Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak Tě až tak moc nepotěšili, ale člověk má alespoň pocit, že konečně o tom někdo něco ví. U nás byl v porodnici plastický chirurg s tím, že ten zbytek palce odstraní laserem než nás pustí. Pak se ale objevila ta vada srdce a převezli nás a pak už se na to jen kouknul za 14 dnů pobytu na donošení 1× tamní chirurg s tím, že to brzy odpadne samo. Trvalo to ještě tři týdny, nakonec tomu pomohla naše obvodní dr., bála jsem se, že by to mohlo krvácet kdyby někde zavadila.
Ve Vysokém je hezky, tam ty pobyty v nemocnici budou i příjemné, ale určitě je dobře, že tak krátké. Jastli to dobře počítám tak nás čeká v yHradci jen jedna operace a všechny další tam. Pokud se můžu zvědavě ptát, jakou protézu měla na mysli? Budou taky přehazovat funkci prstů?
My máme jen protahovat a uvolňovat, ale předpokládám, že po operaci se bude taky hodně cvičit.
Ahojky,tak to bude běh na dlouhou trať,ale už víte jak to bude probíhat a každej krok bude znát.Náš malej má taky kratší předloktí,když se narodil,tak o 1cm a s věkem se to postupně zvětšuje.Taky nám paní primářka navrhovala prodloužení,ale zatím je čas.
O možnosti protézy nám psala,že se někde v zahraničí dělají už ty hybný i pro děti,u nás zatím jen snad po 8.roce a podmínkou je ztráta ruky v zápěstí.Ale myslím,že už se to změnilo,že už se to dělá i u nás.Tenkrát nám to moc nedoporučovala,teda zatím,že by mu to spíš překáželo.Ani si neumím představit,že bych ho přesvědčila,aby nosil protézku,má problém i s čepicí,nebo botama.Ale možná časem,až půjde do školy,že by byl rád.
Jinak nedávno byl pořad v televizi,myslím Diagnoza a tam ukazovali operaci přímo z Vysokýho,jsou to profíci,uritě bych jim na sto procent věřila.
Když jsme byly ve dvou měsících s kyčlema tak ortoped řerkl,že ručičky budou nejspíš řešit proteticky a to mě napadly jen umělý protézy což jsem nechápala jak by mu je dali když si s rukama poradí sám,hraje si s nima atd.,ale primářka nám řekla že to jsou takový dlahy.jak nemá vřet.kost tak má ručičky zkroucený a je potřeba mu je natohovat aby to pak usnadnilo operaci
Aha,takže spíš pomůcka ke správnému vývoji,to se pak nedivím,že paní primářce přišlo divný,že je už nemáte,nejspíš čím dřív,tím líp.
My máme jet ve 2 letech na kontrolu,když jsme tam byli poprvé,byly malýmu asi 3 měsíce,proto to bylo tak rychlý,ve 2 letech mu mají dělat rentgen a řešit co dál.Ale ani nevím,jestli tam máme jezdit,když zatím nechceme nic řešit.
Psala jsem všem maminkám,se kterýma jsem ještě v kontaktu,tak snad se taky zapojí.
No,protože jediný řešení u nás je vzít prsty na noze a dát mu je na ruku,navíc se nemusí ujmout,takže ještě nakonec může být o další prsty chudší .Taky můžeme prodloužit ty předloketní kosti,ale zatím není rozdíl tak velký,aby to k něčemu bylo.Sama paní primářka nám řekla,at si to necháme projít hlavou,ale že někdy nejlepší řešení je nedělat nic.Nechci dělat tak velký rozhodnutí za něj,jako brát mu prsty někde a dávat někam jinam,jednou si sám rozhodne,co bude chtít.
Samozřejmě kdyby byla nějaká možnost,jak by mu operace vylepšila vývoj a motoriku,hned bych do toho šla.
Ono se to přenesení prstů z nohou na ruku dá dělat i v dětství, když ještě rostou? Četla jsem si o tom palci z palce a ukazováčku na noze, ale asi by se mi do toho taky nechtělo, navíc ona ten ukazováček jako palec používá, tak se jen upraví, chybějící malíček jako výsledek není taková tragedie, i když jí to asi v určité době bude vadit. A je fakt, že poku ma
vadu od začátku, naučí se všechno, jen trochu jinak.
Ale ty dlahy budou určitě dobré, naučí se ty ruce správně držet. Udělají Vám je přímo ve Vysokém?
Dělá to u nás prý jediný doktor a to v Brně,může ukázat na obrázku,jak se všechno provádí a jak to asi bude vypadat.Taky k tomu samozřejmě řekne klady i zápory,co vím,tak se prstík nemusí ujmout,nebo se neujmou nervy a bude nehybný.
Sama si neumím představit,o kolik to vylepší motoriku,pro nás je to moc velký riziko.
Ten palec je popsaný tady, možná znáte. http://www.handsurgery.cz/…empny_02.pdf
je to trochu pro otrlé, předpokládala jsem, že to lze realizovat jen po ukončení růstu, protože pak ty přišité části neporostou, ale je možné, že jo. V každém případě nám rovnou nabídli tu pollicizaci, připadá mi to mnohem přirozenější. Maximálně si pak může nějak nechat udělat ten malíček, to nechám na ní, mně by se do toho nechtělo.
Víte, proč se to vlastně stalo?
Tak to je jasný.To tě chápu,taky si říkám,že až bude starší mohl by si to rozhodnout sám,ale mám zase strach abychom něco nezmeškali jako s těma dlahama.A hlavně že má ty ruce postižený obě.Primářka říkala(už to napadlo i mě jak všechno řešim)aby si jednou vytřel zadek.sám!Nám by spíš taky „jen“ přehazovali šlachy.
Proč se to stalo,nevíme.Docela dlouho jsem si s tím lámala hlavu,ale na nic jsme nepřišli a doktoři říkají každý něco jinýho.Prostě těch příčin je spousta,ale nejspíš souhra nešťastných náhod.
S těma dlahama je to samozřejmě něco jinýho,ty se musí řešit co nejdřív,protože podporují správný růst.To by mohlo být pozdě,až se malej bude moct sám rozhodnout.
Kdyby se u nás dalo dělat něco,co by mu jedině prospělo,jdu do toho okamžitě.
Taky si myslím, že ty dlahy ano - určitě je nedoporučujou samozřejmě, nám naopak p.prim. říkala hlavně pohybovat zápěstím - je fakt, že tu vadu má jinou a ruku vtáčí málo. A asi by je nenosil pořád?
Primářka říkala aspon v noci a přes den cvičit a natahovat.Ptala jsem se jestly ho budou na ruce bolet tak říkala že určitě než si zvykne.Proto mě´mrzí,že nám to neřekl nikdo dřív.Myslim,že by to snášel líp když byl menší.A hlavně už jsme 10 měsíců něco mohli dělat.
Ty dlahy budou dělat v HK,mají prý dobrý materiál,ale často se nepovedou jak by měli,takže až budou tak je musí primářka schválit a když nebudou dobrý tak je udělají ve vysokym,ale tam zas nemají dobrý materiál. ![]()
To s tím materiálem je taky takový… Prý byl v TV - nevím jaký kanál - záznam operace ruky chlapečka ve Vysokém, který měl srostlé prsty. Bohužel jsem neviděla.
Tak snad se jim ty dlahy podaří napoprvé - lepší pozdě než ještě později. Pardon, mám trochu černý humor.
Ahojky,kousek té operace jsem náhodou viděla,bylo to na ČT2 v pořadu Diagnoza.Možná by to šlo dohledat na internetu,prováděla to paní primářka a ukazovali tam i následnou rehabilitaci,určitě zajímavý pro ty,co se na nějakou operaci chystají.
S těma dlahama holt nezbývá než věřit,že je udělají správně a co nejdřív.Taky nechápu ty doktory,že vám to neřekli dřív.
A tu pollizaci(teď nevím jestli to píšu správně)prstíku by vám chtěli dělat kdy?Taky si myslím,že je to určitě lepší řešení,než někde nějaký prstík brát,hlavně že bude mít opozici,úchop a ten malíček už nebude tolik chybět.