Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Trojlístek píše:
Já třeba chápu, proč ho mezi sebe nechtějí. Řešila bych s vychovatelkou, ze takhle asi těžko něco bude fungovat.
No a pokud to nebude chtít slyšet a řešit, tak třídní, když ne třídní, tak ředitelka.
Osobně jsem se setkala s různými přístupy učitelek, obyčejne zmínka o ředitelce jako osobě více kompetentní stačila.
Bohužel to obyčejně nešlo úplně po dobrém (nevím proč), ale dobrého záměru se mi docílit povedlo vždy. Ono je to dost nepříjemné něco řešit, tak to zkouší silou. Za mě taky blbost.
Ale zakladatelka tam není. Mentora má dělat vychovatelka, nicméně to nefunguje pokud bude činit silou, což už je nyní evidentní.
Dávno neplatí, že každý musí vycházet s každým.
Měli by spolu umět spolupracovat, ale k tomu vede dlouhá cesta a určitě tak nelze činit přes zákazy a příkazy.
Pokud to vychovatelka nezvládá, tak většina škol má výchovného poradce. Navíc u toho kluka je ukotvená špatná minulost. To on se musí snažit, aby ho kolektiv respektoval.
@Mariane.B tvůj příspěvek mě docela dostal. Místo toho aby se společnost zastala zdravého jádra kolektivu, tak ho navrtává chybným článkem (agresor, minorita) dosadit si lze leccos.
Takže místo toho aby se snažil chybný článek a hledal cesty, tak zdravé jádro bude donekonečna nuceno respektovat nepřizpůsobivost.
Věřím tomu, že chlapec zakladatelky byl poučen dostatečně, otázka je, zda tak byl poučen i dotyčný kluk.
@Mariane.B píše:
Takže je v pořádku někoho vyčleňovat a nazývat kreténem?
Otazka je, co dělal on jim.
Proč by oni měli respektovat a čekat až ho přejde jeho chování?
Když jemu bylo dopravano užít si své agrese vrchovatě?
S dětmi je třeba pracovat, pokud se to takto kazí.
Navíc pokud je tam ta minulost. A navíc pokud o tom vychovatelka vi.
On opravdu může mít nějakou diagnózu, ale s tím je třeba pracovat.
Mluvit o tom, navíc když vidím, že mi jako vychovatelce přímo před nosem roste další problém. Řešení silou, příkazem a zákazem situaci nevyřeší, pouze zapouzdri.
Příspěvek upraven 21.03.23 v 17:58
@Mariane.B píše:
A chápe tvůj syn, že v určitém kolektivu, jako je třída, který není dobrovolný, si nemůže ty kamarádky tak úplně volit? Jestli ho tohle učíš, tak to není správně. Ano, jsou tam lidé, které třeba pozve někam i ve volném čase, ale pokud je někdo v určité skupině, tak jak v práci tak ve škole, je třeba se k těm lidem chovat s určitou mírou slušnosti a přizvat je ke společným aktivitám?
Pravo na volbu kamaradu ma skola i ve skolnim rade.
Syn vi, ze ho ma respektovat ve vyuce napr. pri spolecne praci, ale zaroven jsem mu kladla na srdce tehdy ve druhe tride, at si ho nevsima, at ho ignoruje. Tvoje poznamka, o tom, co syna ucim, neni vubec fer.
@Mariane.B píše:
A chápe tvůj syn, že v určitém kolektivu, jako je třída, který není dobrovolný, si nemůže ty kamarádky tak úplně volit? Jestli ho tohle učíš, tak to není správně. Ano, jsou tam lidé, které třeba pozve někam i ve volném čase, ale pokud je někdo v určité skupině, tak jak v práci tak ve škole, je třeba se k těm lidem chovat s určitou mírou slušnosti a přizvat je ke společným aktivitám?
s tím nesouhlasím, v práci přece taky nejdeš s protivnou kolegyní na oběd a řešíš s ní jen nezbytné pracovní úkony.
já bych to s učitelkou či ředitelkou řešila, volná zábava je volná zábava, kluka ať si začleňujou v rámci organizovaných aktivit
@Karamba2020 píše:
s tím nesouhlasím, v práci přece taky nejdeš s protivnou kolegyní na oběd a řešíš s ní jen nezbytné pracovní úkony.já bych to s učitelkou či ředitelkou řešila, volná zábava je volná zábava, kluka ať si začleňujou v rámci organizovaných aktivit
Přesně tak.
@Anonymní píše:
Tak jsou to deti, respektovala bych volbu kamaradu.
Ale ja sama souhlasim s tim, ze kluk by mel byt zaclenen, ale toto je nestastny zpusob.
Kluk doma breci, ze kluk je kret-en, co vsechno zkazi a ze se domluvili s klukama, ze zitra do klubu nepujdou a budou hrat fotbal na verejnem hristi pres cestu od skoly. Takze kluk bude stejne sam. Proste je to cele blbe.
A jak byste ho teda začlenila vy?
@Anonymní píše:
Tak jsou to deti, respektovala bych volbu kamaradu.
Ale ja sama souhlasim s tim, ze kluk by mel byt zaclenen, ale toto je nestastny zpusob.
Kluk doma breci, ze kluk je kret-en, co vsechno zkazi a ze se domluvili s klukama, ze zitra do klubu nepujdou a budou hrat fotbal na verejnem hristi pres cestu od skoly. Takze kluk bude stejne sam. Proste je to cele blbe.
A vám přijde v pořádku někoho nazvat kre. ténem? Co jste mu na to řekla?
Jestli dětem ubližoval a dál ubližuje, tak se jim nedivím, že ho nechtějí do kolektivu. Je potřeba hlavně řešit chlapcovo chování, jinak bude bez kamarádů.
@Mariane.B píše:
Přístup učitelky není dobrý a i když Vás chápu, tak vyčleňování toho kluka tím, že si s ním odmítají třeba hrát fotbal, je též špatně. Tohle nemá řešení, ty děti by prostě v té škole být neměly, není to přínosem ani pro jednu stranu.
No ale ony tam jsou. Takže co teď?
@topazio píše:
Jestli dětem ubližoval a dál ubližuje, tak se jim nedivím, že ho nechtějí do kolektivu. Je potřeba hlavně řešit chlapcovo chování, jinak bude bez kamarádů.
Neubližuje už dva roky.
@Karamba2020 píše:
s tím nesouhlasím, v práci přece taky nejdeš s protivnou kolegyní na oběd a řešíš s ní jen nezbytné pracovní úkony.já bych to s učitelkou či ředitelkou řešila, volná zábava je volná zábava, kluka ať si začleňujou v rámci organizovaných aktivit
Ale ten kluk není protivný, je postižený. Nevybral si to, že takový bude. Ani si sám nevybral, že ho začlení mezi zdravé děti.
@Karamba2020 píše:
Samozřejmě že jdu s kýmkoli na oběd, to je právě to nevhodné, co se učíme v té škole, že na to máme právo a zakladatelka obhajuje, právě tohle šikanózní obídkování a vybírání je ve firmách problém.
Zakladatelko, kamarád je někdo, koho si vybereš a trávíš ním čas mimo školu. Cokoli, co se děje ve škole, je třeba brát tak, že člověk musí vycházet vstříc všem, včetně toho méně přizpůsobivého.
Já chápu tvoje řešení, je to jednoduché, ale pravda je ta, že správné chování by mělo být vyhnout se konfliktu a snažit se druhého pozitivně zapojit. A ne vyhnout se druhému, což je vždy a jen šikana.
A jak jsem řekla, já nesouhlasím, že tohle dítě v té škole vůbec je, nepřekvapuje mě, jak to dopadlo a v podstatě to nemohlo dopadnout jinak.
Což ovšem neznamená, že nazývání kreténem a vyčleňování je správně. Není.
@Trojlístek píše:
@Mariane.B tvůj příspěvek mě docela dostal. Místo toho aby se společnost zastala zdravého jádra kolektivu, tak ho navrtává chybným článkem (agresor, minorita) dosadit si lze leccos.
Takže místo toho aby se snažil chybný článek a hledal cesty, tak zdravé jádro bude donekonečna nuceno respektovat nepřizpůsobivost.
Věřím tomu, že chlapec zakladatelky byl poučen dostatečně, otázka je, zda tak byl poučen i dotyčný kluk.
Mělo by se hlavně pracovat s agresivním chlapcem. Řešit jeho chování. Pokud nezmění chování, bude všude vyčleňován z kolektivu. Je to důležité pro jeho budoucnost.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.