Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vši boli a budú, naprieč sociálnymi a spoločenskými vrstvami
.
Samotné prípravky na ne nestačia, vždy je potrebné tie vlasy ešte dokladne skontrovovať a povyberať aj všetky hnidy. A počas školskej dochádzky občas prezrieť decku vlasy, či tam náhodou niečo nemá.
@evi3 nám nepomohlo po přípravcích ani prohlížení a vybírání… u nás pomohlo až když jsem si ze zoufalosti udělala na vlasy zábal z alpy. sice to pálí, štípe a smrdí, ale neublíží to a pomůže ![]()
1. Ano, jednou jsme odvšivovali. Nenahlásili jsme se.
Jistě, chytit je může každý, ale ale většinou se ví, že jedna rodina je má častěji než ostatní.
2. Protože je veš parazit, tak se musí logicky dítě někde nakazit.
3. Učitelka všem do notýsku napsala, že jsou ve třídě vši a máme prohlédnout hlavy. Každý se dušoval ze známých, že to udělal a za týden to bylo v notýsku zase. Takže kde se to bere? Na tyto případy mířil můj dotaz.
4-Matkobagristy přenosné nemoci mohou být záležitosti pouze rodičů, pokud zajistí, aby se nepřenášely dále. Jinak je to záležitost všech.
6. No nic, můj příspěvek nebyl přesný, neútočil na ty, kdo ob čas chytí veš, ani nejsem přítelem státu, který vleze i do ložnice.
Stejně je ale zajímavé, že pouze jedna čitatelka brala můj příspěvek konstruktivně, ostatní mě buď obvinily nebo braly přítomnost vší na školách jako normální věc, se kterou se nedá nic dělat, jen odvšivovat…
Ze zkušenosti vím, že na některých školách jsou vši 5× ročně, na některých jen v září.
@Kůň A kde bereš tu jistotu, že ten, kdo roznesl vši ve škole o tom věděl a měl je poněkolikáté?
@Kůň prostě v katalogu prací učitele není prohlížení hlav, to mají dělat rodiče, aby zajistili nepřenosnost.
@j.a.n.i1 tak to se dá většinou odhadnout, jsou to děti zanedbané, sociálně slabé. Ségra kdysi přinesla ze školky blechu, tak nějak nám došlo, kde byla původně doma.
@Kůň píše:
Ze zkušenosti vím, že na některých školách jsou vši 5× ročně, na některých jen v září.
tak tady je otázka, jestli tam ty vši jsou opravdu jenom v září, nebo jestli se rodiče a škola jenom tak tváří, že problém neexistuje
já třeba když u harantů objevím veš, tak okamžitě kontaktuju třídní učitelku, aby dala vědět ostatním. ale vím, že někteří lidé to berou jako ostudu a veš nepřiznají. třeba letos u kluka ve třídě veškerá upozornění na vši přicházela teprve poté, co jsem třídní veš hlásila já - a já děti zcela rutinně a pravidelně kontroluji, takže vím, že výskyt vždycky zachytím v počátečním stadiu a to dítě tu veš odněkud musí přitáhnout. jako je teoreticky možné, že to tahá z kroužku, ale na ten chodí společně se sestrou a ta (chválabohu) veš neměla už ani nepamatuji, takže podezřívám spíš třídu nebo družinu. ovšem kdybych ty vši nehlásila já, tak to vypadá, jako když ve třídě nejsou ![]()
jinak ad bod 3. po týdnu se vylíhnou nymfy z hnid a taky za týden nymfy vyrostou tak, že z téměř neviditelného tvora se stane hezká veška. takže věřím tomu, že rodiče dle možností odvišiví přípravkem a co vidí, vyberou ručně. nicméně po týdnu je potřeba kůru zopakovat, aby se zničilo i to, co se mezitím vylíhlo. protože přípravky zpravidla nepůsobí na hnidy (a výrobcům, kteří se tváří, že ano, ze zásady nevěřím). jako že ručně z hlavy vybereš všechno a nepřehlídneš žádnou nymfičku nebo hnidu - no, možná pokud máš na hlavě pět chlupů
jako ruční vybírání určitě, ale základem by mělo být něco, co ty bestie vyhubí, jinak je to kolotoč. fakt je rozdíl dát insekticid, vyčesat mrtvé vši, vybrat hnidy, po týdnu pro jistotu zopakovat (kdo mi zaručí, že hnidu nepřehlídnu, že jo) a je klid, nebo napatlat olej, vyčesat mrtvé vši, ručně vybrat další živé
no a kdo mi zaručí, že jsem nějakou živou nepřehlídla a že ta se tam vesele nemnoží dál, takže zopakování kůry po týdnu je k ničemu, protože jsou mezitím v hlavě další hnidy
já fakt ty oleje nemám ráda ![]()
@Mikina píše:
vymáčkneš ze sebe ještě něco víc?
Tezko. Jsem paralyzovana. Jednotlivec se rozbodnul vymitit vsi ze sveta. Co bude dal? Ryma?
@Ondrášovka.N píše:Šmankote, školková rýma, to je téma do pranice
Tezko. Jsem paralyzovana. Jednotlivec se rozbodnul vymitit vsi ze sveta. Co bude dal? Ryma?
@matkabagristy píše:
@j.a.n.i1 tak to se dá většinou odhadnout, jsou to děti zanedbané, sociálně slabé. Ségra kdysi přinesla ze školky blechu, tak nějak nám došlo, kde byla původně doma.
Jo, tak to mi přijeď odhadnout, kdo nám je vozí na tábor
žádné sociálně slabé ani zanedbané tam nemáme a i přesto se nám celkem často objeví.
@j.a.n.i1 píše:
Jo, tak to mi přijeď odhadnout, kdo nám je vozí na táboržádné sociálně slabé ani zanedbané tam nemáme a i přesto se nám celkem často objeví.
To fakt nevím, prostě musíte děcka prohlédnout, než je zařadíte k útvaru. Proč by to dělali rodiče ![]()
@matkabagristy píše: Šmankote, školková rýma, to je téma do pranice
Jn uz se na ni tesim
@j.a.n.i1 píše:
Jo, tak to mi přijeď odhadnout, kdo nám je vozí na táboržádné sociálně slabé ani zanedbané tam nemáme a i přesto se nám celkem často objeví.
o táborech mi ani nemluv. takový třítýdenní tábor, to je chuťovka, jak se to děcku ve vlasech rozmnoží
a já se tak těšila na léto a až mi haranti zmizej pod stany ![]()
@matkabagristy píše:
To fakt nevím, prostě musíte děcka prohlédnout, než je zařadíte k útvaru. Proč by to dělali rodiče
Ale o to nejde, to mi je prohlídneme, jde o to, že je blbost tvrdit, že to vždy do školy přinese nějaký sociální případ…