne? Bojim se, ze ji jednou z nejakych zdravodnich duvodu ditete budeme potrebovat. Ja sama a ani muj manzel tuto informaci znat nechci, jen pro tenhle duvod bych byla rada, aby nekde existovala. Ja sama jsem si privedla darkyny, abych se posunula v poradniku. Je to kamaradky dcera vysokoskolacka - zdrava sympaticka a tak verim, ze nektere budouci mamince udela jeji vajicko velkou radost.
Dekuji za odpoved.
Taky jsem bohužel čekatelkou na darované vajíčko
A můžu říct,že z té situace mám strach.Bojím se,jak to budu zvládat po psychické stránce.Mít jedno dítě vlastní a druhé z darovanýho vajíčka,bych já osobně asi nezkousla-vím že se to nemá a stydím se za to,ale popravdě bych dítěti vlastní krve asi bohužel nadržovala
![]()
Jinak se taky rozhoduju,jestli si to s přítelem necháme pro sebe,nebo to řekneme rodičům a sourozencům
Ale dítěti bych o tom NIKDY v žádném případě neřekla!!!četla jsem knížku od p.doktora řežábka z caru z Apolináře a ten taky píše,to dítěti neříkat!Nevidím důvod plést dítěti hlavu! ![]()
ahoj mám vlastní 2 děti-už velké-přirozeně a teď mimčo z darovaných a věř,že mě rápilo celou dobu,zda to 3.budu milovat stejně a miluji,vůbec na to nemyslím,prostě jakmile to dítě nosíš pod srdíčkem,je tvoje abasta,a taky je to celý táta a oči má prý moje ![]()
a jít do darovaných znamená jít s rizikem,ale vlastní dítko taky neporodíte se zárukou,že bude chytré,krásné hodné,že
mam take dite z vlastnich i darovanych vajicek a uz v tehotenstvi jsem zapomnela, ze to dite tzv. „neni me krve“, po porodu to neresite uz vubec, ostatne pochybuju, ze by to resili denodenne treba rodice adoptovanych deti
Ahoj jsem tu nova, taky sem cekatelkou na darovana vajcka, i kdyz nejdu hned davam si trosku cas protoze mam strach aby to vyslo mam za sebou 4 neuspechy IVF mam dve vlastni deti, a tolik to neresim ze by to treti bylo z darovanych, ale nekdy nad tim take premyslim ze me nebude podobne atd ![]()