Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den maminy, budu moc ráda když mi napíšete své zkušenosti.
V 8 měsících jsem byla se synem na neurologii, protože vůbec nechtěl být na bříšku a proto se do této polohy ani sám neotáčel (i když to uměl). Tím pádem se ani nikam nepohyboval. Paní dr. během 10 minut (celkového času v ordinaci) zhodnotila syna zdravého a línějšího. Přitom vpodstatě celou dobu plakal, takže vůbec nespolupracoval. Doporučila rehabilitace Vojtou. Začali jsme poctivě cvičit a během 14 dnů se naučil přetáčet na záda, otáčet dokola na bříšku a odstrkovat se rukama dozadu. I přes další poctivé 2měsíční cvičení ale další pokrok už neudělal.
Nyní mu bude brzy 11 měsíců a neplazí se, neleze… Na rehabilitacích to sestra nějak neřešila, že to přijde.
Nedalo mi to a zašla jsem na soukromou fyzioterapeutickou kliniku. Pan doktor se nám věnoval více než hodinu a řekl mi, že syn je skutečně vpořádku, jen má hypotonické hl. bříško a proto mu lezení nejde. Že všechny pohyby jsou pro něj těžší. Syna i posadil a divil se, jak kvalitně sedí (rovná záda) a doporučil, že jej klidně můžu dávat sedět, že naopak vyšší pozice pro něj jsou stimulem pro posílení svalů. Doporučil cvičit dle Bobatha, Vojtovka jej prý dál neposune. A teď babo raď – zatím cvičím oboje. Druhá věc je, že toto fyzio. zařízení nemá smlouvu s většinou zdravotních pojišťoven, tudíž každou návštěvu musím platit sama. Ale já už jsem na tom tak, že bych investovala jakoukoli částku, jen kdyby nám někdo skutečně pomohl.
Máte některá podobnou zkušenost, že Vojta nepomáhal? Budu ráda za jakékoli ohlasy, protože mě to velmi trápí
, když vidím kolem stejně staré děti, co už umí. Také starší dcera v jeho věku již sama dokonce chodila.
Promiň, nebude to k věci, ale mám podobné trápení. Moje holčička od 3.týdnů nosí třmeny kvůli špatným kyčlím. Díky tomu, ale ten motorický vývoj nejde tak jak má. Teď je jí 13.týdnů a ani nepase koně
Na bříšku prostě nezvedne hlavičku, vůbec neví, co má dělat. Máme povoleno na hodinu denně třmeny sundat, tak trénujeme. Zítra jsme objednaný na rehabilitaci, tak jsem zvědavá, co nám tam řeknou
Vím, neporadila jsem, ale ať víš, že v tom nejsi sama ![]()
Evaa1974 Bohužel, s tím se musí u třmínků počítat, že je dítě omezené v pohybu. Naše malá je nosila do 5 měsíců, potom jí je na 2 měsíce sundali, takže se naučila přetáčet, potom jsme byli s kyčlí na operaci a měla 3 měsíce sádru, kterou jí v 10 měsících sundali a dostala zase třmeny, v těch se naučila sedět, plazit se. Po sundání třmenů ve 13 měsísích začala lézt, teď už obchází nábytek a snad začne i brzo chodit. Nikdy jsme na žádné RHB nechodili, všechno dohnala sama. Ale pokud budete mít jen třmínky, tak se malá určitě naučí všechno dřív, než naše ![]()
My cvičíme jak Bobatha, tak Vojtu. Podle mě je normální, že jak se dítě vyvíjí, tak cvik, který zabral na něco, už nebude zabírat na něco jiného, je potřeba upravovat cvičení podle momentálního stavu.
Bohužel fyzioterapeuti jsou dobří i méně dobří, tak se neboj hledat takového, který vám bude oběma vyhovovat ![]()
Katuskka - Už s tím nějaké zkušenosti mám, syn je mél také, už je to ale 11 let. Nosil je 3 měsíce, ale naštěstí se vše srovnalo díky těm třmínkům. Malé ve 3.týdnech zjistili II. a na jedné II. c na druhé kyčli. Obvodní ortoped vyhrožoval trakcí a poslal nás na Bulovku, ať se tam na to podívají a tam nám dali ty třmeny. Po měsíci II. a a II. b,po dalším měsíci II. a a II. a, takže se to lepší a máme slíbeno, že pokud to takhle půjde dál, tak nám je příště sundají. Na kontrolu jdeme 6.6. Na RHB nás poslala pediatrička, já bych tam nejraději nešla, protože když musí být celý den zakšírovaná, tak stejně nevím, co nám poradí ![]()
Díky moc za reakci. Ono i ta Vojtovka se s ním cvičí blbě - ne že bych ho do té polohy nedostala, to zas ne. Ale vždycky, když si na tu polohu zvykne (cca 14 dní) tak často jsou ty reakce nulové. Prostě je v té poloze, řve ja pavián, popř. dělá úplně jiné pohyby než má. Polohy na boku mu nevadí vůbec a zase skoro necvičí.
Neuroložku máme jen jednu a ta žádnou hypotonii nepoznala. Máme teď někdy jít na kontrolu. Doktor kterého jsem naposledy naštívila je fyzioterapeut a sama jsem byla v šoku, kolik toho najednou syn, jen s lehkou pomocí zvládl. Tak se mu teď podobně snažím věnovat doma - učí se dostat ze sedu na čtyři, pérovat apod. Tím se prý svaly posílí a on se to sám naučí. Snad to tak bude.
@margaritha
ono kazdy doktor ma svuj uhel pohledu. naseho maleho doktorka vzdycky pochvalila, kdyz sjem rikala, ze spi s toci se vic na jednu stranu, tak mi rekla, ze mam motivovat hrackama na druhou stranu a jinak nic. ja jsem byla rada, ze teda je v pohode.
no ted jsme v zahranici, doktor na prvni preventivce rekl, ze maly je hypotonicky, ma slabe nozky a zada, plus jednu stranu tela silnejsi nez druhou a uz jsme byli na fyzioterapii. Maly krasne sedi, i kdyz se sam neposadi, tak mi hned rekli, ze ho mam posazovat co nejcasteji a bez opory, pro zpevneni zad. jinak cvici na balone.
Takze pokud se ti nazor jednoho lekare nezda, tak v klidu k dalsimu. Nevim, jak jste na tom financne, ale ja to radeji zaplatim nez to neresit.
@margaritha
úplně ti rozumím
naše malá jako mimčo byla rychlá, naučila se přetáčet, rotovat a pak… pak přišla dlouhá doba nic nedělání, v 9,5 měsících se teda začala plazit, ale asymetricky, v 10 měsících jsme šli na neuro kvůli nelezení, všechno bylo v pořádku, je při takové té zkoušce, kdy je věší ručkama dolu, myslím střemhlavá reakce se tomu říká, tak si dávala před sebe jen jednu ručku, poslali nás na rehabilitaci s tím že máme cvičit Vojtovku, rehabilitační řekla, že Vojtovku cvičit zatím nemáme a cvičili (a pořád cvičíme) Bobatha, dávali jsme na kolínka, dělali trakař na overballu…poradila nám, že vždycky když jdeme cvičit, tak máme pustit nějakou písničku, ona si to spojila a tak po 14 dnech, když jsme tu písničku pustili, začla sama zkoušet pérovat, důležitý je být s dítětem co nejvíc na zemi, dávat nějak překážky u kterých si může kleknout, mi do kleku lákali i na křupku
v roce začla lízt a přestala se konečně plazit, pak si klekla v prostoru, z kleku sedla, kolem roku si i stoupla, pak tak za 14 dní začla obcházet, no a teď obchází, obchází, příští týden je jí 14 měsíců, ale myslim že se nepustí ještě hodně dlouho…teprv před týdnem se naučila slézat dolu, je velmi velmi opatrná ![]()
Takže moje rada je, buď s nim co nejvíc na zemi, dávejte na čtyři, na overball a buď trpělivá, srovnej si v hlavě, že doktoři říkaji, že je to zdravý dítě, stejně ho máš ráda takovej jakej je, kašli na kecy okolí a jeho velká chvíle už brzy přijde ![]()
@Ali-Ali
A tvůj syn je jak starý? A jak jste na tom motoricky?
Můj se právě taky sám neposadí, ale sedí dobře, je tak mnohem aktivnější než na břiše - natahuje se pro hračky, mění těžiště, atd. Dost mě štve, že se u nás málem maminky kamenují, když děti posazují. Přitom se nikdo nepodívá, jak ten sed vypadá.
Finančně - milióny kolem sebe rozhodně netrousíme, ale tohle si naštěstí dovolit můžu. I manžel mi řekl, ať neváhám a chodím tam, co nejčastěji, že to cvičení Vojty nikam nevede.
@margaritha
ma 9 mesicu. po zemi se plazi, ale taha se jenom rukama.
jo, mi taky bylo naznaceno, ze ma slabe zada, protoze jsem ho nedavala sedet. nechapali, proc by nemel sedet, kdyz ma u toho rovne zada… pritom v CR na cloveka pomalu zavolaji socialku, kdyz dite posadi ![]()
nas maly se zas ze sedu moc nenatahuje a teziste nemeni, spis sebou placne na to brisko a natahne se pro to na brise. prave s nim mame cvicit na balonu, aby se naucil pracovat s tezistem a posilil zada.
@Tarinka
Ale to jo, je to moje sluníčko. Ano za nic bych ho nevyměnila za jiné, i když lezoucí dítě
.
Náš se neplazí (ani dcera se nikdy neplazila), asi protože narozdíl od mnoha rodin nemáme plovoucí podlahy a po koberci to moc dobře nejde. Jen se na břiše odstrkuje rukama dozadu. To ho ale spíš naštve, protože evidentně chtěl dopředu za nějakou hračkou.
Vojtovku budu cvičit do naší návštěvy u původní rehabky (ona nás totiž pro vytíženost zve co 14 dní i tři týdny, to taky k pokrokům nepomůže) ale jen jeden cvik najednou.
Vám teda Bobath pomohl? Vojtu jste nikdy nezkoušeli?
@margaritha píše:
@Tarinka
Ale to jo, je to moje sluníčko. Ano za nic bych ho nevyměnila za jiné, i když lezoucí dítě.
Náš se neplazí (ani dcera se nikdy neplazila), asi protože narozdíl od mnoha rodin nemáme plovoucí podlahy a po koberci to moc dobře nejde. Jen se na břiše odstrkuje rukama dozadu. To ho ale spíš naštve, protože evidentně chtěl dopředu za nějakou hračkou.
Vojtovku budu cvičit do naší návštěvy u původní rehabky (ona nás totiž pro vytíženost zve co 14 dní i tři týdny, to taky k pokrokům nepomůže) ale jen jeden cvik najednou.
Vám teda Bobath pomohl? Vojtu jste nikdy nezkoušeli?
Nene, Vojtu jsme necvičili a snad už se nám to vyhne, já myslim že to plazení je stejně k prdu, lepší je motivovat na to lezení, až se dostane na čtyři, tak už to půjde jak po másle, jinak já na toho Bobátha nedám dopustit, malá mi u toho neřvala a cvičili jsme fakt skoro celý dny ![]()
@Mišuna
A v kolika jste začali lézt? Myslela jsem si, že jsem málo trpělivá. Po 2 měsících poctivého cvičení je synův pokrok NULA. Rehabilitační mě naposledy uklidňovala, že tam chodí děti i s větším motorickým opožděním, že to přijde. Vždycky dostaneme jeden nový cvik a toť vše. ![]()
@Tarinka
Tak to on sice u něčeho protestuje, ale to se myslím srovná. Je nerad v polohách, které nezná. I u těch poloh Vojty - ze začátku řval jako pavián a po dvou týdnech je to nuda - když má volné ruce, rozebírá mi podložku, na které cvičíme ![]()
Aho holky, rozhodla jsem se napsat, jak to dopadlo. Ve všech diskusích, které jsem předtím našla o tomto tématu chybělo, jak to s těmi dětmi nakonec dopadlo.
Takže je to k neuvěření, ale mému synovi změna fyzioterapeuta pomohla na 100%. Až jsem si nadávala, že jsem do toho nešla dřív. Pátý den po návštěvě se syn sám posadil a za 14 dní sám lezl. Fakt nekecám, čučela jsem jak puk
. Pořád tam chodíme tak co 14 dní, fyzioterapeut nám ukáže nový cvik, doma zkoušíme a syn to po několika dnech sám zvládá udělat. Teď se třeba po 5 dnech naučil sám postavit.
Pokud se vám tedy cokoli nezdá, nebojte se změnit fyzioterapii. Vojtova metdoda je dobrá, ale ne na všechno, jak si mnozí i odborníci myslí.
Hodně úspěchů Vám i Vašim dětem ![]()