Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nas podobný. Taky nechápu, ale co už. Tak holt denně připomínám, převleč se, umyjte si ruce, zhasni, bez si vyčistit zuby, vyhod to do koše… málo co dělají automaticky, přitom vždy to udělat musí, neustupuju, nedělám to za ně (samozřejmě dle věku pomaham).. jsem zvědavá, jeslti to někdy budou dělat sami od sebe. No co už, mynjsme jako děti nebyli jiní. A mám vypozorovany, že to hodně dělá ten rodičovský dozor. Oni ví, že tu jsme a nemusí tu hlavu zapnout, že my všechno pohlídame a vyřešíme. Kdežto třeba ve škole syn funguje relativně relativně pohodě, až na neustálý ztraceni něčeho, ale řeší to už sám, to je taky pokrok. Takže já občas nepřipomínám, nektoroluju, jen čekám…většinou jim dojde co je třeba. Ale tak o hodinu později než je to třeba ![]()
Příspěvek upraven 27.02.22 v 07:40
@Anonymní píše:
Ahoj, nevím zda je název úplně přesný, ale nevim jak nazvat. Mám dceru 8 let. Již od útlého dětství je hodně svéhlavá. Dost často si domůže svého. Je chytrá, šikovná, ale snažím se jí učit takové ty běžné věci, jako že po WC si úniku ruce ráno se převleču z pyžama, vyčistím si zuby, půjdu se najíst atd. Před hodinou vstala a místo toho co ji denně vstepuji do hlavy, mi tu sedí v pokoji a hraje si. Tohle je jen ukázka kousku dne. Takhle je to defacto celý den. Ve škole by neměla mít sebemenší problém nebo si tedy nikdo nestěžoval. Ale doma mám v tomhle směru peklo. Přijde že školy a nestarám se už o jedno mladší dítě, ale ještě o ním občas mi přijde, že mladší dítě tohle všechno zvládne automaticky. Absolutně nevím kde je chyba a co teda dělat. Strašně mě vyčerpává, když musím neustále opakovat, jsi si umýt ruce, obleč se, pojď uklidit pokoj, atd. Pokud budete mít někdo řadu uvítám ji, jinak se už zblázním. Od září bych potřebovala jít do zaměstnání a potřebuji aby byla aspoň trochu samostatná a takto se budu bát aby nesla do školy třeba v pyžamu…
Moc tomu nerozumím, ty půjdeš do práce a čekáš, že se osmileté dítě samo do školy vypraví a postará se o sebe? Problém je, že si hraje a ty jí musíš připomenout, aby si umyla ruce a jsi z toho přetížená? V čem je problém? Že bys potřebovala, aby byla mentálně dospělá a na tobě v osmi letech nezávislá a jí je osm a tebe to vyčerpává? Já koukám jako blázen, co to tu píšeš? To víš, děti se nerodí dospělé.
@Kipa22 tak je jasný, že se osmilety dítě o sebe kompletně nepostara, ale jsou věci, co by samostatně už zvládat mělo. My máme nejstaršího sedmiletého a fakt by už mohl sam od sebe splaceno záchod, umýt si ruce, zhasnout a zavřít dveře. Úplně pokaždé mu všechno musím říkat, jinak je schopnej se prostě vycurat a odejít.. já ho vždy vrátím a všechno to stejne udělat musí. Když se ho ptám, tak to všechno hezky vyjmenuje, ale stejně to nikdy sám od sebe neudělá. Toto fakt nechápu. Ale opravdu by mě nikdy nenapadlo po něm chtít, aby se ráno komplet sám vypravil do školy. Večer to tedy sám zvládá, chodí spát později než mladší sourozenci, a to problém kupodivu není.
@Kipa22 a to chci po tom osmiletém dítěti moc, když chci aby si umylo ruce, vyčistí zuby? Já píšu o tom, aby zvládala to co my dospělí? Já měla za to, že tohle děti dělají automaticky. Mám ještě čtyřleté dítě a to spoustu věcí dělá zcela samo. Ve škole musí být přeci také samostatné nebo jiim paní učitelka říká všechno třeba dvacetkrát?
@Anonymní píše:
Ahoj, nevím zda je název úplně přesný, ale nevim jak nazvat. Mám dceru 8 let. Již od útlého dětství je hodně svéhlavá. Dost často si domůže svého. Je chytrá, šikovná, ale snažím se jí učit takové ty běžné věci, jako že po WC si úniku ruce ráno se převleču z pyžama, vyčistím si zuby, půjdu se najíst atd. Před hodinou vstala a místo toho co ji denně vstepuji do hlavy, mi tu sedí v pokoji a hraje si. Tohle je jen ukázka kousku dne. Takhle je to defacto celý den. Ve škole by neměla mít sebemenší problém nebo si tedy nikdo nestěžoval. Ale doma mám v tomhle směru peklo. Přijde že školy a nestarám se už o jedno mladší dítě, ale ještě o ním občas mi přijde, že mladší dítě tohle všechno zvládne automaticky. Absolutně nevím kde je chyba a co teda dělat. Strašně mě vyčerpává, když musím neustále opakovat, jsi si umýt ruce, obleč se, pojď uklidit pokoj, atd. Pokud budete mít někdo řadu uvítám ji, jinak se už zblázním. Od září bych potřebovala jít do zaměstnání a potřebuji aby byla aspoň trochu samostatná a takto se budu bát aby nesla do školy třeba v pyžamu…
Takže ji prostě ustoupis a ona dostane co chce. A u ostatních činnosti prostě čeká, až „to za ní uděláš“. Pořád ji hlídás a kontroluješ, nemá šanci vzít věci do svých rukou a vlastně ani nepotřebuje. Mám známou a ta jeste mnohem starším dětem musí xx krát volat, aby vůbec vstali, tohle si vzali na snídani, další telefon jestli už jdou do školy atd. prostě ten život žije za ně.
Já zakladatelku naprosto chápu. Mám doma podobný kousek a je jí 9. A přesně mladší 4 jede automaticky, ráno je docela rychlá, oblékne se, dokonce si sama i udělá culík a starší sedí a kouká a nic nedělá, pořád musím instruovat🤷♀️
Asi nečeká, že se dítě vypráví samo kompletně, ale že aspoň bude fungovat a nebude dělat brzdu.
@Anonymní píše:
@Kipa22 a to chci po tom osmiletém dítěti moc, když chci aby si umylo ruce, vyčistí zuby? Já píšu o tom, aby zvládala to co my dospělí? Já měla za to, že tohle děti dělají automaticky. Mám ještě čtyřleté dítě a to spoustu věcí dělá zcela samo. Ve škole musí být přeci také samostatné nebo jiim paní učitelka říká všechno třeba dvacetkrát?
A jde o to, že to neudělá a musíš ji s tím pomáhat, nebo o to, že to musíš pořád dokola připomínat? ![]()
Mám 8 a 5 a každý den od rána jen opakuju, vyčistit zuby, zasnout, snídaně, jez tu snídani, dojez tu snídani, uklidíme si to po sobe, opravdu si to uklidíme, ukliď to!! jako udělají to, ale občas to musím říct jednou, občas třikrát…
Za mě nejvíc zabralo, opakovat to v klidu, zbytečně se sama nenervovat a udělat si časovou rezervu ![]()
@Anonymní píše:
Děti nejsou přeci jak přes kopírák stejné. Nepoměřuj. Prostě dítě potřebuje trochu řídit, minimálně tím cítí zájem matky a jistotu. Nechápu, co tě vyčerpává na tom, zorganizovat dítěti ráno - říct, ať se vyčůrá, vyčistí zuby, připravíš snídani, pomůžeš s vypravením do školy. To, co tady píšeš, považuji za standardní situaci v normální rodině a tebe to přetěžuje. Prostě řada dětí v osmi letech potřebuje mámu, která to bude řídit a nepovažuji v tomto věku takové chování za nic výjimečného. Chval jí, když to udělá samostatně a časem to holka zvládne. Já v tom žádný problém nevidím.
Zakladatelko, je to normální. Je to takové dítě. Přijmi to a nestresuj se.
Edit: a to, že v neděli ráno si hodinu hraje v pyžamu a neřeší snídani a zuby, mi přijde úplně v pořádku.
Tak má jinou povahu než čtyřleté dítě. Sestřenice byla podobná. Byly s ní trápení i v pubertě, vlastně až do dospělosti. Teď má krásnou rodinu, doma se ráda stará o pořádek, vychovává děti…
S některými dětmi to je holt větší boj než s jinými. Nakonec to většinou dopadne dobře. Víc by mě stresovalo mít třeba agresivního kluka, který bije jiné děti.
Hlavně si děj prosím pozor na to, aby si starší dceři v budoucnu neustále nepředhazovala, jak je mladší dítě samostatnejsi, jak je to s ním jednodušší. Ono to dokáže docela dost zamávat sebevědomím, když se cítíš být porovnávána.
Mamka nás se ségrou nikdy neporovnávala a jsem ji za to hrozně vděčná.
Příspěvek upraven 27.02.22 v 08:09
@Kipa22 píše:
Děti nejsou přeci jak přes kopírák stejné. Nepoměřuj. Prostě dítě potřebuje trochu řídit, minimálně tím cítí zájem matky a jistotu. Nechápu, co tě vyčerpává na tom, zorganizovat dítěti ráno - říct, ať se vyčůrá, vyčistí zuby, připravíš snídani, pomůžeš s vypravením do školy. To, co tady píšeš, považuji za standardní situaci v normální rodině a tebe to přetěžuje. Prostě řada dětí v osmi letech potřebuje mámu, která to bude řídit a nepovažuji v tomto věku takové chování za nic výjimečného. Chval jí, když to udělá samostatně a časem to holka zvládne. Já v tom žádný problém nevidím.
Fakt ti přijde v pohodě připomínat 8 leté, ať jde čůrat? Mně treba ne a nedivím se, že je to unavující myslet ještě i na čůrání jiných.
Dobrý den, co třeba motivovat formou tabulky (měli dokonce v Lidlu)? Tam napsat ranní povinnosti a za každý splněný úkol dát např. magnet, nálepku, razítko a na konci týdne odměna třeba sladkost, kapesné atd. ![]()
@Midaku zrovna to se zachodem a rukama, ráno automaticky vycistit zuby a prevleknout se umí můj ctyrletak sám od sebe. U nás určitě dost povahou po tatínkovi, ze vše má svůj rad, místo a postup takže moje zásluha je jen částečná. Proste to chtěl vzít za své tak se podle toho chová. Věřím, ze kdyby měl povahu po me, tak je na tom úplně jinak ![]()
Zakladatelko, máš parvdu, 8-leté zdravé dítě by mělo toto zvládat. Že to dnešní děti opičích matek nezvládajím to je bohužel taky fakt.
Pokud mělo moje dítě nějaké povinnosti, které byly v jeho silách, ale nesplnilo je, pak následoval trest dle závažnostii toho, co se stalo.
Možná je docela problém, že jí lecos prochází. Proč?