Vrozená srdeční vada

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2468
15.2.17 17:34

@SlecnaSally Děkuju, jsem právě stejného názoru… Doktorovi se zmíním pro svůj vlastní klid, ale všechno ostatní je podle mě jen zbytečné hysterčení. Stejně tak bych se mohla bát, že bude mít Downa nebo cokoliv jiného…Ta jistota prostě nikdy není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.2.17 18:24

@Patie VSV nejsou v naprosté většině případů geneticky podmíněné. Dítě, které má jednoho rodiče s VSV, má asi 5% šanci na to, že bude mít taky VSV. Pokud byla VSV i u prarodiče, tak 5-10%.

Ale jsou geneticky podmíněná „postižení“, u které se ve větší míře pojí i s výskytem VSV (např. Downův a některé další syndromy). U těch je ale podstatný ten prvosemestrální screening.
Jako osobně bych výskyt VSV určitě gynekologovi nahlásila v rámci rodinné anamnézy. Na genetice asi nic moc nevykoumají, maximálně doporučí pro jistotu fetální echo (dělá se kolem 20. týdne). Na něj teda doporučuji specializované pracoviště, ne obvodního gynekologa, který ti řekne, „tak já se na to srdíčko maminko podívám“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15752
15.2.17 18:36

@Patie
zazadej si, at ti pri druhotrimestralnim screeningu udelaji i echo srdce plodu - ne jen screening. (a to na specializovanem pracovisti, kde to umi. )pokud manzeluv bratr zemrel na VSV, tak mas na to urcite narok. driv se stejne neda nic poznat. Nekdy muze i zvysene NT v prvotrimestralnim screeningu znacit moznost VSV

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30308
15.2.17 19:49

Osobně bych se do Motola nehnala, ono sama ani nemůžeš, musíš mít doporučení od doktora. Mám syna se srdeční vadou, na kterou by ani v Motole nejspíš v těhotenství nepřišli, v ČB si jí taky nevšimli (možná v té době ještě nebyla patrná). U dcery mě doktorka hnala do ČB na genetiku už ve 13 tt a pak v 16tt a 20tt. Ti mě teda poslali pak pro jistotu i do Motola, ale tam říkali, že málokdy odhalí něco víc než ČB. Já bych být tebou šla na UTZ ve 20 tt na nějaké pořádně pracoviště jako třeba ČB a až kdyby tam se jim něco nezdálo tak Motol a to by tě i sami poslali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15752
15.2.17 21:02

No hlavne bezne se dela jen screening - tim treba dcera prosla OK, ale kvuli zvysenemu NT a VSV u stryce a se delalo jeste ECHO plodu a tam se na vadu prislo. Ale byla to nahoda, ze dcera tu vadu mela velkou. Jeji vadu treba bezny screening neodhali vubec a to echo jen nekdy a to musi delat opravdu odbornik (prave treba Motol, ja byla u Apolinare).
Kamaradce delali u mimca take echo plodu a na VSV neprisli a to mela stejnou.
nicmene dnes je kardiologii na vysoke urovni a vetsinu VSV zvladnou odoperovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+