Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@tattianka
Ahoj ![]()
No, my budeme mít 8.6. 8měsíců, a taky zatím ještě kojím, zrovna včera jsem poprvé dostala měsíčky ![]()
Tak jsem zvědavá, jak dlouho budu kojit, řekla jsem si, že max. do jednoho roku, přece jen jsou na mě dva
ale nejraději bych byla, kdyby se odstavili sami..Tak se to stalo třeba u kamarádky, ale ta má holčičku, nevím, jak je to s klukama, zatím jim chutná, rošťákům ![]()
Ahoj, chtěla jsem se zeptat - mám vpáčené bradavky a nikdy, ani stimulací ve sprše, ani tlakem, se mi nepodařilo je vidět a dát „normálně“. Chci se zeptat, zda je genetické vpáčení, na které by nepomohly kloboučky (nevěřím, že pomůžou, myslím, že nepomůže nic) jistotou, že nebudu kojit? Kolostrum ze mě ale i přes vpáčenou bradavku trochu vytéká (?), takže pokud bych mléko měla, v nejhorším případě by snad šlo odstříkávat? Chystám se s tím na příští prohlídce ke gynekologovi, ale chci ze zeptat na zkušenosti přítomných…
Tak odstříkávat myslím půjde v pohodě, toho se neboj. Zkusila bych nějaké formovače bradavek nosit už v těhotenství a zkoušet bradavky trochu vytahovat (jak to půjde). Třeba by se to aspoň trochu zlepšilo. Kloboučky pak určitě pomohou. Kolik máš času do porodu?
@Niemeyer
ahoj, jak kdybych četla svůj příběh
Já měla to samý co ty, formovače atd nepomohly, přes kloboučky to neytáhl a to jsem zkoušela víc druhů…bojovali jsme asi 14 dní ale pak už jsem musela pilně odstříkavat. Nejdřív jsem měla manuální odsávačku, ale to jsem odsála strašně málo…Byla jsem u laktační poradkyně a ta odkamžitě řekla, že s mýma prsama at se netrápím ruznýma kloboučkama a buhvi čim, at si pořídím elektrickou odsávačku (Medela Swing jednoznačně) a plně jsem odstříkavala do 10 měsíců synka…uplne v pohode a kdybych chtela mohla bych i dýl…fakt se odsávačka oplatí, stojí v bazaru kolem 2000Kč, nová myslím 5,000 ale stojí to za to, než nekojit a kupovat měsíčně nekolik krabic UM…a o zdraví mimča ani nemluvim…
držim palce!!! ![]()
Času mám dost, jsem 23 tt, takže to s lékařem budu teprv konzultovat. Formovače chci používat každopádně, teď je na to prý ještě brzy… uvidím, co mi řekne gynekolog, já se jen obávala, že třeba nabudu mít mléko vůbec (už jsem o tomto případu slyšela), tak mě potěšilo to vytékající kolostrum… díky za reakci:)
já právě jediné co nechci je UM… když půjde odsávat/odstříkávat, budu šťastná, no… kojení by bylo lepší a něžnější, ale co:)
@Niemeyer. Tak u nas se přes hodně vpacene bradavky bohužel kojení nepodařilo. Bojovali jsme velice dlouho za pomoci dvou laktačníCh poradkyn, i v porodnici jsem dobrovolně zůstala o dva dny déle, pak docházela poradkyně i ke mě domů a nepodařilo se. Dítě jsem měla na um.
Anonym prosím respektujte, děkuji.
@tattianka. Nešlo nic, zkoušeli jsme s poradkyněma pravidelně odsavat tou nejlepší odsavačkou co měli…ani jedna kapka…obě mi masírovaly každá jednu " bradavku"… No byly to šílené dny i noci ale vzhledem k tomu ze nic nepomohlo, tak když nad tím tak přemýšlím možná to nemuselo být přímo vpacenymi bradavkami…možná jsem jen neměla ani kapku mléka kdo ví… ![]()
@Niemeyer
Vůbec se neboj, já mám taky vpáčené bradavky, najdeš moje příspěvky na předešlých stránkách..Rodila jsem dvojčátka císařem, o to víc jsem se bála, že se mi kojení nerozjede, ještě k tomu ty bradavky..a nakonec to šlo suprově, kojila jsem do 15 měsíců (pak jsem přestala kvůli plánované operaci, na kterou jsem nakonec nešla, tak mě to mrzí, jinak bych ještě kojila
)
Zálež ísamozřejmě i na miminku, jestli to bude malý saveček
..
Taky jsem doufala, že mi bradavky zůstanou, když jsem tak dlouho kojila, vlastně pořád z obou prsů..ale nezůstaly ![]()
Děkuju, zítra se zeptám na gyndě. je mi uplně jedno jak moje bradavky vypadají (upřímně je jiné ani neznám) ale mrzelo by mě, kdybych nemohla ani odstříkat. což možná i tak není jisté, každopádně poku mi teče mlezivo, snad se mi udělá i mléko..snad jo!
@Niemeyer píše:
Ahoj, chtěla jsem se zeptat - mám vpáčené bradavky a nikdy, ani stimulací ve sprše, ani tlakem, se mi nepodařilo je vidět a dát „normálně“. Chci se zeptat, zda je genetické vpáčení, na které by nepomohly kloboučky (nevěřím, že pomůžou, myslím, že nepomůže nic) jistotou, že nebudu kojit? Kolostrum ze mě ale i přes vpáčenou bradavku trochu vytéká (?), takže pokud bych mléko měla, v nejhorším případě by snad šlo odstříkávat? Chystám se s tím na příští prohlídce ke gynekologovi, ale chci ze zeptat na zkušenosti přítomných…
Taky jsem je měla úplně schované. V těhu jsem nosila formovače a bylo poprvé vidět, že trochu povylezly, ale když jsem formovače sundala, hned bylo po parádě. V porodnici mi sestra řekla, že s kloboučky by to jít mělo. Kojila jsem s nimi zhruba deset týdnů (ve třech týdnech jsem je odložila, že to zkusím bez, ale šíleně to bolelo, protože malá měla v puse zrovna kvasinky, takže jsem je měla já na bradavkách taky). To jsme překonaly s fialovou vodičkou. Ale malá se na jedno prso zvládla přisát v pohodě. Jen mě to bolelo. A teď má dvanáct týdnů a přes týden už kojím z obou prsou bez kloboučku a bradavky jdou krásně ven. Myslím, že mimčo má v puse pořádnou sílu a když kojíš xkrát denně, tak je to lepší, než nějaké formovače.
Uvidíme, jestli zůstanou „vytažitelné“ i po ukončení kojení.