Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
Nedavno jsem se tady ptala kdy se vam vasi mrnousove zacaly pretacet na brisko… no u nas to pokracuje nasledovne.. Byly jsem u dr na 6. mesicni prohlidce, a dr usoudila ze ze to neni v poradku ze se Kuba nepretaci a poslala nas na rehabilitaci.. Dneska jsme tam byly na vysetrni a dr mi rikala Kubik ma chodit na cviceni Vojtovou metodou.. ( protoze na brisku spravne nepase konicky - malo zveda hrudnicek a malo se zapira ruckama) to ze se nepretaci zepry nevadi.. tak mi to vysvetlila… Tak a tim mam na vas otazku.. co to je cviceni vojtovou metodou?? Miminka u toho hodne placou ze? a pomaha to hodne?? Dekuju predem za odpovedi..
Pa Maty + Kubik 6 m
Ahoj Maty!
Vojtovo cvičení je rexlefní, drží se určité body, miminka u toho skutečně pláčou, ale je velice účiiné. Možná stačí, když bude cvičit jen krátce a na další kontrole už bude v normálu nebo dokonce v předstihu.
Alice
Vojtove metode moc nerozumim, pripada mi to moooc slozite a kdyz jsem s ni prisla do styku, ani jsem se nepokousela do toho proniknout. Dobra kamaradka meho brachy se tim zabyva a tak v ramci navstevy, kdyz byl Tomas 3.5 mesicu, se na nej mrkla. Tomas mel tendenci se stacet do prava, jakoby do pulmesicku, ale jenom trosku. Delala s nim spoustu veci, ktere se pouzivaji pro diagnostiku a nakonec nam dala jedno cviceni, ktere jsme pak delali doma. Tomaska jsem chytla za rucicky a ty mu pritahla k nozickam a ty chytla taky. To ho nutilo zaujmout urcitou pozici, ktera procvicovala urcite svaly… Tomik u toho vubec nebrecel, libilo se mu to. Ta znama mi take vysvetlila, ze tato metoda, ac velice ucinna v diagnostice a rehabilitaci, neni bezne rozsirena mezi detskymi doktory prave proto, ze je dost slozita a vetsina detskych doktoru ji proste dostatecne nezna.
Niceho se neboj, metoda je to ucinna a urcite brzo uvidis velke pokroky.
Cviceni zdar,
Katka a Tomasek (dnes uz skoro 2 roky)
ahoj maty,
my jsme taky cvičily, ale nemůžu říci, že bych viděla nějaké velké pokroky. dělaly jsme cvik právě na přetáčení na bok. měla jsem stačovat bod pod pátým žebrem a miminko se samo otočí. takže se malá přetáčela už od třetího měsíce, jenže teď je jí pět a už měsíc to sama neudělá. četla jsem, že vojtova metoda je dobrá hlavně pro opravdu hodně postižené děti.
cvičení zdar
simi
Ahoj Maty,
mám 5. ti měsíční holčičku a Vojtu cvičíme od 2. měsíců. Dávala mi hlavičku jen na jednu stranu a nepásla koníky. Hned po týdnu začla pást přímo ukázkově, teď cvičíme proto, že pořád upřednostňuje víc levou stranu. Řekla bych. že bude levák (má být po kom). Je to opravdu účinné, ale podle mě je to taky spíš pro děti s postiženími, těm to moc pomáhá.
Malá mi u toho taky dost pláče, ale jak kdy, někdy se řehtá.
Cvičení zdar
Irina
Ahoj,
já mám s Vojtovou metodou bohaté zkušenosti, a bohužel ne zcela dobré. Cvičení je určeno pro opravdu nemocné děti, ale ordinovat ji zdravým jako prevenci … no, to je velmi diskutabilní věc. Názor neurologa, který pečlivě sledoval našeho nedonošeného kluka, je že Vojtovu metodu nelze předpisovat preventivně - je to jako dávat preventivně např. antibiotika (u těch pochopitelně každý chápe, že jde o nesmysl).
Náš kluk byl nedonošený (34+2), těžká žloutenka, netočil se na bok, nepásl koníčky ani ve čtyřech měsících. Doktory nezajímalo, že se mu musí týdny odčítat. Cvičili jsme Vojtovu metodu s jediným výsledkem, že kdykoli mne viděl, řval jak pominutý. Změnili jsme lékaře, ten kluka důsledně neurologicky vyšetřil, a protože byl zdravý jak ryba, nařídil nám necvičit. Kluk se po:,–(il v roce, chodit začal v roce a půl. No a co? Teď mu je 20 měsíců, lítá jak blázen a i na delší procházky chodí pěšky bez kočáru (ten nechce ani vidět)!
A ještě dodatek - není neurolog jako neurolog. Dejte si velký pozor ke komu chodíte a komu budete věřit. Nám první lékař jen tak od pohledu řekl, že kluk má spastický hemisyndrom a nikdy chodit nebude. Ale to už je trochu jiná kapitola.
Ahoj a nic neuspěchávejte, nemá-li prcek vrozenou vadu, příroda si poradí i bez Vojty!
Evča
Ahoj Maty,
neda mi to a musim reagovat. Take cvicime Vojtovu metodu a mam s ni dobre zkusenosti a rozhodne nejsme tezce postizeni nebo nemocni!
Holky se narodily 37+3 a kdyz jsem v poradne rekla pani doktorce, ze se mi Betka nejak nezda jak porad toci hlavicku jen na pravou stranu tak nas poslala na neurologii. Tam po peclivem vysetreni obou holek jsme byly poslany k fyzioterapeutce a od te doby cvicime. Nejdrive jsme mackaly bod pod bradavkou- rika se tomu hrudni zona, pak na boku a ted mame cvik na brisku. Cvicime 4× denne, no nekdy 3×, kdyz to nestihneme, s obema holkama, pricemz Babetka mela tu fixaci prave strany vetsi, takze u ni byly ty zmeny k lepsimu pozdeji nez u Anezky, ta po par cvicenich zacala otacet hlavicku na levo ve spanku a pak uz to jelo
Ted je holkam 6 a pul mesicu a krouti hlavickou na vsechny strany, krasne pasou, pretacej se na brisko i na zadicka obema smery. Na kontrolu cviceni chodime kazdy tyden a k neurolozce cca za 2 mesice, pokazde jsou holky chvalene jake delaji pokroky a jak se krasne vyvijeji.
To co ty doktorky videj my necvicenym okem ani nepostrehneme a pak to do budoucna muze nadelat velkou neplechu, kdyz se s tim neco nedela. I kdyz zacatky nebyly lehke a taky u toho brecely a nekdy se mi fakt cvicit nechce, jsem moc rada, ze cvicime, protoze holky budou mit zafixovane spravne drzeni tela a v budoucnu je nebudou bolet zada atp. Proste ja na tom vidim sama pozitiva. Nekdy si u toho jeste holky kriknout, ale plac to rozhodne neni, jen se rozcilujou kdyz je clovek drzi v poloze ve ktere byt nechteji, protoze maji zafixovano neco jineho. Ale ze by se z nich kvuli tomu staly nejaky ufnukanci nebo kriklouni, to teda rozhodne ne. Jsou to naprosto vesela miminka a pokazde kdyz jdeme na cviceni, tak se ta rehabku chechtaji od ucha k uchu, trochu si kriknou a pak se zase rehtaji, je z nich nadsena, jak jsou vysmate
Mozna mame enorme vesele a stastne deti, ale je to tak. A ze by kricely jen me vidi, tak to se mi opravdu nestalo, nedovedu si predstavit jak bych toho mohla docilit. To bych snad nemohla delat s tema detma nic jinyho nez jen cvicit, aby si zapamatovaly jen to horsi
Vzdyt i to cviceni se da prokladat ruznym blbnutim a nuchnanim, ty prckove jsou u toho nahaty, no to se clovek neudrzi a musi se s nima pomazlit a kazde cviceni zakoncujeme na brisku (drbu je u toho na lopatkacha na zadecku) a ony si hraji s hrackama a ocucavaji kde co nebo si cteme a pak je obliknu a jdeme bastit
Proste je to pohodicka.
Simi: Nevim teda jak dlouho jste cvicily a jak casto, ale asi to chtelo pokracovat dal a nevzdat to tak brzy. Asi to jeste nemela tak zafixovane. No jak myslis, radeji se o tom porad, jestli ti na tom zalezi.
Jeste podotykam, ze holkam take odecitaji ty 3 tydny o ktere se narodily driv. Jednou se mi rehabka podrekla, ze by se srovnaly i bez cviceni, ale ze by to trvalo dlouho. No pro me je teda dulezitejsi, ze jsou srovnane hned od zacatku, nejde mi o nejake rekordy jako aby chodily v pul roce, ale jde mi o to, zby vse co budou delat, uz delaly spravne a s rovnou pateri a mely vsechny svaliky spravne vyvinuty.
Je taky dulezity jak k tomu cviceni pristupujes ty sama, jestli k tomu mas odpor nebo mimi litujes, tak to to je hodne velka chyba a pak je jasne, ze u toho vyvadi a tim padem se zvetsuje tvoje neduvera ke cviceni atd. Ty mimca to strasne rychle vyciti takze musis byt v pohode a brat to jako hru co jim moc pomuze.
No kdybys to chtela probrat s maminama co cvicej a treba maj i opravdu nemocny prcky, tak na www.rodina.cz je diskuze Psychomotoricky vyvoj, tak tam jukni. Zrovna nedavno jsme tam neco podobneho probiraly.
Omlouvam se, ze jsem se tak rozepsala, ale proste jsem si nemohla pomoct.
Preji hezky vecer a vydrz pri cviceni, stoji to za to.
Monca a moncicaci
Necetla jsem predchozi komentare a nechci tu sirit nejake drby, ale nekde jsem docetla, ze Vojtovka je v UK zakazana. Bohuzel uz nevim zdroj - mam pocit, ze na diskuzi na www.rodina.cz, takze to je mozna „jedna pani povidala…“. Rada bych, kdyby to nejaka mamina zijici v UK upresnila.
Ahoj,
musim souhlasit s Evou. Vojtova metoda není pro všechny děti, některé ji netolerují a opravdu hodně křičí. My jsme cvičili 5 měsíců, zpočátku dokud byl náš chlapeček miminko tak byly vidět krásné pokroky, ale postupně když dostával rozum, tak se naučil cvičení bojkotovat. Ani rehabilitační sestra ho nezvládla, doma jsme cvičili vždycky dva a postupně mi to připadalo jako znásilňování vlastního dítěte. Nakonec jsem malého nemohla ani přebalit aby neřval jako tur, protože tušil cvičení.
V podstatě na vlastní žádost jsme začali cvičit podle Bobatha. Nevím jestli je to metoda tak účinná jako Vojta, ale každopádně je lidská…
Teď v 9,5m ještě nesedíme ani nelezeme, ale já věřím, že přírodá ví co dělá. Samozřejmě cvičíme, ale nenásilně, abychom to ještě nezhoršili.
Přeji všem miminkům, aby nemusely cvičit vůbec.
Pavla
Ahoj všichni, nevím, jestli je někde Vojtova metoda zakázaná, ale každopádně mi to připadá jako zpráva „jedna paní povídala“. Pan doktor Vojta je velice chytrý pán, který tuto metodu zkoušel a vylepšoval desítky let. Potentátům za bývalého režimu se ale nehodil do krámu a tak emigroval do Rakouska, kde funguje Vojtovo centrum, a jezdí se tam školit rehabky od nás. Samozdřejmě, že metoda je určena hlavně pro postižené děti, i kvůli nim a díky nim vlastně vznikla. Pokud ale zdravé dítě projevuje známky asymetrie, predilekční držení hlavičky, nechce pást koníčky, nechce lézt apod., je dobré jej trošku nastimulovat. Ty maminky, které chodí na rehabku cvičit, tak ví, o co se jedná. Metoda funguje na tom principu, že každý z nás má od narození v mozku uloženy dva pohybové stereotypy. Plazení a otáčení. Mačkáním reflexních bodů se tyto stereotypy spustí a pokud dítě některé pohyby provádí špatně, nebo vůbec, tak reflexně nastupuje ta správná svalová souhra. To je myslím velký přínos právě pro zdravé děti, že stačí cvičit třeba jen měsíc a pokrok je velký. Jiná věc je, pokud je dítě nějakým způsobem postiženo. Zde léčba trvá roky a zlepšování je dlouhodobé a ne hned viditelné. Tato metoda se aplikuje velmi úspěšně i na dospělých. Ne v takové formě jako u miminek, ale podobně. Mám kamaráda na vozíčku, ten touto metodou cvičí. Pokud ale dítě nemá vůbec žádné problémy, cvičit samozřejmě nemusí. Já se synem cvičím od druhého měsíce, nyní už sporadicky, jen stimulujem, pohybově se krásně zlepšil. Už jsem to psala v jiné diskuzi, má výraznou asymetrii těla a pravá ručka byla znatelně slabší, vůbec ji nepoužíval, na bříšku se o ni neopíral, neudržel v ní hračku. Teď v osmi měsících není poznat rozdíl. Kleká si, otáčí se na obě strany, válí sudy. U cvičení brečel, ne, řval jak tur, ale vydržela jsem to. Líp, když teď trochu řve, než aby měl celý život chromou ruku. Teď už cvičíme bez křiku, jen občas dává najevo nespokojenost s polohou ve které je nucen být. Jediné, co je na této metodě špatné je to, že se musí provádět opravdu správně, tak jak to rehabka ukáže. Pokud se to správně necvičí, může to i ublížit. Když jsem měla pochybnosti o tom, jestli to dělám dobře, zašla jsem na rehabku, nechat si to znovu ukázat. Uf, to jsem se rozepsala. Mějte se a cvičení zdar Markéta
Uf, marketo, diky moc, ze jsi to napsala, uz jsem myslela, ze jsem jedina komu tato metoda pripada dobra. Ono je to v ceske povaze, ze kdyz nekdo neco vymysli co vybocuje tak se to honem rychle pohani, co kdyby nahodou… Ja jsem moc rada, ze tato metoda je a ze to pan Vojta dokazal pro:,–(it jinde, kdyz u nas mu psenka nekvetla. A to holkam nic moc neni, Anezka mela predilekci a Betka jeste lehkou asymetrii a uz je to temer srovnane, laik by nepoznal vubec nic.
Monca a princezny 6m
Ahoj,
ja cvicim se svoji holcickou od 2 mesicu, ted ji je 6. A Vojtova metoda na ni uzasne zabrala, mela asymetrii, oslabene svalstvo - 2 mesice lezela v nemocnici, takze se nemohla hybat, tak jsme to vsechno museli dohnat a ted je naprosto v poradku. Na kontrole nam rekli, ze je dokonce na pred. V 6m. - leze, otaci se na obe strany, i kdyz jednu ma rada vice, ale kdyz skutecne neco chce, tak se otoci ina druhou, takze si myslim, ze je uplne v pohode.
Pri cviceni ze zacatku taky rvala, ale pak se uklidnila a uz jen obcas zaplakala a to jen kdyz nechtela byt v te dane poloze.
Rozhodne souhlasim, ze se musi Vojtova metoda cvicit spravne, takze pokud se vam neco nezda, tak se hnedka ptat. Ja chodim na rehabilitace do Holesovic a jsou tam moc dobri. Pani fyzioterapeutka se na me kouka, jak cvicim s Niki a opravuje, radi. Taky jakmile neco nevim, tak se patm. Dulezite je vedet, co presne ma dite udelat. Jaky bod se stimuluje a co se ma tim aktivovat. Taky je dulezite cvicit s nahym miminkem, takze nejakou nepromokavou podlozku.
Ja jsem vyuzila jidelni stul, takze jsme hold museli jist jinde, ale kdyz jsme cvicili 4× denne, tak je potreba mit kvalitni podminky, abych se mohla soustredit jen na mimi.
Tak jsem taky nejak rozepsala, ale vadi, my kdyz nekdo krituzuje neco, co je dobre, co pomaha. Musi se proste vydrzet krik miminka, vzdyt to delate pro nej. A nehlede na to, ze kdyz jsme docvicily, tak se Niki hnedka na me smala a rozhodne, me nema spojenou jako neco oskliveho.
Jeste me napadlo, pokud to jen trochu zkuste zapojit i tatku, at se cviky taky nauci, ponecadz vam muze byt zle ci se neco prihodi a kdo pak bude cvicit s prckem a kazdy vynechany den je pak znat.
tak preji cviceni bez breku a hezky svatky,
monca
já jsem to nemyslela, že je ta metoda úplně špatná. jenom si myslím, že by se neměla používat tolik. dnes posílá dětský lékař okamžitě na rehabilitaci, když dítě přesně v určitý měsíc něco nedělá. jak už bylo mockrát napsáno, každé dítě je jiné a brát tohle cvičení jako prevenci mi nepřijde správné.
simi
Ahoj holky,
Tak dneska jsme byly poprve na cviceni… Sestricka byla naprosto skvela. Prvne s Kubikem seznamila a pak pomalicku polehocku zacala cvicit.. Kuba u toho dost plakal ale takovej dost vzteklej rev.. Az ke konci uz to byl takovej ten ublizenej plac ( jak proc se mnou jeste cvicite kdyz tak dlouho placu.. nechapal ze mu to nefunguje jako doma ) Mame delat jeden cvik 3× denne na nastartovani.. aby se poradne opiral o rucicky.. No Cvicila jsem snim vecer doma a zase plakal..( a jak znam toho naseho vzteklouna tak bude plakat asi pokazde) Ale jak ho zvednu tak je hned ticho a mazli se a tuli.. je to nase zlaticko doufam ze nebudem muset cvicit moc dlouho a ten nas drobek pochopi ze se musi poradne opirat… Jen si jeste nejsem jista jesly vsechno delam spravne.. Tak me bude tatinek asistovat a kontrolovat…
Pa Maty + Kuba 6 m a kousek..
Prosim vas, a proc musi byt to miminko na cviceni uplne nahe? My pry musime cvicit kvuli tomu ze maly (3m) dava hlavicku radeji porad jen na jednu stranu, tam mu mam tlacit na nejaky bod na hrudniku a on ma kopat nozickama a otevirat pesti. No moc nechapu, jak mu to ma pomoct v tom na kterou stranu dava hlavicku, ale budiz. Ale proc u toho nemuze mit na sobe plinku? Nechapu
Diky vsem co tomu narozdil ode me rozumi za nejake osvetlujici info ![]()