Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Russet píše:
U nás momentálně sněží. Ale je jaro
není
až 21. března ![]()
@ludmilaadamkova píše:
No.. já mám holčičku cza měsíc ji bude 3,5 (jakto?) a u ní spíše bych řekla že je v období kdy se chování hodně zlepšuje.Jinak holky nechci kvůli tomu zakládat nové téma tak zneužiju tohleto.
Jak jsem psala malé táhne na rok a půl. Miluje básničky písničky. Hodně zpívá atd sama od sebe.
Zlepší se to?
Ale ted měli se školkou první vystoupení. Já tam bohužel nemohla být byla jsem na školení, byl tam jen muž a malá se totálně sekla že si nevezme kostým a nebude zpívat. Tak se prostě nezúčastnila. Přitom večer mi písničku sama celou přezpívala.
těžko říct - já sama ve školce na besídkách nevystoupila nikdy, a přitom jsem to uměla, i tanečky - nacvičené jsem to měla, ale při besídce jsem couvla
@stinga jojo ona s třídou nacvičovala všechno. Ale už v pondělí paní učitelce hlásila, že na vystoupení zpívat nebude… no dodržela to. ![]()
@Anonymní píše:
Vnímáte, že by současná situace měla špatný vliv na vaše děti? Mám 2 děti na prvním stupni. Dneska psaly obě učitelky, že se ve třídách zhoršilo chování.
Starší dítě tento týden začalo chodit „za kroužky“, mladší přinesl několik upozornění na nevhodné chování v notýsku. Plus jsme dneska byli na logopedii a choval se tam dost hrozně. Lezl pod stolem, na stole, neposlouchal… Logopedka říkala, že v tom není sám.
Jak to vnímáte vy? Nebo na ně prostě jen „leze jaro“?
To, že se Tvoje děti nevhodně chovají, opravdu není vina „současné situace“… (samozřejmě za předpokladu, že jim od rána do večera doma nevalíte do hlavy, že za pár dní všechno bouchne a všichni umřeme)…
Děti rostou a zkoušejí hranice - to je naprosto normální a je na rodičích, aby provedli potřebné výchovné „zásahy“.
Dlouhodobá distanční výuka se podepsala na vědomostech a znalostech dětí, u některých zapříčinila psychické problémy dlouhodobá izolace od kamarádů… ale obvyklé klukoviny a záškoláctví děti zkoušely a zkoušet budou, bez ohledu na dění ve společnosti.
@Tamtama píše:
Nevím, moje děti jsou stejně hrozné a protivné jako jindy
Moje jsou o stupeň horší. Obvykle má jen 1 zápis v notýsku za týden.
@BohunkaP mě překvapilo to, že obě učitelky a logopedka si stezovaly obecně na všechny děti. Nejde jen o ty moje.
@BohunkaP píše:
To, že se Tvoje děti nevhodně chovají, opravdu není vina „současné situace“… (samozřejmě za předpokladu, že jim od rána do večera doma nevalíte do hlavy, že za pár dní všechno bouchne a všichni umřeme)…Děti rostou a zkoušejí hranice - to je naprosto normální a je na rodičích, aby provedli potřebné výchovné „zásahy“.
Dlouhodobá distanční výuka se podepsala na vědomostech a znalostech dětí, u některých zapříčinila psychické problémy dlouhodobá izolace od kamarádů… ale obvyklé klukoviny a záškoláctví děti zkoušely a zkoušet budou, bez ohledu na dění ve společnosti.
Tady zcela ignoruješ to, co tvrdí psychologové. Děti nejsou hloupé, a i když jim doma nepouštíš „hrůzy války“, tak velice rychle pochopí klima ve společnosti, nervozitu, úzkost. Obzvláště u svých rodičů. Mohou zachytit střípky rozhovoru dospělých, zprávy v TV, cokoliv… Pokud je ještě rodiče začnou falešně ujišťovat, že „vše je přece v pořádku“, tak z toho děti mají pěkný emoční zmatek. Reagují pak právě třeba stáhnutím do sebe nebo naopak zlobením. Je to běžná děcká reakce na úzkost. I naše vychovatelka v družině si povšimla a poznamenala, že děti teď nějak víc zlobí.
@Anonymní píše:
Vnímáte, že by současná situace měla špatný vliv na vaše děti? Mám 2 děti na prvním stupni. Dneska psaly obě učitelky, že se ve třídách zhoršilo chování.
Starší dítě tento týden začalo chodit „za kroužky“, mladší přinesl několik upozornění na nevhodné chování v notýsku. Plus jsme dneska byli na logopedii a choval se tam dost hrozně. Lezl pod stolem, na stole, neposlouchal… Logopedka říkala, že v tom není sám.
Jak to vnímáte vy? Nebo na ně prostě jen „leze jaro“?
U nás jsou děti ovlivněni válkou jen v podobě blbych komentářů. Některé krotim, některé vysvětluji či se ptám proč si to myslí, některé nechávám byt.
@samantafox u nás má mladší syn nejlepšího kamaráda Ukrajince (žije tu od narození). Už přišel s tím, že Jurův strejda a bratranec mají pušky a střílí lidi.
Takže chápu, že ho to ovlivňuje.
Mladší není žádné zlaté dítě, ale teď se jeho chování dost vyhrocuje. Osobně jsem si myslela, že to bude prostě v něm.
@samantafox záleží na rodičích.. Porozuju to v práci.. Někteří celý den hledí na zprávy, řeší to, všechno okolo a i dospělí člověk z toho má hlavu..jakpořád o tom mluví
Někteří lidi, prohodí pár vět, situaci berou vážně, ale nehroutí se.. Pokud doma je rodič, který to má celý den zaplé, řeší to, a je v panice, tak je jasné, že i dítě..
Ono zase neznamená, kdo neni v panice, že mu je to jedno, jeno prostě ne každý před dítětem je,,, tragéd.. I když dospělí víme, co se může stát..
A jak si psala, rodiče dětem válku nepouští, hromada ani neví co to je válka což jsem se přesvědščila v jiné diskusi, že děti okolo dětí, ani neví,,c o to je.. Kdyby rodiče nehledě na tuto situaci dřív dětem vysvětlili, co je mír, válka, tak by možná ted i ty děti neměly v hlavě zmatek..
No.. já mám holčičku cza měsíc ji bude 3,5 (jakto?) a u ní spíše bych řekla že je v období kdy se chování hodně zlepšuje.
Jinak holky nechci kvůli tomu zakládat nové téma tak zneužiju tohleto.
Jak jsem psala malé táhne na rok a půl. Miluje básničky písničky. Hodně zpívá atd sama od sebe.
Ale ted měli se školkou první vystoupení. Já tam bohužel nemohla být byla jsem na školení, byl tam jen muž a malá se totálně sekla že si nevezme kostým a nebude zpívat. Tak se prostě nezúčastnila. Přitom večer mi písničku sama celou přezpívala.
Zlepší se to?