Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Můj článek byl jedním z těch, které rozpoutaly tuhle diskuzi o vnitřním a vnějším UTZ. Když jsem četla všechny ty odezvy, tak jsem si ze začátku říkala, že jsem asi nějaký exot, když jedna pisatelka říkala,že o žádném vnitřním UTZ NIKDY ale NIKDY neslyšela a a navíc snad NIKDO o tom ani neví. Hodně jsem si oddychla, když se přidaly ty z vás, které říkaly, že na vnitřním UTZ byly a že jsou rády, že něco takového existuje.
Jsem v 21.tt a paní Dr. mi už vnitřní UTZ neprovádí. Jak uvedla některá z vás, tak proto, že už nic na něm není vidět, protože je mimi na něj velké. Byla jsem poprvé na velkém UTZ a spokojená, když jsem se dozvěděla, že vše je O.K.
Tak chci tímto poděkovat všem, kdo napsaly, že je to normální a souhlasím s tím, že to čím Dr. vyšetřuje závisí na vybavenosti a finančních možnostech.
Děkuju a hodně zdraví vám i mimískům ![]()
Ahoj holčindy a pupíci,
tak si také přihřeju svojí polívčičku. Když jsem chodila ke svému prvnímu gynekologovi, tak jsem se před každým vyšetřením klepala jak osika a předem jsem se hrozila tehotenských vyšetření, které by byli častější než ta normální. Ten gynekolog byl totiž ras, teď už to vím. Naštěstí ho vyhodili, druhý už byl lepší, akorát mě pořád někam zval na kafe. Když odešel přešla jsem k třetímu a doufám, že na dlouhou dobu k poslednímu gynekologovi. Ten má totiž zlaté ručičky a je ohromně něžný, opravdu, nesmějte se. Vyšetření u něj téměř necítím a je to nesmírný pohodář. Teď začínám 12 tt a na vnitřním UTZ jsem byla už 2× a příští pondělí jdu zase. Vždycky říká, že mě teď trošku pozlobí, ale vážně to nic není a nejsem žádný hrdina. Takže asi příjemnost či nepříjemnost záleží hodně na šikovnosti a ohleduplnosti daného doktora, atmosféře, kterou dokáže vytvořit a tím i na Vaší pohodě se kterou tam jdete. Musím přiznat, že mu opravdu důvěřuji a ráda bych ho měla i u porodu.
PS: zatím co UTZ to miminko a teď jdu na 3UTZ, ale doufám, že se nám počet miminek ustálí na 2.
Mějte se krásně a hlaďte pupíčky.
M + M + M / 11+3
Ahoj,
mě doktor vyšetřoval vnitřně celé těhotenství. V 39tt se mi dokonce stalo, že jsem po vyšetření krvácela (nebylo to silné krvácení a byla to „hnědá“ krev). Ale asi jsem prostě citlivější, přitom samotné vyšetřování mě nebolelo,
Šplechťule
Taky se připojuji se svým názorem. Nevím čemu tady říkáte vnitřní vyšetření, ale předpokládám, že tím nemyslíte pokaždé, železa a mikroskop atd. Mě paní doktorka dělá při každé druhé poradně prohlídku pouze prsty a přitom pomačkává zezhora bříško, jestli je děložní hrdlo uzvřené a nehrozí tak, že by se nám miminko vrhlo na svět dřív než je potřeba. Taky mi vždy řekne v jaké poloze se tam mimčo zrovinka nachází. Na začátku těhotenství a ve 28. týdnu mi ještě udělala také cytologii, jestli je tam všechno OK a v 34. týdnu mi bude odebírat vzorky z pochvy, jestli tam nejsou nějaké kvasinky, které by se pak mimískovi mohli dostat do pusinky až tudy poleze.
Jinak ultrazvuky asi opravdu stačí 3 za normální těhotenství. Já měla první v 11. týdnu a to by přes břicho nebylo nic vidět, tak mi dělal pan doktor vnitřní, ale vůbec to nebolí. Pak jsem byla ve 23. a teď půjdu v 32. tt. Tyhle už jsou přes břicho, mimčo je už hezky vidět.
Snad jsem vám tím také něco ujasnila.
Hanča 28tt+2
Mile tehulky,
se zajmem procitam zdejsi diskuzi a jsem velmi mile prekvapen, jak vzrusta informovanost maminek. A protoze si myslim, ze byste o svem tehotenstvi mely vedet maximum, tak i ja jako lekar, prispeju svou troskou do mlyna, i kdyz vse podstatne uz tu zaznelo, a tak ja se to pokusim spise jen shrnout.
Zminuji se tu a soucasne zamenuji dva zcela odlisne typy vysetreni.
1. Manualni palpacni vysetreni.
a. zevni (abdominalni), pri kterem ruka lekare vysetruje delohu a v ni ulozeny plod pres brisko a podava informaci o tom, jak se deloha zvetsuje a neprimo tak ukazuje jak v ni mimino roste a zda je jeho rust dostatecny, zda neni deloha pri vysetreni nadmerne drazdiva, a take jak je plod v deloze ulozeny, kde ma hlavicku a kde zadicka, jak moc je hlavicka vstoupla do panve.
b. vnitrni (vaginalni), pomoci ktereho lekar ziska informaci, jak moc jsou jiz porodni cesty, predevsim hrdlo delozni (cervix), pripravene na porod, tzn. pred 36 t.t. zda nehrozi riziko predcasneho porodu, po 36 t.t. jak hrdlo uzrava a kdy lze asi ocekavat porod. Vysledek vysetreni se vyjadruje ciselne jako tzv. cervix skore (CS), jehoz hodnota se pohybuje od 0 do 10, kdy 0 je nalez zcela nepripraveny a 10 naopak nalez pripraveny k porodu, coz ale neznamena, ze rodite. Pro ruzna obdobi tehotenstvi existuji tzv. kriticke hodnoty CS, jejichz prekroceni muze (ale nemusi) byt prvni signalem hroziciho predcasneho porodu. Soucasne, se da pri otevrenem hrdle deloznim zjistit, jakou casti je miminko „natoceno“ ven, popr. pomoci takoveho kukatka (amnioskop) posoudit zabarveni plodove vody a informovat se tak o stavu miminka.
O tom kdy vaginalne vysetrovat a kdy ne, nejsou lekari zajedno. Na zapad od nasich hranic (napr. ve Velke Britanii) to nepatri mezi standardni vysetreni, u nas u vetsiny lekaru ano. Rozhodne by ale tehotna mela byt vaginalne vysetrena, pokud se u ni objevi vytok, krvaceni, bolesti briska ci jiny diskomfort.
2. Ultrazvukove vysetreni.
a. vnitrni (vaginalni) sonda - jeji signal nepronika tak hluboko jako u sondy abominalni, zobrazi se jen oblast ulozena v blizkosti sondy, zato jsou vice videt jednotlive detaily. Techto dvou vlastnosti se vyuziva na pocatku gravidity, kdy je deloha ulozena jeste hluboko v panvi a zevni (brisni) sonda by na ni svym signalem jeste „nedosahla“ a soucasne je plod tak maly, ze by nebyl zretelne videt. Dale se da vaginalni sondy ve vyssich mesicich tehotenstvi vyuzit k posouzeni delky a uzavrenosti hrdla delozniho, napr. v pripade podezreni na hrozici predcasny porod.
b. zevni (abdominalni, brisni) sonda - pouziva se ve vyssich mesicich gravidity, kdy uz miminko zvetsilo delohu natolik, ze vyrusta z panve a je tak pristupnejsi signalu sondy. Ma sice mensi rozlisovaci schopnosti nez sonda vaginalni, na druhou stranu poskytuje vetsi obraz a miminko se tak v patem mesici „vejde“ na obrazovku cele" a da se tak snaze zmerit.
Jeste poznamka k poctu UZV vysetreni. Mely by byt za tehotenstvi minimalne 2, v 18-20 t.t. (podrobne se vysetruje mimino na vrozene vyvojove vady) a 30-32 t.t. (kdy se mimino meri, jak roste, posuzuje se mnozstvi plodove vody, atd.) Tato 2 vysetreni jsou plne hrazena pojistovnou a kazda tehotna na ne ma narok. S vyhodou je pokud existuje jeste jedno vysetreni z pocatku tehotenstvi, ktera predevsim napomaha k urceni stari tehotenstvi (termin porodu podle UZV). Protoze ultrazvukove vysetreni je absolutne bezpecne a soucasne nebolestive, rada lekaru jej provadi (myslim tim zevni UZV) mnohem casteji nez jen 2× za tehotenstvi.
S pozdravem a pranim krasnych Vanoc, klidneho a spokojeneho tehotenstvi, Dr. Verner
Tak nám to pan doktor hezky rozepsal a vysvětlil, všechny už v tom máme jasno, ne?
A co takhle nějaké jiné téma?
Holky, nevíte některá, zda, když je miminko otočeno před porodem nožičkami dolů, se rodí normálně vaginálně, nebo je „bezpečnější“ císařský řez?
Díky Alexandra
Ahoj holky.. Jsem 37 tt.. Kdyz jsem. Chodila do poradny ke sve gynekolozce nikdy mne jeji vys. Nebolelo… Ani nevim jestli mne nekdy bolelo pri predch. Tehotenstvich. Ted chodim uz do porodnice a tam je to teda hidne neprijemny. Vysetruji mne 2 prsty a nekdy trosku aj „pipnu“ kdyz vysetruje krcek. Mate to., nebo mely jste nektera taky tak?
@Anonymní píše:
Ahoj holky.. Jsem 37 tt.. Kdyz jsem. Chodila do poradny ke sve gynekolozce nikdy mne jeji vys. Nebolelo… Ani nevim jestli mne nekdy bolelo pri predch. Tehotenstvich. Ted chodim uz do porodnice a tam je to teda hidne neprijemny. Vysetruji mne 2 prsty a nekdy trosku aj „pipnu“ kdyz vysetruje krcek. Mate to., nebo mely jste nektera taky tak?
Jo, já to měla hodně podobné, u své gynekoložky naprosto v pohodě, ona je taková milá, citlivá, odvede řeč jinam a mezitím udělá vyšetření a já o tom skoro nevím. Zato v porodnici jsem si vždy po vyšetření připadala skoro jako po porodu.
@Anonymní píše:
Ahoj, me tedy od 35tt mozna driv bolelo kazde vysetreni. A to doktor byl opravdu opatrny.
Nekdy jsem i zaspinila. Muze to byt tim, ze dole uz ke vsechno vice prokrvene.
Kľudne vnútorné vyšetrenie v poradni v tomto tt odmietnite. Stav čípku sa môže zmeniť z hodiny na hodinu, keď sa spustí porod, takže je úplne zbytočné.
@lisma No, ze své zkušenosti musím říct, že úplně zbytečné vždy není… nebýt jeho, tak mám první dítko narozené doma.
Já to měla taky tak, u mojí Dr mě to nikdy nebolelo a v porodnici pokaždé
Jedine pozitivum bylo, že mě vyšetřoval mladý doktor mého věku a fakt fešák, tak jsem mu to i odpustila
![]()
Me teda v porodnici nikdo vnitrne nevysetroval, chodila jsem na monitory a jednou Dr. udelal UTZ kvuli velikosti, tot vse.
Ahojky těhulky, jsem v 27tt a vnitřní vyšetření i vnitřní utz mi dělali nesčetněkrát. Nejedná se o nějaké rizikové těhotenství, je to prostě podle mé doktorky standard. No tedy vnitřní utz se prý má dělat jen na začátku těhotenství - pak už prý není vhodný a dělá se utz přes bříško. No a klasické vyšetření na „koze“ … vždy když jdu na poradnu - což vychází přibližně jednu za měsíc mě moje paní doktorka vyšetřuje, tak jak mě vyšetřovali i když jsem nebyla těhotná (pomocí takových těch želez - zrcátek…) tak toto vyšetření je mi krajně nepříjemné - p. dr. bere vzorky na kultivaci atd. a někdy i trošku bolí. No ale co se dá dělat… jsem ráda, že je s miminkem vše ok a že mám alespoň trošku jistotu. Jinak si moje p. dr. pořídila utz, takže kdykoliv tam přijdu, tak se koukne na mimi, jak se má… jooooo, je to krasny vidět jak si tam pěkně hovi /konečně hlavičkou dolů/. Tak pa holky, ja jsem se proste rozhodla sve lekarce důvěřoat, i když někdy dost přemýšlím a vyptávám se proč tohle a proč támhleto … dobrovolně se jí nechce o všem povídat
tak pa bříškandy