Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucad77 píše:
A vám přijde v pořádku někoho nazvat kre. ténem? Co jste mu na to řekla?
Rekla jsem mu, ze ten chlapec nemuze za svou poruchu chovani a ze doma sproste nemluvime.
U starší dcery rozkládala vnitřně kolektiv děvčat jedna jediná holka. Aniž by se kohokoliv dotkla.
Tři roky ta holka psychicky na ostatní působila tak, že některé chodily k psychologovi další roky a to už tam ONA nebyla.
Nikdo už o ní nechce ani slyšet, pokud ji některa někde potká přechází na jiný chodník. Bavit se vůbec.
Já umím pochopit tyhle postoje.
@lucad77 píše:
No ale ony tam jsou. Takže co teď?
Prostě nabádat svoje děti, ať se chovají slušně, což rozhodně nezahrnuje nazývání kreténem a odmítnutí při fotbale.
Jenže ono to stejně nejspíš nepomůže, většina těchto dětí prostě zařaditelná není, což omlouvá je, ale rozhodně ne ty, co je šikanují.
@Trojlístek píše:Čím to bylo?
U starší dcery rozkládala vnitřně kolektiv děvčat jedna jediná holka. Aniž by se kohokoliv dotkla.
Tři roky ta holka psychicky na ostatní působila tak, že některé chodily k psychologovi další roky a to už tam ONA nebyla.
Nikdo už o ní nechce ani slyšet, pokud ji některa někde potká přechází na jiný chodník. Bavit se vůbec.
Já umím pochopit tyhle postoje.
@lucad77 píše:
Neubližuje už dva roky.
Ok. Ale co teď s tím? Některé děti teď mají averzi.
@topazio píše:
Mělo by se hlavně pracovat s agresivním chlapcem. Řešit jeho chování. Pokud nezmění chování, bude všude vyčleňován z kolektivu. Je to důležité pro jeho budoucnost.
Šmarjá, ale on už dva roky nic takového nedělá. Jak dlouho má stát stranou, deset let?
@Anonymní píše:
Rekla jsem mu, ze ten chlapec nemuze za svou poruchu chovani a ze doma sproste nemluvime.
@topazio píše:
Ok. Ale co teď s tím? Některé děti teď mají averzi.
Je to těžké, to nepopírám. Ale řešení taky není to dítě nechat vyčleněné, tolik ke snaze vychovatelky. Má to v popisu práce. Otázka je, zda to umí pojmout citlivě pro všechny strany.
@Anonymní píše:
Pokud byl kluk osamocen, tak jako vychovatelka bych vymyslela hru pro vsechny a hrala s detmi. Nebo si vytahla deskovku a hrala s klukem sama, dospely pri hre je vzdy lakadlo, urcite by se k nim rad nekdo pridal.
Hezké nápady.
@topazio píše: Čím to bylo?
Její maminka pracovala ve vedlejší třídě jako učitelka a ona si neuměla jinak získat kamarádky než vyhrožováním, že pokud neudělají jak chce ona, tak půjde za maminkou, řekne jí to, ta půjde za ředitelkou a ta jim všem udělá problémy, včetně rodičů.
Neváhala si vymyslet, že její maminka umí zařídit, že půjdou do jiného domova a už neuvidí rodiče, pokud o tom jen promluví.
Matka samoživitelka, sama labilní, která svou dceru absolutně nezvládala.
To se delo v 1. až 3. třídě. To bylo absolutně strašné období.
Rozhodně a nikdy nebudu své děti nutit dávat druhou šanci. To se dělá jinak…
@lucad77 píše:
Hezké nápady.
Ale o to mi jde, ze ta vychovatelka udelala vic skody nez uzitku… chapes, moje dite v klubi byt nemusi, normalne muze jit kdykoliv domu, ale tohle dite musi v klubu cekat na rodice.
Jak mu ted bude prospesne, ze tam jeho spoluzaci nebudou chodit?
@Mariane.B píše:
Prostě nabádat svoje děti, ať se chovají slušně, což rozhodně nezahrnuje nazývání kreténem a odmítnutí při fotbale.
Jenže ono to stejně nejspíš nepomůže, většina těchto dětí prostě zařaditelná není, což omlouvá je, ale rozhodně ne ty, co je šikanují.
Ten kre-ten zaznel az doma, ne ve skole, kdyz se mi syn s placem sveroval.
Za tim, ze si syn o prestavce a po vyucovani muze sam vybrat, s kym si bude hrat, si ale stojim. Je to zakotveno i ve skolnim rade a v RVP.
@Anonymní píše:
Ale o to mi jde, ze ta vychovatelka udelala vic skody nez uzitku… chapes, moje dite v klubi byt nemusi, normalne muze jit kdykoliv domu, ale tohle dite musi v klubu cekat na rodice.
Jak mu ted bude prospesne, ze tam jeho spoluzaci nebudou chodit?
Tak víc škody nebo užitku… To je těžké, ono zase hrát každý den deskovku nebo vymýšlet organizovanou hru taky nejde. Možná jen neodhadla děti, které o to může požádat, aby ho vzaly mezi sebe. Třeba by jiné nereagovaly tak radikálně jako váš syn a jeho kamarádi. Ona by měla vždycky být určitá tolerance z obou stran. A tu ty děti kolem vašeho syna zjevně zatím nemají. Chápu, jsou ještě malí. Ono v té škole být a ta děcka hlídat a vidět to zvenku jsou dvě dost odlišné věci, to mi věřte.
@Anonymní píše:
Ten kre-ten zaznel az doma, ne ve skole, kdyz se mi syn s placem sveroval.
Za tim, ze si syn o prestavce a po vyucovani muze sam vybrat, s kym si bude hrat, si ale stojim. Je to zakotveno i ve skolnim rade a v RVP.
To je krásné, jak se dá šikana zakomponovat do řádu.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Pokud byl kluk osamocen, tak jako vychovatelka bych vymyslela hru pro vsechny a hrala s detmi. Nebo si vytahla deskovku a hrala s klukem sama, dospely pri hre je vzdy lakadlo, urcite by se k nim rad nekdo pridal.