VS Liberec - plati se, kdyz je studentovi nad 26let?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ahoj,
v Liberci jsem studovala. Jak tu někdo psal, platí se pouze při překročení standardní doby studia - tzn. jestli to nestihne vystudovat v určitém počtu semestrů (za mě byl k dobru ještě jeden rok navíc, který se toleroval), nebo jestli manžel už studoval na jiné VŠ, tak by se doba předchozího studia taky započítávala. Hranice 26 let souvisí spíš se zdrav. pojištěním, že studentům nad 26 let včetně už ho nehradí stát a musí si ho platit sami.
Já jsem před studiem v Liberci studovala předtím na jiné VŠ a pak ke konci studia už bych díky tomu musela platit. Ale požádala jsem rektora o prominutí kvůli vynikajícímu prospěchu a bylo mi vyhověno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, jste fakt zlaty. Ja vedela, ze mi tu nekdo poradi ![]()
Diky!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
standarti postup je ze se plati, uz je to snad na vsech skolach, protoze nedostaaji takove dotace na starsi studenty a prece si nenechaji ujit penize
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Článek je sice staršího data, ale neodpustim si reakci na tvrzení, že starší studenti „samozřejmě“ musí platit.
- zákon u studentů definuje pouze věk do kolika můžou využívat daňové výhody
- zákon definuje standartní dobu studia, za kterou se neplatí školné a pak definuje tzv. „delší stadium“ a „další stadium“. U dalšího studia zákon definuje maximální výši školného, zatímco u prodlouženého studia definuje pouze minimální výši školného a horní hranici plně nechává na školách
Co se týče školného, tak zákon nikde nedefinuje, že by škola za staršího studenta dostala méně peněz. Pouze neúspěšní studenti musí platit školné a je jedno kolik jim je- kdo bude 6 let studovat bakaláře tak bude platit jako mourovatej, zatímco čtyřicátník ze zákona nemá žádnou povinnost platit školné, pokud bakaláře studuje standatní 3 roky. Pokud někdo platí na škole jen kvůli svému věku, tak za tím je pouze vypočítavost té konkrétní školy, ale rozhodně za tím není žádný zákon.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit