Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím o radu, protože jsem zděšená. Dcera, která má dlouhé, jemné a husté vlasy včera donesla že školy vši, respektive hnidy. Včera jsem jí aplikovala olejový zábal (kokosák, tea tree, levandule). Ale dočetla jsem se, že ten zabírá jen na dospělé vši. Na hnidy prý zabírá zábal s octem. Tak se chci zeptat, jestli máte někdo zkušenosti a jaký je poměr ředění. Dcera je na navíc atopik. Když měla vši kdysi ve školce, dávala jsem jí sprej na bázi silikonů a sice zabral, ale jí se rozjel na hlavě ekzém, který jsme řešili asi 2 roky. Musela jít kvůli tomu na krátko a dodnes má z toho komplexy. Takže takhle už na to jít nechci. Její kožařka radila nepoužívat nic, vybírat hnidy, ale v jejich jemných vlasech je všiváček vůbec nezachytí, proklouznou. Navíc má vlasy světlé a já ty hnidy skoro nevidím.
Známá radí nabarvit, ale opět u atopika mám strach, navíc já jsem měla na některé barvy alergické reakce. Napadla mě proto aplikace henny v kombinaci s nějakými olejíčky, bylinkami, např. Neem, šalvěj, levandule, rozmarýn…neporadíte někdo?
Co žehlička? Pomáhá? Já doma nemám, musela bych koupit a není to tak levná záležitost, tak zvažuji.
Jako bonus jsem si dnes ráno našla 2 hnidy i já a mě to ani nemá kdo vyčesat, takže to musím řešit jen nějakými zábaly, šampony. Vlasy mám kratší, ale taky hodně jemné, všiváček to nezachytil. Poradíte prosím?
Udelala jsem olejovy zabal, nechala v igelitu dostatecne dlouho. Pak pockala az usne a svitila si baterkou telefonu oproti vlasum a ty hnidy se krasne ukazali. Olejovy zabal se musi opakovat, abys prave usmrtila ty nove lihnouci. Zbavili jsme se toho behem teto procedury pomerne jednoduse. Ja od ni taky neco chytla, udelala jsem si sobe to same, vycesala vsivackem a byl klid. Nikdo mi to nevybiral…
@Linduš91 ten olejový obal to chce opakovat, klidně několikrát. Někdo taky dává šampon na psy. Ta žehlička je taky fajn, ta je usmazi no, nemůžeš si ji třeba od někoho půjčit? No a pak bych hodně vyčesávala tím vsivackem, on něco pobere.
Vycesavat vsivakem, furt dokola, xkrat denme. Do tydne jsou pryc.
Udělej zábal s olivového oleje, alpy nebo slivovice a nakapej tea tree, zabal do fólie a nech 2 hodiny, pak umýt, pak jsem vlasy našplíchala rozčesávadlem, a pomalu všiváčkem pročesávala. Je to o trpělivosti, já měla nervy na pochodu než jsem to zlikvidovala. Hlavně nebarvi, a nežehli moc to nepomáhá. Nebo si pořiď elektrický hřebínek ale do zásuvky ne na baterky, taky by to mohlo pomoci. Když jsem sundávala ten zábal tak vši padali ven, a byli i na fólii. Holky mě to za poslední půl rok dotáhli 2×, co mě to už stálo peněz. ![]()
My máme ozkoušené následující kombo:
1. Šampon proti vším. (To u vás možná kvůli atopii může být problém.)
2. Vyčesat všiváčkem se „spirálkami“.
3. Každý den pročesávat elektrickým hřebenem proti vším. („Usmaží“ nové kousky, měl by i hnidy, ale…)
4. Po cca 4 dnech dát zase spirálky.
5. Po týdnu druhé kolo šamponu.
6. Zase spirálky. Na hladině při proplachování se ukážou takové „nitky“, to jsou nymfy, fáze mezi hnidou a dospělcem.
7. A stejně jako dosud, pořád elektrika, kdyby náhodou. Když zabzučí, možno dát spirálky. Ale obvykle stačily dvě kola.
Všiváček a elektrický hřeben každopádně z pohledu atopie není problém.
@Slečna Ferka píše:
My máme ozkoušené následující kombo:
1. Šampon proti vším. (To u vás možná kvůli atopii může být problém.)
2. Vyčesat všiváčkem se „spirálkami“.
3. Každý den pročesávat elektrickým hřebenem proti vším. („Usmaží“ nové kousky, měl by i hnidy, ale…)
4. Po cca 4 dnech dát zase spirálky.
5. Po týdnu druhé kolo šamponu.
6. Zase spirálky. Na hladině při proplachování se ukážou takové „nitky“, to jsou nymfy, fáze mezi hnidou a dospělcem.
7. A stejně jako dosud, pořád elektrika, kdyby náhodou. Když zabzučí, možno dát spirálky. Ale obvykle stačily dvě kola.Všiváček a elektrický hřeben každopádně z pohledu atopie není problém.
Chci se zeptat, který elektrický všiváček je dobrý.
Barvení nepomůže, tehdy jsme je chytli od neteře, nejprve roční dcera, pak já a i babička, která mě chodila chudák vybírat
barvila jsem ji 2× a stejnak to tam bylo. Pomohlo fakt jen to důkladně každodenní vyčesávání a nějaký gel k tomu z lékárny.
Ani žehlička na vlasy nepomohla.
@lucynka25 píše:
Barvení nepomůže, tehdy jsme je chytli od neteře, nejprve roční dcera, pak já a i babička, která mě chodila chudák vybíratbarvila jsem ji 2× a stejnak to tam bylo. Pomohlo fakt jen to důkladně každodenní vyčesávání a nějaký gel k tomu z lékárny.
Ani žehlička na vlasy nepomohla.
@Kriss Tina píše:žehlička je k ničemu, hnidy co jsou 1 cm od hlavy už jsou mrtvé, ty co jsou blíž neusmažíš, protože bys musela popálit hlavu
@Linduš91 ten olejový obal to chce opakovat, klidně několikrát. Někdo taky dává šampon na psy. Ta žehlička je taky fajn, ta je usmazi no, nemůžeš si ji třeba od někoho půjčit? No a pak bych hodně vyčesávala tím vsivackem, on něco pobere.
@mamule42 píše:žádný, mají velice špatné recenze,
Chci se zeptat, který elektrický všiváček je dobrý.
@stinga píše: žádný, mají velice špatné recenze,
jestli ještě nemáš, kup ten „kouzelný zázračný všiváček“ je to sto a jedna, vyčesávat tímto a nějakým no name všiváčkem
Já vyčesávám normálním všiváčkem, ale pátrám po lepším no. Jestli tě můžu poprosit který je dobrý hoď mi odkaz, dcera mi teď jela na měsíc do lázní, mám už noční můry že zase něco dotáhne.
Jen poznámka, kde jsou hnidy, musí být i alespoň 1 dospělá veš.
@mamule42 píše:
Já vyčesávám normálním všiváčkem, ale pátrám po lepším no. Jestli tě můžu poprosit který je dobrý hoď mi odkaz, dcera mi teď jela na měsíc do lázní, mám už noční můry že zase něco dotáhne.
www. bezvsi. cz - je opravdu super, stačí vlásky namočit, kondicionér a vyčesávat